3x Hoe Je Een Gatenplant Kan Stekken?

hoe gatenplant stekken

De gatenplant wordt ook wel de Monstera Deliciosa genoemd. Deze plant heeft tegenwoordig een plek weten te vinden in veel woonkamers in Nederland. Daarom is het ook niet zo gek dat veel mensen zich afvragen hoe je deze plant kunt stekken. Laten we daar eens even naar kijken.

Hoe gatenplant stekken?

  • Kies een stam uit die een luchtwortel heeft
  • Luchtwortels zijn bruine uitsteeksel die uit de zijkant van de plant groeien
  • Knip het stekje af onder de luchtwortel (je houdt het blad, de stam en de luchtwortel over)
  • Plaats dit stekje 1-2 weken in water zodat er meer wortels groeien
  • Verpot het stekje vervolgens in vochtige aarde

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Zo zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om dit proces een succes te maken. Daarnaast zijn er nog andere manieren om de gatenplant te stekken die niet zo voor de hand liggend zijn. Lees snel verder!

Lees ook: Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!

Gatenplant Stekken Via Blad Of Stam?

Als eerste is het de vraag of je een gatenplant het beste kunt stekken door een stukje blad er vanaf te halen, of door de stengel met blad en al af te knippen. Voor de gatenplant geldt dat de combinatie van stengel en blad veruit de grootste slagingskans heeft.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

hoe gatenplant stekken

Het vinden van een goede stek is normaal gesproken ook geen probleem. De gatenplant groeit uit zichzelf namelijk al luchtwortels. Deze bruine uitlopers komen uit de zijkant van de stam en het is belangrijk dat deze mee worden genomen als je gaat stekken. Hieronder lees je hoe je dit wel en niet doet.

Lees ook: 12 Kamerplanten Die Je Makkelijk Kunt Stekken

Stam Met Luchtwortels

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen welke stengel je wilt gebruiken. Je vergroot je kans van slagen als je de stam kiest met de meeste of de grootste luchtwortels aangezien deze in staat zijn sneller door te groeien.

Vervolgens knip je de stam af onder de luchtwortel. Wat je dus overhoudt als stek is het blad + de stam + de luchtwortels. Gebruik voor het afknippen wel een scherpe tuinschaar. De stam van de gatenplant is namelijk redelijk robuust en als je dit niet goed afknipt, kun je de plant meer beschadigen dan nodig is. Als je het stekje hebt dan kun je deze in water of in aarde zetten. Hieronder lees je wat de voorkeur heeft.

Lees ook: Hoe Monstera Verzorgen? Alle Informatie!

Stam Zonder Luchtwortels

In sommige gevallen kan het zijn dat je gatenplant nog geen luchtwortels heeft gevormd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij jonge planten. De vraag is of het dan ook mogelijk is om de stengel alvast te stekken.

Het antwoord daarop is dat je het natuurlijk kunt proberen, maar dat de kans van slagen over het algemeen een stuk kleiner is. De luchtwortels komen toch echt het snelst naar voren als de plant gewoon in de aarde staat. Mocht je de plant te vroeg willen stekken dan loop je het risico dat deze uiteindelijk geen luchtwortels aanmaakt en dan moet je jouw stekje weggooien, dat is natuurlijk zonde.

Wat je wel kunt doen is de plant aanmoedigen zelf luchtwortels aan te maken. In het Engels heet deze methode ‘air layering’ en we gaan je uitleggen hoe dat werkt.

Air Layering

Air layering is eigenlijk de kunst van de plant licht beschadigen om ervoor te zorgen dat deze nieuwe wortels gaat laten groeien. Het is belangrijk dat je dit proces voorzichtig aanpakt. De stappen zijn als volgt:

  • Kies een stek die minimaal de dikte heeft van een potlood, te jonge stengels zijn niet geschikt voor deze methode.
  • Zoek het punt op waar de stam verandert in bladeren. Dit is het punt waar 1 stam splitst in 2 andere stammen.
  • Net onder deze splitsing gaan we de plant snijden. Maak met een scherp mesje, een inkeping tot ongeveer de helft van de dikte van de stam.
  • Voor optimaal succes gooi je wat stekpoeder op deze open wond. Dat versnelt het proces. Heb je dit niet in huis, dan is dat ook geen probleem.
  • Vervolgens heb je wat plastic of zilverfolie nodig. Daarnaast ook veenmos (dit kun je kopen) en iets om alles mee in te wikkelen.
  • Wikkel het veenmos vervolgens om de wond heen. Zorg ervoor dat dit lekker compact in elkaar steekt.
  • Daarna wikkel je het mos in met folie of zilverfolie en doe je er iets van draadjes of touw omheen om het goed op zijn plek te zetten.

Na ongeveer 2 weken zal je zien dat de plant luchtwortels ontwikkeld op het punt waar jij de snee hebt gemaakt. Vervolgens kun je de plant onder deze luchtwortels weer afknippen en met luchtwortel, stam en blad gaan verpotten.

Gatenplant Stekken In Water

gatenplant stekken

Als je jouw stekje hebt voorbereid wordt het tijd om deze te laten groeien. Het liefst zet je de gatenplant in een vaas met water. De reden hiervoor is dat de luchtwortels waarschijnlijk nog even moeten groeien. Pas als je enkele wortels hebt die minimaal 5 centimeter lang zijn wordt het verstandig om de plant te gaan verpotten.

Hoe snel de wortels van de gatenplant groeien hangt af van het stekje wat je gekozen hebt. Als deze al enkele luchtwortels heeft dan kan dit binnen 1 of 2 weken gebeurd zijn. Mocht de plant er iets minder zin in hebben, dan is een maand ook mogelijk.

Wil je de gatenplant met zijn wortels in het water laten staan, dan kan dat natuurlijk ook. Planten Met Wortels In Het Water Houden, Hoe Dan?

Gatenplant Stekken In Aarde

Stekken in aarde is een andere optie. Als je een stekje hebt met meerdere luchtwortels dan kan het goed zijn dat de plant al in staat is om voedingsstoffen uit de grond te halen. In dat geval kun je deze direct verpotten. Mocht dit niet het geval zijn dan is het aan te raden deze eerst in water te zetten en daarna in de aarde.

Als je de plant van water naar aarde verplaatst dan is het wel belangrijk dat je een paar dingen goed doet. Als eerste is het zo dat het stekje en de wortels nu gewend zijn aan constant water om zich heen. Daarom moet je de aarde van het stekje de eerste 2-3 weken goed vochtig houden.

Daarmee bedoel ik niet dat je de plant moet verdrinken of dat er een laagje water in de pot moet staan (doe dat absoluut niet!, dan gaan de wortels rotten). Gewoon goed vochtig is goed genoeg. Verder is het een goed idee om de aarde rond de wortels stevig aan te drukken zodat er geen lucht tussen de wortels en de aarde zit. Anders kan de plant namelijk geen vocht en voedingsstoffen opnemen uit de aarde.

Wanneer Gatenplant Stekken?

Gatenplanten stek je het beste in het late voorjaar of in de vroege zomer. De reden hiervoor is dat de plant veel energie nodig heeft om ervoor te zorgen dat de stekjes groeien en om ervoor te zorgen dat de normale plant herstelt.

Daarnaast gaan planten, als het kouder weer is, in een soort van winterslaap. Als je dan besluit te gaan stekken dan is de kans groot dat je stekjes geen wortels zullen groeien en dan zal het stekproces dus niet slagen. Dat is natuurlijk zonde.

Tips Om Gatenplant Te Stekken

Gatenplanten zijn redelijk goed te stekken. Toch kun je ze hierbij natuurlijk een handje helpen. Hieronder enkele tips die je kans van slagen gaan vergroten!

  • Gatenplanten houden van temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Daarnaast houden ze ook van een relatief hoge luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat je plant op een warme plek komt te staan. Dit zal in veel gevallen binnenshuis zijn. Als de plant in 10 graden of lager staat dan zal de groei stoppen.
  • Daarnaast gedijt het stekje het beste met veel licht. Een plek in de vensterbank is dus aan te raden. De volwassen plant doet het daarnaast weer beter in plekken waar veel schaduw is, dus na verloop van tijd zal je hier rekening mee moeten houden.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen