De Tuin In Maart, Wat Kan Je Allemaal Doen?

De winter is afgelopen en het voorjaar breekt aan. Dit is meestal de tijd dat het weer begint te kriebelen om de tuin in te gaan.

De tuin ziet er na de winter verwaarloost en vuil uit en kan wel een opknapbeurt gebruiken. Ook al is het vroege voorjaar aangebroken, er kan al heel wat gedaan worden in de tuin. Van opruimen tot schrobben, van planten tot verplaatsen en van snoeien tot stekken.

Laten we eens gaan bekijken wat je zoal kunt doen in de tuin in maart.

Snoeien In Het Vroege Voorjaar

Niet alle planten kunnen gesnoeid worden, maar er zijn planten struiken en bomen die nu juist wel gesnoeid moeten worden. Zo moet de treurwilg geknot worden, maar ook de haag kan je nu al snoeien zodat deze straks mooie uitloper krijgt.

Ook pampasgras moet gesnoeid worden om straks in de zomer weer mooie pluimen te geven. Let wel op met pampasgras wat de bladeren zijn heel scherp.

Ook kan je nu de overgebleven delen/stengels van de Hosta en de zonnehoedjes weghalen. De planten hebben deze stengels in de winter nodig voor voeding, maar de stengels kunnen nu verwijderd worden.

Ook kan je alle planten even nalopen en controleren op dode en oude takken, knip deze gewoon af.

Lees ook: Snoeien In Maart, Het Gaat Weer Beginnen!

Gazon Wieden, Verticuteren en Bemesten

Het gazon kan weer gemaaid worden, want gras gaat groeien als de temperatuur hoger is dan 6 graden Celsius. Het gras is nu nog wel kwetsbaar, dus stel de maaimachine niet te laag in, 4 centimeter is voldoende.

Voordat je gaat maaien kan je beter eerst takjes en ander vuil met de hand even van het gazon afhalen. Dit is beter voor het gras en voor de maaimachine.

Na het maaien kan je beginnen met verticuteren. Hiermee haal je oude en dode grasdelen uit het gazon, net zo als mos. Door mos en oude grasdelen te verwijderen krijgt het gezonde gras de ruimte om weer te groeien.

Als je dan toch bezig bent, kan je gelijk de kale plekken opnieuw inzaaien. Helaas zijn vogels verzot op graszaad en de jonge ontkiemde spruiten. Om het de vogels moeilijk te maken kan je graszaad vermengen met zand en dan uitstrooien over de kale plekken.

Eind maart kan je beginnen met het bemesten van het gras. Dit geeft extra voeding aan het gras, waardoor mos en ander onkruid minder de kans krijgen.

Knollen en Bolgewassen (Terug)Planten

Nu is het ook weer de tijd om de knolgewassen (terug te) plaatsen in de grond. Waarschijnlijk heb je ze overgehouden in de schuur of garage, maar nu mogen ze weer naar buiten.

De Canna is een wortelstok die moet overwinteren, maar nu dus weer terug geplaatst kan worden. Als de wortelstokken sterk aanvoelen kan je ze terugplaatsen in de tuin.

Dit is ook zo met de Dahlia, ook deze kan je weer terug plaatsen, ook weer alleen als de knollen hard zijn. Als de knollen zacht zijn dan hebben ze de winter helaas niet overleeft. Terugplaatsen kan nog wel, maar ze zullen alleen geen of kleine bloemen geven.

Ook zomerbloeiende knollen die je gekocht hebt in het tuincentrum kunnen nu de grond in.

Lees ook: Deze 10 Mooie Bloemen, Bloeien Volop In Maart!

Verplaatsen en Scheuren kan Nu!

Nu kunnen er nog vele planten verplaatst worden. Let op, het is echt de laatste mogelijkheid. De beste tijd om te verplaatsen is eind oktober tot begin november. Als je nog planten, struiken of bomen wilt verplaatsen dan kan het nu nog.

Voor pampasgras is het nu echter de beste periode om de kluit te verplaatsen. De bloei is pas na de zomer dus nu is het beste moment om de schop in de grond te steken.

Een appelboom of elke ander fruitboom kan je beter niet meer verplaatsen. De boom is bezig om bloemen aan te maken die straks de vruchten moeten gaan dragen. Door fruitbomen nu te verplaatsen breng je alleen maar schade toe aan de boom.

Een Hibiscus kan nu juist wel goed verplaatst worden. Deze plant kan je vanaf oktober tot en met half maart verplaatsen. Het is een hele sterke plant die wel een stootje kan verdragen. Neem wel zo veel mogelijk kluit mee, zo geef je de plant een goede, nieuwe start.

En het is de periode om bijvoorbeeld de Hosta te verjongen door middel van het scheuren van de wortels. Zo kijk je twee of meerdere Hosta’s.

Potplanten Verzorgen en Controleren

tuin in maart

Als je alleen al door de tuin heen loopt en kijkt dan kom je vanzelf wel op een aantal dingen die je kunt doen.

Controleer bijvoorbeeld de planten, struiken en bomen op dood hout en kruisende takken. Dit is het moment om ze weg te halen en je kunt het goed zien omdat er nog geen bladeren zijn.

Zijn je kuipplanten ingepakt om ze te beschermen tegen de vorst, dan kan je deze kuipplanten nu ontdoen van de bescherming. Zet de inpakmiddelen even weg in een hoekje, want als er toch nog een avond is met nachtvorst kan je ze gelijk weer voor een avondje beschermen.

Kijk ook goed of de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Sommige planten die je klein gekocht hebt, kunnen uitgroeien tot ware bomen en hoge struiken.

Kijk ook goed of je klimplanten nog in goede conditie zijn. Ook dit kan je nu goed zien, omdat de tuin leeg is.

En kijk goed naar je kuipplanten; is de grond nog goed? Is de pot nog groot genoeg? Zit er genoeg potgrond in de pot? Als je verjongingsscheuten is nu het moment om ze weg halen van de moederplant en ze zelf een pot te geven. Ook kan je de kuipplanten bemesten zodat ze een goede start hebben

Tegels Schoonmaken van Groene Aanslag

Dan nog een paar zaken die niet met planten te maken hebben, maar het wel gezelliger maken in de tuin zoals het verwijderen van de groen aanslag.

Op schaduwrijke plaatsen in de tuin komt meestal veel groen aanslag voor. Als het nat ik kan dit zelfs glad worden en je kunt uitglijden. Het is slim om op deze plekken de aanslag te verwijderen met bijvoorbeeld een hogedrukspuit of HG groene aanslag verwijderaar.

Op ander plekken kan je het laten zitten, zeker als de tuin een oude, landelijke rustieke uitstraling heeft. Een beetje groene aanslag hoort er dan wel bij.

Tuinelementen, Tuinstel Schoonmaken

Als je dan toch aan het schoonmaken bent, neem dan gelijk je terras set onderhanden en maak dit schoon. Voor een kunststof tuinstel of een houten tuinstel zijn speciale producten te koop om ze schoon te maken.

Heb je een kunststof tuinset die dof is geworden, lees dan het artikel “Hoe verweerd kunststof opknappen?” van Klusplanet.nl. In dit artikel worden verschillende methode besproken wat je kunt doen om de glans weer terug te krijgen.

Je kunt ook hier weer gebruikmaken van een hogedrukspuit. Je maakt er wel meer rommel mee, maar het is ook wel weer leuk om te doen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen