9 Soorten Graslelies (Chlorophytum Comosum)

8 soorten graslelies

De graslelie is een van de populairste kamerplanten van Nederland. Dat komt vooral doordat de plant een kenmerkende, maar toch bescheiden uiterlijk heeft die past bij elk interieur. In totaal zijn er meer dan 65 verschillende soorten graslelies. Vandaag bespreken we de 9 populairste soorten graslelies.

Het wordt tijd om de lijst door te lopen en te zien wat elke graslelie nu eigenlijk zo anders maakt dan de andere. Daarna bespreken we ook hoe je de graslelies het beste kunt verzorgen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

1. Chlorophytum Comosum “Variegatum”

De Chlorophytum Comosum “Variegatum” is waarschijnlijk de bekendste soort graslelie die er is. Je herkent deze plant door zijn lange, groene bladeren met een witte streep door het midden.

Chlorophytum Comosum Variegatum

De groene, lange bladeren van deze plant worden normaal tussen de 15-45 centimeter lang. De plant zelf kan uiteindelijk 60 centimeter hoog worden, in de breedte geldt hetzelfde formaat.

Als de plant gaat bloeien dan komen er aan het uiteinde van de bladeren kleine witte bloemetjes te zitten. Na verloop van tijd kunnen deze, door ze te verpotten, ook weer nieuwe graslelies opleveren.

Ben jij op zoek naar een graslelie? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod graslelies tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Chlorophytum Comosum “Ocean”

De Chlorophytum Comosum “Ocean” herken je eigenlijk direct. Deze plant wordt ook wel Zebragras genoemd en dat komt door de duidelijke tekening van deze plant. De bladeren zijn namelijk groen en hebben een dikke witte streep aan de buitenkant waardoor ze wat zebra-achtig aandoen.

Chlorophytum Comosum Ocean

Vergeleken met de Variegatum wordt de Ocean toch niet even groot. De bladeren zelf kunnen wel weer een lengte bereiken van 45 centimeter, maar qua hoogte blijft de Ocean met 30 centimeter toch wat achter. Deze plant staat erom bekend veel uitlopers te krijgen. Daardoor doet hij het vaak ook heel goed als hangplant.

Net als de rest van de planten op deze lijst bloeit ook deze graslelie in de zomer. De witte bloemetjes die er aan de toppen groeien van de bladeren zijn karakteristiek voor het uiterlijk van graslelies.

3. Chlorophytum Comosum “Bonnie”

De Chlorophytum Comosum “Bonnie” is een graslelie die er weer net wat anders uitziet dan zijn voorgangers. Deze plant doet wat ”warrig” aan doordat de bladeren een beetje over elkaar heen groeien en tegelijkertijd ook een beetje omkrullen.

Chlorophytum Comosum Bonnie

Afgezien van het groeipatroon herken je de plant ook aan zijn relatief brede, groene bladeren met een witte/gele streep door het midden van het blad. Net als de meeste graslelie soorten komt deze plant vooral voor in Afrikaanse en Aziatische subtropische gebieden. De planten die je bij het tuincentrum koopt worden vaak geteeld in Zuid-Afrika en vervolgens verder opgekweekt in Nederland.

4. Chlorophytum Comosum “Vittatum”

De Chlorophytum Comosum “Vittatum” is lange tijd een van de bestverkochte cultivars geweest in Nederland. Deze plant herken je door zijn groene bladeren en de dikke witte streep die er overheen loopt.

Chlorophytum Comosum Vittatum

Net als de Ocean wordt de Vittatum vaak verkocht als hangplant. De bladeren gaan, als ze een aardige lengte hebben behaald, namelijk hangen. Dit duurt echter even, voordat dit gebeurd staan de bladeren namelijk relatief recht omhoog waardoor deze graslelie wat sprieterig aandoet.

Uiteindelijk kunnen de bladeren een lengte bereiken van een halve meter. Hetzelfde geldt voor de hoogte van de plant die vaak tussen de 30-50 centimeter uitkomt.

5. Chlorophytum Comosum “Bipindense”

De Bipidense is een graslelie die je wat minder vaak zult tegenkomen. Op de een of andere manier is deze plant niet zo populair als zijn voorgangers. Qua uiterlijk is hij echter toch wel iets anders.

Chlorophytum Comosum Bipindense

Dat komt doordat de bladeren aan de bovenkant eigenlijk volledig lichtgroen zijn. De kenmerkende witte streep vind je bij deze plant terug aan de onderkant van het blad. Verder zijn de bladeren ook iets breder dan dat je bij de andere graslelie soorten voorbij zult zien komen.

6. Chlorophytum Comosum “Sparsiflorum”

Deze graslelie lijkt eigenlijk nog wel het minst op een graslelie vergeleken met de andere soorten. Dat komt doordat de donkergroene bladeren namelijk helemaal geen witte streep hebben aan de boven- of onderkant.

Chlorophytum Comosum Sparsiflorum

Daarnaast is de vorm van het blad ook iets anders. Deze begint namelijk heel smal, maar loopt geleidelijk op naar een breder gedeelte. Verder heeft deze plant ook minder bladeren per plant dan dat andere graslelies hebben. Dat zorgt ervoor dat dit een bescheiden plant is die niet sprieterig aanvoelt.

7. Chlorophytum Laxum “Zebra”

De Chlorophytum Laxum “Zebra” lijkt eigenlijk verrassend veel op de Ocean die we zojuist al hebben besproken. Beide soorten worden namelijk ook wel Zebragras genoemd en zien er ongeveer hetzelfde uit.

Chlorophytum Laxum Zebra

Het verschil tussen beide planten is vooral dat de Laxum, als deze nog jong is, een wat gelere rand heeft. Deze wordt na verloop van tijd gewoon weer wit, maar dit heeft even wat tijd nodig. Verder zit er qua uiterlijk en kenmerken weinig verschil tussen deze twee soorten.

8. Chlorophytum Viridescens “Hawaiian”

De Hawaiian is ongeveer even groot als de Vittatum. Het verschil met de andere soorten is echter duidelijk terug te zien in het blad. Waar de meeste soorten een hele duidelijke (of helemaal geen streep) hebben, daar is de streep van de Hawaiian wat vager.

Chlorophytum Viridescens "Hawaiian"

Eigenlijk lijkt het een beetje alsof de streep, die recht door het midden van het blad loopt, een beetje is vervaagd. Dit zorgt voor een geelwitte kleur. Hoe ouder de plant wordt, hoe meer de kleurtonen in elkaar beginnen over te lopen.

9. Chlorophytum Comosum “Reverse Variegatum”

Zoals de naam van deze plant al suggereert, is de Reverse Variegatum het tegenovergestelde van de Variegatum qua uiterlijk. Waar de Variegatum namelijk een witte streep heeft en groene buitenranden, daar heeft deze plant een dikke, groene streep met dunne witte randen.

Chlorophytum Comosum "Reverse Variegatum"

Verder zijn de bladeren van deze plant ook wat dikker en hebben deze de neiging om wat meer omhoog te groeien, waar de bladeren van de Variegatum normaliter iets dunner zijn en naar beneden hangen.

3 Tips Om Je Graslelie Te Verzorgen

Net als elke plant heeft ook de soorten graslelies hun voorkeuren als het gaat om zonlicht, water en temperatuur. Over het algemeen is de graslelie gelukkig wel een plant die tegen een stootje kan. Dit maakt hem ideaal voor mensen die hun planten wel eens uit het oog verliezen of er niet te veel omkijken naar willen hebben.

Zonlicht

Als het gaat om zonlicht dan kunnen graslelies hier geen genoeg van krijgen. De planten komen oorspronkelijk natuurlijk voor in subtropische gebieden en dat betekent dat ze veel licht willen. Mocht je ze op een plek zetten waar ze wat minder zonlicht vangen is dat niet direct een probleem, maar let op dat het geen schaduwplek is.

Verder is het verstandig om op te letten met directe zon. Net als mensen kunnen deze planten namelijk verbranden. In dat geval worden de bladeren geel en zullen ze uiteindelijk afsterven. Een ideale plek voor deze plant is dus je vensterbank.

Water

Als je net een nieuwe graslelie hebt gekocht (welke nog niet uitgegroeid is) dan is het verstandig om deze sporadisch water te geven. Je kunt dit het beste checken door te kijken of de grond is uitgedroogd, dan vul je water bij. Zo voorkom je het risico dat je de jonge plant verdrinkt.

Als de plant volwassen is geworden dan zal je deze eens in de week water moeten geven. Mocht je dit een keer vergeten dan is dat geen probleem, de plant overleeft het dan ook gewoon.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een graslelie ligt tussen de 21- en 32 graden Celsius. Deze planten kunnen ook nog tegen temperaturen die rond de 2 graden liggen, maar alles wat lager gaat, zal de plant geen goed doen. Verder is het goed om te weten dat de plant niet echt zal groeien bij temperaturen onder de 18,5 graden Celsius.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen