Wortelrot; Complete Behandel Gids!

wortelrot

Het komt vaak voor bij planten dat de bladeren ineens gaan verkleuren, ze worden geel, krijgen gele plekken en gaan hangen. Of je cactus wordt ineens slap. De stam wordt slap en de cactus is heel zacht geworden. Dit is een bekend probleem, het is naar alle waarschijnlijkheid wortelrot. In deze blog behandelen we wortelrot; wat is het en hoe te behandelen.

Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.

Alle planten kunnen te maken krijgen met wortelrot, gewone kamerplanten en ook cactussen en vetplanten. Onderstaand worden ook een paar soorten besproken en hoe je wortelrot voor deze planten kunt voorkomen en verhelpen.

Wortelrot Plant

Wortelrot wordt eigenlijk door ons veroorzaakt. Het is geen ziekte van de plant zelf maar een gevolg van de verzorging van de kamerplant. Planten hebben natuurlijk water nodig. De ene veel, de andere minder; in de zomer meer dan in de winter. Kortom water is van essentieel belang voor de plant. Maar te veel van het goede is niet goed, dit geldt ook voor water geven.

Niet alle planten zijn gelijk. Dus niet alle planten hebben evenveel water nodig. Als je daar niet op let kunnen een aantal planten in je kamer ziek worden. De bladeren worden geel, ze gaan hangen, krijgen gele plekken en bij cactussen wordt de cactus zacht.

Als je deze kenmerken ziet bij je plant dan is er waarschijnlijk sprake van wortelrot. De plant heeft te veel water gehad en de grond is heel vochtig. Het gevolg hiervan is dan de wortels geen zuurstof meer kunnen opnemen en ze gaan rotten. Hierdoor gaat er geen voeding meer naar de plant en als er geen actie ondernomen wordt gaat de plant dood.

Wortelrot Behandelen

Wanneer je er tijdig bij bent is het heel goed mogelijk de plant te redden. Na deze reddingsoperatie heeft de plant even de tijd nodig om te herstellen maar het komt meestal wel goed. Dit is wat je moet doen:

Als eerste haal je de plant uit de pot en verwijder je de aarde. Dit kan je doen door voorzichtig te schudden. Verwijder desnoods aarde met je hand. Gebruik deze aarde niet meer maar gooi het weg. Het kan vol met bacteriën.

Ten tweede kijk je goed naar de wortels. Gezonde wortels zijn wit/bruin van kleur en voelen stevig aan. Zitten er slechte wortels bij, snijd deze dan weg met een scherp mesje.

Nu plaatsen we de plant terug in een pot, een nieuwe pot. Gebruik hiervoor ook nieuwe potgrond. Verwijder zoveel mogelijk oude aarde en plaats de plant in een nieuwe pot met nieuwe aarde. Kan je de plant scheuren? Doe dit dan, zo hoeven de wortels maar een halve plant te voeden. Plaats de twee planten is twee aparte potten.

Geef even geen water. Laat de grond uitdrogen en geef je plant nu de hoeveelheid water die het nodig heeft. Zoek op hoeveel water je plant nodig heeft en hou je hieraan. Dan zal je nooit meer wortelrot krijgen!

Wortelrot Bestrijden

Het bestrijden van wortelrot is eenvoudig en ik denk dat je inmiddels weet wat de oplossing is. Juist, minder water geven. Geef je plant ook af en toe voeding.

Als je weet wat voor plant je hebt kan je ook opzoeken hoeveel water je plant nodig heeft. Zo krijgt elke plant het water en de voedingsstoffen die hij nodig heeft en kan je elke plant in je kamer op de juiste manier verzorgen.

Wortelrot Kamerplant

In deze blog bespreken we wortelrot. Dit kan optreden bij zowel kamerplanten als buitenplanten. Kamerplanten heeft nu even de aandacht en daarom zullen we van 5 kamerplanten specifiek bespreken hoe je wortelrot kan tegengaan en hoe je het kan verhelpen. We beginnen met de Yucca.

Yucca Wortelrot

De Yucca is gevoelig voor wortelrot en heeft grond nodig die het water goed afvoert. Een pot met een gat onderin is zeker aan te bevelen.

wortelrot

Je ziet wanneer je Yucca wortelrot heeft als de bladeren geel worden en de stam zacht is. Wat je dan te doen staat is de Yucca verpotten zoals bovenstaand is omschreven.

Maak dan ook gebruik van Yucca potgrond, deze is goed luchtdoorlatend en neem een pot die het het water kan afvoeren. En geef de plant water volgens de voorschriften namelijk in de zomer eens in de twee weken en in de winter eens in de 6 weken. De grond moet goed uitgedroogd zijn voordat je weer water geeft.

Wortelrot Calathea

De Calathea groeit het beste op een klein beetje vochtige grond, zonder een laagje water in de pot. In de zomer geef je 2 keer per week een beetje water en in de winter minder je de frequentie. Je geeft de Calathea water als de grond begint op te drogen.

Als de bladeren omkrullen of gaan hangen dan krijgt de plant te weinig water. Verkleuren de bladeren dan krijgt de Calathea te veel water.

Heeft je plant wortelrot, dit kan je zien door de plant ui de pot te halen en de wortels te bekijken dan moet je de plant verpotten. Hoe dit in zijn werk gaar is bovenstaand omschreven.

Wortelrot Aloe Vera

Als je Aloe Vera gaat hangen in de pot en soms ook gaat bloeden dan heeft de plant last van wortelrot.

De Grond van de Aloe Vera moet je tussen twee gietbeurten laten uitdrogen. Dat kan je voelen door je vinger in de pot te stoppen. In de winterperiode geef je 1 keer per twee weken water en in de zomer 1 keer per week.

Om te zien of de plant wortelrot heeft haal je de Aloe Vera plant uit de pot en bekijk je de wortels. Wortels dia zacht zijn hebben wortelrot, De aarde stinkt ook.

Je kunt de plant nu verpotten zoals bovenstaand omschreven is in het hoofdstuk ‘Wortelrot Behandelen’. Neem een pot met gaten in de bodem, zodat overtollig water kan wegvloeien. Gebruik ook een grond die geschikt is voor verplanten en cactussen. Dit is luchtige grond die het water goed afvoert en voor genoeg zuurstof zorgt. Na het verpotten even geen water geven. De wortels moeten herstellen.

Wortelrot Orchidee

De Orchidee houdt van een vochtige omgeving maar niet van een vochtige bodem. Laat de grond de grond droog worden en geef dan pas weer water. Zo week je zeker dat je niet te veel geeft en er geen wortelrot kan ontstaan.

orchidee verpotten

Je kan de Orchidee ook in een pot zetten met gaten aan de onderkant. Zo kan het teveel aan water weglopen. En geef water wat op kamertemperatuur is en het liefst regenwater. De wortels houden niet van een lage temperatuur en van kalk, dus regenwater is ideaal.

Zet de Orchidee ook in luchtige potgrond, bij voorkeur Orchidee potgrond. Het water kan goed doorlopen en door de luchtigheid kunnen de wortels ook veel zuurstof opnemen.

Heb je alles goed gedaan en heb je toch wortelrot? Kijk dan in het hoofdstuk ‘Wortelrot Behandelen‘ of de plant te verpotten en gelijktijdig de verrotte wortels te verwijderen. Dit is namelijk voor elke plant gelijk.

Wortelrot Hortensia

Een hortensia binnen in een pot kan makkelijk verzuipen. Door te veel water geven gaat de hortensia dood. De hortensia in de tuin heeft daar waarschijnlijk geen last van maar als de plant in een pot staat dan is de verzorging ander.

Ook nu moet je een pot hebben die gaten in de boden heeft zodat het overtollige water kan wegstromen. Zorg ook bij de Hortensia voor een luchtige grond die water op kan nemen en af kan voeren.

Heeft je hortensia toch wortelrot volg dan de stappen in het hoofdstuk ‘Wortelrot behandelen’. Doe dit en je kan je Hortensia redden. Het heeft even de tijd nodig maar het komt goed.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen