Hoe Moet Je De Monstera Verzorgen? Alle Informatie!

Hoe Monstera Verzorgen

De Monstera heet ook wel gatenplant. Je ziet de mooie donkergroene bladeren met allemaal inhammen erin. Daar komt dus de naam vandaan. Deze plant heeft, net als andere planten, wel wat verzorging nodig. Zo blijft de Monstera mooi groen en groeit hij goed. Hoe dat precies zit met de verzorging van de Monstera lees je in deze blog;

Hoe Monstera verzorgen?

  • Geef 2 keer per week water aan de Monstera.
  • Er mag 1 keer per week plantenvoeding gegeven worden.
  • De Monstera moet in een warme kamer staan.
  • Deze plant houdt van licht, maar geen zonlicht.
  • De Monstera moet je opbinden aan een mos stok.  

Er valt heel wat te vertellen over het verzorgen van de gatenplant. We beginnen met het water geven.

Lees ook: Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!

Hoeveel Water Moet Je Geven Aan De Monstera?  

In een kamer waar het 20 graden is of hoger moet de Monstera altijd 2 keer per week water. De grond moet vochtig zijn en blijven. Handig om je vinger in de pot te steken en te voelen of de aarde nog vochtig is. Het mag ook geen natte grond zijn want dan rotten de wortels weg. Geef in dat geval 1 of 2 keer geen water en minder het water geven in het algemeen. Controleer regelmatig hoe de vochtigheid is van de aarde.  

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Moet Je De Monstera Voeding Geven?

De Monstera geef je 1 keer per twee weken plantenvoeding voor groene kamerplanten. Dit geef je vanaf het voorjaar. Je kunt op de verpakking lezen hoeveel plantenvoeding moet in het water. Doe de voeding in de gieter en verdun het met water.

Vanaf oktober tot april geef je geen plantenvoeding meer omdat de plant dan zijn groei heeft stopgezet. De voeding wordt dan niet meer opgenomen. Wanneer je toch voeding geeft komen er te veel voedingsstoffen in de aarde en dit zal de plant geen goed doen.

Heeft De Monstera Zonlicht Nodig?

De Monstera houdt niet van direct zonlicht. Halfschaduw en half licht vindt deze plant prima. Wanneer de Monstera in het raamkozijn staat in de volle zon zullen de bladeren kunnen verbranden. Zet deze plant lekker op een rustige plek, 2 meter zeker van het raam vandaan en hij zal prima zijn best doen. 

Deze plant groeit naar het licht toe dus is het handig om elke keer dat je water geeft de plant te draaien. Je hebt anders de bladeren allemaal aan één kant zitten.  

Kan De Monstera Buiten Staan? 

Deze mooie, grootbladige plant kan ook buiten staan van mei tot en met augustus. De temperatuur is dan goed genoeg. Er moet wel op gelet worden dan de plant niet in direct zonlicht staan. Dan zouden de bladeren kunnen verbranden. Dus liever een schaduwrijk plekje in de tuin waar weinig wind is. De Monstera heeft lange bladeren en bij veel wind zou de plant om kunnen vallen of af kunnen breken. Dat zou jammer zijn.  

Hoe Groot Wordt Een Monstera Blad? 

Het blad van de Monstera kan wel tot 60 centimeter groot worden. Dit betreft dan wel wanneer de verzorging optimaal is. Het proberen waard! 

Een nieuw blad komt meestal aan de onderkant van een oud blad. Het lijkt op een speerpunt. Langzaam ontvouwt het blad zich. Het is dan nog wat kleiner dan de andere bladeren. Dit groeit vanzelf groter bij goede omstandigheden.  

Monstera Zonder Gaten, Wat Gaat Er Fout? 

Het kan gebeuren dat het blad van de Monstera ineens bladeren geeft zonder gaten. Dan kan er wat mis zijn in zijn verzorging of is de plant misschien al oud? Is er een genetisch foutje?  

Het kan zijn dat de plant te koud staat of dat er te weinig licht is. Bekijk voor jezelf welke verzorging jij geeft en wat de plant nodig heeft. Misschien moet je daar iets aan veranderen. Het duurt natuurlijk wel weer een tijdje voor je dit hebt achterhaald. Een blad geeft nu na de juiste verzorging niet gelijk gaten in zijn bladeren. Maar dit zal goed komen wanneer je je hebt verdiept in de verzorging en dit ook doet. 

Er is ook nog een mogelijkheid dat je de plant net in huis hebt en dat de plant nog moet acclimatiseren. Ook planten moeten wennen aan nieuwe plekken in huis of zelf een hele nieuwe omgeving. Geef deze plant dus even de tijd om op gang te komen. 

Maar of het goed komt is de vraag. Je weet het nooit helemaal zeker. Het kan zelfs zo zijn dat sommige bladeren gaten hebben en sommige bladeren niet, aan dezelfde plant. Dat is pech hebben of een kwestie van jammer…

Monstera Bladeren Worden Bruin, Hoe Komt Dat? 

Bruine bladeren van de Monstera geven aan dat de plant te veel water krijgt. Zorg ervoor dat het water geven even wordt overgeslagen. Zoals gezegd: steek je vinger in de plantenpot en voel of het nat is. Wanneer dit zo is dan echt het water geven een paar keer overslaan.  

Knip de bruine bladeren af, zo kan de plant zijn energie geven aan nieuwe bladeren.  

Monstera blad Wordt Geel, Hoe Komt Dat?

Wanneer de Monstera geel blad krijgt staat hij waarschijnlijk te veel of te lang in de zon. Direct zonlicht is geen optie voor de Monstera. De bladeren kunnen allemaal verkleuren. 

Geef de Monstera dan een plek waar geen direct zonlicht komt. Je zult zien dat andere of nieuwe bladeren niet meer geel worden.  

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het verzorgen van de Monstera.

Monstera Opbinden 

De Monstera is van zichzelf een klimplant. De luchtwortels die aan de plant komen zoeken naar houvast. Oorspronkelijk zouden de luchtwortels aan bomen hun houvast zoeken. Onze kamerplanten hebben dit niet, maar vinden het fijn om wel houvast te hebben. Dus we kunnen de Monstera opbinden. Hoe je dit doet?

Hoe Kan Je Een Monstera Opbinden? 

De Monstera bind je op tegen een mosstok. Je hebt er vast wel eens een gezien.  Het mos is om de stok heen gebonden. Dit binden gebeurt in ruitvorm zodat de luchtwortels houvast kunnen hebben aan de mosstok.  

monstera verzorgen

Deze mosstok kun je het best bij aankoop van de plant direct plaatsen in de aarde bij de plant. Wil je dit later doen dan kun je de wortels beschadigen omdat je een gat moet graven in de aarde.  Dus wanneer je nog een kleine plant hebt gekocht, raad ik het aan direct een mos stok plaatsen.  

Wanneer je dit niet hebt gedaan of je hebt een plant gekregen zonder mos stok dan zoek je dus een plek in de pot waar je zo min mogelijk de wortels beschadigd om een gat te graven. Doe dit het liefst in het voorjaar. Dan heeft de plant de kracht om te herstellen.

Lees ook: Monstera Opbinden – Hoe Doe Je Dat?

Hoe De Monstera Zonder Luchtwortels Opbinden?

Wanneer je een Monstera zonder luchtwortels hebt, kun je deze daaraan ook niet opbinden. Doe dit voorzichtig aan de stam en bladeren. Doe dit met beleid en wat dik touw. Garen of ijzerdraad snijdt snel in de plant. De plant is waarschijnlijk nog een jonge plant. De Monstera zal op den duur vanzelf zijn luchtwortels laten groeien. 

Wil je weten hoe je een Monstera stekt, lees dan onze blog ‘Hoe Gatenplant Stekken?‘ en je weet het gelijk.

Nu alle werk is verzet en de verzorging optimaal is, moet je weten dat de plant graag wat teruggeeft. Meer nog dan warmte en gezelligheid! Deze plant zuivert namelijk de lucht in de woonkamer. Het zet de CO2 om in zuurstof! Dus de lucht wordt schoongemaakt door deze plant. Geweldig toch! Dus het verzorgen van deze mooie Monstera, levert echt veel op!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen