Hoe Cactus Stekken? Meerdere Manieren


cactus
Deel deze blog via:

Een cactus kun je om een aantal redenen stekken. De eerste reden zou kunnen zijn dat je het leuk vindt om meerdere cactussen in huis te hebben. Ten tweede vind je het leuk om dit zelf te doen. Dan kan er nog een reden zijn en dat is dat de cactus die je in huis hebt te veel water hebt gegeven waardoor wortelrot is ontstaan. Maar hoe doe je dit dan, een cactus stekken? 

Snijd met handschoenen aan en met mes, een stuk van de cactus. Laat de stek drogen en stop deze in de aarde. Bol cactussen stek je door de bolletjes op de aarde te leggen. Zo moeten deze cactus stekken gaan wortelen. Geef de stekken weinig water. 

Dit is in het kort hoe een cactus gestekt moet worden. Er zijn echter wel een aantal punten waar je goed op moet letten of die je moet weten.  

Wij hebben ook een blog geschreven over populaire cactus soorten; ‘8 populaire cactus soorten‘ vertelt je er alles over.

Hieronder beschrijf ik eerst hoe je een cactus moet steken in het algemeen en daarna wordt een aantal soorten cactussen beschreven die gestekt worden. De vraag is over het algemeen ‘Hoe doe je dat een cactus stekken’. 

Voorbereiding Cactus Stekken 

In ieder geval voorzichtig zou ik zo zeggen. Tref wat voorbereidingen voor je een cactus gaat stekken. 

  1. Leg een scherp mes klaar. 
  2. Leg alcohol klaar om het mes schoon te maken. Zo zitten er geen bacteriën op die de cactus ziek zou kunnen maken. Wanneer je het mes met goed heet water en zeep schoonmaakt kan dat ook. Wel even goed onder heet water houden om de bacteriën te doden. 
  3. Leg een schotel, of bord klaar waar het stuk cactus wat je gaat stekken, op past. Dat vervoer je dan makkelijk zonder de cactus nog aan te raken. 
  4. Potjes met zand hoef je pas over een week of misschien nog langer klaar te zetten. 

Als je beter wil leren stekken of stekken gewoon heel erg leuk vind dan kunnen wij je het boek van Mama Botanica heel erg aanraden. In dit boek leer je alles over het stekken van planten en hoe je ze het beste verzorgt. Inclusief een gids met meer dan 40(!) planten om te stekken. Klik hier om het boek te bekijken op Bol.com.

Stekken Van Cactus 

Eerst ga je kijken waar je welk stuk van de cactus je af wilt snijden. Bedenk dan ook goed of de cactus nog wel zo leuk is om naar te kijken. Wanneer je alleen een bovenkant van de cactus afsnijdt, zal dat niet zo gezellig meer kunnen staan.  

Wanneer je een ‘arm’ wegsnijdt moet dat weer geen probleem zijn. Het ligt ook aan de soort cactus die je wilt stekken. 

Doe de handschoenen aan en snijd, met een scherp mes, het stuk van de cactus die je in gedachten had. Het mes moet ook scherp zijn anders krijg je haperingen in de snijwond wat niet ten goede komt van de moederplant en stek.  

cactus stekken

Wanneer je meerdere stekken wilt van 1 cactus dan snijd je eerst een groot stuk af van de moederplant en daarna snijd je de stek nog in een aantal stukken. Niet iedere keer een stukje van de moederplant afsnijden. Het is lastig snijden met de eventuele stekels en een plant die rechtop staat kan vallen wanneer je daar nog 4 stukken vanaf wilt snijden. 

Snijd dus recht en in 1 keer het stuk eraf wat je wilt. Leg het stuk op een schaaltje. Maar van deze stek nog meerdere stekken.  

Cactus Stekken Drogen  

Wanneer je mooie stekken hebt kunnen snijden kun je deze nog niet planten. De wonden die aan de stekken zitten moeten uitdrogen. Echt drogen. Dit kan een week tot een paar weken duren. Het ligt eraan hoe groot de wond is en natuurlijk welke soort cactus je hebt gestekt.  

Leg de cactus dus op een schaaltje en zet deze uit de weg. Op een rustig plekje, zodat je deze niet iedere keer hoeft te verplaatsen maar niet in het donker en niet in de volle zon.  

Kijk goed naar de wond. Wanneer er een soort korst op is gekomen is het tijd om de cactus te potten. Het kan zelfs al zo zijn dat er uit een deel van de cactus wortels zijn ontstaan maar dat er een deel nog niet droog is van de wond. Pot de plant dan nog niet op.  

Wanneer de wond open is en je zet deze in de aarde kan de plant ziek worden. Er kunnen allerlei ziektekiemen inkomen die jouw stek ziek maakt. Dan zou alle werk voor niets geweest zijn.  

Cactus In Potgrond 

Wanneer de cactuswond helemaal droog is kun je de cactus of in de aarde zetten of er bovenop leggen. Dat ligt natuurlijk geheel aan het soort cactus wat je gestekt hebt. 

 Een bol cactus bijvoorbeeld heeft kleine bolletjes als stek en die leg je boven op de aarde. Een lange cactus zet je zo diep in de aarde zodat hij stevig staat en niet omvalt.  

Cactus Stekken Water 

Geef jouw cactus stekken 1 keer per 2 weken een sproeibeurt op de aarde. Vooral niet te nat maken. Het mag best wat indrogen.  Kijk goed naar de stekken. Wanneer zij gaan verschrompelen dan mag je wat meer water geven. Ze moeten er natuurlijk wel gezond uit blijven zien. Maar dat weet je waarschijnlijk wel omdat je hebt ook de moederplant hebt. 

Cactus Wortels 

Nu is het de bedoeling dat jouw cactus gaat wortelen. Dat kan heel lang duren. Soms wel een jaar of zelf langer. 

Laat je cactus stekken gewoon liggen op de aarde en til ze zeker niet op om te kijken of zij al geworteld zijn. Zo gaan de eventuele wortels die er zijn stuk. Deze kunnen nog heel fragiel zijn. De stek moet dan weer op nieuw beginnen. Je weet wanneer jouw stek het doet wanneer hij een teken geeft van leven. Dat zijn nieuwe stekken!  

Dit geldt natuurlijk ook voor stekken die je in de aarde hebt gezet. Laat ze gewoon met rust. Zolang deze er gezond uit ziet komt het wel goed met de cactus stekken.  

Lidcactus Stekken 

Een lidcactus is een andere cactus dan hiervoor besproken. Dat komt omdat deze cactus een uitzondering is. Hij komt oorspronkelijk niet uit de woestijn of andere warme gebieden. Deze lidcactus komt uit het Atlantisch bergregenwoud. 

Om deze lidcactus te stekken kijk je goed naar de plant. Je ziet bij sommige blaadjes kleine ‘worteltjes’ zitten. Juist die blaadjes kun je makkelijk stekken. Zet zo een blaadje met wortel in een potje met speciaal stekgrond. Hier is scherp zand vermengd met potgrond.  

Geef de stek één keer per week een beetje water en zet de stekken van de lidcactus in het licht. Niet in de volle zon en zeker niet in het donker. 

Zaag Cactus Stekken 

Ook de zaagcactus is geen cactus zoals wij die voor ogen hebben. Veel stekels en meestal rond. 

Deze zaagcactus heeft lange bladeren die iets weg hebben van een zaag. Verrassend! 

Zaagcactussen kun je makkelijk stekken. Je snijdt, met een schoon mes, het blad door op het smalste gedeelte. 

Je laat dit blad een dag of 4 drogen en dan zet hem in de aarde. Deze aarde moet droog zijn. Je mag een klein beetje water geven. De grond mag niet helemaal uitdrogen. Dus houdt dit in de gaten. Deze zaagcactus houdt niet van de volle zon. Halfschaduw heeft zijn voorkeur! 

Afgebroken Cactus Stekken 

Je kunt een afgebroken cactus stekken, maar dan moet je eerst de reden weten waarom deze cactus is afgebroken. Kreeg hij te veel water waardoor hij slap werd aan de onderkant of is de cactus bijvoorbeeld gevallen. 

Bij de gevallen cactus kun je natuurlijk handelen zoal dit boven staan omschreven bij ‘cactus stekken’. 

Wanneer de cactus te veel water heeft gehad is het een ander verhaal. Het is waarschijnlijk dat de cactus wortelrot heeft. Te veel water geeft de stam van de cactus wortelrot. Dan is er aan deze cactus niets meer aan te doen dan alleen stekken. 

Snijdt de plant af en kijk of het gedeelte waar je hebt gesneden, groen en fris cactus te zien is. Is de binnenkant van de cactus zompig, bruin en zacht dan kun je dit niet stekken en moet je meer van de cactus afsnijden totdat je een groen en stevige binnenkant ziet van de cactus.  

Maak wel je mes iedere keer schoon met alcohol omdat wortelrot dat aan het mes blijft zitten weer gaat rotten wanneer je een goede stuk van de cactus afsnijdt.  

Vanaf hier kun je bij het kopje ‘cactus stekken drogen’ lezen hoe je moet handelen om het stekken tot een succes te laten worden.  

Euphorbia Stekken 

De Euphorbia is een giftige cactus. Dat wil zeggen wanneer je met het sap van de Euphorbia in aanraking komt.  

Wanneer je gaat stekken is het raadzaam om ook om deze reden handschoenen aan te hebben. Natuurlijk ook voor de stekels. 

Deze cactussen worden gestekt zoals boven omschreven. Snijden, drogen en dan potten.  

Bij het drogen is het handig om de stekken op een plek te zetten waar huisdieren niet bij kunnen zodat zij het sap van deze plant niet kunnen oplikken. Wanneer dit wel het geval is raadpleeg dan de dierenarts, direct. 

Grote Cactus Stekken 

Wanneer je een grote cactus gaat snoeien is het fijn om handschoenen te dragen maar ook om een handdoek om de cactus te doen om op deze manier de cactus goed vast te houden. Het blijft een lastig verhaal maar op deze manier heb je het minste last van de stekels of op de grond vallen van de stek.  

Het stekken gaat op de manier zoals bovenomschreven. 

Veel plezier met het stekken van jouw cactussen! 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen