Is De Anemoon Giftig Voor Mens En/Of Dier?

Lentebloemen

De liefelijke en zacht ogende anemoon, is een bloem die uit een knolletje komt. Daar hoef je verder niets mee te doen wanneer deze eenmaal in de grond zit. Hij komt en gaat met de seizoenen. De knolletjes produceren lage, maar flinke en kleurige bloemen, voor de grootte van dit een plantje. Is de anemoon wel zo lief als dat hij eruit ziet? Is de anemoon giftig? Je leest het verderop in de blog.

Is de anemoon giftig? Ja, bladeren en het sap van de anemoon zijn giftig voor mens en dier. Blaarvorming op de huid komt voor. Braakneigingen en/of last van darmen en buik komen voor bij inname. Daarbij kun je een branderig gevoel of blaarvorming in de mond of op huid krijgen. Kan dodelijk zijn voor dieren. Bel de (dieren)arts!

Vermoed je een vergiftiging, neem dan, voor Nederland, contact op met uw huisarts, huisartsenpost of dierenarts. Of bel, voor België, het Antigifcentrum via telefoonnummer 070 245 245. Uw (dieren)arts kan u advies geven wat je per direct moet doen.

Symptomen (Wat Krijg Je) Bij Inname Of Aanraking Van Het Sap?

Bij aanraking:

 • (van sappen) kunnen er rode plekken ontstaan op de huid.
 • Je kunt blaren krijgen op je huid.

Bij inname:

 • Braakneigingen kunnen als eerste voelbaar zijn
 • Je kunt een branderig gevoel in de mond en keel krijgen van het sap in het blad.
 • Bij doorslikken van blad of sappen van de anemoon is buikpijn en last van de darmen (diarree) een symptoom.

Wat Is Er Precies Giftig Aan De Anemoon?

De anemoon bevat een stof in zijn bladeren en sap, die een flinke reactie geven op de huid, en bij inname in de mond. De stof heet protoanemonine en zorgt voor een vervelend ongemak. Je gaat er niet aan dood, maar het is raadzaam om toch even de huisarts te bellen. Zeker wanneer het een klein kind betreft en deze een blad in de mond heeft gehad.

Waarom Zijn Planten Giftig?

anemoon verzorgen

Planten zijn giftig omdat zij zich willen beschermen tegen ongedierte. Wanneer ongedierte van de plant of bloem willen eten, weten zij dat dit bij een anemoon niet heel verstandig is. Het gif van de anemoon zou de indringer kunnen doden.

Zo beschermt de plant zichzelf. Ga je bloemen plukken of met de plant aan de gang, draag dan handschoenen. Zo voorkom je een geïrriteerde huid en eventueel blaren.

Wat Moet Je Doen Wanneer Er Een Giftige Plant Is Gegeten Of Aangeraakt

Wat kun je hebt best het eerste doen bij aanraking of inname van het sap van de plant:

 • Was je handen om giftige stoffen era te wassen.
 • Spoel de mond van het kind om erger te voorkomen.
 • Bel daarna de huisarts of de huisartsenpost. Voor België is het advies om het antigifcentrum te bellen (070 245 245.). Zij kunnen jou direct advies geven over wat je direct wel en niet moet doen. En hoe je dit moet doen.

Voorkomen Van Aanraking Of Inname Van Giftige Planten

Hoe voorkom je nu dat jij of jouw kleine kind niet meer in aanraking komen met de giftige anemoon. En natuurlijk met andere giftige planten.

 1. Zorg dat je ze niet in de tuin hebt staan!
 2. Zet de planten hoog in een pot, weg van grijpgrage handjes.
 3. Zet de planten achter in de tuin, waar kinderen niet kunnen komen.
 4. Maak jezelf bekent met giftige planten. Sommige planten, die ook erg mooi kunnen zijn en een sieraad voor de tuin zijn, kunnen dodelijk giftig zijn.
 5. Bekijk bij het kopen van planten in een tuincentrum, direct of deze giftig zijn voor mensen en/of dieren!

Heb je een anemoon in de tuin staan (in pot)? Lees dan ook: Hoe Moet Je Een Anemoon Verzorgen?

Is De Anemoon Giftig Voor Katten En Honden?

Ja, de anemoon is giftig voor honden en katten. De gehele plant wel te verstaan. Bollen, blad met steel en bloemen zin allemaal giftig voor deze dieren. Je zal niet de eerste zijn, waarvan de pup gaat spelen met afval wat je in de tuin hebt gelegd van de anemoon. Dit kan echt heel vervelend aflopen wanneer de hond gaat spelen met deze plant. Dit geldt ook voor katten.

Symptomen van aanraking en/of eten van de anemoon kunnen zijn:

 • Branderig gevoel van mond en slijmvliezen
 • Braakneigingen en/of braken
 • Moeilijkheden met ademhalen
 • Moeilijkheden met slikken

Wat Moet Je Doen Wanneer Jouw Dier Heeft Gegeten Of Anemoon In De Bek Heeft Gehad?

Bel jouw dierenarts en vraag wat jij kunt doen om erger te voorkomen. Daarbij hoor je van de dierenarts of je naar de praktijk moet komen en wat zij voor jouw hond of kat kunnen doen om de pijn en ongemak te verhelpen. Katten kan echt zeer ziek worden van de sappen die in de anemoon zitten. Dus aarzel niet en bel.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen