20 Soorten Varens – Voor Binnen En Buiten

soorten varens

Er zijn vele soorten varens die allemaal een eigen uitstraling hebben. Het zijn planten die van oorsprong in het oerwoud leven, op de grond en in de schaduw. Zo moeten we de varens ook in de huiskamer of pot verzorgen. Maar welke soorten varens zijn er allemaal. In deze blog worden 20 soorten varens voor binnen en buiten beschreven.

Ben jij op zoek naar een Varen voor binnen of buiten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod varens tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor varens ze in huis hebben!

1. Zinkvaren (Phlebodium)

De Zinkvaren groeit van nature in de tropische oerwouden van onze planeet. Daar vindt je de plant vaak hoog in de boomtoppen van andere planten waar hij genoeg licht kan vangen. In het wild kan deze plant een meter hoog worden maar de kans is klein dat de Zinkvaren deze hoogte haalt in Nederland.

Doordat de plant groeit in warme gebieden is hij in Europa alleen geschikt als kamerplant. Geef de plant het liefst een plek in de volle zon. Daarnaast moet je hem een keer per week water geven, daar voelt hij zich het prettigst bij.

2. Krulvaren (Nephrolepis)

De krulvaren dankt zijn naam aan het feit dat het een van de weinige varens is die krullende bladeren heeft. De mooie lichtgroene bladeren die veel volume hebben zijn daardoor eigenlijk altijd een statement in je kamer. Net als de meeste varens is dit een binnenplant en geef je hem het liefst een plek in het licht (al is de volle zon voor deze specifieke varen dan weer net iets teveel).

20 soorten varens

Water geven doe je een keer per week. Daarnaast vind de plant het ook fijn als hij een keer per week besproeid wordt met een plantenspuit, dat bootst namelijk het klimaat van het tropische regenwoud na waar je deze plant normaal gesproken vindt.

3. Apenpootje (Humata Teyermanii)

Als je op zoek bent naar een hangplant dan is de Humata Teyermanii waarschijnlijk een hele goede keuze. De plant heeft niet voor niets als bijnaam ”apenpootje” of ”spinnenboot”. Daarnaast loopt hij ook redelijk snel uit wat bijdraagt aan de reputatie van goede hangplant. De plant produceert witte/bruine uitlopers die naar verloop van tijd groen worden.

Deze hangplant doet het verder vooral goed in een lichte plek, volle zon is echter dan weer niet aan te raden. Als het gaat om de waterbehoefte dan is het goed om te weten dat de plant een keer per week water nodig heeft. Zorg er echter wel voor dat de grond niet drassig wordt, dat kan wortelrot veroorzaken.

4. Kangoeroevaren (Microsorum)

De Kangaroe-varen is een decoratieve plant waarvan de donkergroene bladeren, die diep zijn ingesneden en sterk glanzend zijn, zeer decoratief zijn. De plant heeft zwarte en stevige bladstelen en daardoor ziet hij er wat verwilderd uit ten opzichte van andere varens. Deze plant doet het binnen heel erg goed en kun je gebruiken als hang- of potplant.

Als het gaat om de verzorging dan geeft deze plant de voorkeur aan een omgeving met zowel een beetje schaduw als een beetje licht. Verder houdt hij van een lichtvochtige grond. Dit kun je vaak al bereiken met een keer in de week goed water geven.

5. Hertshoornvaren (Platycerium)

De Hertshoornvaren is waarschijnlijk een van de meest unieke varens op deze lijst als het om uiterlijk gaat. De bladeren lijken namelijk helemaal niet op wat je normaliter van een varen kunt verwachten. De lange, bijna zeewierachtige bladeren, hangen naar beneden en dat maakt deze plant heel erg geschikt als hangplant voor binnen.

Hertshoorn

Het is goed om te weten dat de bladeren van deze plant een dun viltlaagje hebben. Dit laagje zorgt ervoor dat de plant niet te snel teveel water verdampt. Veeg dit laagje dus ook nooit van de plant af. Verder houdt de Hertshoornvaren van veel licht (geen direct zonlicht) en heeft hij een keer de week water nodig.

6. Nestvaren (Asplenium “Crispy Wave”)

De naam Crispy Wave’ is kenmerkend voor de opvallend harde, golfachtige bladeren van deze Nestvaren. Ze zijn sterk glanzend en fris groen van kleur, lichter dan de meeste varens. Vanuit het hart van de plant worden nieuwe bladeren aangemaakt. De Asplenium ‘Crispy Wave’ komt oorspronkelijk uit Japan en Taiwan, waar de plant zelfs op boomtakken en op rotsen groeit, wanneer een vochtig klimaat heerst. Een fris ogende plant met luchtzuiverende kwaliteiten waardoor de huiskamer, slaapkamer of badkamer lekker fris blijven.

Hoe meer van deze planten in de kamer staan, hoe schoner de lucht. Daarbij komt dat deze mooie varen niet hoger wordt dan ongeveer 60 centimeter en dus fijn neergezet kan worden in iedere huiskamer. De plant kan ook overleven op drogere plaatsen, bijvoorbeeld bij de verwarming maar dan moet de aarde goed vochtig worden gehouden. Droge aarde kan deze plant namelijk niet waarderen.

7. Moedervaren (Asplenium “Parvati”)

Deze mooie Moedervaren heeft donkergroene bladeren. De lange stelen bevatten allemaal kleine blaadjes die aan de onderkant breder zijn dan aan de bovenkant. Alle blaadjes bij elkaar, aan één steel, vormen een soort platte kerstboomfiguur.

Deze varen heeft net als andere varens, flink wat water nodig maar dat mag niet in de pot blijven staan. Dus houd de potgrond vochtig maar niet nat want dan gaan de wortels rotten en dat is funest voor de plant. De Moedervaren kan tegen een donkere standplaats, dat wil zeggen in de schaduw of half schaduw. Deze varen mag regelmatig besproeit worden wanneer hij niet in de badkamer staat.

8. Venushaar (Adiantum Raddianum)

soorten varens Adiantum Raddianum

Verder is het uiterlijk van de plant ook anders dan de meeste varens. De Venushaar dankt zijn naam aan de tere, zachte bladeren die hij groeit. Dat maakt de plant uniek ten opzichte van de andere planten op deze lijst.

9. Steenbreekvaren (Asplenium Trichomanes)

Als je op zoek bent naar een varen die goed in je tuin past dan is de Steenbreekvaren zeker een goede kandidaat! Deze plant kom van nature in Nederland voor maar is in dat opzicht wel redelijk zeldzaam. De plant houdt zich vooral op rond vochtige gebieden, denk dan bijvoorbeeld aan oude, vochtige muren die op het noorden zijn gericht.

soorten varens Asplenium Trichomanes

Daarmee verklap ik dus ook gelijk de verzorgingsbehoefte: een vochtige grond en het liefst een plek met zoveel mogelijk schaduw. Binnen zal de plant over het algemeen minder goed gedijen dus zorg er vooral voor dat de Steenbreekvaren zich buiten je woning bevindt!

10. Wijfjesvaren (Athyrium Felix Femina)

Deze wijfjesvaren komt in de hele wereld voor en mag niet ontbreken in de lijst van soorten varens. Het zijn sterke varens met lange en helder groene bladeren die fijn geveerd zijn. Er zijn vele soorten gekweekt van de wijfjesvaren. Hoewel de wijfjesvarens niet echt kieskeurig zijn staan zij graag met met wortels in humusrijke licht-zure grond. Buiten dus.

soorten varens Athyrium Felix Femina

Wanneer deze plant in de zon staat moet de grond voldoende vochtig zijn. op een droge bodem doet de wijfjesvaren het niet zo goed. Wanneer de grond humusrijk is en voedzaam zal de wijfjesvaren het prima groeien. Voeg eventueel wat tuincompost of bladgrond toe. Hij staat graag in een bos of schaduwtuin, zoveel mogelijk beschut tegen de vorst en wind.

11. Mannetjesvaren (Dryopteris Filix-Mas)

Deze stoere plant, mannetjesvaren, is niet zo sierlijk als het vrouwtjesvaren. Ook deze mannetjesvaren staat graag in lichte humusrijke grond. Ook staat hij langs slootkanten en greppels. Natuurlijk ontbreekt deze plant ook niet in vele achtertuinen. Ze kunnen één meter twintig hoog worden maximaal en staan ook graag in halfschaduw of op een schaduwplekje met de wortels in humusrijke tuingrond.

soorten varens

Snijdt de varens kort in maart of april, wanneer er nog geen nieuwe scheuten zijn. Wanneer je dit later doet moet je tussen de nieuwe scheuten de oude bladeren wegknippen, dat is een lastig klusje!

12. Bekervaren (Matteuccia Struthiopteris)

In het voorjaar groeien lichtgroene decoratieve bladeren recht omhoog, die later wat naar buiten vallen. Zij kunnen wel 150 centimeter kunnen worden. Dit zijn de buitenste bladeren die geen sporen dragen, deze sporen zitten op bladeren die aan de binnenzijde van de plant groeien, ongeveer in augustus. De bekervaren draagt geen zaden maar sporen die eruit ziet als bruin poeder wanneer je de plant schut en wanneer de sporen rijp zijn.

soorten varens

Ook heeft de bekervaren flinke uitlopers die ook voor nieuwe varens zorgen. Ze kunnen wel een meter lang worden. Laat de bekervaren in grond staan die veel voedingsstoffen bevat en licht is. De grond moet goed vocht doorlatend zijn. Ook zij staan niet graag in de volle zon.

13. Bolletjesvaren (Onoclea Sensibilis)

De bolletjesvaren komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en Noord-Amerika en staat ook in de lijst van soorten varens. Als tuinplant is hij ook verspreid geraakt in Europa. Deze plant groeit goed op humusrijke grond, graag in de buurt van meerdere volwassen bomen en heesters. Niet te dicht in de buurt van de wortels omdat er aan deze varen lange uitlopers kunnen komen waar weer nieuwe varens uit groeien. Het is een woekerende plant die wel in de hand te houden is.

soorten varens

Een schaduw of halfschaduw plek in de tuin is wat deze varen verlangt met gefilterd licht. Deze plant vindt het heerlijk om in matig voedselrijke tot voedselrijke zure grond te staan. In zijn natuurlijke omgeving staat deze varen in moerassen, laagveen en vochtige bossen.

14. Koningsvaren (Osmunda Regalis)

Een zeer opvallende grote varen is de koningsvaren. Het ligt aan het soort hoe groot deze wordt. Het is een varen die veel in ons land voorkomt. De voorkeur van standplaats van de koningsvaren is arme, zure en natte zand- en veengebieden. Dus de plaatsen van open laagveen tot natte bossen, oevers van meren en beken, sloten, houtwallen en in of langs de randen van greppels.

soorten varens

Dit komt bijna niet voor in Noord-, en Zuid Holland waar zij dan ook minder te vinden zijn. De Koningsvaren staat op de lijst van beschermde planten. Wanneer je deze koningsvaren in de tuin zet let er dan op dat de grond humusrijk is en dat je hem niet in de volle zon zet.

15. Tongvaren (Asplenium Scolopendrium)

De volgende in de lijst van soorten varens is de Tongvaren. Deze leuke tongvaren, met zijn leerachtig blad staat het liefst op een normale humushoudende tuingrond. Hij verlang een matige voedselrijke bodem. Ook deze varen heeft graag een licht beschaduwde standplaats waar de grond en omgeving licht vochtig is. Hij groeit in het wild tussen kalkrijke rotsen, vochtige muren en tussen rotsen.

soorten varens

Ook in de bossen heeft deze varen het naar zijn zin. Het blad is niet zoals vele varens gevederd van uiterlijk. De naam zegt het al: het heeft de vorm van een lange tong. De randen zijn gaaf.

De tongvaren wordt ongeveer 50 centimeter hoog en doet het prima in de tuin wanneer deze beschut staat in een licht vochtige grond die humusrijk is. Deze varen kan in groepjes worden geplaatst of als eenling.

16. Gewone Eikvaren (Polypodium Vulgare)

Deze prachtige eikvaren, die mooi groen blijft in de winter, ontrolt zijn nieuwe bladeren in het voorjaar. Deze varen is een klein soort en wordt niet groter dan ongeveer 30 tot 40 centimeter. Zijn bladeren zijn gevederd en er komen 2 rijen sporen onder het blad. Deze zijn bruin/oranje van kleur. Hij staat graag onder andere, hogere varens, stuiken en bomen en kan droogte goed verdragen. Hij staat liever iets te droog dan te nat.

Staat deze varen in een pot, zorg er dan voor dat het water goed weg kan lopen, natte voeten zijn echt niet gewenst. Zet de plant op een schaduw of halfschaduwrijk plekje in de tuin. De grond moet humusrijk en kalkarm zijn. De gewone eikvaren is winterhard tot – 35 graden.

17. Zwaardvaren (Polystichum Munitum)

Ook deze varen heeft licht golvende of gekrulde geveerde bladeren. Vanuit een krul groeien zij recht omhoog wat een bijzonder gezicht is. De Zwaardvaren kan zowel in de tuin als binnen staan zolang deze maar niet in de volle zon komt te staan. Ook deze varen houdt van een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plek in de tuin als in huis. Te donkere plaatsen zal deze varen niet waarderen. De groei zal zeer zeker langzamer gaan. In het voorjaar kunnen oude bladeren worden afgeknipt. Nieuwe uitlopers kunnen worden afgesneden en eventueel worden herplaatst in de tuin.

soorten varen Polystichum Munitum)

Voor binnen zou de badkamer een goede optie kunnen zijn wanneer er voldoende licht aanwezig is. Een goede vochtige ruimte die lekker van temperatuur is. Staat de varen op een andere plek zorg er dan voor dat deze regelmatig wordt verneveld. Geef geen water in het hart van de varen, dat kan een rottingsproces opgang brengen.

18. Zachte Naaldvaren (Polystichum Setiferum)

De zachte naaldvaren komt oorspronkelijk uit West- en Zuid-Europa voor. In Nederland staat het op de rode lijst van planten die zeldzaam zijn in het wild. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en heeft zeer fijn blad. Net als veel varens staat deze plant graag op een halfschaduwrijke of zelf op een schaduwrijke plek.

Hij wordt graag geplaatst onder stuiken en bomen waar het relatief vochtiger is en waar de zon minder bij komt. Zorg dat de grond veel humus bevat en niet snel uitdroogt.

Polystichum Setiferum

19. Moerasvaren (Thelypteris Palustris)

De volgende in de lijst van soorten varens is de Moerasvaren. Deze varen is geen zeldzame varen. Hij komt voor in de laagveengebieden van Friesland, Groningen, Overijssel en Noord en Zuid Hollend. Ook in de beekdalen van Noord Brabant komen zij voor.

Thelypteris Palustris

De Moerasvaren zal het goed doen bij de vijvertuin wanneer hij in een zonnige tot halfschaduw plekje staat. Hij moet dan wel in een vochtige tot natte ondergrond staan. Het is een winterharde varen die echt tegen een stootje kan. Het blad van de moerasvaren is frisgroen. In de winter worden deze bruin die in het voorjaar worden afgeknipt. De bloeiperiode van de Moerasvaren valt in de maanden juli, augustus, september en oktober. Deze varen wordt ongeveer 40 centimeter hoog.

20. Japanse Regenboogvaren (Athyrium Niponicum “Pictum”)

De laatste in de lijst van soorten varens is een echte bosplant. Hij staat graag tussen bomen en struiken in de volle schaduw. De grond moet goed doorlatend zijn en vochthoudend. Het is een vaste plant die echt winterhard is.

Athyrium Niponicum "Pictum"

Hij verdraag zelfs – 30 graden. Het is geen woekeraar en kan dus goed gecombineerd worden met andere planten in de tuin. Zijn blad is groen-zilver en hij wordt ongeveer 50 cm hoog.

Varens zijn ook prima planten om te stekken. Als je nieuwsgierig bent hoe je dit doen kan je onze blog over “het stekken van varens” lezen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen