Hoe Ga Je Een Alocasia Verzorgen? (Olifantsoor)

Alocasia

Er zijn verschillende soorten Alocasia. Zij hebben gemeen, dat hun bladeren zeer groot zijn, en dat hun waterbehoefte hetzelfde is. Verder zien zij er verschillend uit qua kleur en bladvorm. In deze blog bespreken we hoe je een Alocasia het beste kan verzorgen.

  • Zet de Alocasia niet in direct zonlicht, wel goed in licht. 
  • Geef elke dag water in de zomer. 
  • Geef 1 x per 2 weken voeding in de zomer. 
  • Sproei 1x per week met de plantenspuit. 
  • Draai de plant bij iedere gietbeurt. 

Dit in het kort over de algemene verzorging van de Alocasia. Maar er is natuurlijk meer over te vertellen.  

Wil je de Alocasia ook een keer stekken? Lees dan: Hoe Alocasia Stekken?

Alocasia Standplaats 

De Alocasia heeft wel wat noten op zijn zang wat betreft de beste standplaats. Wanneer je daar rekening mee kan houden zal de plant om zijn mooist zijn. 

Ten eerste heeft het de voorkeur van de Alocasia om in een ruimte te staan waar veel licht is, maar niet in direct zonlicht. De bladeren van deze plant zullen kunnen verbranden. Dus een raam pal op het zuiden en deze plant daar op de vensterbank zal geen succes zijn. Echter, wanneer de plant 2 meter van het zuidelijke raam afstaat, zal hij goed groeien.  

Wanneer het raam, waar je de plant wilt plaatsen, op het noorden is gericht, dan zal er waarschijnlijk te weinig licht voor deze plant zijn om goed tot ontwikkeling te komen. De groei zal hoogstwaarschijnlijk achterblijven.  

Ramen waar licht vandaan komt vanuit het oosten of westen, daar kun je met een gerust hart de plant neer zetten.  Hier komt lang genoeg licht en zeker niet te fel.

De bladeren van de Alocasia draaien altijd naar het licht toe. Dat betekent dat wanneer je de plant laat staan de bladeren naar het raam groeien en jij niets van de bladeren ziet. Dus nog een tip is: Draai elke week de pot even zodat de bladeren zich goed verspreiden en jij veel plezier hebt van de mooie grote bladeren.  

De plant verlangt zeker 5 uur goed licht, per dag. Ook hier dient rekening mee gehouden te worden. 

 Alocasia Water Geven 

Elke dag wat water geven is het advies bij deze plant, maar niet te veel. Hier lees je hoeveel: 

Het water geven is nogal een taak om goed in de gaten te houden. De Alocasia heeft voldoende water nodig maar mag zeker geen natte grond hebben.  

De tip is dan ook vaak: Steek je vinger in de aarde en voel of deze droog is. Wanneer het droog is dan moet je zeker water geven. Voelt de aarde nat aan, dan zeker het water geven een keer overslaan.  

Een blijvende licht vochtige aarde is de ideale situatie. Zorg ook voor een goed afwateringssysteem. De wortels mogen niet in water staan, er moet dus water weg kunnen lopen uit de pot wanneer dit te veel is. De wortels gaan rotten wanneer zij te lang in water staan. 

Wanneer de plant te weinig water krijgt gaan de bladeren hangen. Zorg er dan snel voor dat water aan wordt gevuld. GEEN hele plens geven tegelijk. Doe dit beetje bij beetje, een paar keer per dag totdat de bladeren weer rechtop staan (zie de tip bovenaan dit stukje). 

De Alocasia houdt niet van koud water. Wanneer je lauw water geeft, voelt de plant zich meer gewaardeerd. Hij komt oorspronkelijk uit de tropen. Het weer is daar lekker warm en vochtig. Ook het water dat hij daar tot zich neemt is zeker niet koud! 

Sproei de plant regelmatig met lauw water. De plant komt oorspronkelijk uit een warme en vochtige omgeving, dus zal een sproeibeurt zeer kunnen waarderen. Dit kan ook voorkomen dat de plant geïnfecteerd wordt met spint. Zie verderop voor meer informatie over spint. 

Alocasia Druppelt Water

Het druppelen van water komt bij de Alocasia voor. Het blad heeft daar speciale waterklieren voor. Bij teveel druk van water in de bladeren vormt het blad waterdruppels uit waterklieren. Je zult dus waterdruppels zien hangen aan het blad zonder dat je water uit de plantenspuit hebt gegeven.

Alocasia verzorgen
Druppels onder het blad

Dit is hoe deze plant omgaat met zijn waterhuishouding. Dus zeker niet iets om je zorgen om te maken.

Echter, het vocht wat de plant los laat maakt lelijke vlekken. Dus let erop dat je de plant zet op een ondergrond waar je makkelijk vlekken kunt verwijderen.

Alocasia Voeding 

De Alocasia kan in het voorjaar tot najaar flink groeien en bladeren aanmaken. Dat is het handig wanneer deze plant extra plantenvoeding krijgt. Kijk goed op de verpakking hoeveel voeding nodig om in het water te doen. Doe er niet meer in dan voorgeschreven. Te veel plantenvoeding kunnen planten niet waarderen.  

Een keer per 2 weken een scheutje plantenvoeding houdt de plant gezond. Zeker in het voorjaar wanneer de plant weer gaat groeien en bladeren aan gaat maken zal dit een boost geven aan de plant.  

Wanneer de plant in het najaar in rust gaat, is het niet nodig om plantenvoeding te geven. De wortels vervoeren weinig water naar de plant en voor groei heeft hij dat nu ook niet nodig. Zij gaan eigenlijk in een soort winterslaap. Een beetje water, zoals omschreven, blijft de plant zeker wel nodig hebben.  

Bekijk onderstaande video voor nog meer informatie over de Alocasia, er worden 3 soorten besproken.

Spint Bij Alocasia 

Het kan voorkomen dat er spint zit op een Alocasia. Dit kan een paar oorzaken hebben. De meest voorkomende is wel dat de lucht te droog is om zich heen. Dit kan een infectie veroorzaken met Spint. Spint zijn erg kleine diertjes, mijten, die plantenvoeding zuigen uit de bladeren van planten die in een droge, warme omgeving staan. De Alocasia is er gevoelig voor.  

Om spint te voorkomen kun je 1 x per week alle bladeren af sproeien, van boven- en aan de onderkant.  

Ben je al te laat en wil je deze plaag snel bestrijden dan zijn er chemische en biologische manieren om deze mijten te lijf te gaan.  

Wanneer het weer het toelaat, kun je de plant ook buiten zetten en regelmatig besproeien met een plantenspuit. De wind en het vocht zullen ook helpen het spint infectie te verminderen.  

Doe dit bij een aangename temperatuur. De plant krijgt bij temperaturen onder de 12 graden gele vlekken op zijn blad. De plant mag ook niet in de volle zon staan. Zijn bladeren kunnen verbranden en lelijk worden.  

Dus in een beschutte plek in de tuin of tuin, waar de volle zon niet op staat, en bij een aangename temperatuur kun je deze plant buiten zetten om te proberen van spint af te komen. Sproei regelmatig, daar houdt spint echt niet van. 

Alocasia Verpotten

Wanneer je een Alocasia hebt gekocht is het voor de plant fijn om de wortels in een ruimere pot te plaatsen. De pot moet 20 procent groter zijn dan zijn huidige pot. Dan kan deze Alocasia weer zeker een jaar vooruit, soms wat langer. Let erop dat de wortels niet beschadigen wanneer je deze in een andere pot zet. Je trekt de plant uit de pot en verplaatst de plant direct in een grotere pot zonder met de wortels te rommelen.   

Wanneer je gaat verpotten is het handig om een goede afwatering te hebben. Wortels mogen niet in natte aarde staan. Dus zorg voor een gat in de pot met een schaal eronder of zet een (grotere) plastic pot in een sierpot, zodat daar het water in weg kan lopen.  

De Alocasia doet het prima in universele potgrond. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen