Dahlia Verzorgen, Vanaf Planten Tot Uit De Grond Halen!

dahlia verzorgen

Dahlia’s zijn mooie bloemen, die in verschillende kleuren en vormen kunnen voorkomen. Zij hullen de tuin in prachtige kleuren, in het voorjaar tot aan de vorst. Ze staan zonnig, fris en gezellig in een border, achteraan! Dahlia’s zijn bloemen die anders zijn dan vele andere planten. Ze komen namelijk uit een knol, die elk jaar weer de grond uit moet worden gehaald, en het volgende jaar weer in de grond moet worden geplaatst. Dat is geen punt hoor, zoveel werk is dat niet. Je moet alleen even weten, hoe je de Dahlia verzorgen moet.

Lees ook: 40 x Bloemen In De Tuin – Fleurige Soorten!

In het kort: Hoe kun je het beste een dahlia verzorgen?

StandplaatsZet de Dahlia in zoveel mogelijk zon. Hoe meer zon, hoe meer bloem. Uit de wind.
GrondsoortVoedselrijk, goed water doorlatend en niet te droog
Water gevenGeef zoveel water dat de grond vochtig is, niet nat. Bij erg warme dagen vaker water
geven.
BemestenMeng Universele (langzaam werkende) mest met de grond waarin je de knol plant.
SnoeienSnoei de uitgebloeide bloemen direct. Zo stimuleer je de plant nieuwe bloemknoppen aan te maken.
VerplaatsenNiet van toepassing. Een dahlia in bloei kan je beter niet verplaatsen.
Vatbaar voorVorst.
WinterhardNee
GroenblijvendNee

Wil of heb je meer en uitgebreide informatie nodig over de verzorging van de dahlia? Deze informatie, over bijvoorbeeld water geven, bemesten, de standplaats en bodemsoorten waar de dahlia zich graag in bevindt, en meer, kun je onderstaand vinden.

Bij de juiste verzorging geeft de Dahlia de hele zomer bloemen. Onderstaande korte video laat zien wat je daar allemaal voor moet doen.

Ben jij op zoek naar een dahlia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod dahlia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

Zet de dahlia in de (volle) zon en zeker in veel licht.

Een Dahlia houdt van de zon. Hoe mee zon, hoe beter en meer bloem je krijgt. De dahlia kan lang worden dus zorg ervoor dat deze bloemen niet in de wind staan. Een flinke windvlaag kan de dahlia om laten knakken, dan zijn ze kapot. Zorg voor een rek of bamboestokjes waar je ze aan vast kan binden, ook wanneer ze uit de wind staan. Ze kunnen tenslotte topzwaar worden.

Je kunt ze natuurlijk ook aan de schutting vastmaken, dan staan ze in de luwte en hebben ze gelijk houvast. Ze zijn de moeite waard om dit allemaal voor deze prachtige bloemen te doen.

Bodemsoort

De bodemsoort waar de dahlia graag in groeit en bloeit, is universele voedzame potgrond, of voedzame volle grond.

Wanneer je in mei de knollen weer in de grond gaat zetten, kan je dit in potten doen of in de volle grond. Zet je de dahlia in een pot dan gebruik je nieuwe ‘gewone’ (universele) potgrond, deze is goed van structuur, en prima waterdoorlatend. Zet je de dahlia in de volle grond, dan moet de volle grond goed water doorlaatbaar zijn.
Een dahlia houdt niet van natte grond, maar wel van een voedzame grond. Wanneer de bodemsoort goed voedzaam is, zal de dahlia zijn uiterste best doen om veel en mooie bloemen te laten zien.

Voor extra voeding zie het kopje bemesten!

Watergeven

Geef de dahlia zoveel water dat de grond vochtig is en blijft. Niet nat en niet droog.

Geef de dahlia regelmatig water. De grond moet vochtig zijn en blijven, maar niet nat. Op warme zomerse dagen geef je meer dan op bewolkte dagen. Wanneer je te veel water geeft, staan de wortels in een zompige grond en daar kunnen ze niet tegen. De wortels gaan rotten en de bloemen zullen stoppen met groeien.

Zet je de dahlia in een pot, dan moet er een gat onderin de pot zitten om overtollig water weg te laten lopen. Leg scherven op het gat of leg een laag korrels onderin de pot. Korrels nemen overtollig water op en geven deze weer af op het moment dat de aarde (te) droog wordt. Een kei van een uitvinding!

Lees ook: 20 Planten Met Rode Bloemen, Veel Verschillende Soorten!

Bemesten

De dahlia houdt van een voedzame grond, het hele seizoen door.

Bemest de grond wanneer nodig, met meststoffen, vloeibaar of mestkorrels. Heeft de dahlia gele bladeren, dan krijgt zij te weinig voedingsstoffen binnen.

Bijna elke plant houdt ervan om extra voeding toegediend te krijgen. Niet elke plant, maar de dahlia vindt dat heerlijk.

Er zijn verschillende soorten bemesting, van vloeibaar tot korrels. Wanneer je langzaam werkende meststoffen (korrels) door de aarde heen mengt, dan heb je genoeg voeding voor het hele seizoen. Deze meststoffen geven langzaam hun voeding af, waardoor de dahlia maandenlang voeding krijgt, op een gedoseerde wijze, dus beetje bij beetje.

Gebruik je andere meststoffen, dan kun je de hoeveelheid die je gebruiken moet, teruglezen op de verpakking. Dat is voor elke product van elke fabrikant weer anders. Lees deze en je weet het!

Snoeien

Snoei alleen uitgebloeide bloemen. En snoei de plant, wanneer deze uit de grond gehaald wordt, tot 15 centimeter terug, in het najaar.

Snoeien die je in principe niet, wanneer de dahlia in de grond staat. Je snoeit alleen uitgebloeide bloemen of bloemen die niet mooi zijn of geknakt zijn. Daardoor stimuleer je gelijk de plant om meer bloemen aan te maken en deze ook daadwerkelijk te laten bloeien. Meer hoef je met snoeien niet te doen, totdat je de knol uit de grond haalt.

Wanneer je de dahlia uit de grond haalt, na de eerste vorst, snoei je de plant terug tot ongeveer 10 of 15 centimeter terug. Je laat dus een stuk van de bloemstelen aan de knol zitten, en snoei je de stelen niet helemaal terug naar de knol. Volgend jaar, wanneer je deze dahlia weer gaat planten, komen daar weer nieuwe bloemen uit.

Verplaatsen

dahlia verzorgen

Verplaatsen van de dahlia, doe je alleen wanneer deze uit de grond gaat, na de vorst. Ga je een bloeiende dahlia verplaatsen, dan bloeit deze daarna niet meer, of niet goed.

Verplaatsen van de dahlia doe je alleen in het najaar. Je haalt de knollen van deze prachtige bloemen uit de grond, na de eerste vorst. Laat de knol niet langer in de grond zitten, want de dahlia kan absoluut niet tegen vorst. Maak de knol vrij van aarde om deze schoon op te bergen.

Maak een kaartje met de naam van de dahlia en de kleur van de bloem. Bindt deze vast, met een elastiekje om de knol. Handig voor volgend jaar. Berg de knol vorstvrij, maar wel koel op. Wikkel de knol in kranten en leg de dahlia in een doos met gefrommelde kranten, en berg deze op in een vorstvrije schuur of kelder. Dat zijn ideale plekken voor de dahlia om te overwinteren.

Lees ook: 17 Planten Met Roze Bloem

Vatbaar Voor …

De dahlia is vatbaar voor vorst.

De dahlia is vatbaar voor vorst, daarom plant je de knol of wortels van deze prachtige bloem pas na ijsheiligen. Houd het weerbericht in de gaten.

Wanneer je dacht dat er geen vorst meer kwam, en er komt toch nog een nachtvorst opzetten, dek dan de dahlia af met bladeren, mulch of een kartonnen doos, zodat de vorst de dahlia niet kan bereiken. Zo zal de knol, hopelijk, verder groeien.

Je haalt de dahlia pas uit de grond na de eerste vorstnacht, niet eerder of later, omdat de knol dan pas stopt met groeien. Wacht geen dagen met de dahlia uit de grond halen met de vorst. Dan bevriest de knol en kun je hem weggooien. Eenmaal ontdooid zal de knol geen leven meer vertonen.

Dus kijk vooral het weerbericht en houdt de nachtvorst in de gaten.

Winterhard/Wintergroen

De dahlia is niet winterhard en niet wintergroen.

De knol van de plant moet uit de grond worden gehaald na de eerste nachtvorst en wordt in de grond geplant nadat de nachtvorst voorbij is. Lees ‘vatbaar voor’ om alle informatie hierover te weten te komen!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen