Hoe Parapluplant Stekken, Via Blad Of Stam?

Cyperus Alternifolius

De parapluplant (ook wel Cyperus Alternifolius) is een ontzettend veelzijdige plant. Deze plant is namelijk niet alleen een graag geziene gast binnen in huis, maar ook als tuin- of vijverplant zul je hem vaak voorbij zien komen. Maar hoe kan je een parapluplant stekken?

  • Knip de bovenkant van een sterke stengel af (5cm stam + bladeren)
  • Knip de bovenkant van de bladeren af, houdt 3cm over
  • Plaats de stek ondersteboven in een vaas of beker
  • Vul deze met 5cm water
  • Na 3-6 weken ontstaan er wortels
  • Plaatst de stekjes ondersteboven in vochtige aarde
  • Zet de pot op een warme plek met veel licht

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Want op welke manieren kun je deze plant stekken en hoe zorg je ervoor dat de overlevingskansen zo groot mogelijk zijn? Lees snel verder!

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Parapluplant Stekken Via Blad Of Stam?

Er is eigenlijk maar een manier om parapluplanten te stekken. Hiervoor kies je als eerste een gezonde en sterke stengel uit die een goede kans van slagen heeft. Vervolgens knip je de bovenkant van deze stengel (bladeren + 5 centimeter van de stam) af.

Als je dit gedaan hebt dan knip je vervolgens ook nog eens de bovenkant van de bladeren af. In principe hoeft er per blad ongeveer 2-3 centimeter blad over te blijven. De reden dat je de plant ‘kortwiekt’ is zodat de meerderheid van de energie wordt gestoken in het creëren van wortels, en niet in het onderhouden van de bladeren.

Lees ook: 12 x Welke Planten Stekken Makkelijk?

Parapluplant Stekken In Water?

Als je jouw stekje helemaal hebt voorbereid dan wordt het tijd om deze in zijn ideale situatie te gaan neerzetten. Voor parapluplanten betekent dit dat je het stekje ondersteboven (met de bladeren naar beneden en de stam omhoog) in een kleine vaas of beker zet. Je kunt wat stekpoeder aan dit water toevoegen, dat helpt met het aanmaken van wortels, maar dat is niet per se nodig.

hoe parapluplant stekken

Vervolgens voeg je water aan deze vaas of beker toe, houd hiervoor ongeveer een laagje van 4-5 centimeter aan. De bovenkant van de stam mag nog wel boven het water uitsteken, zolang de bladeren en de meerderheid van de stam maar onder water zitten.

Zet de plant vervolgens neer op een plek waar deze genoeg licht kan ontvangen. Een plek in de volle zon is voor deze planten niet aan te raden omdat dat de plant kan verbranden. Een lichte vensterbank is hiervoor normaal gesproken ideaal.

Na 3-6 weken zul je zien dat er wortels ontstaan tussen de stam en de aanhechting van de bladeren. Dan wordt het tijd om de plant te verpotten. De stekjes kun je in potten zetten, zorg ervoor dat de aarde vochtig is aangezien de stekjes nog wel steeds water nodig hebben.

hoe parapluplant stekken

Als je de plant in de tuin plaatst dan zullen de lange, zwakkere stammen waarschijnlijk breken bij de eerste windvlaag. Dat is geen probleem, deze kun je gewoon verwijderen en zo wordt de energie van de plant gestopt in de sterke stammen.

Parapluplant Stekken In Aarde?

Je vraagt je misschien af of je de parapluplant ook direct in aarde kunt stekken in plaats van eerst in water te zetten. Eigenlijk is dit niet aan te raden. Reden hiervoor is dat de plant, als je deze direct verpot, nog geen wortels heeft aangemaakt en daar is nu eenmaal heel veel water voor nodig.

Je kunt wel proberen de stekjes, weer ondersteboven, in goed vochtige aarde te zetten om te kijken of dat succes oplevert. Ervaring leert echter dat dit de kans van slagen over het algemeen verminderd.

Wanneer Parapluplant Stekken?

De beste periode om de parapluplant te stekken is tijdens het late voorjaar of de vroege zomer. Dit is namelijk ook de periode waarin je tropische planten normaal gesproken in een andere pot zou plaatsen. De reden hiervoor is dat de plant op dat moment in ideale omstandigheden leeft en daardoor heel erg sterk is. Een stekje heeft daarom meer kans van slagen.

Parapluplant Geeft Geen Stekjes?

Soms kan het gebeuren dat je parapluplant geen stekjes geeft. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien is de stek die je hebt gepakt simpelweg niet sterk genoeg om wortels te vormen. Daarom wordt het aangeraden meerdere stekjes te maken zodat je zeker weet dat er eentje gaat lukken.

Verder kan het zijn dat de leefomstandigheden niet ideaal zijn. Veel schaduw kan een dooddoener zijn voor deze plant. Daarnaast is temperatuur een belangrijke factor. Parapluplanten doen het het beste in temperaturen van 20-25 graden Celsius. Kouder kan ook, de plant kan tegen een stootje en zelfs tot temperaturen boven het vriespunt, maar dat maakt de omstandigheden niet ideaal.

Tips Om Parapluplant Te Stekken

Parapluplanten zijn redelijk sterke planten die ook nog eens redelijk makkelijk te stekken zijn. Toch zijn hier wat tips die de kans van slagen gaan vergroten.

hoe parapluplant stekken
  • Parapluplanten doen het het beste in een temperatuur van 20-25 graden Celsius. Ideaal is een temperatuur van omme nabij de 21 graden. Koeler kan ook, al is lager dan 10 graden, niet aan te raden voor een stekje.
  • Parapluplanten hebben veel water nodig, wel is het belangrijk om de plant niet te verdrinken als je deze hebt gepot in aarde. Dit kan namelijk voor schimmel zorgen van de potgrond zorgen en dat kan overslaan op je plant.
  • Verder is de parapluplant gevoelig voor ziektes als bijvoorbeeld spint. Dit komt vaak doordat de plant in een te droge lucht staat. Je kunt dit oplossen door je plant simpelweg af te spoelen of deze op een dag van 10+ graden buiten in de regen te zetten. Het spint is dan zo verdwenen. Mocht je hiervoor kiezen is het wel slim om de stengels aan elkaar te binden, anders knakken ze makkelijk om.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen