8 × Prachtige Camelia Soorten, Dubbele En Enkele Bloemen!

Camelia standplaats

Camelia is een prachtige vaste plant die prachtige bloemen voorbrengt. Er zijn echt veel verschillende soorten die in verschillende periode bloeien. De Camelia Japonica bloeit vanaf februari tot en met april en de Sasanqua soorten die bloeien van oktober tot februari. Je hebt dus keuze genoeg, ook door de verschillende soorten en kleuren bloemen. In de winter weet zij zich staande te houden, al kan ze wel wat hulp gebruiken hier en daar. Lees de beschrijving bij de Camelia, die ook voor alle Camelia soorten gelden.

Ben jij op zoek naar een Camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van planten voor in de tuin, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

1. Camelia Japonica ‘Alba Plena’

Camelia soorten

De eerste in deze lijst van Camelia soorten is dus de Camelia ‘Alba Plena’. Deze Camelia heeft een volle witte bloem en bloeit in februari tot en met maart. Deze plant is winterhard wanneer je de plant in de schaduw of halfschaduw zet en lekker uit de wind. Zet deze planten niet op het oosten, dat kan te koud zijn en daardoor toch de winter niet helemaal goed doorkomen.

Je kunt de plant, wanneer deze in pot staat, op een zo warme mogelijke plek in de tuin zetten en uit de wind. Laat hem daar ook lekker staan het jaar door, want dit is de ideale plaats! Deze ‘Alba Plena’ wordt om en nabij de anderhalve meter hoog.

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

2. Camelia Japonica ‘Dr. King’

Camelia soorten

Deze Camelia is ook een vroegbloeier en geeft prachtige rode bloemen. Zij bloeit al in februari tot en met april. De grond waarin alle Camelia Japonica graag staan zijn licht zure gronden, die naar neutraal kunnen neigen. Ga je de plant in de grond zetten of in een pot, gebruik daar dan turf bij om de grond de juiste zuurgraad te geven.

Alhoewel wordt gezegd dat de Camelia Japonica winterhard is, kan deze zeker wel wat hulp gebruiken. Zeker wanneer deze in een pot of kuip staat. Je kunt bij erg vrieskou de plant inpakken met een plantenhoes. Zo voorkom je dat de bladeren alsnog kunnen bevriezen. Na een koude wind of vriesperiode pak je de plant weer lekker uit.

3. Camelia Japonica ‘Paul Jones’

Camelia soorten

Deze camelia geeft grote roze bloemen die dubbel gevuld zijn en mooi af steken tegen de donkergroene bladeren. Ze zijn dan ook een opvallende verschijning. Wanneer de Camelia in goede potgrond staat, in een pot of kuip, zal de Camelia zich prima voelen en veel bloem geven. Deze potgrond kan bijvoorbeeld een Rhododendron potgrond zijn die ook licht zuur is en kant-en-klaar te koop bij een tuincentrum.

Zet de pot of kuip wel in de schaduw of halfschaduw en zorg ervoor dat deze rond het ochtenduur en middaguur nooit in de volle zon staat. De bladeren of knoppen kunnen dan verbranden. Dit geldt voor alle Camelia. Je mag een Camelia een lichte snoei geven na de bloei, maar ga niet helemaal los met snoeien, daar houdt de plant niet van.

Zijn er oude of dode takken, die mag je snoeien en kruisende takken, die dwars doormidden groeien die moet je snoeien. Die kunnen gaan schuren tegen andere takken en wonden veroorzaken (en ziektes). Nog één in de lijst van bijzondere Camelia soorten is de witte Camelia Mary Costa.

4. Camelia Japonica ‘Mary Costa’

Camelia soorten

De Mary Costa heeft een prachtig witte bloem die anders is dan anderen over het algemeen. Het is een open witte bloem die een beetje op een clematis lijkt, met iets meer blad. Het laat ook zijn hart duidelijk zien. De grond waarin de Camelia graag staat moet een grond zijn die goed water doorlaatbaar is.

Dat wil zeggen dat het regenwater makkelijk naar beneden zakt en dat de grond ondertussen het water opneemt. Dus geen plassen rondom de Camelia zoals je dat bij kleigrond zou kunnen verwachten. Dit geldt voor alle Camelia trouwens.

Geef de Camelia, en alle soorten, kalkvrije meststoffen. Rhododendron mest is hiervoor ook geschikt. Deze heeft de juist zuurgraad en dat is wat een Camelia voedt. Geef mest in het vroege voorjaar, maart of april en in juni of juli.

5. Camelia Japonica Kingyo-tsubaki

Camelia soorten

Deze Kingyo-tsubaki is zeker ook een vermelding waard. De bloemen zijn hardroze en enkelvoudig, niet zo bijzonder zou je kunnen zeggen. De bladeren daarin tegen zeker wel bijzonder. De bladeren zijn bij de punt van het blad gesplitst. Ze noemen het ook wel een vissenstaart. Ze krullen daarbij een beetje om en lijkt het of ze weg zwemmen.

De mooie hardroze kleur bloem en het blad samen zijn zeker het aankijken waard. En net als alle andere Camelia kun je deze plant lekker in de halfschaduw of in de schaduw zetten, op een plekje in de luwte. Zeker niet in de oostenwind en met haar wortels in een zure tot neutrale grond.

6. Camelia Sasanqua ‘Cleopatra’

Camelia soorten

Deze prachtige Camelia Sasanqua Cleopatra geeft roze bloemen met lichtroze erin verwerkt. Door de donkergroene bladeren vallen de bloemen mooi op. Deze Cleopatra (Sasanqua) bloeit langdurig in de herfst, wanneer het niet vriest. Alle Sasanqua Camelia’s bloeien in de herfst. Zij kan zelfs vanaf september tot aan maart doorbloeien, bij rustig winterweer.

Geef deze Camelia een rustig plekje uit de wind en gebruik bij aanplanten veel tuinturf om de grond van een goede zuurgraad te voorzien. Daar houdt deze plant namelijk van. Deze Camelia soort ‘Sasanqua’ hoef je niet te snoeien, maar zit er een tak in de weg, dan kun je die natuurlijk snoeien.

De een na de laatste in deze rij van Camelia soorten is de Camelia Tanya.

7. Camelia Sasanqua ‘Tanya’

Camelia soorten

Deze Camelia, ‘Tanya’, geeft roze rode bloemen die enkelvoudig zijn. Niet zo gevuld dus als de dubbele bloemen, maar wel net zo prachtig. De Sasanqua bloeien allemaal in de herfst en dat kan natuurlijk een cadeau zijn voor de tuin die meestal geen kleur meer geeft in de herfst en in de winter.

De plant bloeit dan ook door tot aan maart, wanneer er geen hevige vrieskou en sneeuwstormen zijn. Deze plant wil sowieso op een plekje in de luwte staan en niet in de koude oostenwind. Je kunt deze camelia snoeien in het voorjaar, maar alleen een lichte snoei wordt gewaardeerd. Een zware snoei kan de camelia niet waarderen. Ze kan er zelfs dood aan gaan wanneer je te veel snoeit.

En de laatste in de lijst van Camelia soorten is deze bijzondere Camelia Shishigashira.

8. Camelia Sasanqua Shishigashira

Camelia soorten

Deze soort Camelia, de Shishigashira, is er een die zorg nodig heeft tijdens de winter. Deze Camelia is nog wat minder winterhard is dan de andere Camelia soorten. Plaats deze Camelia dan ook fijn in een grote kuip die je kunt verplaatsen naar een vorstvrije ruimte, met licht. Dat kan een garage of een koude schuur zijn. Zorg dat de temperatuur niet onder het vriespunt komt en geef water wanneer dit nodig is. Laat deze Camelia niet aan zijn lot over wanneer je hem binnen hebt gezet, want dan overleeft de plant het ook niet.

Het is de moeite waard om deze plant te verzorgen want de helderroze bloemen die deze Camelia geeft zijn een plaatje voor het oog. Wanneer de vorstperiode weer voorbij is, kun je deze direct weer buiten zetten. Let op! Doe dit niet te snel en weet zeker dat de vorst en koudeperiode voorbij is en er geen oostenwind door de kruin heen waait. Zij is nogal delicaat, deze Shishigashira…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen