Pampasgras Snoeien, Let Dan Wel Op Je Handen!

hoe pampasgras snoeine

Dit decoratieve pampasgras (Cortaderia) is er in vele soorten en maten. De hoogste wordt wel 3 meter hoog met zijn pluimen, terwijl de kleinste ongeveer een meter wordt. Ze kunnen uitgroeien tot geweldige struiken en soms moeten ze dan ook gesnoeid worden. Maar hoe doe je dat, pampasgras snoeien? Een korte samenvatting:

 • Wanneer: Begin februari kan je pampasgras snoeien, niet later want dan kan je jonge scheuten kapot knippen
 • Hoe: Je knip met een tuin/heggenschaar het gras terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond.
 • Pluimen: Deze kan je na de bloei afknippen en binnen in de huiskamer gebruiken voor decoratie.
 • Waar op letten: de bladeren en stengels van pampasgras zijn scherp, gebruik dus handschoenen

Dit is in het kort hoe pampasgras wordt gesnoeid. Er zijn veel meer dingen die je moet weten voordat je begint met snoeien. Zo kan je bijvoorbeeld ook alleen de pluimen snoeien in plaats van het hele gras. In deze blog komt het allemaal aan bod, dus lees snel verder.   

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Moet Je Pampasgras Snoeien?

Pampasgras is een grassoort en grassen vinden het fijn op gesnoeid te worden. Het is niet alleen fijn, maar ook nodig. Er zijn 3 redenen om pampasgras te snoeien, deze zijn:

 1. Je snoeit pampasgras om de plant in toom te houden, zodat deze niet te weelderig en niet te groot wordt. Pampasgras kan anders helemaal uit vorm raken en gaan woekeren wat je in de tuin natuurlijk niet wilt hebben.
 2. Daarnaast is het gras na de winter voor een deel afgestorven en is het verstandig dit weg te halen. In de winter heeft de plant deze stengels nodig, maar in het voorjaar kan al het oude, dode gras gesnoeid worden.
 3. Snoeien zorgt ook voor verjonging van de plant. Snoeien geeft een signaal af aan de plant en dit signaal is: groei en bloei! Na de snoei groeit en bloeit pampasgras mooi met lange schieten en volle pluimen in het late voorjaar.

Wat Als je Pampasgras Niet snoeit?

Als je pampasgras niet snoeit krijg je een gras dat er verwilderd uitziet en niet mooi meer bloeit. De nieuwe scheuten zijn klein en de pluimen zijn niet groot en niet weelderig.

Sommige planten, bomen of heesters hebben geen snoei nodig maar pampasgras zeker wel. Alleen de vraag is wanneer kan je pampasgras snoeien?

Wanneer Pampasgras Snoeien?

Het is voor pampasgras goed wanneer het 1 keer per jaar wordt gesnoeid.  Dit gebeurt meestal eind februari en begin maart. Rond deze tijd gaan er weer jonge scheuten uitlopen en zij hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien.  

In de winter is het fijn voor deze jonge scheuten dat ze nog bescherming hebben van de oude bladeren, in februari hebben ze deze bescherming niet meer nodig.

Wanneer je eerder snoeit, is het mogelijk dat het nog te koud is en dat de scheuten kunnen bevriezen en afsterven of dat de hele plant zelfs afsterft door de kou en nattigheid.

Als je later snoeit, bestaat de kans dat je nieuwe scheuten die voor de pluimen moeten zorgen afknipt. Te laat is dus ook niet goed.  

hoe pampasgras snoeien
Na het snoeien

In februari hebben de nieuwe scheuten geen bescherming van oude bladeren meer nodig om te overleven, daarom is ook dit het moment om te gaan snoeien

Pampasgras Pluimen Snoeien

De weelderige pluimen staan heel mooi in de tuin, maar doen het ook heel goed in een grote vaas in de huiskamer. Daarom worden de pluimen van pampasgras vaak gesnoeid als deze in bloei staan.

Je kunt de pluimen snoeien als deze in bloei staan, maar let op, knip niet alle bloeiende stengels af. Laat ook wat achter. De plant maakt niet voor niets pluimen aan. Dit zijn de zaden die grassen aanmaken om zich voort te planten. De pluimen zijn niet decoratief, maar hebben voor pampasgras een functie. Wees er dus zuinig op.

Aan het eind van de zomer is het geen probleem, je kunt dan de pluimen snoeien en in je huiskamer plaatsen. De pluimen hebben nu hun dienst bewezen aan de plant en kunnen geknipt worden.

Lees ook: Hoe Pampasgras Verplaatsen Zonder Veel Moeite?

Hoe Pampasgras Snoeien?

Pampasgras is (meestal) een grote plant en deze plant heeft scherpe bladeren die snijwonden kunnen geven. Dus even ter voorbereiding, wat heb je nodig?

Wat Heb Je Nodig Om Pampasgras Te Snoeien? 

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

 • Handschoenen 
  Het gras heeft lange scherpe bladeren. Wanneer je met je blote hand deze bladeren gaat snoeien is daar een grote kans dat je jezelf snijdt. De randen van de bladeren zijn echt heel scherp.
 • Heggenschaar, al dan niet elektrisch. 
  Omdat pampasgras meestal een uit de kluiten gewassen plant is, is het fijn om met een grote heggenschaar te snoeien.
 • Lege GFT bak 
  Je kunt je voorstellen dat wanneer je deze plant hebt gesnoeid je vele lossen lange bladeren op de grond hebt liggen. Ruimte in je GFT bak heb je dan wel nodig! 

Vaak zijn deze planten groot en kost het wat tijd om hem goed te snoeien.

Pampasgras Snoeien, De Aanpak

Als je de voorbereidingen hebt getroffen kan je aan de slag.

 1. Pak je snoeischaar en knip 30 centimeter boven de grond een stuk van het pampasgras weg.
 2. Verwijder het geknipte gras en ga verder met knippen totdat je de hele plant hebt gesnoeid.
 3. Als je een elektrische heggenschaar gebruikt, dan kan je op ongeveer 1,5 meter vanaf de grond pampasgras eerst opbinden en dan pas de heggenschaar in het gras zetten. Zo vallen de stengen en het gras niet alle kanten op blijft het mooi bij elkaar.

Dit is alles wat je moet weten om pampasgras te snoeien.

Je kunt onderstaande video bekijken wanneer je pampasgras wilt gaan snoeien. Hier wordt een speciale technieken vertoont om snoeien makkelijker te maken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen