Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!


Deel deze blog via:

Je hebt de prachtige plant, de Monstera, in jouw huiskamer staan. Wie er eerst was, het dier, kind of plant doet er niet toe, je moet het er mee doen! Dus in deze blog veel informatie over de Monstera. Is de plant giftig en voor wie, wat moet of kun je het beste doen bij aanraking van de sappen van de Monstera, en allerlei tips om te voorkomen dat deze mooie plant toch het veld moet ruimen omdat je er niet gerust op bent. Dus:

Is de Monstera giftig? Ja, de Monstera is erg giftig voor katten en honden (dodelijk) en kleine kinderen. Daar waar sappen van de Monstera in aanraking zijn geweest met huid en slijmvliezen, kunnen irritatieplekken en zwellingen ontstaan. Bel direct jouw eigen huis,- of dierenarts. Zij weten precies hoe jij moet handelen. Voor België: bel het antigifcentrum 070 245 245.

Volgens het antigifcentrum in België, zijn de Monstera sappen irriterend voor huid en slijmvliezen. Wat gebeurt er na aanraking en wat kun je allemaal doen?

Lees ook: Hoe Monstera Verzorgen? Alle Informatie!

Monstera Giftig Kind

Voorkomen is beter dan genezen. Zet een Monstera hoog weg zodat een kind ( en huisdieren) niet bij de plant kunnen komen. Zo voorkom je echt een vergiftiging, die voortvloeit uit eten van de Monstera!

Wat kan er gebeuren wanneer de Monstera sappen toch in aanraking komt met:

De sappen van de Monstera zijn irriterend voor huid en slijmvliezen. Dat wil zeggen, voor mond, keel, tong en ogen.

Gevolgen van inname van de sappen van de Monstera en aanraking van huid en ogen zijn:

 • Zwelling van slijmvliezen: ogen, mond, tong en keel.
 • Pijnlijk gevoel van huid en slijmvliezen
 • Roodheid van de huid en slijmvliezen

Dit kan gebeuren zodra jouw kindje een blad van de Monstera heeft gescheurd, en in de mond heeft gedaan of zelf een heel blad heeft afgeknakt.

monstera giftig

Heeft een kindje die sappen in zijn mond en/of handen gehad dan is het noodzaak direct de handen te wassen. Het kan zijn dat het kindje in zijn ogen heeft gewreven en daar ook sappen van de Monstera in zijn gekomen. De huid (en slijmvliezen van de ogen, zullen rood, pijnlijk en er geïrriteerd kunnen uit zien.

Bel direct de huisarts of de huisartsenpost en vertel hen wat er is gebeurt en welke plant het was. Zij kunnen jou vertellen wat je moet doen en wat je niet moet doen, in jouw geval. Twijfel niet, BEL!

Monstera Giftig Voor Katten

Ook voor katten is de Monstera zeer giftig, zeker! Twijfel niet en bel de dierenarts!

Bel jouw, of een dierenarts DIRECT, en vertel jouw verhaal over de desbetreffende plant (in dit geval de Monstera), de hoeveelheid van eten en de klachten die jouw kat tentoonspreid.

Bij katten kunnen diverse klachten ontstaan. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat de kat deze symptomen allemaal te gelijk krijgt, maar wees alert! Het zou kunnen gebeuren. Hoe heviger de klachten, hoe meer de kat waarschijnlijk heeft gegeten van de van de Monstera.

Klachten die de kat kan tentoonspreiden na het eten van een Monstera:

 • overgeven
 • irritatie van mond, lippen en tong (verbranding)
 • kwijlen
 • slikproblemen
 • zwelling van de keel, tong en bovenste luchtwegen

Na deze zichtbare eerste symptomen kan de kat ernstige gevolgen overhouden, na het eten van de Monstera. Hoe meer gifstoffen de kat heeft binnen gekregen hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn:

 • afvallen
 • nierfalen (al dan niet blijvend)
 • leverfalen (al dan niet blijvend)
 • coma
 • overlijden
monstera giftig kat

Lees ook: Niet Giftige Planten Voor Katten. Een Top 15!

Monstera Giftig Hond

Honden zijn over het algemeen minder geneigd om kamerplanten te eten dan katten.

Puppy’s daarentegen kunnen ook gaan spelen met kamerplanten en kunnen er spontaan een hap van nemen. Puppy’s hebben, over het algemeen, meer last van de sappen van de Monstera dan volwassen honden. Maar ook volwassen honden zijn er niet ongevoelig voor.

Ook voor honden geldt het zelfde: De Monstera is giftig voor honden en dient de dierenarts gebeld te worden na het eten van deze giftige plant, en wel DIRECT!

Honden kunnen de volgende symptomen krijgen na het eten van een Monstera:

 • braken
 • diarree
 • maag en darm problemen
 • ademhalingsproblemen

Bel de dierenarts en vertel welke plant de hond heeft gegeten. Vraag wat je moet doen en niet moet doen. Zij kunnen jou het beste advies geven en eventueel jou en jouw hond langs laten komen, voor een onderzoek van de hond.

Tips En Tricks Om Honden En Katten Van De Monstera Af Te Laten Blijven:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een huisdier van jouw Monstera af te laten blijven. De kat of hond leert dat natuurlijk niet in één dag maar het is de moeite waard. Zorg er dan wel voor dat huisdieren die graag knabbelen aan planten, niet alleen in die kamer kunnen zijn. Dit zou echt gevaarlijk kunnen zijn. De beste methode is om een andere, niet giftige plant neer te zetten. Want echt: huisdieren kunnen doodziek worden van giftige kamerplanten

* Kattenspeeltjes Kattenkruid

Om te voorkomen dat de kat zich gaat vervelen of voor de lol in jouw Monstera gaat hangen kun je katten afleiden met kattenspeeltjes gevuld met kattenkruid. Het is een kruid waar de meeste katten helemaal verliefd op zijn. Je kunt oude speeltjes opvullen met dit kruid of nieuwe kopen. Maakt voor de kat niet uit, zolang je het er maar in stopt of koopt. Het is in iedere dierenwinkel of webshop te koop.

Leg deze speeltjes dan niet in de buurt van de Monstera, die in de buurt of dezelfde kamer staat. Het beste is om de Monstera hoger te zetten, op een plek die niet goed bereikbaar is voor jouw kat of direct in het oog springt.

* Kat Trucjes Leren

Je kunt een kat leren om bijvoorbeeld ergens niet aan te komen. Dat kan je ze leren met een plantenspuit. Een stevige straal water, waar zij niet van houden, leert hen niet te eten van de Monstera. Leid de kat dan direct af met kattenspeeltjes met kattenkruid bijvoorbeeld. Het is gelijk een goede beloning.

Dit geld natuurlijk ook voor honden. Geef speeltjes om hen af te leiden. Maar zoals gezegd: Zet de Monstera weg in een andere kamer of geef ‘m weg, want wat is nu eigenlijk belangrijker…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen