Hoe Varens Planten? Binnen, Buiten En Wanneer!

varens planten

Varens, die mooie groene planten, die uit de schaduw van het oerwoud komen, zijn er in vele variaties voor de Nederlandse tuin en huiskamer. Varens doen het prima binnen en buiten de huiskamer. Met de juiste aandacht en zorg zal de plant weelderige groene bladeren geven. En als de Varen zich op zijn gemaakt voelt, produceert deze ook nog eens een een hoop sporen onder de bladeren. Maar hoe kan je Varens planten?

Varens Planten. Varens staan het liefst in de halfschaduw met veel licht. De grondsoort maakt weinig uit, maar het liefst staat de Varen in humusgrond. De grond moet vochtdoorlatend zijn. Binnen kan je de Varen altijd planten maar buiten alleen in het voorjaar en in de maand oktober.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je Varens kan planten. Er komt nog wel meer bij kijken. Er zit namelijk verschil in Varens buiten of binnen planten. Buiten zijn de Varens overgeleverd aan de grille van de natuur terwijl ze binnen in een geconditioneerde omgeving staan. Kortom, het komt allemaal aan bod in deze blog.

Wil je weten welke Varen jij precies in huis of in de tuin hebt staan? Lees dan onze blog 20 soorten Varens, jouw Varen staat er vast wel tussen.

Varen Planten Binnen

Voor Varens planten binnen zijn een aantal zaken van belang zodat de Varen zich helemaal goed voelt. Dit zijn de standplaats, luchtvochtigheid en de grond waarin de varen staat. Daarnaast is voeding en watergeven belangrijk maar het begint met de standplaats, luchtvochtigheid en de grond.

Ben jij op zoek naar een Varen voor binnen of buiten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl, dit is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod varens tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor varens ze in huis hebben!

Standplaats

De varen staat het liefst op een lichte plek maar zonder direct zonlicht. In de vrije natuur groeit de Varen onder het bladerdek van hoge bomen dus ook zonder direct zonlicht.

Daarnaast doet de Varen het goed als de temperatuur hoger is dan 15 graden Celsius. Plaats de Varen niet boven een verwarming want daar kan de Varen niet goed tegen, de lucht is te droog.

varens planten

Dan zijn we gelijk bij de luchtvochtigheid. In het oerwoud is een hoge luchtvochtigheid en dit heeft de Varen binnen ook nodig. Op een vochtige plaats, bijvoorbeeld de badkamer of keuken, doet de Varen het prima. Staat de Varen in de huiskamer dan moet je de Varen regelmatig besproeien. In de woonkamer kan, door de droge lucht, de Varen minder groot worden.

Grondsoort

Een Varen doet het in elke grondsoort wel goed. Kalk, zand of goed waterdoorlatende kleigrond het maakt voor de Varen niet zo uit. Het belangrijkste is dat de grond rondom de Varen vochtig is. Niet nat maar vochtig net als in het oerwoud.

Het Planten

Wanneer je de Varen gaat planten in een pot voor binnen, neem dat een pot met gaten onderin, zodat overtollig water weg kan lopen.

 1. Doe een beetje aarde in de nieuwe pot en haal de Varen uit de plastic pot waarin deze gekweekt is.
 2. Knijp zachtjes in de pot om de kluit los te maken.
 3. Plaats de kluit in de nieuwe pot en haal de wortels niet los.
 4. Voeg meer aarde toe en druk zachtjes aan.
 5. Geef de Varen vervolgens water.

Dit is alles. Geef de Varen geen voeding want de nieuwe aarde heeft genoeg voedingsstoffen. Geef na 1 maand, 1 keer per maand voeding. Dit doe je door de dosering die op de verpakking staat te halveren anders breng je schade toe aan de wortels. Trouwens, geef alleen in de lente en zomermaanden voeding.

Dit is hoe je Varens plant binnen. Maar hoe zit het dan buiten? Dat is het volgende hoofdstuk.

Varens Planten Buiten

Buiten gelden andere regels, of toch niet. Het blijft tenslotte een Varen, alleen de omstandigheden zijn anders.

Ook buiten staat de Varen het liefst niet in direct zonlicht, maar wel op een standplaats in de halfschaduw waar veel licht is.

Op elke grondsoort groeit de Varen wel, van kalkgrond tot zandgrond maar humusgrond heeft de voorkeur. De grond moet wel goed afwaterend zijn, want de Varen is niet verzot op natte voeten. Door te veel water kan wortelrot optreden waardoor de Varen kan afsterven.

Weet je niet zeker of de grond goed vocht doorlatend is maak dan een gat op de plaats waar je de Varen wilt planten. Vul het gat met twee of drie emmers water. Het water moet nu in een ‘redelijke tijd’ door de bodem zijn opgenomen. Is dit niet het geval, meng de aarde dan met grof zand en kleine kiezels of humus.

Wat is de beste periode om Varens te planten buiten?

Varens Planten Wanneer

Elke plant, boom of struik heeft wel een voorkeur, wanneer deze geplant wil worden. Zo ook de Varen.

In het voorjaar kan je de Varen planten in de tuin, vanaf maart. De Varen wil weer gaan groeien en wortels aanmaken. Op dit moment is de Varen heel sterk en ideaal dus om te planten.

varens planten

Daarnaast is er nog een periode wanneer je de Varen kan planten buiten en dat is de herfst periode, vanaf oktober tot begin november. De plant gaat nu in ruste. De sapstromen komen dan tot stilstand en dit is het moment op de Varen te planten. De Varen zal weinig merken van het planten maar heeft nu een aantal maanden de tijd om zich rustig te zetten.

De zomerperiode is geen goed moment omdat de Varen dan alle energie nodig heeft om te groeien en planten verstoort deze cyclus. De wortels worden beschadigd en moeten wennen aan de nieuwe plaats en zo gaat er minder energie naar de bladeren.

De winter is simpel weg te koud om de Varen te planten. Er is kans op (nacht)vorst en dat is nooit fijn voor een Varen die net geplant is.

Varens Planten Tuin

Dan nu het planten zelf, buiten in de tuin. Als je bovenstaande hebt gelezen heb je waarschijnlijk al een locatie uitgekozen. Laten we beginnen.

 1. Graaf een gat op de locatie waar je de Varen wilt planten. Maak het gat twee keer zo groot als de plastic pot waarin de Varen is gekweekt.
 2. Controleer of de grond goed vocht doorlatend is. Bovenstaand is beschreven hoe je dat kunt controleren.
 3. Knijp in de plastic pot waarin de Varen is gekweekt om de kluit los te maken.
 4. Haal de Varen uit de pot en blijf van de wortels af.
 5. Plaats de Varen in het gat en geef de Varen water.
 6. Vul het gat op met tuinaarde en druk deze aan.
 7. Geef vervolgens weer water.

Dit is hoe je meerdere Varens in de tuin kunt planten. Plant je meerdere Varens hou dan een plantafstand aan van 50 centimeter voor grote Varens en 30 centimeter voor kleinere Varens.

Controleer regelmatig de grond of deze niet te droog wordt, zeker als het een warme zomer is. Als dit zo is besproei de Varen dan dagelijks of minimaal om de dag. De grond moet vochtig blijven.

Succes met het planten van je Varens of dit nu binnen of buiten in de tuin is!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen