Hoe Monstera Verzorgen? Alle Informatie!


Hoe Monstera Verzorgen
Deel deze blog via:

De Monstera heet ook wel gatenplant. Je ziet de mooie donkergroene bladeren met allemaal inhammen erin. Daar komt dus de naam vandaan. Deze plant heeft, net als andere planten, wel wat verzorging nodig. Zo blijft de Mostera mooi groen en groeit hij goed. Hoe dat precies zit met de verzorging van de Monstera lees je in deze blog; Hoe Monstera Verzorgen?

Hoe Monstera verzorgen?

  • Geef 2 keer per week water aan de Monsterea.
  • Er mag 1 keer per week plantenvoeding gegeven worden.
  • De Monstera moet in een warme kamer staan.
  • Deze plant houdt van licht maar geen zonlicht.
  • De Monstera moet je opbinden aan een mos stok.  

Er valt heel wat te vertellen over het verzorgen van de gatenplant. We beginnen met het water geven.

Lees ook: Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!

Monstera Water Geven 

In een kamer waar het 20 graden is of hoger moet de Monstera altijd 2 keer per week water. De grond moet vochtig zijn en blijven. Handig om je vinger in de pot te steken en te voelen of de aarde nog vochtig is. Het mag ook geen natte grond zijn want dan rotten de wortels weg. Geef in dat geval 1 of 2 keer geen water en minder het water geven in het algemeen. Controleer regelmatig hoe de vochtigheid is van de aarde.  

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Monstera Voeding

De Monstera geef je 1 keer per twee weken plantenvoeding voor groene kamerplanten. Dit geef je vanaf het voorjaar. Je kunt op de verpakking lezen hoeveel plantenvoeding moet in het water. Doe de voeding in de gieter en verdun het met water.

Vanaf oktober tot april geef je geen plantenvoeding meer omdat de plant dan zijn groei heeft stopgezet. De voeding wordt dan niet meer opgenomen. Wanneer je toch voeding geeft komen er te veel voedingsstoffen in de aarde en dit zal de plant geen goed doen.

Monstera Zonlicht 

De Monstera houdt niet van direct zonlicht. Halfschaduw en half licht vindt deze plant prima. Wanneer de Monstera in het raamkozijn staat in de volle zon zullen de bladeren kunnen verbranden. Zet deze plant lekker op een rustige plek, 2 meter zeker van het raam vandaan en hij zal prima zijn best doen. 

Deze plant groeit naar het licht toe dus is het handig om elke keer dat je water geeft de plant te draaien. Je hebt anders de bladeren allemaal aan één kant zitten.  

Monstera Buiten 

Deze mooie grootbladerige plant kan ook buiten staan van mei tot en met augustus. De temperatuur is dan goed genoeg. Er moet wel op gelet worden dan de plant niet in direct zonlicht staan. Dan zouden de bladeren kunnen verbranden. Dus liever een schaduwrijk plekje in de tuin waar weinig wind is. De Monstera heeft lange bladeren en bij veel wind zou de plant om kunnen vallen of af kunnen breken. Dat zou jammer zijn.  

Monstera Blad 

Het blad van de Monstera kan wel tot 60 centimeter groot worden. Dit betreft dan wel wanneer de verzorging optimaal is. Het proberen waard! 

hoe monstera verzorgen

Een nieuw blad komt meestal aan de onderkant van een oud blad. Het lijkt op een speerpunt. Langzaam ontvouwt het blad zich. Het is dan nog wat kleiner dan de andere bladeren. Dit groeit vanzelf groter bij goede omstandigheden.  

Monstera Zonder Gaten 

Het kan gebeuren dat het blad van de Monstera ineens bladeren geeft zonder gaten. Dan kan er wat mis zijn in zijn verzorging of is de plant misschien al oud.  

Het kan zijn dat de plant te koud staat of dat er te weinig licht is. Bekijk voor jezelf welke verzorging jij geeft en wat de plant nodig heeft. Misschien moet je daar iets aan veranderen. Het duurt natuurlijk wel weer een tijdje voor je dit hebt achterhaald. Een blad geeft nu na de juiste verzorging niet gelijk gaten in zijn bladeren. Maar dit zal goed komen wanneer je je hebt verdiept in de verzorging en dit ook doet. 

Het kan ook zijn dat het blad wat net uitkomt nog geen gaten heeft. Naar alle waarschijnlijkheid komt dat met de groei van het plant vanzelf goed. 

Er is ook nog een mogelijkheid dat de je de plant net in huis hebt en dat de plant nog moet acclimatiseren. Ook planten moeten wennen aan nieuwe plekken in huis of zelf een hele nieuwe omgeving. Geef deze plant dus even de tijd om op gang te komen.  

Monstera Bladeren Bruin 

Bruine bladeren van de Monstera geven aan dat de plant te veel water krijgt. Zorg ervoor dat het water geven even wordt overgeslagen. Zoals gezegd: steek je vinger in de planten pot en voel of het nat is. Wanneer dit zo is dan echt het water geven een paar keer overslaan.  

hoe monstera verzorgen

Knip de bruine bladeren af, zo kan de plant zijn energie geven aan nieuwe bladeren.  

Monstera Geel Blad 

Wanneer de Monstera geel blad krijgt staat hij waarschijnlijk te veel of te lang in de zon. Direct zonlicht is geen optie voor de Monstera. De bladeren kunnen allemaal verkleuren. 

Geef de Monstera dan een plek waar geen direct zonlicht komt. Je zult zien dat andere of nieuwe bladeren niet meer geel worden.  

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het verzorgen van de Monstera.

Monstera Opbinden 

De Monstera is van zichzelf een klimplant. De luchtwortels die aan de plant komen zoeken naar houvast. Oorspronkelijk zouden de luchtwortels aan bomen hun houvast zoeken. Onze kamerplanten hebben dit niet maar vinden het fijn om wel houvast te hebben. Dus we kunnen de Monstera opbinden. 

Hoe Monstera Opbinden? 

De Monstera bind je op tegen een mos stok. Je hebt er vast wel eens een gezien.  Het mos is om de stok heen gebonden. Dit binden gebeurt in ruitvorm zodat de luchtwortels houvast kunnen hebben aan de mos stok.  

hoe monstera verzorgen

Deze mos stok kun je het best bij aankoop van de plant direct plaatsen in de aarde bij de plant. Wil je dit later doen dan kun je de wortels beschadigen omdat je een gat moet graven in de aarde.  Dus wanneer je nog een kleine plant hebt gekocht, raad ik het aan direct een mos stok plaatsen.  

Wanneer je dit niet hebt gedaan of je hebt een plant gekregen zonder mos stok dan zoek je dus een plek in de pot waar je zo min mogelijk de wortels beschadigd om een gat te graven. Doe dit het liefst in het voorjaar. Dan heeft de plant de kracht om te herstellen.

Lees ook: Monstera Opbinden – Hoe Doe Je Dat?

Monstera Mos Stok Plaatsen

Plaats deze mos stok diep genoeg zodat de stok ook daadwerkelijk steun kan bieden (zodat hij niet omvalt nadat de plant tegen de mos stok is geplaatst). Plaats de stok bij voorkeur zo dicht mogelijk in het midden. 

Om de luchtwortels of plant tegen de mos stok te plaatsen heb je bevestigingsmateriaal nodig. Gebruik materiaal wat niet in de plant snijdt. Touw is denk ik de beste optie. IJzerdraad of garen zal direct de wortel of blad afsnijden.  

Kies zorgvuldig welk aftakking je gaat plaatsen tegen de mos stok. Dit moet kunnen gebeuren zonder al te veel druk. De plant zou dan beschadigd kunnen worden met als gevolg dat er ziektes kunnen uitbreken bij de beschadigde delen of dit deel zou af kunnen sterven.  

Dus zoek een mooie aftakking uit en pak een een stukje touw die je om de mos stok en de plant kan binden. Niet te strak zodat je de tak niet af kan binden. Het gaat erom dat de plant steun kan vinden bij de mos stok.

Bekijk het resultaat. Ben je nog niet tevreden dan bind je nog een stuk van de Monstera op. De plant staat in ieder geval weer stukken meer recht op!

Nu kun je weer een tijdje vooruit. Wanneer de plant erg groot wordt kun je een groter mos stok plaatsen. Het gat heb je al in de aarde dus dat zal het probleem niet zijn.  

Monstera Zonder Luchtwortels 

Wanneer je een Monstera zonder luchtwortels hebt kun je deze daaraan ook niet opbinden. Doe dit voorzichtig aan de stam of bladeren. Doe dit met beleid. De plant is waarschijnlijk nog een jonge plant. De Monstera zal op den duur vanzelf zijn luchtwortels laten groeien. 

Monstera Stekken

Ook stekken kun je niet zo goed doen wanneer de plant geen luchtwortels heeft. Dit kan het beste met een luchtwortel. Wil je weten hoe je een Monstera stekt, lees dan onze blog ‘Hoe Gatenplant Stekken?‘ en je weet het gelijk.

Nu alle werk is verzet en de verzorging optimaal kan zijn is het leuk om te weten dat deze plant ook heel wat teruggeeft. Meer nog dan warmte en gezelligheid! Deze plant zuivert namelijk de lucht in de woonkamer. Het zet de co2 om in zuurstof! Dus de lucht wordt schoongemaakt door deze plant. Geweldig toch! 

Nu weet je hoe Monstera verzorgen in zijn werk gaat. Veel plezier met je mooie en goed verzorgde Monstera! 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen