17 × Planten Met Mooie Roze Bloemen!

Er zijn natuurlijk een overvloed aan planten met roze bloemen en in deze blog zal ik er een aantal benoemen. Er zijn planten die in de zon moeten staan of juist in de schaduw. Sommige planten moeten veel of juist weinig water. Sommige zijn hoger dan andere en ga zo maar door. Daarbij komt dat elke plant zijn ‘eigen’ roze kleur bloem heeft. Welke spreekt jou aan?

In deze lijst ‘Plant met roze bloem’ kunt je het allemaal terug vinden. In de beschrijving kun je lezen welke planten bij jou passen. Veel leesplezier!

Ben jij op zoek naar planten met roze bloemen? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten met roze bloemen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Kaapse Malva (Anisodontea ‘El Royal’)

Plant met roze bloem, Kaapse Malva

Dit leuke plantje met zijn mooie roze bloemen met een donker hart, doet het goed in de zon. Het liefst staat deze plant tegen een zuidelijke muur zodat hij in de herfst en winter ook nog warmte en bescherming van de muur krijgt. Hij wordt ongeveer 150 centimeter hoog en kan in het voorjaar het best worden terug gesnoeid tot 50 centimeter.

Deze Kaapse Malva houdt van een luchtige grond waar het water goed doorheen kan lopen. Heb je een tuin met een (wat) arme grond in de tuin, dan is het voor deze plant fijn om het met goed wat compost te mengen. De Malva houdt van een grond met goede voedingsstoffen.

Wanneer je de plant in de volle grond zet, let er dan op dat je de kluit dieper zet dan dat hij in de pot zat. Zo bescherm je de knoppen die bij de wortels zitten.

De volgende in de lijst van ‘plant met roze bloem’ is de Dahlia. En wat voor één!

2. Dahlia ‘Rosella’

plant met roze bloem, Dahlia

Deze prachtige Dahlia Rosella, krijgt echt grote roze bloemen. Ze bloeien vanaf juli tot en met oktober. De Dahlia groeit uit knollen die je in april in de grond kunt stoppen. Zet de knollen in rijke, goed water doorlaatbare grond. Zet de knollen zeker 50 centimeter bij elkaar vandaan.

Ze worden ongeveer 140 centimeter hoog en kunnen best een steuntje gebruiken zodat zij niet direct omvallen bij de eerste de beste windvlaag. Na de eerste nachtvorst wordt de plant zwart en moet je de knollen weer uit de grond halen. Bewaar deze vorstvrij en je kunt ze het jaar erop gewoon weer in de grond stoppen.

3. Fuchsia

Fuchsia

De bloemen aan de Fuchsia zijn vaak 2 kleurig roze of roze met wit. Aan de buigende takken hangen deze bloemen in overvloed. Er zijn soorten die winterhard zijn en andere zijn dat niet. Goed om op te letten wanneer je een Fuchsia aan wilt schaffen en wil laten overwinteren. Zet (als tip) de Fuchsia in een pot op het terras of balkon, zodat je de pot in de winter binnen kunt plaatsen en kunt beschermen tegen de kou.

De Fuchsia bloeit in juli tot november en staat graag in de volle zon of half in de zon. Wil je meer weten over de Fuchsia en wat je moet doen om hem te laten overwinteren dan kun je hier onze info vinden:

Nog meer roze bloemen vind je in: 8 Prachtige Camelia Soorten, Dubbele En Enkele Bloemen!

4. Elfenbloem (Epimedium Youngianum Roseum)

Elfenbloem

De bloemetjes zien er zo teer en lieflijk uit dat de naam Elfenbloem erg toepasselijk is. Ze zijn licht roze en zitten met een tiental aan een steeltje dat ongeveer 20 tot 30 centimeter wordt. Ze bloeien in april tot en met mei, leuk om in het voorjaar al bloemen te hebben.

De Elfenbloem staat graag in doorlaatbare grond (humus), dus water zakt goed de grond in en blijft niet bij de wortels staan. Het is een vaste plant en is winterhard. Dat betekent dat de plant goed tegen de vorstperiode kan (zeker tot – 30 graden).

Deze variant hoef je niet te snoeien, dus een makkelijke plant om in de tuin te hebben. Het is een bodembedekker.

Ook de volgende bloemen van het Engels gras, hoort thuis in de lijst van ‘Plant met roze bloem’. Want roze dat zijn ze!

5. Engels gras (Ameria Maritima Splendens)

Engels gras

Deze Engels grassoort heeft bloemetjes in de kleur roze. Ze worden niet zo hoog, ongeveer 10 centimeter, maar zijn grappig genoeg duidelijk aanwezig door de kleur. De plant is bolvormig en de steeltjes piepen er geweldig leuk bovenuit, met de roze bloem.

De plant is wintergroen en winterhard. Dat betekent dan je het jaar door een leuke polletjes aan groen in de tuin hebt staan. Verwijder wel de bloemen die dood zijn en neem oude gele blaadjes weg. Dan blijft het polletje mooi, het hele jaar door.

De grond waarin deze Ameria Maritima Splendens staat, maakt hem niet zo uit, als deze, maar over het algemeen licht vochtig is. Een droogteperiode kunnen deze plantjes wel verdragen.

6. Prachtkaars (Gaura Lindheimeri Siskiyou Pink)

Vlambloem

Ook deze plant heeft kleine roze bloemetjes die graag de zon zien. Half in de zon kan ook nog, maar hoe meer zon hoe beter. De grond waarin deze prachtkaars staat moet het liefste goed water doorlaatbaar zijn, dus het water moet goed weg kunnen zakken in de grond op een rustige manier (geen zand dus maar ook geen klei).

Wanneer de plant in een grond staat die veel vocht vasthoudt kan het zijn dat de wortels gaan rotten wanneer er veel regen is geweest. Let dus echt op de doorlaatbaarheid van de grond waarin deze plant staat.

In april bloeit deze plant van juli tot en met oktober, dus je hebt er lang plezier van. In april, het jaar erna, kun je het beste de plant fatsoeneren door de oude en dode bloemstelen en bladeren, die op de grond liggen, weg te knippen.

De Prachtkaars is niet wintergroen (dus de bladeren verdwijnen in de winter), maar hij overleeft de winter wel. Dat betekent dat in het voorjaar de plant ‘gewoon’ weer op komt.

Heb je interesse voor bomen met roze bloesem? Lees dan snel deze blog: 9 × Bomen met Roze Bloesem.

7. Vlambloem (Phlox ‘Scarlet Flame’)

Deze Vlasbloem heeft roze bloemetje die mooi afsteken tegen het lichte groene blad. Het is een bodembedekker die ongeveer 7 centimeter hoog wordt. De meeste planten met bloemen staan graag in de zon, zo ook deze Vlambloem. Hij bloeit in mei tot en met juni, dus lekker vroeg in het jaar, waardoor je het gevoel van de zomer aan voelt komen.

De Vlambloem is een plant die weinig verzorging nodig heeft.

De grond waarin deze Vlambloem graag staat is een droge tot normale grond, die humusrijk is. Dus de grond moet goed water doorlaatbaar zijn en zeker niet nat blijven. Wanneer je na de bloei de plant snoeit, zul je zien dat er een dichte groei plaatsvindt die de bodem mooi bedekt.

Nummer 8 in de lijst van ‘plant met roze bloem’ is de Grote Kattenstaart.

8. Grote Kattenstaart (Lythrum Salicaria) 

Grote Kattenstaart

De kattenstaart is van de categorie ‘natte grond’. Hij kan zelfs 10 centimeter in het water staan en rijkelijk bloeien. Dus een droge of normale bodem kan deze plant niet zo goed verdragen. Langs een oever of in een vijver is deze plant op zijn plek. De grote kattenstaart hoeft niet per se in het water te staan, maar houdt dus wel van natte grond.

De Grote Kattenstaart wordt ongeveer 180 centimeter hoog en de leuke lancetvormige bloemen zijn diep roze. De punt is klein en loopt breed uit naar beneden. Ze worden wel 25 centimeter lang die onweerstaanbaar zijn voor vlinders.

Ze bloeien in juli en augustus en wanneer je niet wilt dat de bloemen uitzaaien kun je ze het best direct na de bloei snoeien. De plant heeft de neiging anders te gaan woekeren.

Deze plant is winterhard, maar niet wintergroen. In het najaar verdwijnt de plant om in het voorjaar weer prachtig tevoorschijn te komen.

9. IJzerhard (Verbena)

IJzerhard, is een plant die lijkt te staan te juichen, met zijn twee handen in de lucht, aan ieder bloemsteel. Een vrolijke plant, met licht roze tot paarse bloementjes, aan een steel, die ongeveer 150 centimeter hoog is. De plant bloeit van juli tot en met oktober volop.

Deze plant staat graag in de zon. Het is een vaste plant wat betekent dat hij nog jaren kan bloeien en winters overleeft. Wintergroen is de plant niet, dus alle moois die in het voorjaar opkomt, zal in het najaar verdwijnen. In het voorjaar zal je IJzerhard weer mooi zien opkomen.

De plant staat in een lichte en vochthoudende grond. Goed water doorlaatbaar dus. Bij aankomende strenge vorst is het van belang de wortels te beschermen tegen de kou. Leg dan mulch neer langs de plant, boven de wortels. Dat is echt een steuntje in de rug voor deze leuke IJzerhard.

10. Salie (Salvia Nemorosa ‘Rosa Queen’)

salie roze

Salie kan in verschillende kleuren voorkomen en roze is daar één van. Salvia bloeit in mei tot en met augustus en kun je dus lange tijd bewonderen. In de zon of halfschaduw bloeit de plant prima. Hoe meer zon, hoe meer bloem. De plant wordt ongeveer 90 centimeter.

De grond waarin deze Salvia graag groeit en bloeit, is een grond die licht is, dus zeker geen zware klei. Verder maakt het de plant niet zo veel uit waar hij staat.

11. Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Rosea’)

pampasgras Rosea

Er zijn verschillende soorten Pampasgras. De ‘Rosea’ heeft roze pluimen, echt leuk om te zien, en is ook een lager soort dan andere soorten. De ‘Rosea’ wordt ongeveer 140 centimeter hoog. Dat is makkelijker te snoeien dan de hoge soorten die wel drie en een halve meter kunnen worden.

Bij warm weer mag deze plant gerust elke dag een flinke scheut wat water, wanneer de plant in pot staat. Word het weer wat kouder dan mag dat om de paar dagen worden gedaan. En dan geef je beter een flinke scheut water en laat je het weer een paar dagen indrogen.

Staat de plant in een pot, dan zijn hydrokorrels wel handig onderin, voor een goede afwatering. Wanneer de wortels altijd nat staan kunnen zij gaan rotten en dan is de plant hoogstwaarschijnlijk verloren.

Wil je pampasgras snoeien op een goede manier, lees dan onze blog ‘Pampasgras snoeien‘!

12. Hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude)

hemelsleutel

Er zijn verschillende soorten hemelsleutel, hoge en lage. Deze ‘Herbstfreude is een hoog soort Sedum en is een vetplant.

Met zijn prachtige blauw-groene bladeren en zijn mooie roze bloemschermen, die van augustus tot en met oktober kunnen bloeien, trekt deze plant veel vlinders aan. Het is een vaste plant die graag in de zon of half zon, halfschaduw staat.

Winterhard is Hemelsleutel zeker, al is hij niet wintergroen. In de herfst worden de bloemen en bladeren lelijk en sterven zij af. In het voorjaar kun je de oude bladeren en bloemtakken wegknippen en komen er ‘vanzelf’ weer nieuwe blaadjes aan.

13. Miniklimroos ‘Perennial Blush’

miniklimroos

Deze miniklimroos, met zijn lichtroze bloemen, staat graag tegen een hekje, pergola of schuurtje aan. De plant heeft echt ondersteuning nodig. De ‘Perennial Blush’ mag in de zon of halfschaduw staan. Er komen een prachtige hoeveelheid bloemen aan waar je lang van zult genieten want ze bloeien vanaf juni tot aan november. Vijf maanden lang kun je genieten van deze prachtig klimroos.

Plant de miniklimroos dan ook in het zicht (tip), en zorg dat deze in een goede tuingrond staat, die met compost is bewerkt.

In het najaar groeien, na de bloei, prachtig rozenbottels aan de plant. Snoei de miniroos in februari of maart. Dan heeft deze weer een goede start voor het aankomende voorjaar.

14. Egelzonnehoed (Echinacea Pallida)

Egelzonnehoed

Deze leuke en mooie plant met prachtige roze bloemen, bloeien in juli tot en met september. De Echinacea staat graag is een voedselrijke grond, dus geef aan het einde van het seizoen compost rondom de plant.

De plant kan goed tegen de droogte. Geef in de zomer af en toe een goede plens water zodat de plant ook een vochtige bodem kan ervaren. Helemaal uitdrogen is voor een plant met bloemen natuurlijk geen optie.

Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, en je laat ze staan, dan zijn de zaadlijsten ook een prachtig gezicht. Snoei je uitgebloeide bloemen dan stimuleer je de plant om meer bloemen te maken. Het is maar net wat je wilt.

Nog meer planten met roze bloemen staan ook in de blog ‘Planten met bloemen’, voor nog meer inspiratie!

15. Anemoon ‘Pink’

anemone pink

De Anemoon ‘Pink’ is een anemoon met grote en roze bloemen. Het is een plant waar je lang van kunt genieten. Hij bloeit van juli tot en met september, en geeft veel bloemen. De hoogte van deze mooi anemoon is ongeveer 50 centimeter.

Het liefst staat deze ‘Pink’ in een goede tuingrond die humusrijk is en goed de regen kan laten doorlopen de grond in. In het voorjaar haal je de oude bladeren en stelen weg, net voor de anemoon weer opkomt.

Je zult nu begrijpen dat de anemoon wel winterhard is, maar niet wintergroen. Dus blad en bloem verdwijnt in het najaar, maar komt in het voorjaar echt weer omhoog!

16. Geranium

Geranium roze

Er zijn echt vele soorten roze Geraniums. De Geranium ‘Orkney Cherry met echt roze bloemen, die niet aan jouw oog zullen ontsnappen, bloeit in mei tot aan oktober. De plant strooit rijkelijk met zijn bloemen, die een compacte groei heeft.

De ‘Orkney Cherry’ wordt niet een hoge plant, ongeveer 20 centimeter. Breed wordt de plant ongeveer 60 centimeter. Wil je de plant dus in de volle grond zettend dan weet je dat je de planten wat ruimte moet geven zodat ze kunnen groeien. Maar er zijn echt heel veel geraniums in het roze, die in elke tuincentrum verkrijgbaar zijn.

Het liefst staat de geranium in de zon. Hoe meer zon, hoe meer bloemen hij geeft.

De ‘Geranium ‘Orkney Cherry’ is een winterharde plant wat aangeeft dat hij een goede winter overleeft (tot min 18 graden). Wintergroen is deze plant echter niet. Bladeren zullen verwelken, maar komen in het voorjaar weer tevoorschijn! Ook de Ooievaarsbek, die een geranium is, is winterhard. Vele andere soorten geranium zijn één jarige planten en zijn niet winterhard.

17. Sneeuwbal (Viburnum ‘Dawn’)

Sneeuwbal (Viburnum Bodnantense Dawn)

De sneeuwbal is een heester van wel een apart soort. De bloemen die hij in oktober tot maart geeft bloeien alleen aan de takken. Zij zijn prachtig en echt roze en geven kleur aan een tuin die er waarschijnlijk wat herfstig of winters uit ziet.

In het voorjaar komen er weer prachtige groene bladeren aan die in de herfst weer mooi kleuren en daarna verdorren. Het is dus een winterharde plant maar niet wintergroen zoals we dat noemen.

De Sneeuwbal staat graag vol in de zon, maar half zon/halfschaduw mag ook. De bodem waarin de Sneeuwbal zijn wortelen graag wil laten groeien is een neutrale bodem, maar wel een bodem die het water door laat stromen naar beneden. De wortels moeten dus niet in een kleigrond staan.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen