Hoe Varen Stekken? Complete Gids!


hoe varen stekken
Deel deze blog via:

De varen is een grote plantengroep met wel duizenden soorten. De varen is zowel een binnen- als buitenplant. Deze plant laat zich makkelijk stekken, als je éénmaal weet hoe het moet. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. De meest bekende zijn vermeerderen door scheuren en door sporen. In deze blog gaat het over hoe varen stekken? 

De varens die een niet puntvormig blad hebben worden gestekt door het scheuren van de plant in meerdere delen.  Deze delen worden in een aparte pot gezet met luchtige grond.  Plaats de varen stekken op een lichte maar schaduwrijke plaats.  Hou de grond van de varen vochtig 

Het stekken is redelijk eenvoudig te doen en kan alleen bij bepaalde soorten varens. De meeste varens kunnen we stekken.  

Er zijn ook andere soorten varens en buiten varens die op een andere manier vermeerdert moeten worden. Het is dus belangrijk om te weten welke varen we willen stekken en of dit ook kan. Anders moet een van de ander methode toegepast worden. Ook deze worden hier kort besproken.  

Als je beter wil leren stekken of stekken gewoon heel erg leuk vind dan kunnen wij je het boek van Mama Botanica heel erg aanraden. In dit boek leer je alles over het stekken van planten en hoe je ze het beste verzorgt. Inclusief een gids met meer dan 40(!) planten om te stekken. Klik hier om het boek te bekijken op Bol.com.

Varens Stekken 

We kunnen varens stekken waarvan de bladeren niet in een puntvorm groeien. Varens met bladeren in een puntvorm vermeerderen zich door sporen onder de grond waar weer blad aan groeit.  

Het stekken van varens met bolvormig blad kan enige rommel geven, dus wees hierop voorbereid.  

hoe varen stekken

Het stekken van varens gaat door middel van scheuren. We scheuren de varen eigenlijk gewoon uit elkaar, dit doen we wel met beleid. Haal de varen als eerste ui de pot of grond en leg de varen neer. Kijk hoe je de varen wil scheuren; krijg je mooie stukken en zit aan elk stuk varen wortels wanneer deze gescheurd is? Als je goed kijkt en voelt zie je precies waar je de varen kunt scheuren.  

Wanneer de dit gedaan hebt, dan scheur of trek je de varen uit elkaar. Soms gaat dit wat moeilijker en dan is het raadzaam om de rest met een scherp mes af te snijden. Verder trekken veroorzaakt dan vaak alleen maar schade aan de plant.  

hoe varen stekken

Wanneer het scheuren klaar is moeten de gescheurde varens direct in een pot geplaatst worden met verse aarde. Hou de grond in de pot luchtig en geef de plant water.  

De nieuwe varens groeien waarschijnlijk weer snel uit hun pot, dus na een paar maanden moeten de varens weer verpot worden.  

Varens Vermeerderen 

Zoals eerder aangegeven kunnen varens om meerdere manieren vermeerderen. Dit geldt zowel voor kamerplanten en tuinplanten. 

  1. Varen stekken en scheuren zoals hierboven beschreven. 
  2. Door sporen. Deze zitten onder de bladeren. Op het juiste moment kunnen deze van de plant verwijderd worden, gedroogd en uitgezaaid.  
  3. Vermeerdering door uitlopers, wortels die verder van de moederplant een nieuwe scheut vormen. Deze worden afgeknipt met wortel en al en opnieuw geplant.  
  4. Een aantal varen-varianten plant zich voort met broedbollen. Dit zijn een soort uitstulpingen op het blad die op hun eigen houtje uit kunnen groeien tot weer een nieuwe plant. 

Elke varen heeft dus zijn eigen vermeerderingsmethodiek. Wees dus goed op de hoogte welke varen je hebt en hoe je deze kunt stekken, anders bestaat de mogelijkheid dat je de plant beschadigd met alle gevolgen van dien.  

Blauwvaren Stekken 

De blauwvaren is een varen die we stekken met behulp van de sporen onder aan de bladeren in zogenaamde sporenhoopjes. Deze sporen kunnen alleen geoogst worden als ze rijp zijn. De sporen zijn rijp als ze donker van kleur zijn en het dekvliesje verwijderd is.  

Sporen

Het blad waar de sporen opzitten wordt van de varen geknipt en de bladeren worden dusdanig geknipt dat alleen de goede sporen overblijven.  

Dit wordt voorzichtig gewassen onder de kraan en droog gedept met een theedoek of keukenpapier.  

Leg de bladeren met de sporenhoopjes nu op een stuk wit papier en vouw het papier om, zonder de bladeren om te vouwen. De bladeren zitten nu in zijn geheel in het papier.  

Sporen hoopjes

Zet de datum op het papier en laat deze opeen rustige plek liggen om te drogen.  

Na enige tijd zien we een bruinpoeder op het papier liggen, dit is meestal na 1 – 2 weken. Dit zijn niet alleen de sporen maar ook de verpakking waar de sporen in hebben gezeten en stukjes blad.  

Nu worden de grove delen verwijderd met bijvoorbeeld een pincet. Wat overblijft zijn de sporen van de varen. Deze kunnen we nu uitzaaien in een pot voor het kweken van nieuwe blauwvarens.  

Varen groeit niet  

Als we de nieuwe varen geplant hebben kan het voorkomen dat deze niet goed groeit. Dan is het verstandig om de varen aan de onderkant water te geven. 

De onderkant van de pot moet gaten hebben, zodat de grond in de pot het water kan opnemen. Zet de pot in een diep bord doe een laagje water in het bord. De grond pot neemt nu het vocht op aan de onderkant, waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt. Daarnaast kun je de varen extra voeding geven om de plant aan te sterken.  

Varen plant plaats 

Varens houden van licht, echter niet van de volle zon. Dit geldt ook voor de varen stekken. Achter een zonnig raam is dus niet de juiste plek. Als de bladeren geel worden krijgt de varen te veel zonlicht. Verplaats de varen dan gelijk naar een lichte maar donkere plaats waar minder direct zonlicht is. 

Varens kunnen binnen prima gedijen bij een temperatuur van circa 20 graden. Buiten kunnen ze echter ook goed overweg met lagere temperaturen.  

Nu weet je alles over hoe varen stekken. Wil je meer weten over kamerplanten stekken? Lees dan onze blog ‘Welke Planten Makkelijk Stekken?‘, dan weet je alles!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen