10 x Mooie Soorten Sansevieria, Verschillende Kleur Blad

planten vensterbank verwarming

De Sanseveria is een decoratieve plant en is een ontzettend prettige toevoeging aan elke kamer: hij neemt amper plek in én zuivert de lucht in huis. Dit betekent dat hij niet alleen CO2 omzet in zuurstof, maar dat hij ook allerlei schadelijke stoffen uit de lucht haalt. Ook zorgt hij voor een verbeterde luchtvochtigheid in huis. Een heel fijn plantje dus, voor als je een kamer hebt met wat minder ventilatie.

Het mooiste aan de Sansevieria? Dat hij het gelukkigste is als je ‘m heel weinig aandacht geeft. Deze plant wordt namelijk het liefste gewoon alleen gelaten. Af en toe wat water dus en verder maar gewoon laten gaan. Lekker makkelijk dus voor diegene die normaal gesproken wat nonchalant met de gieter omgaan.    

Deze fijne plant komt in ontzettend veel variaties voor. Hieronder hebben wij onze 10 favoriete soorten Sansevieria voor je op een rijtje gezet!       

1. Sansevieria Laurentii

Laten we beginnen met de meest bekende Sanseveria. De Laurentii is de soort waar de meesten aan denken als de Sanseveria horen en is ook meteen de grootste. Deze mooie plant heeft diepgroene, rechtopstaande bladeren, die tussen de 60 en 120 cm groot kunnen worden. De gele rand die op de bladeren te vinden is zorgt voor een elegante uitstraling. Door de langwerpige vorm is deze variatie ideaal voor hoekjes waar je wat hoogte nodig hebt.

sanseveria

Het fijne aan een Sansevieria is dat je deze eigenlijk alleen dood krijgt door teveel water en dat teveel zonlicht vrijwel geen probleem is. Dit geldt dus ook voor de Laurentii. Houd er wel rekening mee dat veel zonlicht het blad lichter laat worden, waardoor het contrast tussen de donkergroene bladeren en de gele streep kleiner wordt. Dit heeft echter geen invloed op de gezondheid van de plant.  

Ben jij op zoek naar een sansevieria? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod sansevieria tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Sansevieria Straight

De Sansevieria Straight heeft een iets subtieler uiterlijk dan de Laurentii. Deze variant heeft namelijk geen gele rand en de uiteindes zijn ronder. De bladeren van deze variant zijn ook een stuk dikker dan die van de Laurentii.

Deze trendy plant is hierdoor wel makkelijk te plaatsen in elk interieur én te combineren met andere, meer uitbundige planten. Een fijne plant dus als je op zoek bent naar een groene aanwinst, zonder dat deze het gehele interieur overneemt.

3. Sansevieria Fernwood Punk

Deze Sansevieria heeft een uiterlijk dat een stuk ruiger en wilder is dan de andere soorten. Dit komt doordat de bladeren alle kanten op groeien. Dit is dus een ideale plant voor diegene die alle voordelen van de Sansevieria willen (luchtzuiverend & makkelijk in onderhoud) maar op zoek zijn naar een minder gestyled uiterlijk.

Het blad is diepgroen van kleur een heeft een lichtgroene/grijze tekening.

4. Sansevieria Zaylanica

Deze Sansevieria lijkt qua vorm relatief veel op de Laurentii, maar verschilt heel erg in de tekening. Deze is namelijk grijsgroen op donkergroene bladeren en lijkt juist op de Fernwood. heeft platte bladeren die donkergroen zijn. Bij de Zaylanica kun je echter af en toe wat witte plekjes vinden, maar dit is normaal! Het hoort gewoon bij de tekening.  

Verder krijg je bij de Zaylanica natuurlijk ook alle voordelen van de Sansevieria: heerlijk makkelijk in onderhoud (maar let op met overwateren!) én super lichtzuiverend. Ideaal dus als de lucht in huis wat droog is, maar ook fijn voor bijvoorbeeld op kantoor!

5. Sansevieria Bacularis Mikado

De Bacularis Mikado is een compact soort Sansevieria die pas recentelijk officieel is omschreven (in 2010!). De naam Bacularis komt uit het Latijns, waar ‘baculum’ stok betekent. Geen verassing dus, dat de donkergroene bladeren recht omhoog staan en dun zijn.

De bladeren hebben een subtiele tekening die groengrijs is van kleur en kunnen na verloop van tijd wat kleine plekjes krijgen. Dit is geen reden voor paniek en betekent ook zeker niet dat je jouw plantje niet goed verzorgd. Deze plekjes horen gewoon bij de Bacularis Mikado en zolang deze er verder goed uit ziet is er niks aan de hand!

soorten sansevieria

De Mikado groeit, net als andere Sansevieria’s, heel langzaam. Na vele, vele jaren kan deze variatie wel 1.2 tot 1.8 meter worden. Voor een lange tijd zal dit du seen plantje zijn die niet teveel ruimte in neemt, maar wel een grote impact heeft.  

6. Sansevieria Laurentii Superba

De Laurentii Superba is een soort plant die je niet veel tegenkomt. De Laurentii in deze naam geeft aan dat deze variatie donkergroene bladeren heeft, met mooie geel/gouden strepen aan de rand van het blad. Het Superba deel daarentegen heeft te maken met de ronddraaiende bladeren, die een wat speelser uiterlijk geven aan een plant die normaal gesproken ‘gewoon’ rechtop groeit.

De Laurentii Superba is is dus een ideale versie voor diegene die graag het uitgesproken uiterlijk van de Laurentii in huis halen, maar ook op zoek zijn naar een plant met wat extra plezier.

7. Sansevieria Cylindrica

Deze Sansevieria ziet er heel anders uit dan de typische Sanseveria. Dit komt doordat de randen van de lange dunne bladeren naar elkaar toe groeien, waardoor ze kokervormig worden. Net als de andere soorten heeft ook de Cylindrica een mooie tekening op het blad, welke mooi groen is.

soorten sansevieria

De Cylindrica is een wat zeldzamere soort, waardoor je deze vaak klein koopt. Wanneer je het plantje echter goed verzorgt zullen de bladeren mooi dik worden en, omdat ze vanuit één punt groeien, uitwaaieren. Het blad zal eerst rechtop groeien, maar hoe meer bladeren erbij komen en hoe groter deze worden, hoe schuiner sommige bladeren scheef zullen groeien. Op termijn zullen sommige zelfs helemaal horizontaal groeien!

8. Sansevieria Moonshine

De Sanseverie Moonshine variatie is het meest zeldzaam en bij vele ook het meest geliefd. Deze plant heeft afscheid genomen van de typische diepgroene Sansevieria kleur en is in plaats daarvan mooi grijsgroen met een dunne donkere rand.

De maximale hoogte van deze mooie plant ligt rond de 60 – 120 cm, afhankelijk van het klimaat in huis, grootte van de pot, en verdere verzorging.

9. Sansevieria Golden Hahnii

De Golden Hahnii is een dwerg variant onder de Sanseveria’s. Dit betekent dat dit plantje maximaal 30 centimeter hoog wordt.

Sansevieria golde Hahnii

Het donkergroene blad heeft een mooie gele streep aan de zijkanten. Naarmate de bladeren groeien zullen ze clusters vormen, welke uiteindelijk in een soort rosette uitkomen. Dit is dan ook de reden dat deze plant ook wel een vogelnestje genoemd wordt.

Om volop gebruik te maken van deze ongewone vorm kun je meerdere plantjes dicht op elkaar planten.

10. Sansevieria Twisted Sister

Deze Sansevieria heeft haar naam te danken de manier waarop de groen met gele bladeren om elkaar heen groeien, waardoor een bijzondere vorm ontstaat. Naast de groen met gele kleuren, heeft deze soort ook zilvergroene patronen in het midden van de bladeren. De maximale hoogte van dit plantje is rond de 30 centimeter. Je kunt hem dus overal kwijt!

sansevieria twisted sister

Hij lijkt hierdoor enigszins op de Hahnii, maar is nóg een stukje wilder. De bladeren krullen hier namelijk niet alleen om elkaar, maar ook om zichzelf. Het resultaat is een heel spannend en bijzonder uiterlijk!

Veel plezier met het uitzoeken van jouw nieuwe Sansevieria!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen