4 x Hoe Je Een Graslelie Kan Stekken?

De graslelie is waarschijnlijk de makkelijkste plant ooit die je zelf kunt stekken. Dat komt doordat deze plant zelf al stekjes aanmaakt. Er hangen aan de sprieten allemaal jonge plantjes die je er met gemak af kunt halen. De makkelijkste manier om de plant te stekken is daarom als volgt:

Hoe graslelie stekken?

  • Wacht tot er sprietjes uit de bovenkant van de bladeren groeien
  • Deze sprietjes groeien op een gegeven moment wortels
  • Als er een stuk of 6 wortels aanzitten kun je de babyplant scheiden van de hoofdplant.
  • Dit stekje kun je direct in de aarde zetten
  • Geef het stekje 2-3x per week water in de zomer en 1x per week in de winter

Maar dit is zeker niet de enige manier waarop je de graslelie kun stekken! Zo kun je deze ook stekken door de plant door midden te breken, of door deze direct in de aarde te zetten als de nieuwe en oude plant nog aan elkaar vastzitten. Die manieren bespreken we uitgebreid hieronder en daarnaast lees je ook nog een paar tips die jouw kans van slagen gaan vergroten. Lees snel verder!

Graslelie Stekken Via Luchtwortels

Graslelies kun je op verrassend veel manieren stekken. Deze veelzijdige plant wordt daarom ook gezien als een van de makkelijkste planten om te vermeerderen. De eerste manier van stekken is om de ”babyplantjes” die de graslelie produceert te gebruiken, dat werkt als volgt.

Na verloop van tijd ontstaan er aan het uiteinde van de bladeren, lange sprietjes. Als deze een centimeter of 8-10 zijn geworden dan produceren ze zelf ook kleine bloemetjes én komen er wortels tevoorschijn tussen de aanhechting van het oude blad en het nieuw sprietje.

Als er een aantal wortels aan het sprietje vastzitten, en de nieuwe bladeren ongeveer 5-7 centimeter lang zijn, dan wordt het tijd om deze los te gaan maken van de oude plant. Deze kun je gewoon afknippen zodat je een sprietje overhoudt met wortels en bloemetjes. Deze kun je vervolgens in de aarde zetten (daarover hieronder meer).

1. Graslelie Stekken Als Deze Nog Vastzit

Mocht het je nu opvallen dat je graslelie al sprietjes produceert maar geen wortels dan kun je deze alsnog stekken. Dit doe je het makkelijkst door potjes met aarde naast de volwassen plant te zetten. Hier kun je de sprietjes vervolgens instoppen.

Zorg ervoor dat het uiteinde van het oude blad en de onderkant van het sprietje onder de grond zitten. Hier zullen namelijk wortels uitkomen. Na verloop van tijd schiet de plant wortel en dan kun je de verbinding tussen de oude plant en het stekje gewoon doorknippen. Dit is de meest natuurlijke manier van stekken omdat de plant in de natuur zichzelf ook zo voortplant.

2. Graslelie Stekken Via Kluit

Een andere manier om graslelies te stekken is door niet zozeer te beginnen met hele kleine stekjes, maar door de plant in een paar delen te verdelen. Dat werkt als volgt. Als eerste moet je de plant uit de pot halen en ervoor zorgen dat de grond goed droog is. Het is dus aan te raden de plant een paar dagen hiervoor geen water te geven.

Vervolgens verdeel je de plant in het aantal delen wat je wilt hebben. Wil je één nieuwe plant? Dan kun je de kluit dus gewoon doormidden breken. Hier zal wel wat geweld aan te pas moeten komen omdat de wortels natuurlijk door elkaar heen zitten.

Dit klinkt misschien als een ruwe methode maar graslelies kunnen wel tegen een stootje. Vervolgens kun je de nieuwe plant gewoon in de aarde zetten en behandelen als een volwaardige plant. Wel is het heel erg aan te raden om dit in de lente of in de vroege zomer te doen. Planten hebben dan namelijk de meeste energie en dat zorgt ervoor dat ze deze verhuizing goed zullen doorlopen.

3. Graslelie Stekken In Aarde

In de meeste gevallen zal je graslelies, wanneer je deze gaat stekken, in de aarde neerzetten. Dat komt doordat de plant vaak al wortels heeft gevormd en dat maakt hem geschikt om in de voedzame grond neer te zetten. Hij kan immers de voedingsstoffen al zelfstandig opnemen.

Als het gaat om de aarde dan is het verstandig om deze vochtig te maken op het moment dat je de plant op een warme plek zet. Zet je de plant wat meer in de schaduw dan is het slim om de aarde een beetje half-vochtig te maken zodat de potgrond naar verloop van tijd niet gaat rotten.

4. Graslelie Stekken Op Water

Graslelies stekken op water komt eigenlijk niet zo heel vaak voor. De reden daarvoor is dus dat de plant zelf al redelijk snel wortels aanmaakt en daardoor kan deze gelijk door in de potgrond.

Soms besluiten mensen de graslelie wel op water te stekken, dit is namelijk ook goed mogelijk. Een reden om de graslelie op water te stekken is als je de babyplantjes wel al van de grote plant wilt afhalen, maar deze nog geen wortels hebben aangemaakt. In dat geval is het verstandig om de plant in water te zetten en eerst wortels aan te laten maken voordat je deze in de potgrond zet. Mocht je deze zonder wortels in de aarde zetten dan is de overlevingskans praktisch 0.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Tips Om Graslelie Te Stekken

  • Graslelies houden van omgevingen met veel licht. De directe zon is echter vaak teveel voor deze plant. Het is daarom aan te raden ze bijvoorbeeld binnenshuis op een lichte vensterbank te zetten.
  • Qua temperatuur gedijen graslelies (ook wel sprietplanten genoemd) het beste tussen de 18 en 25 graden Celsius. Koudere temperaturen kan de plant ook goed aan, maar dan wel tot minimaal 2 graden Celsius. Gebruik je de graslelie als tuinplant in pot dan is het verstandig deze in de winter naar binnen te halen.
  • Als je de plant hebt gestekt heeft deze relatief veel water nodig. Mocht het zomer zijn én staat de plant op kamertemperatuur dan zal je deze 2-3x per week water moeten geven. In de winter praten we over 1x per week omdat de plant dan minder hard groeit.

    Heb je goede stekken, dan moet je jouw graslelie ook goed verzorgen. Je leest er alles over in onze blog Hoe Graslelie verzorgen? Alle informatie!‘.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen