Hoe Moet Je Cactus Stekken, Zonder Pijn?

Een cactus kun je om een aantal redenen stekken. De eerste reden zou kunnen zijn dat je het leuk vindt om meerdere cactussen in huis te hebben. Ten tweede kan je het leuk vinden om dit zelf te stekken. Dan kan er nog een reden zijn en dat is dat de cactus die je in huis hebt te veel water hebt gegeven waardoor wortelrot is ontstaan.

Dus hoe doe je dit dan, een cactus stekken? 

 • Pak met de knijptang de cactus vast en snijd één groot stuk af van de cactus, snijd de stek dan in stukken.
 • Leg de cactus op een bordje waar hij kan drogen.
 • Na een week of meerdere weken, dat ligt aan de soort cactus, is de wond gedroogd en zit er een korstje op de wond. Je kan nu gaat stekken.
 • Pak een pot met zanderige grond en zet de cactus stek erin. Sproei één keer per 2 weken wat water.

Dit is in het kort hoe een cactus gestekt moet worden. Er zijn echter wel een aantal punten waar je goed op moet letten of die je moet weten. Dit lees je verderop in deze blog.

Wat Zijn De Voorbereiding Om Een Cactus Te Stekken? 

Om een cactus te stekken zijn er een aantal dingen die handig zijn om bij de hand te hebben. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet zodat je niet heen en weer hoeft te lopen of moet zoeken, tijdens het stekken.

 1. Leg een scherp mes klaar, alcohol of een heet sopje, een knijptang of BBQ tang, bordje en eventueel handschoenen.
 2. Leg een bordje klaar, waar het stuk cactus, wat je gaat stekken, op kan leggen.
 3. Voor je gaat stekken, ga je kijken welke stuk van de cactus je af wilt snijden. Bedenk dan ook goed of de cactus, na het stekken, nog wel zo leuk is om naar te kijken. Wanneer je alleen een bovenkant van de cactus afsnijdt, zou het kunnen zijn dat de cactus niet meer leuk is om naar te kijken.

  Wanneer je een bijvoorbeeld een ‘arm’ wegsnijdt, moet dat weer geen probleem zijn. Het ligt ook aan de soort cactus die je wilt stekken. Sommige cactussen hebben bolletjes die je er ‘gewoon’ af kunt snijden, bijvoorbeeld.

Hoe Ga Je Een Cactus Stek Afsnijden?

Je gaat nu een cactus stekken. Dat is altijd spannend met al die stekels, maar dat gaat goed komen. Je bereidt je goed voor door je in te lezen! Daar ga je dan!

 1. Leg alles klaar: Alcohol, mes, bbq tang, bord, en handschoenen.
 2. Maak je mes schoon met alcohol. Zo zitten er geen bacteriën op die de cactus ziek zou kunnen maken. Wanneer je het mes met goed heet water en zeep schoonmaakt kan dat ook. Wel even goed onder heet water houden om de bacteriën te doden. 
 3. Doe de handschoenen aan en pak de cactus vast met een tang van de barbecue. Zo heb je minder kans om jezelf te prikken en dus zonder pijn het stekproces door te komen. Snijd met een scherp mes een stuk van de cactus af, die je in gedachten had. Het mes moet ook scherp zijn, anders krijg je haperingen in de snijwond wat niet ten goede komt van de moederplant en stek.  
 4. Wanneer je meerdere stekken wilt van één cactus, dan snijd je eerst een groot stuk af van de moederplant. Daarna snijd je de stek nog in een aantal stukken.

  Je moet niet iedere keer een stukje van de moederplant afsnijden, wat meer kans geeft op ziektes.
  Snijd dus recht en in 1 keer een stuk af van de moederplant. Leg de stek op een schaaltje. Maak van deze stek nog meerdere stekken.   

Moet Je Cactus Stekken Drogen?

cactus stekken

Om tot een goed resultaat te komen van het stekken van een cactus, moet je de stekken laten drogen, dat wil zeggen, de wond laten drogen. De wond is de kant waar je gesneden hebt en vochtig is na het snijden.
Helemaal drogen is belangrijk! Wanneer de wond open is, en je zet deze toch in de aarde, dan kan de stek van de cactus ziek worden. Er kunnen allerlei ziektekiemen inkomen, die jouw stek ziek maakt. Dan zou alle werk voor niets geweest zijn. 

Hoe ga je te werk:

 1. Leg de stek of stekken op een bord en zet deze uit de weg, op een rustig plekje, zodat je deze niet iedere keer hoeft te verplaatsen.
 2. Zet de stekken niet in het donker en ook niet in de volle zon. 
  Het ligt aan de soort cactus of je deze één week of meerdere weken moet drogen.

  Kijk goed naar de wond, je ziet een korstje komen hierop, en dan is het tijd om de plant in de grond te zetten, of er bovenop te leggen. Het kan zelfs al zo zijn dat er uit een deel van de cactus wortels zijn ontstaan, maar dat er een deel van de wond nog niet droog is. Zet de stek dan nog niet in de pot.

Hoe Zet Je Jouw Cactus Stekjes In Potgrond? 

Wanneer de wond van de cactus helemaal droog is, kun je de cactus of in de aarde zetten of er bovenop leggen. Dat ligt natuurlijk geheel aan het soort cactus wat je gestekt hebt. 

Een bolcactus bijvoorbeeld heeft kleine bolletjes als stek en die leg je boven op de aarde. Een lange cactus zet je zo diep in de aarde zodat hij stevig staat en niet omvalt.

Hoeveel Water Geef Jij Jouw Cactus Stekken? 

Geef jouw cactus stekken 1 keer per 2 weken een sproeibeurt op de aarde. Vooral niet te nat maken. Het mag best wat indrogen.  Kijk goed naar de stekken. Wanneer zij gaan verschrompelen dan mag je wat meer water geven. Ze moeten er natuurlijk wel gezond uit blijven zien. Maar dat weet je waarschijnlijk wel omdat je hebt ook de moederplant hebt. 

Wanneer Hebben Jouw Cactus Stekken Wortels?

Nu is het de bedoeling dat jouw cactus gaat wortelen. Dat kan heel lang duren. Soms wel een jaar of zelf langer. 

Laat je cactus stekken gewoon liggen op de aarde en til ze zeker niet op om te kijken of zij al geworteld zijn. Zo gaan de eventuele wortels die er zijn stuk. Deze kunnen nog heel fragiel zijn. De stek moet dan weer op nieuw beginnen. Je weet wanneer jouw stekje het doet, wanneer hij een teken geeft van leven. Dat zijn nieuwe stekken!  

Dit geldt natuurlijk ook voor stekken die je in de aarde hebt gezet. Laat ze gewoon met rust. Zolang deze er gezond uit ziet, komt het wel goed met de cactus stekken.  

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen