2 x Sanseveria Stekken Doe Je Zo!

hoe sanseveria stekken

De sanseveria komt in de natuur voor in warme en droge gebieden is Afrika. Het is een plant die je leuk vindt of niet leuk vindt. Het is in ieder geval een karakteristieke plant die wij ook wel kennen onder de naam vrouwentong. Deze blog gaat over ‘Hoe sanseveria stekken?

Hoe sanseveria stekken?  

 • Dit kan door scheuren van de plant of snijden van het blad.  
 • De gescheurde stekken gaan gelijk in de aarde.  
 • Gesneden blad stekken eerst 3 – 4 weken laten drogen. 
 • Daarna de stekken in water of in aarde plaatsen 
 • Zet de stekken op een warme plaats 

De vrouwenplant is een plant die op meerdere manieren gestekt kan worden. Het stekken van planten is vaak een arbeidsintensief werkje, maar als het eenmaal gedaan is hebben we er ook weer veel plezier van. En stekjes kan je weggeven aan vrienden en familie. Altijd leuk, toch?  

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Wanneer Een Sanseveria Stekken?  

Het stekken van de sanseveria kunnen we het beste doen in een bepaalde periode, namelijk het voorjaar. De plant is dan in rust geweest en maakt zich klaar om te gaan groeien en bloeien. Wanneer de plant dan gestekt wordt, kan deze groei-energie door de plant gebruikt worden om te herstellen van het stekken. De jonge stekken krijgen dan gelijk een goede start.  

sanseveria stekken

In een andere tijd van het jaar kan je ook stekken. De plant heeft het dan alleen wat moeilijker om te herstellen.  

Hoe Een Sanseveria Stekken?  

Het stekken van alle soorten sanseveria’s kan op twee manieren, namelijk 

 1. Door scheuren van de plant. 
 2. Door snijden van de bladeren. 

Het scheuren van de plant heeft een belangrijk voordeel dan het stekken via snijden van de bladeren. Bij een sanseveria met een gele rand, blijft de gele rand behouden tijdens het stekken, via scheuren. Bij het stekken, via het snijden van de bladeren, verdwijnt de gele rand. Dit geeft echter ook een mooie plant, alleen zonder gele rand.  

Er zijn vele soorten sanseveria. Er zijn wel 10 soorten waaronder de sanseveria Punk. Benieuwd hoe deze eruit ziet? Je kunt deze vinden in onze blog.

Sanseveria Stekken Of Scheuren

Deze manier ligt erg voor de hand en het is eenvoudig om te doen. We scheuren de plant bij de wortels uit elkaar. Meestal zijn het de buitenste bladeren die gestekt worden. Het is ook mogelijk om de plant in tweeën te scheuren. Hoe gaat dit in zijn werk? 

 1. Haal de plant uit de pot en haal de loszittende aarde weg.  
 2. Kijk hoe de wortels lopen en waar je de plant makkelijk kan scheuren. 
 3. Trek nu de wortels uit elkaar. Als ze vast blijven zitten kan je ook een scherp mesje gebruiken om de wortels door te snijden.  
 4. Zorg ervoor dat er altijd voldoende wortels aan de stekken zitten. 
 5. Zet de stekken vervolgens in verse aarde in hun eigen pot en geef een beetje water. 

Deze manier van stekken gebruiken we wanneer de plant te groot wordt voor de pot of te groot wordt voor de plaats waar zij staat.  

Er is ook een andere manier van stekken, via het blad. 

Stekken Van Een Blad 

Het stekken via het blad heeft één nadeel. Bij een sanseveria met een gele rand verdwijnt de gele rand. We krijgen er een groene sanseveria voor terug. Wil je de gele rand wel hebben bij je nieuwe plant dan moet je bovenstaande methode gebruiken. Ben je tevreden met een groene sanseveria dan kan je stekken via het blad. Hoe gaat dat in zijn werk?  

 1. Snijd een groot blad van de sanseveria af of gebruik een blad wat al gebroken is.  
 2. Snijd dit blad in stukken van circa 10 centimeter, onthoud wat de bovenkant van de stek is.  
 3. Leg de stekken op een rustige plaats neer waar ze kunnen drogen. Laat ze 1 – 2 weken liggen. 
 4. Na 4 dagen kunnen de stek stukken in de aarde gezet worden of in een glas met een laagje water. De stekken zullen nu wortels aanmaken.  

Als we de stekken gelijk na het snijden in de aarde of water zetten zullen de stekken letterlijk leeglopen en geen wortels aanmaken. Dus, altijd eerst even drogen.  

Sanseveria Stekken In De Aarde 

De sanseveria stekken kunnen in de aarde gestekt worden. Zowel wanneer de plant gescheurd is en als we het blad gesneden hebben. Gebruik hiervoor verse aarde met voldoende voedingsstoffen.  

sanseveria stekken
Benodigdheden bij Sanseveria stekken

Geef de stekken een klein beetje water. De sanseveria heeft eigenlijk niet veel water nodig, dus de stekken in de aarde ook niet. Wees voorzichtig met water geven.  

Sanseveria Stekken In Water 

Wanneer de plant gescheurd is heeft de nieuwe stek al wortels. Deze wortels zijn groot en sterk genoeg, dus deze kunnen gelijk in de aarde gezet worden. Het is niet gebruikelijk om gescheurde stekken in water te zetten. Het kan wel maar het nut en de noodzaak is niet aanwezig.  

Stekken die we gemaakt hebben van gesneden blad kunnen wel in water gestekt worden. Zet de gedroogde stekken met de onderkant in een glas met een klein laagje water. Laat de bovenkant rusten tegen het glas. Je zult na een paar dagen zien dat de stekken wortels ontwikkelen. Als de stekken voldoende wortels hebben kunnen ze in een potje met aarde gezet worden.   

Verzorging Van De Stekken 

De stekken die gescheurd zijn hebben niet veel verzorging nodig. Het zijn al planten met wortels en kunnen de verzorging krijgen die ook de moederplant krijgt. Een beetje water en een lichte plaats is al voldoende en zal de stekken doen uitgroeien naar een volwaardige plant.  

Over de verzorging van de Sanseveria hebben wij een hele aparte blog geschreven; ‘Hoe sanseveria verzorgen?‘ vertelt je er alles over.

Bij de stekken van het gesneden blad is de verzorging anders en hebben de stekken wel even wat aandacht nodig.  

De stekken die in water staan zetten we neer op een lekker warme plaats. Kijk af en toe of de stekken nog een laagje water hebben en na circa 3 – 4 weken kan je de eerste worteltjes zien.  

De stekken die in de aarde gestekt zijn zetten we ook op een warme plaats neer. Geef de stekken een beetje water. Je kunt de pot nu ook afdekken met een plasticzakje. Zo maak je jouw eigen kweekkast en de stekken houden van deze vochtige en warme omgeving.  

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen