40 x Bloemen In De Tuin – Fleurige Soorten!

planten met prachtige bloemen

Wat is er fijner en prachtiger dan volop bloemen in de tuin. De geuren, de zoemende bijtjes (als ze er al zijn) en de kleuren kunnen een mens echt tot rust brengen. Vooral met een zonnetje erbij… Er zijn heel veel verschillende soorten bloemen die je in de tuin kunt zetten. Bloemen aan struiken, bollen of kruiden met bloemen of planten met bloemen in vele mooie kleuren. Je kunt de bloemen in de tuin op kleur zetten of lekker door elkaar. Net wat jouw gevoel zegt. Van mij mag het een soort Engelse tuin zijn. Lekker veel bloemen (of alleen maar) en alles door elkaar. Ik geniet er van.

Welke bloemen kunnen in de tuin? In deze blog kun je verschillende soorten bloemen vinden. Van bloemen in een Engelse tuin (maar kunnen in elke tuin), bloembollen, stuiken met bloemen, bomen met bloemen en meer. Genoeg bloemen voor in de tuin!

Engelse Bloementuin

Wanneer je een Engelse bloementuin wilt kun je deze bloemen allemaal bij elkaar zetten in de tuin. Natuurlijk hoef je geen Engelse tuin te maken en kun je kiezen welke bloemen jij leuk vindt in de tuin. Zet er minimaal 3 bloemenplantjes bij elkaar. Welke bloemen kunnen in een Engelse, maar natuurlijk ook in elke bloementuin:

bloemen in de tuin
 1. Zonnehoedjes:
  Een margrietachtige grote bloem met een verhoogd hart. In verschillende kleuren verkrijgbaar. Bloei van juli tot ver in september.
 2. anemonen:
  Schotelvormige bloem in roze, wit, paars en violet. Stevige stengel en een donker hart. Bloeitijd van april tot en met mei.
 3. Flox:
  Rijkelijk bloeiende plant met wit, roze of paarse kleine bloemetjes. Er is kruipende en hoge flox. Bloeit van jul tot en met augustus.
 4. Engels gras:
  Deze laagblijvende grassoort geeft bloemetjes op steeltjes van ongeveer 10 cm. Kleur bloem roze en bloeit van mei tot en met augustus.
 5. (klim)rozen:
  Er zijn vele soorten rozen in diverse kleuren. Trosvormig of enkelvormig, groot of klein. Bloeitijd juni tot en met september (soms nog langer).
 6. sleutelbloem:
  Deze ook wel primula genoemd is laag groeiend. Heeft vele kleuren bloemetjes en bladeren met duidelijke nerven. In april en mei is de bloeitijd.
 7. hemelsleutel:
  Dit is een vetplant met prachtig roze bloemen, moet ondersteund worden. Komt ieder jaar weer terug. In september en oktober bloeit deze plant.
 8. klaprozen.
  De welbekende papaver. Donkerrood of iets lichter is deze prachtige klaproos. Eén bloem aan één steel. Bloeitijd: eind mei tot en met eind juli.
 9. korenbloemen:
  De korenbloemen heeft witte, roze of paars/blauwe kleuren. Zij zijn er in hoge en lage varianten. In juni, juli en augustus bloeit deze korenbloem.
 10. vergeet mij nietjes:
  Diep blauw/paarse bloemetjes aan één steel bij elkaar, zijn zeer opvallend in jouw tuin. Bloeien 4 weken tussen april en juni.
 11. stokrozen:
  Stokrozen groeien recht omhoog en krijgen aan de hele steel bloemen. Er zijn Roze, witte, gele, paarse en oranje varianten. In juni tot en met oktober staan de stokrozen in bloei.

Dit is een greep uit de vele bloemen die je kunt kiezen in de tuin. Je kunt kiezen uit hoge bloemen die je achteraan in de tuin zet en de lagere bloemen zoals de anemonen vooraan.

Bloembollen In De Tuin

bloemen in de tuin
narcissen
 1. narcissen:
  Gele bloem met een grote trompet in het midden of juist kleine trosjes bloemen bij elkaar in de kleuren geel of geel met wit. Er zijn kleine en grote narcissen. De bloem groeit uit een bol. Narcissen kunnen in de volle grond wanneer ze uitgebloeid zijn in een pot. Je hebt er volgend jaar weer plezier van. (bloei: februari – mei)
 2. tulpen:
  De tulp heeft een lange steel met enkele lange bladeren om de steel gevouwen. Er zijn echt vele kleuren tulpen zoals wit, geel, rood, paars en zelf zwart. De bloem groeit uit een bol. Tulpen kunnen in een pot of in de volle grond gepoot worden. (bloei: eind maart – half mei)
 3. hyacint:
  De hyacint groeit ook uit een bloembol. Hij kan ongeveer 30 cm hoog worden er ruikt heerlijk (vindt ik). Ze zijn er in paars, wit en roze. Hyacinten kunnen in pot of in de volle grond. (bloei: maart tot mei)
 4. Dahlia:
  De dahlia heeft grote bloemen in vele verschillende kleuren. Ze bloeien altijd lang en zijn erg sterk. Wanneer de bloem bloeit ligt aan de tijd van planten. Wanneer je de dahlia laat plant (in mei) dan kun je er in de nazomer nog lang van genieten. Dahlia’s kunnen in pot of in de volle grond groeien. (bloei: juli tot en met september)
 5. Crocosmia:
  Deze prachtige zomerbloeier, met zijn fel oranje/rode bloemen, is winterhard. Zijn bloembol kan in de grond blijven staan, het jaar rond. (bloei: juli tot in september)

Meerjarige Bloemen Tuin

Wanneer je bloemen in de tuin wilt die meerjarig zijn kun je kiezen uit legio soorten. Ik heb er een aantal voor je uitgekozen die echt fleurig in jouw tuin staan en elk jaar weer opkomen.

verbena, bloemen in de tuin
Verbena
 1. smalle weegbree:
  De smalle weegbree heeft leuk langwerpig blad waaruit de bloemstelen groeien. De bloem is niet zo opvallend maar de vorm van de hele plant, met zijn bloemstelen zijn erg mooi om te zien. Bloeit tussen mei en september.
 2. slangenkruid:
  Slangenkruid heeft lange stelen met paarse bloemen. De plant is wat stekelig maar ziet er prachtig uit. Bloeit van juni tot en met augustus.
 3. struikheide:
  Deze zomerheide is er in diverse kleuren: van rood naar wit en paars. Maximaal 50 cm hoog. Bloeit in september en oktober.
 4. maagdenpalm:
  De maagdenpalm bloeit van april tot en met mei en heeft lange uitlopers in de tuin. Bloeit tussen april en mei.
 5. boterbloem:
  De wel bekende boterbloem met zijn gele bloemen die ongeveer 2 cm groot zijn. Bloeit vanaf april tot en met oktober ongeveer.
 6. sint janskruid
  Het sint janskruid lijk uiterlijk wat op de gele boterbloem. Dit kruid heeft alleen veel meer stampers die wijduit staan. Bloeit in juni tot en met augustus.
 7. verbena:
  Verbena is een tweejarige plant met paarse kleine bloemetjes, op een steel, als een trosje bij elkaar. Van mei tot en met september bloeit deze verbena.
 8. Aster:
  Kan in vele kleuren verschijnen. Je hebt vroege bloeiers, die lager bij de grond blijven en laat bloeiers in de herfst, die ongeveer 1 meter hoog worden.
 9. gele en rode zonnehoed
  De gele en de rode zonnehoed! Mijn favoriet. De grote op één steel groeiende bloem, met zijn verhoogde hart in het midden, trekt elke vlinder aan. Prachtig! Blijven terug komen in de tuin. Tussen juli en september bloeit de zonnehoed vol op.

Eenjarige Bloemen In De Tuin

Eenjarig bloemen zijn bloemen die maar één jaar bloeien. Het grappige is dat deze bloemen zich uitzaaien en dus weer terug (kunnen) komen in jouw tuin. Misschien niet op de plek die jij voor ogen had maar op de plek waar het zaad is terecht gekomen en is ontkiemt. Dus één jarige bloemen zijn niet altijd weg na één jaar in de tuin….

Eenjarige planten in de tuin
 1. Allysum: bloei: mei – oktober
  Allysum heeft kleine bloemetjes in trosjes aan één steel. Deze plant bloeit rijkelijk en blijft laag bij de grond. In verschillende kleuren verkrijgbaar.
 2. duizendschoon: bloei: juni en juli
  Duizendschoon bloemen kunnen van wit tot roodpaars zijn en gemêleerd. Zij worden ongeveer 50 cm hoog.
 3. zonnebloem: bloei: tussen juli en september
  De welbekende zonnebloem kan erg hoog worden. Staan prachtig tegen een schutting waar zij ook houvast van kunnen krijgen.
 4. oost Indische kers: bloei: juni tot oktober
  Deze laagblijvende oost Indische kers heeft fel gekleurde gele of oranje bloemen. Kruipt over de grond.
 5. goudsbloem: bloei: mei tot oktober
  Een laagblijvend struikje, deze goudsbloem die rijkelijk bloeit. Het zijn prachtige gele en of oranje bloemen die de tuin kleuren
 6. leeuwenbekjes: bloei: juli tot en met eind september
  De leeuwenbekjes krijgt bloemen lang de hele aar die vanaf beneden naar boven uitkomen en rijkelijk bloeien. Ze zijn er in vele kleuren.
 7. Spaanse margriet: bloeit in juni tot en met september
  De Spaanse eenjarige margriet bloeit uitbundig en kan in de volle grond als ook in de tuin.
 8. gipskruid: bloeit juni tot en met augustus
  Gipskruid geeft kleine witte of roze bloemetjes aan fijne takjes. Prachtige in elke tuin of boeket.

Stuiken Met Bloemen Voor In De Tuin

Struiken met bloemen voor in de tuin kunnen ook een lust zijn voor het oog. Voorbeelden van struiken met bloemen in de tuin:

hortensia stekken
Hortensia
 1. Hortensia: bloeit van juni tot en met september
  De hortensia geeft grote bollen van bloemen en zijn meestal in de roze en paarse tinten.
 2. lavendel: bloeit van mei tot en met juli
  Lavendel is een dwergstruik en wordt niet hoger dan een meter. De vele steeltjes met prachtige en geurende bloemetjes sieren elke tuin.
 3. Forsythia: bloeit in maart en april
  Deze plant heeft lange stelen waar allemaal kleine gele bloemetjes aan groeien, in het voorjaar.
 4. Brem: bloeit mei en juni
  Ook de brem geeft een wolk aan kleine gele bloemetjes. Deze heester heeft al zijn takken groen.
 5. Camellia Japonica: bloeit in februari tot mei (voorjaarbloeier) of oktober en december (najaar bloeier)
  Deze struik is er één die prachtige grote bloemen geeft in de winter. De bloemen zijn van licht roze tot diep rood.
 6. Sering: bloeit in mei en juni
  Deze kleine boom of struik geeft grote bloemen die heerlijk ruiken en er zijn verschillende kleuren van wit tot paars.

Bloemen zijn altijd leuk in de tuin, het fleurt de tuin en jouw dag. Geniet van jouw mooie bloementuin.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen