Hoe Makkelijk Kan Je Een Pannenkoekplant Stekken?

hoe pannenkoekplant stekken

De pannenkoekplant is waarschijnlijk een van de meest populaire planten van Nederland. Niet zo gek dat hij ook op onze lijst staat met de 20 hipste kamerplanten. Naast het feit dat de plant er heel leuk uitziet, is hij ook nog eens heel makkelijk om te stekken. Hoe pannenkoekplant stekken?

  • Zoek de babyplantjes die uit de grond omhoog komen
  • Graaf de babyplantjes een beetje uit
  • Knip deze los van de moederplant
  • Zet de stekjes 2-3 weken in water
  • Als deze 6-8 wortels hebben dan verplaats je ze naar potgrond
  • Houdt de potgrond goed vochtig, maar niet drijfnat
  • Kies een plek uit met veel licht maar niet in de hete middagzon

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. De pannenkoekplant is geen moeilijke plant om te stekken, maar er zijn zeker wel wat dingen die je goed moet doen om de kans van slagen te vergroten. Daarnaast lees je in deze blog ook tips om de stek van je pannenkoekplant te verzorgen en zo een sterke, nieuwe plant te groeien. Lees snel verder!

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Wanneer Kan Je De Pannenkoekplant Stekken?

Als je een pannenkoekplant gaat stekken dan is het ook een goed idee om het juiste moment uit te kiezen. De reden hiervoor is dat stekken voor zowel de moederplant als het stekje veel energie kosten. Je wilt dit dus doen op het moment dat de plant deze energie ook kan opbrengen.

Het beste moment om je pannenkoekplant te stekken is daarom ook in het late voorjaar of de vroege zomer. De plant heeft dan de meeste hoeveelheid energie en dat vergroot de kans van slagen enorm. Daarnaast zullen de wortels van je nieuwe stek ook een stukje sneller groeien en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Als je de plant in de winter gaat stekken dan kan het zijn dat het proces niet slaagt of dat dit een stukje langer duurt. Dat komt doordat planten in de winter een soort van winterslaap houden. Ze conserveren tijdens deze periode energie en zijn helemaal niet gericht op groeien. Het is in dat geval afwachten hoe jouw plant het uiteindelijk zal doen.

Pannenkoekplant Stekken Via Blad Of Stam?

Als eerste is het goed om te weten op welke manieren je een pannenkoekplant het beste kunt stekken. Voor sommige planten is dit namelijk via het blad en voor andere heb je weer een blad en stam nodig. Gelukkig is de pannenkoekplant een makkelijke plant die zelf voor stekjes zorgt.

hoe pannenkoekplant stekken

Deze stekjes kun je vinden door goed naar de plant te kijken. De moederplant staat met zijn sterke stengels in het midden. Daarnaast komen er uit de grond ineens nieuwe, kleine pannenkoekplantjes naar boven. Deze zitten wel aan de moederplant vast maar zijn ideaal om te gebruiken als stekje.

Vervolgens is het je doel om de babyplant los te gaan maken van de moederplant. Dit doe je door het kleine stekje een beetje uit te graven. Je gaat op zoek naar de plek waar de moederplant en het stekje aan elkaar vastzitten. Vervolgens knip je het stekje zo dicht mogelijk bij de moederplant af.

hoe pannenkoekplant stekken

Hoe je deze plant vervolgens het beste verzorgt, dat lees je zo. Eerst wil ik even een andere belangrijke vraag beantwoorden waar je ook mee kunt zitten.

Pannenkoekplant Stekken Zonder Baby Plantjes?

Je kan een pannenkoekplant ook stekken, zonder dat je deze baby plantjes hebt. Sommige planten kunnen namelijk goed stekken door bijvoorbeeld een los blad of een blad met een stukje stam te pakken.

In het geval van de pannenkoekplant is het niet aan te raden deze te stekken met alleen een blad. Het is niet zo dat de plant dan geen kans van slagen heeft, wel is de kans van slagen een stuk kleiner dan met de andere methode die we net omschreven hebben.

Mocht je een pannenkoekenplant stekken met blad én stam dan heeft deze wel een kans van slagen. Pak in dit geval wel een sterk, volwassen blad en een stam die in ieder geval 6-10 cm lang is. Dit zijn de sterkste planten en die krijgen daardoor een goede kans van slagen. Daarnaast is het goed om te weten dat je de plant in dat geval het beste direct in water kunt zetten. Daar kijken we nu even naar.

Pannenkoekplant Stekken In Water?

Als je een babyplant hebt gestekt óf als je een blad én stam hebt gepakt dan is het aan te raden de pannenkoekplant eerst in water te zetten. De reden hiervoor is dat de nieuwe stek waarschijnlijk nog niet genoeg wortels heeft of misschien helemaal geen wortels.

hoe pannenkoekplant stekken

Als je deze plant in dit geval direct in de aarde zou zetten dan is de plant niet in staat water en voedingsstoffen uit de grond te halen. Voordat de wortels zijn ontwikkeld is de plant in dit geval al afgestorven en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het zal in veel gevallen even duren voordat de wortels groot genoeg zijn geworden om in de potgrond te kunnen zetten. Als je een babyplant hebt gestekt dan is de kans groot dat hier al wat wortels aanzitten. In dat geval kun je de plant na 2-3 weken in water waarschijnlijk al in de aarde gaan zetten. Zorg er wel voor dat de plant minimaal 6-8 wortels van een paar centimeter lang heeft. Zo weet je dat de plant voor zichzelf kan zorgen.

Als je een blad én stam hebt gestekt dan is de kans groot dat het wat langer zal duren voordat de wortels in het water tevoorschijn komen. Houdt hiervoor 3-4 weken aan als richtlijn. Is de plant na die periode nog in leven, maar zijn er nog niet veel wortels? Dan heeft deze net iets langer nodig.

Pannenkoekplant Stekjes Met Wortels In De Aarde Zetten?

Na verloop van tijd breekt het moment aan dat de stekjes kunnen verhuizen naar potgrond. Als je een babyplant van de moederplant afknipt en deze al genoeg wortels heeft dan kun je het stekken in water ook overslaan en direct overgaan op het verplaatsen naar potgrond. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat de grond wel goed vochtig moet zijn én dat deze goed is aangedrukt, anders is de plant niet in staat het vocht op te nemen.

hoe pannenkoekplant stekken

Met goed vochtig bedoelen we trouwens niet dat er een laagje water in de pot moet staan. Doe je dit namelijk wel dan zullen de wortels na verloop van tijd gaan rotten en dan kun je het stekje alsnog gedag zwaaien.

Hoe Pannenkoekplant Stekjes Verzorgen?

Dan ook nog enkele tips die het stekproces een grote kans van slagen kunnen geven. De pannenkoekplant is een relatief makkelijke plant om te stekken, maar dat betekent niet dat je de kans van slagen natuurlijk wel wilt vergroten!

  • De pannenkoekplant houdt van warme temperaturen. Minder dan 10 graden wordt echt niet gewaardeerd en zal de groei stevig remmen. Hij doet het daardoor het best in de huiskamer.
  • In het voorjaar maakt de plant een groeispurt. Zowel voor de moederplant en het stekje geldt dat extra bemesten op dat moment zeker geen kwaad kan. Zo kan de plant al die voedingsstoffen omzetten in nieuwe groei.
  • De pannenkoekplant houdt van een plek met veel licht, maar staat het liefst niet in de hele felle middagzon. Als de plant het namelijk te heet krijgt dan gaan de bladeren schrompelen. Een plek in de buurt van een vensterbank is ideaal, zolang deze maar niet pal op het zuiden staat (helemaal niet in de zomer).

Kan Ik De Stekjes Van De Pannenkoekplant Laten Zitten?

Kan je de stekjes van je pannenkoekplant ook laten zitten? Dat is natuurlijk een logische vraag als je helemaal geen zin hebt om de plant te stekken. Net als in de natuur is het geen probleem om de babyplantjes gewoon aan de moederplant vast te laten zitten.

Wel moet je er in dit geval rekening mee houden dat de plant meer ruimte nodig gaat hebben. Immers, elke nieuwe stek komt met een nieuwe hoeveelheid wortelen. Op een gegeven moment zal de pannenkoekplant te krap in zijn pot zitten.

Als dit gebeurd dan zijn de wortels niet meer in staat genoeg vocht en voedingsstoffen op te nemen. Dan wordt de plant geel en gaan de bladeren hangen. Doe je hier te laat iets mee dan zal de plant afsterven. Mocht je de stekjes dus willen laten zitten dan zal je de plant moeten verpotten. Afhankelijk van de groei van je plant zal je dit proces één keer in het jaar of één keer per twee jaar moeten doen.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen