Hoe Graslelie Verzorgen? Alle Informatie!

graslelie verzorgen

De graslelie of spinnenplant is een hele decoratieve plant met vele uitlopers. De plant heeft best wel wat verzorging nodig. Hoe je dat doe en waar je op moet letten gaan we in deze blog bespreken. De titel is niet voor niks hoe graslelie verzorgen.

De aarde van de graslelie moet licht vochtig zijn. In de zomer 2 keer per week water geven, in de winter 1 keer. Elke jaar verpotten is niet nodig. Wel regelmatig de spinnen/uitlopers verwijden en slechte bladeren wegknippen.

Er zijn vele soorten graslelies te koop in de winkels. Ze verschillen van type blad, tekening van het blad en kleur van het blad. Wij hebben 9 soorten graslelies op een rijtje gezet. Je kunt ze zien in onze blog ‘9 Soorten Graslelies‘.

Graslelie Katten

Katten en ook honden vinden de graslelie een hele leuke plant om mee te spelen. De sprieten van de plant daagt de kat uit om aan te raken. kortom katten vinden graslelies leuk. Ze zien het als een soort kattengras en eten ook van de bladeren. Oké! Maar is de graslelie niet giftig?

Graslelie Giftig

Nee, de graslelie is niet giftig. Katten kunnen ervan eten maar te veel is oom weer niet goed. Tja, te veel van alles is nooit goed maar de graslelie is niet giftig.

graslelie verzorgen

Dus als je katten hebt kan een graslelie prima in de huiskamer staan. Wanneer je kant eraan zit wordt hij misschien niet zo mooi als je zou willen, maar ja, je kat wilt ook wat.

Graslelie Buiten

Je denkt het niet, maar we spreken altijd over kamerplanten terwijl alle planten buiten in de natuur groeien. Het zijn allemaal buitenplanten en zo ook de graslelie. Hoe je graslelie te verzorgen kan ook buiten in je tuin of balkon.

Wanneer je uitlopers hebt van de plant kan je deze stekken. Hoe je dit doet lees je in onze blog ‘Hoe Graslelie Stekken?‘, dan doe je het altijd goed. Wanneer deze stekken aangeslagen zijn kan je ze verpotten en in de tuin plaatsen. Let wel op de temperatuur, want ze zijn niet winterhard.

In een pot in de tuin groeien de planten heel erg snel en worden snel groot. Je zult ook zien dat het blad veel steviger aanvoelt dan een plant die altijd binnen staat.

Plaats de buiten graslelie niet in de volle zon. Zorg ervoor dat de plant indirect zonlicht heeft. Half schaduw/half zon is prima. Helemaal in de schaduw kan is ook geen probleem.

Haal de plant naar binnen wanneer het kouder begint te worden. Doe dit niet te laat anders kan je de graslelie beschadigen. Daarom is het slim om de graslelie in een pot buiten te plaatsen en niet in de volle grond.

Graslelie Snoeien

Het snoeien van de graslelie is soms echt nodig. Na het snoeien is de plant weer in model en zal kunnen aansterken. De reden waarom je een graslelie moet snoeien zijn de volgende:

  1. De plant heeft heel veel uitlopers. Deze uitlopers noemen we ook wel spinnetjes. Deze spinnetjes zorgen er in de natuur voor dat de plant zichzelf kan voortplanten. Het is een natuurlijk proces. Deze spinnetjes hebben heel veel water en voeding nodig en de moederplant zorgt ervoor dat ze ook alle voeding en water krijgen. Heb je heel veel uitlopers dan gaat dit ten koste van de moederplant dus is het verstandig de graslelie te snoeien.
  2. De graslelie heeft bruine punten. Dit kan komen door te veel direct zonlicht of door te weinig water. Ook dan is het slim om de plant te snoeien.
  3. De plant is veel te groot geworden en neemt te veel plaats in. Ook dan kan je maar één ding doen en dat is snoeien van de graslelie.

Het snoeien van de graslelie is niet moeilijk. Kijk naar de scheuten die groot zijn en die je wilt verwijderen. Volg de scheut helemaal naar de moederplant en knip deze weg. Deze scheuten of spinnen kan je gebruiken om te stekken. Alles over het stekken van de graslelie kan je lezen in onze blog ‘Hoe Graslelie Stekken?‘. Veel plezier met het stekken.

De slechte bladeren kan je met een scherpe schaar verwijderen. Knip ze gewoon zo laag mogelijk af.

Wil de plant terug snoeien dan zal je veel meer bladeren moeten verwijderen. Geen probleem, want de plant kan hier tegen. Knip het teveel aan bladeren weg.

Graslelie Water Geven

Het volgende item van de blog hoe graslelie verzorgen is het water geven. De graslelie heeft best wel veel water nodig. De grond van de graslelie mag licht vochtig zijn, maar geen moerasgrond zijn. Te veel aan water zorgt voor wortelrot. De wortels hebben namelijk water en lucht nodig en als je in water staan kan er geen lucht bij en krijg je wortelrot.

In de zomer geef je de plant 2-3 keer per week water. In de winter wanneer de plant is rust is geef je 1 keer per week water. Als je het een keer vergeet is het geen probleem. De wortels zijn behoorlijk dik en zijn in staat om veel vocht vast te houden dus het is geen ramp als je het een keer vergeet.

De graslelie mag je ook sproeien. Sproei de plant bijvoorbeeld 1 keer per week. Hij gaat er beter door groeien.

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Luchtzuiverend

De graslelie is inderdaad luchtzuiverend. Om zuivere lucht in je woonkamer te krijgen kan je ook goed ventileren en bijvoorbeeld niet roken. Daarnaast kunnen planten ook een bijdragen leveren.

De graslelie is volgens de NASA één van de beste luchtzuiverende planten. De plant neemt relatief veel benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht. Volgens het rapport van de NASA tot wel 95% van deze stoffen haalt hij uit de lucht.

Onderstaand nog meer informatie over luchtzuiverende planten en welke soorten het zijn, zo ook de graslelie.

Uitlopers

De graslelie maakt heel veel uitlopers als de plant goed verzorgd wordt. Deze uitlopers maakt de plant aan om ‘in de natuur’ te overleven. Wij kunnen deze uitlopers afknippen en weggooien maar je kunt ze ook gebruiken om te stekken en nieuwe planten groot te brengen.

In het kort gezegd komt het hierop neer: Knip de stengel waar de uitlopers aan zitten weg en plaats de uitloper in de glas met water. Als er al wortels aan zitten zullen deze zich snel vermeerderen. Bij genoeg wortels kan je de stek in een pot met aarde zetten.

Wil je meer weten over het stekken lees dan onze blog ‘Hoe Graslelie Stekken?‘ deze blog geeft veel meer informatie dan wat hierboven in het kort is uitgelegd.

Standplaats

De standplaats is ook bepalend voor hoe je jouw graslelie moet verzorgen. De graslelie kan heel goed in het licht staan maar is echter niet verzot op direct zonlicht. Op je vensterbank in het zuiden is dus niet de juiste plaats. Op een vensterbank in het westen, noorden of oosten zal de graslelie heel goed groeien.

Omdat de graslelie niet van direct zonlicht houdt kan je de plant ook op een donkere plaats neerzetten. In de gang of hal bijvoorbeeld zal de plant het goed doen.

Ook is de graslelie een vaak geziene plant in de badkamer. Bovenop de kast, hangend naar benden is het een sieraad voor je badkamer. De vochtige omgeving zal de plant goed doen ook al is er minder licht.

Voor meer planten die geschikt zijn voor je badkamer verwijs ik naar onze blog ‘Top 8 Hangplanten Voor In Je Badkamer!‘ Hier vind je hangplanten die uitermate geschikt zijn voor een donkere en vochtige omgeving.

Verpotten

De graslelie hoeft niet elk jaar verpot te worden. Belangrijke dan verpotten is het snoeien van de plant, zodat deze niet te groot wordt.

Als je de plant tocht verpot neem dan een pot die 20% groter is dan je huidige pot. Neem verse aarde en plaats de graslelie in de nieuwe pot. Geef de plant hierna water en laat de plant de komende weken rusten. Als je de plant tocht verpot neem dan een pot die 20% groter is dan je huidige pot. Neem verse aarde en plaats de graslelie in de nieuwe pot. Geef de plant hierna water en laat de plant de komende weken rusten.

Binnen korte tijd zal je zien dat de graslelie gaat groeien en nieuwe spinnen gaat produceren die je weer kunt stekken.

Tja, zo blijf je bezig met de graslelie maar het is dan ook een hele decoratieve plant. Nu weet je precies hoe je een graslelie moet verzorgen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen