Hoe Sanseveria Verzorgen Met De Complete Gids!

sanseveria

De sanseveria is een plant die aan warmte gewend is, en die in vele soorten voorkomt zoals de Sanseveria trifasciata, Straight, Bacularis, Spikes en Micado. Deze verschillende soorten hebben allemaal dezelfde verzorging nodig. Lees de blog en je weet wat je moet doen en niet moet doen! Het is niet een heel moeilijke plant!

Hoe Sanseveria Verzorgen?

  • Zet de plant op een plaats met veel licht, geen direct zonlicht.
  • Pas water geven als de grond is opgedroogd, in de zomer 1 keer in de 2 weken. In de winter 1 keer in de 6 weken.
  • De plant heeft geen extra voeding nodig.
  • De Sanseveria hoef je niet te snoeien.

De Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd, is een sterke plant die uit de woestijn komt. De plant is dus wel wat gewend en heeft niet veel verzorging nodig. De plant heeft wel op vaste periodes wat aandacht. Wat moeten je doen om de Sanseveria goed te verzorgen?

Sanseveria Verzorging

De Sanseveria is een lucht zuiverende plant die niet veel aandacht nodig heeft. Een klein beetje water en op een goede plaats zetten, is vaak al genoeg voor deze plant. Verpotten om de zoveel tijd en dan hebben we de kern van het verzorgen van de Sanseveria wel gehad. Het maakt niet uit welke soort Sanseveria je hebt, want de verzorging in gelijk.

Onderstaand zullen we jou alle verzorgingstips geven, zodat jij een mooie en sterke sanseveria krijgt en behoud!

Sanseveria Wil Een Lichte Standplaats

De plant is verzot op licht, maar niet het volle zonlicht. De sanseveria is een woestijn plant van oorsprong, en dus aan veel licht gewend. Zet de plant daarom dicht bij het raam, maar niet in het volle zonlicht. 4 meter van het raam is vaak al te ver weg om voldoende licht te pakken. Je zult ook zien dat de bladeren donker worden. Hoe dichter de sanseveria bij het raam staat, hoe meer tekening de bladeren hebben en hoe gezonder zij eruit zien.

Een donker plaats is dus niet de juiste plaats voor een sanseveria.

Sanseveria Water Geven

Deze plant groeit heel langzaam en heeft dus niet veel water nodig. In de woestijn is ook niet veel water beschikbaar. Normaal gesproken kan je de aarde in de pot eerst uit laten drogen en daarna een beetje water geven. De aarde weer uitlaten drogen, en dan weer water geven, enzovoort.

Deze plant is haast niet dood te krijgen. Dit kan alleen gebeuren door de plant te veel water te geven. Hierdoor gaan de wortels rotten en kan de plant geen water en voeding opnemen. Hij heeft niet veel water nodig om te overleven, maar wel een beetje. Met wortels die verrot zijn lukt dat niet meer. De plant sterft af omdat de wortels geen water meer kunnen opnemen en de plant daarvan niet meer kan voorzien.

sanseveria

In de winter is het zelfs mogelijk om de plant 6 tot 8 weken geen water te geven. In de lente en zomer, wanneer de plant groeit, kan eens in de twee weken water gegeven worden. Dit is echt al voldoende.

De sanseveria is gewend aan droge lucht, dus sproeien in niet noodzakelijk. Wel kan je af en toe de plant afspoelen of afstoffen om het stof te verwijderen.

Sanseveria Voeding

De Sanseveria is geen snelle groeier en heeft niet veel voeding nodig. De plant is gewend aan een omgeving die soms best extreem kan zijn. Hierdoor is de plant sterk en heeft deze geen voeding nodig. Ook in de winter, wanneer de plant in rust is, heeft deze zeker geen voeding nodig.

Wanneer je voor je gevoel toch een beetje voeding wil geven neem dan cactusvoeding en lees de aanwijzing op de verpakking. Neem dan de helft van de aangegeven dosering die op de verpakking staat. En ga hiermee dus echt niet los.

Sanseveria Geel Blad

Het verkleuren van de bladeren heeft te maken met de plaats van de Sanseveria. Staat de plant in direct zonlicht dan worden de bladeren geel. Staat de plant in de schaduw dan worden de bladeren donker.

Slap en geel blad, wat zacht aanvoelt, is wel echt een probleem. Dit is een teken dat de plant wortelrot heeft. De plant heeft waarschijnlijk te veel water water gekregen waardoor de wortels zijn gaan rotten. De plant sterft langzaam af en dit is bijna niet meer te redden. Je kunt proberen de sanseveria te redden door de plant uit de pot te halen, en de rotte wortels en bladeren te verwijderen.

Sanseveria Verpotten

Wanneer de sanseveria uit zijn pot groeit, is het tijd om deze te verpotten. Ook wanneer je te scheutig bent geweest met water en je verdenkt de plant van wortelrot, is het tijd om de plant te verpotten, zoals hierboven al beschreven staat.

Hoe verpot je dat de sanseveria? Dat doe je door de plant voorzichtig uit de pot te halen. Let op de lange bladeren, deze wil je niet knakken.

Neem een pot die 20 procent groter is dan de oude pot en doe daar potaarde in. Zet de sanseveria op een laagje nieuwe aarde in de nieuwe pot en vul de pot verder op met potaarde. Zorg ervoor dat de sanseveria net zo hoog staat als deze in de oude pot stond.

Geef na het verpotten geen water, maar laat de plant rusten. Wanneer de grond voor de eerste keer goed uitgedroogd is kan weer water gegeven worden.

Zijn de wortels van de plant verrot omdat je te veel water hebt gegeven (ze voelen zacht en snotterig aan), dan knip je deze weg. Ook slappe echt gele bladeren die niet meer zijn te redden knip je weg. Zet dan de sanseveria in de pot, zoals boven is omschreven. Hopelijk gaat de plant het redden. Geef even geen water! Laat de grond goed drogen voor je water geeft.

Sanseveria Snoeien

De sanseveria hoeft niet gesnoeid te worden. Zijn er lelijke bladeren of bladeren die niet recht omhoog groeien, dan kan je deze verwijderen door ze onderaan af te snijden. Wanneer het niet noodzakelijk is, laat de plant dan gewoon lekker staan en groeien.

Sanseveria Stekken

De sanseveria kunnen we vermeerderen door stekken of scheuren. Wij hebben een blog geschreven over het vermeerderen/stekken van de sanseveria; ‘Hoe Sanseveria Stekken?‘ geeft je alle informatie.

Sanseveria Ziekte

De Sanseveria is extreme omstandigheden gewend en het lijkt wel of hier hierdoor niet gevoelig is voor ziekte. De plant is zelden ziek en hier ook niet gevoelig voor.

Zit er toch ongedierte op de plant dan kan je deze en makkelijk met een harde waterstraal verwijderen. Verder zijn geen chemische middelen nodig (en dit is weer goed voor de natuur).

Weetjes!

  • De sanseveria is licht giftig, dus kijk uit met kinderen.
  • De plant is luchtzuiverend.
  • Er zijn veel leuke soorten, ga op onderzoek uit!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen