Hoe Sanseveria Verzorgen? Complete Gids!


sanseveria
Deel deze blog via:

De sanseveria is een plant die aan warmte gewent is en die in vele soorten voorkomt zoals de Sanseveria trifasciata, Straight, Bacularis, Spikes en Micado. Deze verschillende soorten hebben allemaal dezelfde verzorging nodig. Deze blog gaat over ‘Hoe Sanseveria Verzorgen?’.

Hoe Sanseveria Verzorgen?

  • Zet de plant op een plaats met veel zonlicht, geen direct zonlicht.
  • Pas water geven als de grond is opgedroogd, in de zomer 1 keer in de 2 weken. In de winter 1 keer in de 6 weken.
  • De plant heeft geen extra voeding nodig.
  • De Sanseveria hoef je niet te snoeien.

De Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd is een sterke plant die uit de woestijn komt. De plant is dus wel wat gewend en heeft niet veel verzorging nodig. Echter wel op vaste periodes wat aandacht. Wat moeten we doen om de Sanseveria goed te verzorgen?

Sanseveria Verzorging

De Sanseveria is een luchtzuiverende plant die niet veel aandacht nodig heeft. Een klein beetje water en een goede plaats is vaak al genoeg voor deze plant. Eens in de twee jaar verpotten en dan hebben we de kern van het verzorgen van de Sanseveria wel gehad. Het maakt niet uit welke soort Sanseveria je hebt, want de verzorging in gelijk. Onderstaand zullen we een aantal verzorgingstips voor een sterke en mooie sanseveria.

Sanseveria Plaats

De plant is verzot op licht, maar niet het volle zonlicht. Dat moet ook wel , want de sanseveria is een woestijn plant en dus aan veel licht gewend. Zet de plant daarom dicht bij het raam maar niet in het volle zonlicht. 4 meter van het raam is vaak al te ver weg om voldoende zonlicht te pakken. Je zult ook zien dat de bladeren donker worden. Hoe dichter bij het raam hoe lichter de bladeren.

De plant heeft veel licht nodig een donkere plaats is voor de Sanseveria niet goed.

Sanseveria Water Geven

De plant groeit heel langzaam en heeft dus niet veel water nodig. In de woestijn is ook niet veel water beschikbaar. Normaal gesproken kan je de aarde in de pot eerst uit laten drogen en daarna een beetje water geven. De aarde weer uitlaten drogen en water geven.

Deze plant is haast niet dood te krijgen. Dit kan alleen gebeuren door de plant te veel water te geven. Hierdoor gaan de wortels rotten en kan de plant geen water en voeding opnemen. Hij heeft niet veel water nodig om te overleven maar wel een beetje. Met wortels die verrot zijn lukt dat niet meer.

sanseveria

Dus laat de aarde uitdrogen. In de winter is het zelfs mogelijk om de plant 6 tot 8 weken geen water te geven. In de lente en zomer, wanneer de plant groeit kan eens in de twee weken water gegeven worden.Dit is echt al voldoende.

De sanseveria is gewend aan droge lucht dus sproeien in niet noodzakelijk. Wel kan je af en toe de plant afspoelen en het stof verwijderen.

Sanseveria Voeding

De Sanseveria is geen snelle groeier en heeft niet veel water nodig. De plant is gewend aan een omgeving die soms best extreem kan zijn. Hierdoor is de plant sterk en heeft deze geen voeding nodig. Ook in de winter, wanneer de plant in rust is heeft deze geen voeding nodig.

Wanneer je voor je gevoel toch een beetje voeding wil geven neem dan cactusvoeding en lees de aanwijzing op de verpakking. Neem dan minder dan de aangegeven dosering die op de verpakking staat. Geef niet te veel maar heel weinig voeding en doe dit dan alleen in de zomer. In de wintermaanden geen voeding geven.

Sanseveria Geel Blad

Het verkleuren van de bladeren heeft te maken met de plaats van de Sanseveria. Staat de plant in direct zonlicht dan worden de bladeren geen. Staat de plant in de schaduw dan worden de bladeren donker. Dit is alles wanneer de bladeren verkleuren.

Slap blad wat zacht aanvoelt is wel een probleem. Dit is een teken dat de plant wortelrot heeft. De plant heeft waarschijnlijk te veel water water gekregen waardoor de wortels zijn gaan rotte. De plant sterf langzaam af.

Nu kan je de plant verpotten en de verrotten wortels weghalen, deze voelen zacht aan. Haal je weg. Hoe dit moet vertel ik hieronder.

Sanseveria Verpotten

Wat is de Sanseveria tocht een makkelijke plant in het onderhoud. De plant vindt het ook niet erg als hij in een te kleine pot staat. Echter is het soms fijn om de plant even te verpotten en te voorzien van nieuwe aarde en een nieuwe pot.

Wanneer we de plant wel moeten verpotten, is als de plant wortelrot heeft. Doen we dit dan niet dan gaat de plant onherroepelijk dood.

Haal de plant voorzichtig ui de pot en zet deze op een laagje nieuwe aarde in de nieuwe pot. Zijn de wortels verrot, verwijder deze dan met een scherpe schaar. Deze wortels voelen heel zacht aan.

Zijn de wortels niet verrot, laat het wortelgestel dan intact en plaats de kluit op de nieuwe aarde. Vul nu de pot met de verse aarde. Geef na het verpotten geen water, maar laat de plant rusten. Wanneer de grond voor de eerste keer goed uitgedroogd is kan weer water gegeven worden.

Sanseveria Snoeien

De sanseveria hoeft niet gesnoeid te worden. Zijn er lelijke bladeren of blader die niet recht omhoog groeien dan kan je deze verwijderen door ze onderaan af te snijden. Wanneer het niet noodzakelijk laat de plant dan gewoon lekker staan en groeien.

Sanseveria Stekken

De sanseveria kunnen we vermeerderen door stekken of scheuren. Wij hebben een hele blog geschreven over het vermeerderen van de sanseveria; ‘Hoe Sanseveria Stekken?‘ geeft je alle informatie.

Sanseveria Ziekte

De Sanseveria is extreme omstandigheden gewend en het lijkt wel of hier hierdoor niet gevoelig is voor ziekte. De plant is zelden ziek en hier ook niet gevoelig voor.

Zit er toch ongedierte op de plant dan kan je deze en makkelijk met een harde waterstraal verwijderen. Verder zijn geen chemische middelen nodig (en dit is weer goed voor de natuur).

Weetjes!

  • De sanseveria is licht giftig, dus kijk uit met kinderen.
  • De plant is luchtzuiverend.

Nu weet je heel veel over het verzorgen van de Sanseveria. Heel veel plezier met je plant.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen