Is De Monstera Giftig – Voor Wie, En Wat Moet Je Doen?

Monstera giftig

Je hebt de prachtige plant, de Monstera, in jouw huiskamer staan. De mooie grote bladeren met gaten siert jouw huiskamer. Zijn er nieuwe gezinsleden bijgekomen in de vorm van een kind of een huisdier, dan is het logisch dat jij jezelf afvraagt: Is de Monstera giftig? Hoe erg giftig kan hij zijn en kan ik de plant in de huiskamer laten staan, zonder gevaar? Je hebt een heleboel vragen en de antwoorden vind je hieronder terug.

Is de Monstera giftig? Ja, de Monstera is erg giftig voor katten, honden en (kleine) mensen. Daar waar sappen van de Monstera in aanraking zijn geweest met huid en slijmvliezen, kunnen irritatieplekken en zwellingen ontstaan. Bel direct jouw eigen huis- of dierenarts. Zij weten precies hoe jij moet handelen. Voor België: bel het antigifcentrum 070 245 245.

Volgens het antigifcentrum in België, zijn de Monstera sappen irriterend voor huid en slijmvliezen. Wat gebeurt er na aanraking en wat kun je allemaal doen?

Is De Monstera Giftig Voor Mensen?

Zoals je al hebt gelezen is de Monstera giftig voor mensen. Niet wanneer je het blad aanraakt om deze te vernevelen bijvoorbeeld, maar meer wanneer je in aanraking komt met de vloeistoffen of sappen van de plant. Deze komen vrij wanneer er bladeren of stelen om knakken. Raak je dan de sappen aan dan kan je dat merken aan de huid, bijvoorbeeld.

Kleine kruipende of omrollende kinderen kunnen alles grijpen, om maar steun te kunnen vinden bij het rollen of lopen. Bladeren kunnen hierdoor in- of afscheuren of zelfs helemaal afknakken. Hierbij komt vaak sap vrij van de Monstera, en is het niet verwonderlijk dat dit in aanraking komt met de huid van je kind.

Daarbij is het vaak zo dat kinderen op ontdekkingsreis zijn en alles wat zij tegen komen in de mond stopt. Of er komen tandjes door. Zo zijn er verschillende redenen waardoor sap en/of stukjes blad in de mond komen van je kindje. Dat moet niet de bedoeling zijn, want dat geeft problemen:

Welke gevolgen zijn er, na aanraking van sap van de Monstera

 • Zwelling van slijmvliezen: ogen, mond, tong en keel.
 • Pijnlijk gevoel van huid en slijmvliezen
 • Roodheid van de huid en slijmvliezen

Dit kan gebeuren zodra jouw kindje een blad van de Monstera heeft gescheurd, en in de mond heeft gedaan.

monstera giftig
Een blad is zo gegeten…

Heeft een kindje dat sappen in zijn mond en/of handen gehad dan is het noodzaak direct de handen te wassen. Het kan zijn dat het kindje in zijn ogen heeft gewreven en daar ook sappen van de Monstera in zijn gekomen. De huid- en slijmvliezen van de ogen, zullen rood, pijnlijk en er geïrriteerd kunnen uit zien.

Bel direct de huisarts, huisartsenpost of het antigifcentrum (België) en vertel hen wat er is gebeurd met jouw kind en met welke plant. Neem ook een foto van de plant mee naar de huisarts, wanneer dat mogelijk is. Dan kunnen zij de behandeling op een juiste manier inschatten, voor jouw kind.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is De Monstera Giftig Voor jouw Kat Of Jouw Hond?

Ja, voor beide dierenvrienden (katten en honden) is de Monstera giftig!

Voor katten is de Monstera zeer giftig, zeker! En hoe leuk vinden katten het niet om met een overhangend blad te spelen en hun nagels erin te zetten. Ook daar kan het vloeistoffen vrijkomen die de kat kan oplikken van zijn poot. Het ligt er voor de hand, maar het gebeurt.

Puppy’s daarentegen kunnen ook gaan spelen met kamerplanten en kunnen er spontaan een hap van nemen. Puppy’s hebben, over het algemeen, meer last van de sappen van de Monstera dan volwassen honden. Maar ook volwassen honden zijn er niet ongevoelig voor. Ook voor honden is de Monstera dus giftig!

Bel jouw, of een dierenarts DIRECT, en vertel jouw verhaal over de desbetreffende plant (in dit geval de Monstera), de hoeveelheid van kauwen en/of eten en de klachten die jouw kat tentoonspreidt.

Bij katten en honden kunnen diverse klachten ontstaan. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat jouw kat of jouw hond deze symptomen allemaal te gelijk krijgt, maar wees alert! Het zou kunnen gebeuren. Hoe heviger de klachten, hoe meer jouw kat of hond waarschijnlijk heeft gegeten, of in aanraking is geweest met de sappen van de Monstera.

Welke symptomen kan jouw hond of kat krijgen, die in aanraking komt met de sappen van de Monstera:

 • Overgeven
 • Irritatie van mond, lippen en tong (verbranding)
 • Kwijlen
 • Slikproblemen
 • Zwelling van de keel, tong en bovenste luchtwegen (benauwdheid)

Na deze zichtbare eerste symptomen kan jouw hond of kat ernstige gevolgen overhouden, na het eten van de Monstera. Hoe meer gifstoffen er naar binnen is gekregen, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn, die niet direct zichtbaar zijn:

 • afvallen
 • nierfalen (al dan niet blijvend)
 • leverfalen (al dan niet blijvend)
 • coma
 • overlijden
monstera giftig kat

Lees ook: Niet Giftige Planten Voor Katten. Een Top 15!

Tips En Tricks Om Honden En Katten Van De Monstera Af Te Laten Blijven:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een huisdier van jouw Monstera af te laten blijven. De kat of hond leert dat natuurlijk niet in één dag, maar het is de moeite waard. Zorg er dan wel voor dat huisdieren, die graag knabbelen aan planten, niet alleen in die kamer kunnen zijn. Dit zou echt gevaarlijk kunnen zijn. De beste methode is om een andere, niet giftige plant neer te zetten. Want echt: huisdieren kunnen doodziek worden van giftige kamerplanten. En er zijn er meer dan alleen de Monstera.

 • Kattenspeeltjes Kattenkruid
  Om te voorkomen dat de kat zich gaat vervelen of voor de lol in jouw Monstera gaat hangen kun je katten afleiden met kattenspeeltjes gevuld met kattenkruid. Het is een kruid waar de meeste katten helemaal verliefd op zijn. Je kunt oude speeltjes opvullen met dit kruid of nieuwe kopen.

  Maakt voor de kat niet uit, zolang je het er maar in stopt of koopt. Het is in iedere dierenwinkel of webshop te koop. Leg deze speeltjes dan niet in de buurt van de Monstera, die in de buurt of dezelfde kamer staat.
 • Wegzetten van de Monster
  Zet de Monstera op een andere kamer totdat de kitten of pup is uitgespeeld en geen of veel minder interesse heeft voor loshangende bladeren. Ik weet niet of jouw kat goed kan klimmen, maar je kunt de plant ook ‘hoog’ wegzetten, wanneer dit mogelijk is. Wanneer je een pup in huis hebt, is dat zeker een mogelijkheid.
 • Afleren
  Je kunt een kitten/kat leren om bijvoorbeeld ergens niet aan te komen. Dat kan je ze leren met een plantenspuit. Een stevige straal water, waar zij niet van houden, leert hen niet te eten van de Monstera. Leid de kat dan direct af met kattenspeeltjes, gevuld met kattenkruid, bijvoorbeeld. Het is gelijk een goede beloning.

  Ook honden kun je leren niet aan een plant te komen/bijten/spelen. Wel is het zo dat dat even kan duren en dat je altijd in de kamer moet zijn wanneer katten en honden nog niet geleerd hebben, van deze mooie plant af te blijven.

  Ga zelf op puppy cursus, zodat je weet hoe je een pup dingen moet af- of juist aan moet leren. (hoe komen we op een puppycursus wanneer we het hebben over giftige planten? Sorry, haha)
 • De laatst tip: Ruilen
  Ruil jouw mooie plant met een plant die niet giftig is voor jouw kat of hond, of geef hem weg. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees dan ook: onze lijst van giftige planten en zoek in de zoekfunctie naar de blog!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen