8 Populairste Soorten Cactussen (Cactaceae)

soorten cactussen

De cactus is waarschijnlijk één van de meest bekendste succulenten. Hoewel je ze misschien vooral van de cowboyfilms kent, kunnen ze ook het interieur opfrissen. En dat is fijn, want als succulent heeft de cactus maar heel weinig verzorging nodig!
In totaal zijn er 3000 soorten cactussen, maar vandaag bespreken we de 8 Cactussen Soorten (Cactaceae) op willekeurige volgorde.

Benieuwd naar wat deze cactussen zo bijzonder en populair maakt? Dit lees je hieronder! Ook geven we je graag nog wat verzorgingstips mee, om ervoor te zorgen dat jouw cactus er op zijn mooist uit blijft zien.

Wil je weten hoe je een cactus kan stekken, lees dan onze blog ‘Hoe Cactus Stekken?‘ en je bent gelijk op de hoogte.

Ben jij op zoek naar een cactus? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod cactussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Lidcactus (Schlumbergera)

De eerste in de lijst cactussen soorten is de Lidcactus. De lidcactus ziet er niet uit als een typische cactus. De bladeren van deze cactus zijn namelijk relatief dun en kunnen tot wel 60 cm lang worden, waardoor deze cactus vaak wordt gebruikt als hangplant.

8 Cactussen Soorten

Ook de bloeiperiode is bijzonder – deze cactus krijgt niet voor niets de bijnaam “Kerstcactus”. De rode, witte, oranje, paarse óf roze bloemen komen vooral tevoorschijn in de maanden november tot maart. Met een beetje geluk heb je naast het hele jaar door een mooie hangplant, ook een prachtig bloeiende cactus als kerstversiering.

Verzorg hem goed en je hebt er wel 20 tot 30 jaar plezier van. Aangezien deze cactus oorspronkelijk te vinden is in het Atlantisch bergregenwoud heeft het over het algemeen meer water en minder zon nodig dan andere cactussen

Let wel op, de lidcactus is namelijk heel fragiel. Het is daarom het beste om hem op een plekje te hangen waar niet veel langsgelopen wordt. Breekt er een stengel af? Dan kun je deze makkelijk gebruiken als stekje!

2. Afrikaanse Melkboom (Euphorbia Trigona)

Hoewel deze plant officieel geen cactus is, wordt hij wel vaak zo verkocht. Niet verrassend, aangezien de Afrikaanse Melkboom er wel uitziet als een typische cactus. Toch, officieel valt deze plant onder de vetplantjes.

Cactus soorten

De Afrikaanse Melkboom groeit, in tegenstelling tot de meeste cactussen, geen bloemen. In plaats daarvan geeft hij je gedurende het hele jaar kleine, dikke blaadjes. In de winter verliest hij deze kort, waarna er weer nieuwe groeien.

Deze plant is erg sterk, waardoor hij relatief weinig aandacht vraagt. Hij doet het goed in de zon, maar kan ook prima door met wat minder licht.

Zoals je bij deze naam zou verwachten vind je de Afrikaanse Melkboom oorspronkelijk in Afrika. Dit is dan ook de reden dat hij graag wat minder water krijgt. Eens per twee weken is zat in de lente en zomer.

Wil je graag een Afrikaanse Melkboom in huis? Let dan wel op met huisdieren en kleine kinderen. Het sap van deze ‘cactus’ is namelijk giftig en zorgt voor irritatie aan huid en ogen.  

3. Schijfcactus (Opuntia)

Naast de opvallende platte bladeren, geeft deze cactus in het voorjaar en de zomer ook bloemen. Deze zijn groeien op de rand en zijn wit, geel, oranje of paars, vaak dezelfde kleur als de binnenkant van de cactus. Als de bloemen uitgebloeid zijn worden het vruchten die, afhankelijk van het soort schijfcactus, eetbaar. Omdat deze vruchten dezelfde vorm hebben wordt deze cactus ook wel de vijgencactus genoemd.

De vijgencactussen groeien makkelijk en snel – ze kunnen uitgroeien tot struiken van 30 meter hoog met bladeren zo groot als een tennisracket. Wil je deze cactus liever binnen hebben? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn ook kleine exemplaren van een paar centimeter hoog te vinden. Wanneer de cactus te groot wordt, kun je de bladeren gewoon afsnijden.

Als je dit doet, let dan wel op de kleine pluisjes aan de zijkant, hier zitten namelijk een ander soort stekels in verstopt. Deze hebben weerhaakjes en zijn daardoor een stuk moeilijker te verwijderen.

4. Pitaya (Hycolereus Undatus)

Deze cactus herken je misschien niet meteen, totdat je de vrucht ziet. De pitaya cactus is namelijk vooral bekend vanwege de vruchten die hij produceert.

De pitaya cactus komt oorspronkelijk uit Azië, voornamelijk uit Thailand, maar is ook te vinden in andere landen met een tropisch klimaat. Dit betekent dat ook deze cactus best tegen een stootje kan. Het enige wat je moet doen voor een mooie, gezonde plant is zorgen voor genoeg zonlicht en niet te veel water geven.

Net als de lidcactus is deze cactus uiterst geschikt als hangplant. De vertakkingen kunnen tot wel 6 meter lang worden, met aan het einde een bloem. Als de bloem is uitgebloeid en bestoven is groeit hier een vrucht aan.

De vrucht, naast pitaya ook wel drakenfruit genoemd, is fel roze of geel van buiten met wit vruchtvlees. Zo heb je dus, zelfs na het uitbloeien van de bloemen, een mooi gekleurde plant.

5. Zebraplant (Haworthia Fasciata)

De volgende in de lijst cactussen soorten is d Zebraplant. Deze plant doet zijn Nederlandse naam eer aan. Hoewel ze van vorm erg op Aloë Vera lijken, hebben deze cactussen een eigenschap die je anders niet veel ziet. De zebra plant heeft namelijk grote witte strepen over de vertakkingen lopen, welke (verrassing) net op die van een zebra lijken.

Deze strepen zijn ook direct hetgeen wat deze cactus decoratief maakt. Na enkele jaren kunnen er wel wat bloemetjes aan de onderkant van de plant verschijnen, maar verwacht hier geen spectaculaire bloei.

Dit plantje blijft ook echt een plantje – ze worden niet groter dan zo’n 15 centimeter. Omdat ze zo klein blijven zullen ze ook niet snel groeien. Dit is dus een ideaal plantje als je een leeg hoekje wat op wilt vrolijken. Ben je op zoek naar een grote kamerplant, dan zal dit het niet zijn.

6. Schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonii)

Erg schoonmoeder vriendelijk is de benaming niet. Toch, als je de stekels even wegdenkt, ziet deze cactus eruit als een heerlijk comfortabele poef. Met stekels is dit een mooie bolvormige cactus die een doorsnede kan bereiken van tot wel 1,3 meter.

soorten cactussen
Schoonmoedersstoel

Dit duurt echter wel heel wat jaren – verwacht niet dat het kleine plantje op de vensterbank binnen een paar jaar even groot is als de voetenbank.

Wanneer je deze cactus graag bolvormig houdt, zet hem dan op een plekje met veel zon. Bij lichtgebrek wordt deze cactus namelijk wat langgerekt en raakt hij zijn originele vorm kwijt.

Naast de vorm heeft deze cactus qua decoratie ook gele bloemen te bieden. Toch zul je deze in Nederland niet snel zien – daar hebben we hier te weinig zon voor. Oorspronkelijk is deze bolvormige cactus namelijk te vinden in het binnenland van Mexico. Helaas is deze nu in het wild bedreigt. Gelukkig is deze cactus makkelijk te kweken, waardoor hij niet snel écht uit zal sterven.

7. Saguaro (Carnegiea gigantea)

Als je aan cactus denkt, is dit vaak wel de cactus waar men aan denkt. Dit is de typische cactus die je ziet in films en stripverhalen over het Wilde Westen. De Saguaro is een reuzencactus en de enige binnen zijn soort.

8-cactussen-soorten-(cactaceae)

Ze zijn vooral te vinden in Noord-Amerika waar ze graag in de woestijn groeien. Hier kunnen de cactussen meer dan 20 meter worden. Het duurt wel meerdere jaren voordat ze zo groot worden en vertakkingen krijgen: zo’n zeventig tot tachtig jaar.

Omdat het zo lang duurt voordat ze die grootte bereiken zijn ze ook prima binnenshuis te plaatsen. Als je de plant voor 50 jaar in leven kunt houden, zal deze ongeveer 2 meter zijn.

De cactus bied mooie, witte bloemen die voornamelijk in de nacht bloeien. Dit komt doordat ze in het wild in de nacht door vleermuizen bestoven worden. Wil je hier van genieten dan moet je ze wel bereid zijn om ‘s avonds op te blijven.

Helaas zijn ook deze cactussen de laatste jaren een stuk zeldzamer geworden in het wild.

8. Rotskoraal (Rhipsalis Baccifer)

En van een typische cactus gaan we over naar de cactus die er helemaal niet typisch uit ziet. Naast dat de vertakkingen dun zijn, heeft deze plant ook geen stekels. Een ideale cactus voor als je kleine kinderen of huisdieren hebt dus.

Deze cactus is, net als de lidcactus, een hangplant – de vertakkingen kunnen tot wel 120 centimeter worden.



Voor een mooie plant vraagt de rotskoraal twee dingen: voldoende zonlicht en weinig water. Verder is het een sterke plant die echt wel een stootje kan hebben.

Een tevreden rotskoraal geeft in het voor -en najaar kleine witte, rode, oranje of gele bloemetjes. Maar ga hier maar niet van uit – dit gebeurd namelijk heel zelden in de huiskamer.

Naast dat dit een mooie en makkelijke cactus is, heeft hij nóg een voordeel: rotskoraal is volgens NASA een van de beste luchtzuiverende planten. Dubbel voordeel dus!

Wil je graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk bloemen aan jouw cactus? Verplaats deze dan in de winter naar een koelere plek in huis.

Ze mogen dan ook gelijk nóg minder water dan normaal gesproken. Over het algemeen kun je wachten totdat de grond volledig droog is, voordat je weer water geeft. Dit zal zo’n één keer per maand zijn, maar wacht bij twijfel liever nog wat langer.   

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen