Planten Met Wortels In Het Water Houden, Hoe Dan?

In onze beleving staan planten in de aarde en zetten wij bloemen in het water. Het zou de natuur niet zijn wanneer daar uitzonderingen op waren. Er zijn planten die van de lucht kunnen leven en niet in de aarde staan en er zijn planten die ‘alleen’ in het water staan met zijn wortels en daar (ook) van kunnen leven.

In deze blog kun je zien hoe planten met wortels in water, kunnen overleven. Er zijn er meer dan je denkt en in deze blog benoemen wij er een aantal en laten we je lezen hoe je de planten in water zet.

Planten met wortels in het water: Steur een plant en spoel de wortels schoon. Zet de wortels in het water. Neem een vaas of pot waar de plant op steunen kan. Je kunt ook een blad laten wortel schieten en in bron of regenwater. Ververs het water elke 2 weken. Gebruik je kraanwater dan voeg je elke 2 weken voeding toe aan het water.

Niet elke plant groeit goed op deze manier. Je kunt zelf uitproberen welke planten het goed doen op alleen water. Er komt natuurlijk wel een vraag om de hoek kijken. Waarom wil je planten in het water zetten en de wortels zien?

Waarom Wil Je Planten Met Wortels In Het Water?

Waarom zou je de wortels willen zien van een plant die in het water staat? Het is echt een decoratie in jouw huis. Een mooie vaas, een laagje water erin en een mooie stek of volwaardige plant, waar wortels aan groeien, en die staat te pronken in jouw huiskamer! Daar wil iedereen toch naar kijken?

Je ziet dat de wortels uit de plant schieten. Leuk om te zien voor jou en voor kinderen enorm educatief. Daarbij staat een plant in een mooie vaas met water ook nog eens decoratief!

planten met wortels in water

Ga het maar proberen en geniet van het proces of van de plant met zijn prachtig mooie wortels. Je kunt zien dat elke plant weer op een andere manier wortel schiet en groeit. Daarbij is het veel gemakkelijker om een plant, die het eenmaal goed doet, te verzorgen in water dan in de aarde! Zo geef je nooit te weinig of te veel water. Proberen?

Ben jij op zoek naar een hydrocultuur planten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Zet Je De Plant Met Wortels In Het Water?

Er zijn twee manieren om planten met de wortels in het water te zetten.

  1. Een stekje van de plant halen en in het water zetten:
    Je hebt een stekje uit de aarde gehaald en je verwijderd de aarde goed, maar erg voorzichtig. Spoel deze af onder de kraan. Daarna zet je alleen de wortels in het water.

    De vaas heeft een smallere hals waar de plant op kan rusten en waar de wortels door heen kunnen. Het water komt zo hoog dat de wortels in het water kunnen staan. Zorg dat de plant niet in het water komt te staan, deze zou kunnen gaan rotten.

    Let op: Wanneer de wortels groter worden dan de hals en je wilt de plant verwijderen uit de vaas, gaat één van de twee kapot. Of de wortels moeten worden kapot getrokken of de vaas moet eraan. Je krijgt namelijk de wortels nooit meer helemaal en goed uit de vaas, zonder geweld. Gebruik dus nooit een lievelingsvaas die je nog jaren wilt gebruiken. Je hebt kans dat deze kapot kan gaan.
  2. Bladeren in het water zetten en laten wortelen:
    Planten, waarvan je de lange bladeren in het water zet (bijvoorbeeld van de Monstera), en deze laat wortelschieten, kunnen in een lange wat open vaas. Mag natuurlijk ook smal zijn zolang het blad of steel maar in een laagje water staat.

    Let op! Wanneer de wortels gaan groeien en groter worden dan de hals, kan het zijn dat de plant er nooit meer heel uit komt of dat de vaas kapot gemaakt moet worden, wanneer je deze toch uit de vaas wilt.

Lees ook: Hoe Gatenplant Stekken? (Monstera Deliciosa)

Het kan dus zijn dat je moet verwisselen van vaas, op den duur, omdat de wortels te veel worden of te lang. Zorg dat de wortels genoeg ruimte houden in de vaas.

planten met wortels in water

Welke Planten Kunnen Met Wortels In Het Water Leven?

Er zijn verschillende planten die dit kunnen. Je kunt een stekje nemen van een plant die je in huis hebt staan of een groot blad wat je af kunt knippen, zoals van de sanseveria of Strelitzia. Deze gaan wortelen en kunnen dan in de vaas of fles blijven staan.

Voorbeelden van planten die met hun wortels in het water kunnen staan:

  • Anthurium
  • Klimop
  • Monstera
  • Lepelplant
  • Philodendron
  • Graslelie
  • bieslook
  • Clusia
  • Begonia
  • Spathiphyllum
  • Avocado
  • Syngonium
  • Sedum
  • Strelitzia
  • Sanseveria

Er zullen er ongetwijfeld meer planten zijn die alleen met hun wortels in het water groeien, maar dit zijn voorbeelden van gangbare planten in onze huiskamer, die zo kunnen groeien. Moet wel gezegd worden dat de een zich wat makkelijker vermaakt, met zijn wortels in het water, dan de ander. Het kan goed gaan, maar kan ook minder gaan. Dan zet je de plant gewoon weer in de aarde.

Wil je zelf wat planten proberen op water te zetten, dan kun je elke plant die je hebt of wilt stekken, in het water zetten. Kijk welke lukt en welke niet. Je hebt er dan ineens een leuke hobby bij!

Wil je een sanseveria proberen te stekken en heb je er geen? Bekijk dan diverse soorten bij bol.com

Zelf Planten Met Wortels In Water Zetten

Hoe gemakkelijk kan dat zijn, om een plant in water te zetten?

Wanneer je zelf planten in het water gaat zetten zijn er een aantal dingen die je moet weten.

  • Neem altijd een schone, doorzichtige vaas of pot, zodat je de wortels kunt zien groeien.
  • Zorg voor een steunpunt, een rand, waar de plant op kan rusten, zonder het water te raken.
  • Of gebruik een grote doorzichtige pot (waar het blad helemaal in kan) en waar je een klein laagje
    water in doet, die je geregeld aanvult. Dit zou bijvoorbeeld bij de sanseveria bladeren kunnen.
  • Zorg ervoor dat je mineraalwater in de vaas doet want daar zitten belangrijke voedingsstoffen in die de plant nodig heeft. Daarbij krijg je geen kalkaanslag op de vaas wanneer je mineraalwater gebruikt.
  • Ververs het water elke 2 weken. Geef dan wel een heel druppeltje plantenvoeding, wanneer je kraamwater gebruikt. Bij mineraalwater of regenwater hoeft dat niet. Hoe groter de vaas, hoe meer plantenvoeding de plant nodig heeft. Geef niet te veel voeding. Dit is niet goed en nodig voor de plant.
planten  met wortels in water

Hoe ga je te werk:

  1. Zorg dus voor een goede doorzichtige vaas, die goed bij de wortels of bladeren past. Je kunt een vaas nemen met een slanke hals (je krijgt het blad en dan wel nooit meer uit, na het volledig wortelen). Of je neemt een vaas die helemaal open is aan de bovenkant.
  2. Zorg dat de plant of bladeren goede steun hebben en er dus niet in of uit vallen. Wanneer bladeren topzwaar zijn, kukelen zij nogal eens uit de vaas. Dan kun je beter een slanke vaas nemen. Je kunt een stekje op de bodem van de pot of grote vaas zetten en een klein laagje water in de pot doen. Kan ook erg mooi staan. Zorg dan wel dat blad niet constant het water raakt. Het kan dan gaan rotten.
  3. Voeg mineraalwater of regenwater toe. Kraanwater kan ook maar dan voeg je plantenvoeding toe (een druppeltje per 2 weken). Verschoon het water elke 2 weken.
  4. Zet de vaas weg op een plek die goed is voor de plant. Dus in of uit de zon, veel of weinig licht, warm of koud, droge of vochtige lucht.
  5. Zie je dat jouw stek of bladeren niet goed reageren op deze methode, dan kun je ze het beste weer in de aarde zetten. Niet elke plant reageert goed wanneer deze op alleen water wordt gezet. Geef het blad of stekje dan maar een kans om in de aarde te wortelen.

Dus hoe gemakkelijk kan het zijn om planten in het water te zetten? Kijk zelf maar!

Vaas Met Kalkaanslag Door Hydroponie?

Wanneer je ‘gewoon’ kraanwater gebruikt, krijg je op den duur kalkaanslag aan de binnenkant van de vaas. Hierdoor vertroebelt het zicht op de wortels en de vaas lijkt vies te zijn. Dit kun je natuurlijk verhelpen.

Vul de vaas met water, tot aan de kalkaanslag rand en doe er een kopje witte azijn bij. Laat dit een uurtje weken en maak daarna met de afwasborstel de binnenkant goed schoon. Gaat dat niet, omdat de hals te slank is van de vaas, dan spoel je de vaas goed.

Is de kalk niet voldoende verdwenen, dan laat je het mengsel van water en azijn een nachtje staan. Dan ook wordt de vaas of fles schoon!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen