Yucca Verzorging: Complete Gids

Yucca Verzorging: Complete Gids

Deze plant is een hele bekende in Nederland. De Yucca zien we in heel veel woonkamers staan en terecht! Het is een decoratieve plant die relatief weinig verzorging nodig heeft. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is een warme omgeving gewend met weinig water. In deze blog bespreken we de Yucca verzorging. 

  • Geef weinig water aan de Yucca, pas als de bovenkant van de aarde is uitgedroogd water geven. 
  • Zet de Yucca op een licht plaats, echter niet in direct zonlicht. 
  • Verwijder de gele en slaphangende bladeren door naar beneden te trekken of af te knippen. 
  • Verpot de Yucca eens in de 3 jaar. 
  • Spoel de bladeren nu en dan af om luis tegen te gaan. 

Zoals gezegd is er weinig verzorging nodig, maar zijn er vele vragen die beantwoord kunnen worden betreffende de Yucca. Deze vragen worden hieronder besproken.  

Wij raden je aan om Pokon plantenvoeding te geven aan jouw planten, voor diepgroene bladeren, sterke planten en uitbundige groei.

Yucca Standplaats 

De Yucca houdt van zonlicht, maar niet van de volle zon. In het volle zonlicht worden de bladeren bruin, ze verbranden. Zet de Yucca dus op een plaats met veel licht maar niet in de directe zon.  

yucca verzorging

De Yucca houdt ook van rust. Een tochtige plaats is niet goed voor de Yucca. Zet hem dus niet naast een deur of een open raam. Je Yucca zal hierdoor niet goed groeien.  

Yucca Snoeien 

De Yucca hoeft niet echt gesnoeid te worden. Je zult wel zien dat sommige bladeren aan de onderkant verkleuren en gaan hangen. Deze kan je dan naar beneden trekken om ze te verwijderen. Hiervoor kan je ook een schaar gebruiken en de bladeren afknippen.  

Als een Yucca te groot is geworden kan je de stam afzagen. Dit geeft echter geen garantie dat er weer nieuwe scheuten komen en de plant door blijft groeien. Als je de stam hebt afgezaagd smeer de bovenkant van de wond dan in met een speciale planten wax. Hiermee wordt de wond afgedicht.  

Om de plant te helpen om nieuwe scheuten te maken kan je aan de bovenkant een plasticzak doen. Hierdoor ontstaat een vochtige omgeving en dit bevordert het maken van scheuten.  

Verder valt er weinig te snoeien aan deze mooie plant. 

Yucca Water Geven 

De Yucca komt van oorsprong uit een warme omgeving en is gewend aan weinig water. Je hoeft hem dus weinig water te geven en het geeft niets als de aarde uitdroogt. Zeker als je de Yucca verpot hebt, is het slim om geen water te geven en de grond te laten uitdrogen. Daarna een beetje water geven is prima. Geef niet te veel water in één keer maar doe het beetje bij beetje.  

Zeker in de wintermaanden, wanneer de plant in rust is, kan je heel zuinig zijn met het geven van water. Doe dit tussen de 4-6 weken en de plant heeft dan genoeg water.  

Als de plant te veel water krijgt, wordt de stam aan de onderkant slap en kan wortelrot ontstaan. De plant kan hier heel slecht tegen. 

Kortom, niet te veel water geven. In de zomer meer dan in de winter en de grond moet het liefst bijna uitgedroogd zijn voordat je water kan geven.  

Yucca Te Weinig Water 

Als de bladeren van de Yucca geel worden en gaan hangen denken we meestal dat de plant te weinig water heeft. Echter, gele en hangende bladeren kan ook betekenen dat de plant te veel water krijgt.  

In beide gevallen, te veel of te weinig water geeft de plant hetzelfde ziektebeeld. De bladeren gaan hangen en worden geel. Om te bepalen wat er met de plant aan de hand is moeten we naar het wortelgestel kijken. Als de Yucca te veel water krijgt, treedt wortelrot op waardoor de wortels geen vocht opnemen en de plant dus te weinig water krijgt. Vandaar dat de plant dezelfde symptomen heeft als wanneer de plant weinig water krijgt.  De wortels vertellen in dit geval het echte verhaal. 

Yucca Verpotten 

Bij de Yucca verzorging hoort ook het verpotten. De Yucca is een makkelijke plant om te verpotten. Het is raadzaam om dit in het voorjaar te doen, zodat de plant in de zomer kan herstellen. Het verpotten van een plant heeft altijd enige gevolgen voor de plant, dus doe dit met beleid en met liefde. Je kunt je Yucca het best eens in de drie jaar verpotten en in een grotere pot plaatsen. 

Haal de plant voorzichtig uit de pot haal de oude aarde er voorzichtig van af. Doe een laagje aarde in de nieuwe pot en zet hierop de Yucca. Vul nu de rest van de pot met aarde en druk deze aan. Het beste voor de Yucca is dat je hem in een pot plaats die kan afwateren. Dat wil zeggen dat er een gat in de onderkant van de pot moet zitten, waar het overtollig water uit kan lopen. Zet een schotel onder deze pot zodat dit het water wat eruit loopt op kan vangen. Want zoals hierboven al beschreven staat houdt de Yucca niet van vochtige aarde.  

Yucca Slappe Bladeren 

Als de bladeren van de Yucca gaan hangen dan is dit waarschijnlijk een teken dat de plant te veel water krijgt (je geeft de Yucca haast nooit te weinig water!). Voel aan de grond of deze vochtig is. Zo ja, geef de plant een paar weken geven water en laat de grond uitdrogen.  

De hangende bladeren niet gelijk verwijderen. Kijk even of de plant en de bladeren herstellen. Gebeurt dit niet dan kan je de bladeren wegknippen of naar beneden aftrekken.  

Wat je ook kunt doen is de plant verpotten en in nieuwe aarde zetten. Zorg ervoor dat alle oude aarde van de wortels af is. Dit kan je doen door de wortels af te spoelen. Zet de plant daarna in nieuwe potgrond en laat nu een week of wat staan, zodat de aarde kan uitdrogen. Daarna weer langzaam beginnen met water geven.  

Yucca Bruine Bladeren 

Als je Yucca bruine balderen begint te krijgen staat hij waarschijnlijk te veel in de zon. De Yucca is verzot op warmte en licht, echter te veel direct zonlicht zorgt ervoor dat de bladeren bruin worden. De bladeren verbranden als het ware.  

Verplaats in dit geval de Yucca naar een licht plaats maar uit het direct zonlicht. En let op, een Yucca is ook niet verzot op tocht. Dus niet direct bij een deur of open raam plaatsen.  

Yucca Ziektes 

De Yucca kan soms last hebben van luis. Het komt echter niet vaak voor. Door met regelmaat de bladeren van de Yucca af te spoelen verklein je de kans op luis en andere ongedierte.   

Luis zijn hele kleine witte beestjes op het blad van je plant, die het blad leegzuigen. Ze leven van het sap van het blad.  

Heb je toch luis, spoel dan je Yucca af. Helpt dit niet dan zijn er in de handel diverse producten die de luis bestrijden en je plant niet beschadigen.  

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen