17 x Moderne Kamerplanten Voor Elk Interieur!

moderne kamerplanten

Planten zijn de versiering in ons huis en hoeven echt niet suf te zijn! Ze brengen gezelligheid, warmte en sommige planten zuiveren ook nog eens onze lucht. Mooie redenen om het interieur op te frissen met wat groen. Lees daarom hier onze top 17 moderne kamerplanten!  

Ben jij op zoek naar een moderne kamerplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod moderne kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Aloë Vera (Agvaceae)

De Aloë Vera is een stoer uitziende plant. Het is een vetplant die weinig verzorging nodig heeft. Dus heb je niet echt groene vingers dan is dit de plant voor jou!  

aloe vera moderne kamerplanten

De bekendheid van deze plant komt vaak niet vanwege het uiterlijk van deze plant. Het heeft vooral te maken met de medische en verzorgende eigenschappen die de plant bevat. Toch is deze plant ook geweldig geschikt als moderne kamerplant. De plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in een plekje in de halfschaduw. Wanneer je de plant in de volle zon wil zetten in de zomer kan dat ook prima.

De bladeren van de aloë vera worden maximaal een centimeter of 50 lang. Bij de stam zijn de bladeren ongeveer 7-8 centimeter breed en deze worden langzaam steeds smaller. Bloeien doet de plant ook, dan kun je rode of gele bloesem verwachten.

2. Olifantsoor (Alocasia)

Alocasia’s zijn waarschijnlijk een van de meest opvallende kamerplanten die je kunt vinden. De gigantische bladeren zijn een echte blikvanger in de kamer en kunnen tot wel 90cm worden! Wanneer je dus graag een Alocasia in huis haalt, zorg er dan voor dat je hier echt wel de ruimte aan kunt bieden.

soorten Alocasia


Binnen de groep Alocasia’s vallen meer dan 80 soorten. Toch hebben de meeste Alocasia’s dezelfde eigenschappen, maar kunnen verschillen in kleur, bladgrootte en vorm, en grootte.

Wil meer weten over de verschillende soorten Alocasia? Kijk dan vooral op deze blog die we al eerder schreven: “8 Populaire Soorten Alocasia”.

Heb je een Alocasia aangeschaft, maar kun je nog wel wat tips gebruiken voor de verzorging? Kijk dan op deze blog die we al eerder schreven: “Hoe Alocasia Verzorgen?”

3. Kentia Palm (Howea Forsteriana) 

Wanneer je spreekt van moderne kamerplant dan is de Kentiapalm toch één die genoemd moet worden. De nieuwe bladeren van deze palm komen vanuit het hart van de plant als een speer en waaieren dan op een gegeven moment uit.  

kentiapalm

In het wild kunnen deze palmen wel 18 meter hoog worden, maar in Nederland worden ze waarschijnlijk niet groter dan 7 meter. De Kentia palm is een langzame groeier. Wil je een 7 meter grote plant, dan zit daar zit wel een prijskaartje aan verbonden, door de langzame groei.

Koop je een plantje van 40 centimeter dan is het waarschijnlijk één jaar oud. Het zal zeker een paar jaar duren voor de Kentia palm een meter hoog wordt. Je moet hier dus wel wat geduld voor hebben, als je niet te diep in de buidel wilt tasten.  

Voor de verzorging is het belangrijk dat de Kentia Palm in de schaduw of halschaduw staat en dat de grond altijd lichtvochtig is. Geef echter niet teveel water, want dan veroorzaak je wortelrot. Meer informatie over wortelrot en hoe het te voorkomen lees je in deze blog, die we al eerder schreven: “Wortelrot: Wat is het en hoe te behandelen?

4. Vrouwentong (Sanseveria)

Deze decoratieve plant is een prettige plant in huis. Hij neemt weinig plek in en hij zuivert de lucht in huis. Ook zorgt hij voor een verbeterde luchtvochtigheid in huis.  

sanseveria moderne kamerplanten

Sanseveria’s staan in Nederland ook wel bekend als Vrouwentongen. Deze plant komt oorspronkelijk voor op het Afrikaanse continent en dat betekent dat de plant heel goed kan tegen situaties waarin er minder water beschikbaar is. Het is zelfs beter om deze plant geen water te geven als de grond nog vochtig is, anders veroorzaak je wortelrot.

Water heeft de Sanseveria dus niet veel nodig en eigenlijk geldt hetzelfde voor de hoeveelheid licht. Hoe meer licht de plant opvangt hoe lichter de bladeren worden. Daarom is het vaak mooier om de plant wat meer in de halfschaduw te zetten. Zo behouden de bladeren hun diepe kleuren. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees dan onze andere blog.

5. Gatenplant (Monstera) 

De Monstera is een moderne plant die tegenwoordig heel popular is. Hij is decoratief en een snelle groeier zonder voeding.

monstera moderne kamerplant

De Monstera heet ook wel gatenplant. Deze naam is het gevolg van de mooie donkergroene bladeren met allemaal inhammen erin. Deze plant vraag echter wel wat verzorging om ervoor te zorgen dat hij mooi groen blijft en goed groeit.

De gatenplant of Monstera kan vrij hoog worden. Anderhalf tot 2 meter kan deze hoge kamerplant zeker halen met bladeren tot wel 50 centimeter.

Hij moet wel ondersteunt worden door een mos stok (die je in verschillende maten hebt) anders valt de plant in elkaar. Alles over monstera verzorgen kan je lezen in onze blog.

6. Philodendron

De Philodendron is een erg veelzijdige plant en is beschikbaar in vele verschillende soorten. Gelukkig hebben ze de grote opvallende bladeren allemaal gemeen met elkaar. Waarin de soorten wel verschillen is de manier waarop ze groeien. Sommige Philodendrons zijn het gewend om in de aarde te staan terwijl andere soorten beter geschikt zijn als hangplant.

philodendron moderne kamerplanten

De verzorging van de Philodendron is in principe redelijk makkelijk. Als eerste houden de planten van een plek in de halfschaduw. Qua waterbehoefte is het goed te weten dat je de plant in de zomer waarschijnlijk twee keer per week water moet geven, in de winter kun je dit afschalen naar één keer per week. Zorg er wel voor dat de grond niet kletsnat is, dat veroorzaakt namelijk wortelrot.

Verzorg je Philondendron goed, en deze kan tot 1,20 hoog worden. Dit kan wel jaren duren. Hij wordt overigens net zo breed als dat hij lang is, op den duur.  

 7. Rubberplant (Ficus Elastica)

Ook de rubberplant hoort thuis in de lijst van moderne kamerplanten voor elk interieur. Deze trendy plant kan 2 meter hoog worden wanneer hij goed wordt verzorgd. Met zijn leerachtige en brede bladeren geeft hij de kamer een warme uitstraling. 

ficus elastica

Wat de verzorging betreft is de ficus niet zo heel moeilijk. De grond moet licht vochtig zijn. Wanneer de grond weer droog voelt moet er zeker weer water bij. Natte potgrond zal deze Ficus echt niet waarderen. 

Licht, daarentegen, is erg belangrijk voor de Ficus! Hij hoeft niet zo nodig in de felle zon te staan maar een paar uur zonlicht op een meter bij het raam vandaan ziet hij graag. Wanneer hij te donker staat zal hij zijn blad verliezen en niet terug laten komen. 

8. Calathea 

De Calathea is vanwege het mooie uiterlijk erg gewild, maar dan moet je wel bereid zijn om moeite te steken in het verzorgen. Deze plant groeit namelijk van oorsprong in het regenwoud en die omstandigheden zijn nu eenmaal moeilijker na te bootsen in Nederland.

calathea moderne kamerplanten

Ben je dit bereid te doen dan heb je wel een plant die extreem luchtzuiverend is en kun je kiezen uit vele verschillende soorten met allemaal andere kleuren en vormen. Gelukkig vragen al deze soorten wel allemaal dezelfde verzorging.

De Calathea is persoonlijk zeker een van mijn favorieten. De plant wordt ongeveer 1 meter groot, en heeft daarnaast grote bladeren waar vaak ook nog eens een leuke tekening op te ontdekken is.

Dan even over de verzorging. Zet je Calathea het liefst niet op een tochtige plek en op een plek die altijd warmer is dan 15 graden. Qua waterbehoefte is de Calathea nogal kieskeurig, zorg er in ieder geval voor dat de grond altijd licht vochtig is, anders gaan de bladeren hangen. Als laatste dan de standplaats. Daarbij geeft deze plant de voorkeur aan een plek in de halfschaduw.

Meer weten over hoe je de Calathea goed verzorgt? Dit lees je in onze andere blog: “Hoe Calathea Verzorgen?

9. Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) 

De pannenkoekplant is momenteel helemaal ín en dankt haar naam natuurlijk aan de schotelvormige bladeren die dit plantje groeit. Het is een van de populairste planten in Nederland en heeft verschillende de namen: in het Engels heet ze ook wel “Chinese Money Plant”,  wij Nederlanders geven haar ook wel de naam “Missionarisplant” en in het Latijns staat ze bekend als de “Pilea Peperomioides”.  

pannenkoekplant moderne kamrplanten

Hoewel het onthouden van al die namen wat moeilijker kan zijn, is de verzorgen van het plantje relatief makkelijk. Ze vragen niet veel van je én laten zich ook makkelijk stekken. Dit laatste zorgt er dan weer voor dat je binnen no-time je hele kamer vol kan hebben staan met dit plantje. Lekker low-budget dus.

Meer weten over de verzorging van de pannenkoekplant? Dit lees je hier. Als je op zoek bent naar de juiste manier om jouw plantje te stekken, kun je deze blog lezen.

10. Graslelie (Chlorophytum Comosum) 

Als er een plant tegenwoordig populair is in onze kleine landje dan is het wel de graslelie. Niet zo gek als je bedenkt dat deze plant in meer dan 65 verschillende soorten verkrijgbaar is, allemaal met een andere bladtekening. We hebben ook al eens een lijstje gemaakt met de 9 populairste soorten.

Chlorophytum Comosum moderne kamerplanten

Naast het feit dat deze plant er ontzettend leuk uitziet is hij ook nog eens heel erg geschikt voor diegene die niet zo goed zijn in de verzorging. Als je namelijk een keer water vergeet te geven is dat geen enkel probleem. Sowieso heeft deze plant niet veel water nodig (1x per week, als de grond droog is geworden). Verder houdt de plant van een temperatuur tussen de 21-32 graden én van veel licht, een plekje in de vensterbank is dus ideaal.

Daarnaast is het ook leuk om te weten dat graslelies ontzettend makkelijk te stekken zijn. Dat betekent dat je van één plant makkelijk meerdere planten kan maken. Hoe je dat doet dat lees je in deze blog die we eerder schreven.

11. Afrikaanse Melkboom (Euphorbia Trigona) 

Hoewel deze plant officieel geen cactus is, wordt hij wel vaak zo verkocht. Niet verassend, aangezien de Afrikaanse Melkboom er wel uitziet als een typische cactus. Toch, officieel valt deze plant onder de vetplantjes.

De Afrikaanse Melkboom groeit, in tegenstelling tot de meeste cactussen, geen bloemen. In plaats daarvan geeft hij je gedurende het hele jaar kleine, dikke blaadjes. In de winter verliest hij deze kort, waarna er weer nieuwe groeien.

Euphorbia Trigona moderne kamerplanten

Deze kamerplant kan zeker 2,5 meter worden maar bij hoge ruimtes misschien nog wel meer. Belangrijk is dat hij wel in een ‘hoekje’ staat waar de kans op beweging het minste is. Loop je er vaak langs dan is de kans op omvallen groter wanneer de plant echt lengte gaat krijgen.

Deze plant is erg sterk, waardoor hij relatief weinig aandacht vraagt. Hij doet het goed in de zon, maar kan ook prima door met wat minder licht.

Zoals je bij deze naam zou verwachten vind je de Afrikaanse Melkboom oorspronkelijk in Afrika. Dit is dan ook de reden dat hij graag wat minder water krijgt. Eens per twee weken is zat in de lente en zomer.

Wil je graag een Afrikaanse Melkboom in huis? Let dan wel op met huisdieren en kleine kinderen. Het sap van deze niet-cactus is namelijk giftig en zorgt voor irritatie aan huid en ogen.  

12. Cactussen

De volgende groep planten in de lijst van moderne kamerplanten voor elk interieur is de cactus. De cactus is waarschijnlijk één van de meest bekendste succulenten. Hoewel je ze misschien vooral van de cowboyfilms kent, kunnen ze ook het interieur opfrissen. En dat is fijn, want als succulent heeft de cactus maar heel weinig verzorging nodig! In totaal zijn er 3000 soorten cactussen, waardoor je keuze genoeg hebt.

cactussen moderne kamerplanten

Meer weten over de populairste soorten cactus en wat hen zo bijzonder maakt? Dit lees je in deze blog die we al eerder schreven: “8 Populairste Soorten Cactussen”. Ook geven we je graag nog wat verzorgingstips mee, om ervoor te zorgen dat jouw cactus er op zijn mooist uit blijft zien.

Wil je weten hoe je een cactus kan stekken, lees dan onze blog ‘Hoe Cactus Stekken?‘.

13. Drakenbloed (Dracaena Draco)

Drakenbloedbomen hebben hun naam te danken aan het feit dat hun sap, als het aan de lucht wordt blootgesteld, oranjerood kleurt. In het wild kunnen ze wel 12 meter hoog worden, maar helaas kun je ze hier bijna niet meer vinden. Tegenwoordig zal je de boom vaak in één á twee meter variant in Nederlandse kamers tegenkomen.

Dracaena Draco moderne kamerplanten

Het mooie van de plant is dat deze weinig verzorging nodig heeft. Water heeft hij amper nodig, in de zomer kun je dan denken aan 1x per 2-3 weken. In de winter loopt dat zelfs op naar 1x in de 4-6 weken. Verder doet de plant het goed op kamertemperatuur en gedijen ze lekker in een plekje in de schaduw.

14. Varen (Athyrium) 

De varen is een grote plantengroep met wel duizenden soorten. De varen is zowel een binnen- als buitenplant. Deze decoratieve en moderne planten zijn echte luchtzuiveraars, dus fijn om in huis te hebben. 

varen

Doordat er zoveel verschillende soorten zijn is er altijd wel één die in jouw interieur past; veel ervan kun je zelfs als hangplant gebruiken.

Varens houden van licht maar niet van volle zon. Ook houden zij van een regelmatige sproeibeurt uit de plantenspuit.

Daarnaast zijn varens prima te stekken, waardoor je snel meer groen in huis brengt. Hoe je dit precies doet kun je hier lezen: ‘Hoe Varens Stekken?‘.

15. Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant, ook wel Spathiphyllum, is een populaire huiskamerplant. Niet verrassend, aangezien deze luchtzuiverend, makkelijk in onderhoud en daarnaast ook gewoon heel mooi is.

lepelplant

De lepelplant is een van de kamerplanten die goed tegen een stootje kan. Hij komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en is daardoor gewend aan natte voeten – te veel water kun je dit plantje bijna niet geven. Geef dus 2 keer per week water, de aarde mag niet droogvallen en sproei regelmatig op de bladeren (niet op de bloemen). 

De lepelplant houdt niet van de volle zon. Een plekje in de halfschaduw vindt deze plant prima. Verzorg ‘m goed en je plant kan 1,5 meter groot worden. Hoe je dit precies doet lees je in deze blog, die we al eerder schreven: “Hoe lepelplant verzorgen?

16. Koraal Cactus (Rhipsalis Paradoxa)

Deze leuke hippe cactus is en hangplant die zeer decoratief is. Hij heeft gedraaide bladstengels die zeker een meter lang kunnen worden. Wanneer je deze knipt kun je deze zo weer in de grond zetten, zodat hij kan wortelschieten.  

Aangezien we het hier over een cactus hebben, hoeft de Rhipsalis niet zo veel water nodig. Eens per week is vaak voldoende, maar voel vooral even aan de grond of deze droog is. Zo niet, wacht dan even met water geven.  

Qua plekje kun je deze het beste in de volle zon zetten, maar wanneer dit niet beschikbaar is, is een andere lichte plek ook prima.

17. Yucca (Palmlelie) 

De Yucca is de laatste in de lijst van moderne kamerplanten voor elk interieur. Ben je meer op zoek naar een wat grotere kamerplant? Dan is de Yucca waarschijnlijk een van de beste keuze. Deze plant wordt namelijk wel 1 – 1,5 meter hoog. De Yucca heeft puntige bladeren die direct uit de stam groeien. De randen van de bladeren kunnen scherp zijn. 

yucca

Qua verzorging is ook deze plant helemaal geen moeilijk type. Omdat het een palmsoort is heeft de plant helemaal niet zoveel water nodig. Normaal gesproken doe je dit 1x per week. Mocht je voelen dat de grond nog vochtig is dan kun je het beste een week overslaan.

Verder moet je de Yucca wel een plek in het licht geven, dat vinden ze het fijnst. Wil je de plant extra goed verzorgen? Lees dan zeker onze blog waarin we alles uitleggen.

Let op! Deze plant giftig is, zorg er dus voor dat huisdieren en kinderen er geen hapje uit moeten nemen. Een dokter bezoek is dan zeker op zijn plaats. 

Dit zijn de moderne kamerplanten voor elk interieur!

Zoals je kunt lezen zijn er zat geweldige planten die modern en mooi decoratief zijn. Ik wens je veel plezier met het uitkiezen van planten.  

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen