Hoe Pampasgras Snoeien? (Cortaderia)


hoe pampasgras snoeine
Deel deze blog via:

Deze decoratieve pampasgras is er in vele soorten en maten. De hoogste wordt wel 3 meter hoog met zijn pluimen terwijl de kleinste ongeveer een meter wordt. Ze kunnen uitgroeien tot geweldige struiken en soms moeten ze dan ook gesnoeid worden. Maar hoe doe je dat, pampasgras snoeien? 

Hoe Pampasgras snoeien? 

 • Snoeien doe je met een (elektrische) heggenschaar. 
 • Je knipt alleen de pluim voor de winter weg. 
 • Eind februari, begin maart snoei je pampasgras terug tot 30 centimeter. 
 • Bij kale plekken spatel je het pampasgras uit de grond in oktober/november. 
 • Snoei of zaag de oude en kale stukken weg.  
 • Daarna plaats je de plant weer terug.  

Dit is in het kort hoe pampasgras wordt gesnoeid. Er zijn veel meer dingen die je moet weten of dat handig is om te weten wanneer je pampasgras gaat snoeien.  

In deze blog krijg je informatie over het snoeien en verjongen van pampasgras en waar je allemaal op kunt letten, wil je het gras in goede gezondheid houden.  

Wat Nodig Om pampasgras Te Snoeien? 

 • Handschoenen 
 • Heggenschaar al dan niet elektrisch. 
 • Lege GFT bak 

Handschoenen:  

Het gras heeft lange scherpe bladeren. Wanneer je met je blote hand deze bladeren gaat snoeien is daar een grote kans dat je jezelf snijdt. De randen vlijmscherp zijn net zoals papier. Geen pretje dus het is een tip om handschoenen te gebruiken. 

Heggenschaar: 

Omdat pampasgras meestal een uit de kluiten gewassen plant is, is het fijn om met een grote heggenschaar te snoeien. De pluim is trouwens ook dik van steel en het heeft wat kracht nodig om deze te knippen. Een gewone snoeischaar gaat dat niet redden.  

Vaak zijn deze planten groot en kost het wat tijd om hem goed te snoeien. Een paar bladeren snoeien natuurlijk niet maar wanneer je één pampasgras in het voorjaar in wilt korten, kost dat even tijd.  

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Lege GFT bak

Je kunt je voorstellen dat wanneer je deze plant hebt gesnoeid dat je dat vele lossen lange bladeren op de grond hebt liggen. Ruimte in je GFT bak heb je dan wel nodig! 

Wanneer Pampasgras Snoeien  

Het is voor pampasgras goed wanneer het 1 keer per jaar terug wordt gesnoeid.  Dit gebeurt het beste eind februari en begin maart.  

Rond deze tijd gaan er weer jonge scheuten uitlopen en zij hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien.  

Wanneer je eerder snoeit is het mogelijk dat het nog te koud is en dat de scheuten kunnen bevriezen en afsterven of dat de hele plant zelfs afsterft door de kou en nattigheid. Dat zou zonde zijn. 

Deze plant kun je zelfs in de winter, wanneer de bladeren allemaal geel zijn, opbinden en afschermen met rieten matten, die als wigwams dicht tegen het Pampasgras aanstaan. Rondom de plant kun je dan oude bladeren neerleggen om wortels in de winter te beschermen.  

hoe pampasgras snoeien
Na het snoeien

De uitlopers komen dus ongeveer eind februari, begin maart op en zijn dan groot genoeg om zonder bescherming van oude bladeren te overleven. Het oude Pampasgras snoei je nu terug tot 30 centimeter. Dit doe je met de heggenschaar. Let toch ook op de kleintjes! Zij zijn snel beschadigd! 

Wanneer Pampasgras Verjongen Door Snoeien

Wanneer Pampasgras ouder wordt en kale stukken krijgt in het midden van de plant, dan is het gras toe aan een verjongingskuur.  

Dit verjongen doe je in het najaar! De plant kan dan weer op tijd op krachten komen om in het voorjaar te groeien en te bloeien. 

Bij kleine soorten kun je redelijk gemakkelijk het hart van de plant eruit halen al kost dan nog wel wat moeite. Bij grote Pampasgras soorten mag je daar wel wat meer tijd voor uit trekken. 

Wat Nodig Om Pampasgras Te Verjongen? 

 • Handschoenen (om geen sneetjes te krijgen in je vingers) 
 • Heggenschaar 
 • Spade 
 • Mankracht
 • Lege GFT bak 
 • Goed doorlatende compost 

Handschoenen, heggenschaar en een lege GFT bak is hierboven uitgelegd. Dat geldt natuurlijk ook voor dit klusje.  

Een spade: 

Een spade of een steekschop heeft een lang blad wat diep in de grond wordt gestoken om zijn werk te doen. In dit geval kan hij door wortels gestoken worden om deze af te snijden.

Mankracht:

Bij grote soorten of uit de kluiten gewassen Pampasgras, heb je mankracht nodig na het scheppen om het gras te verplaatsen, vast te houden of te verslepen.

Goed doorlatend compost:

Dit compost zorg voor voeding en houdt het water niet te lang vast. Pampasgras heeft goed water nodig maar wil niet in natte voeten staan.  

Pampasgras Verjongen

Pampasgrassen moet uitgestoken worden met een spade om wortels door te steken om de plant te kunnen verjongen. Het kan ook zo zijn dat het hart van de plant er alleen uit gestoken wordt (met wortel en al). Het gat moet dan wel weer opgevuld worden met goed doorlatende compost, aarde en water of je haalt de hele plant eruit. Deze plant houdt niet van doorlopend natte voeten. Je kunt ook het gras helemaal uitsteken, het oude stuk weg zagen of snijden en weer terug plaatsen.

hoe pampasgras snoeien
Wortelgestel

Wanneer je een groot stuk pampasgras wilt verjongen moet je deze echt uitgraven. Je ’tilt’ het gras uit de aarde en zaagt de wortels in stukken. Dan kun je de goede stukken weer terugplaatsen op zonnige plekken in de tuin voor het geval je de plant te groot vindt worden. Of je zet deze weer terug op de plek waar hij stond. Zorg er altijd voor dat aan de grond goede doorlatende compost wordt toegevoegd met een goede sloot water. Plaats dan het gras terug. Deze plant kan er dan een paar jaar weer tegenaan. 

Goed doorlatende compost

Wanneer ook deze plant in stukken ligt kun je deze ook weer terug plaatsen op dezelfde plek of verplaatsen naar een zonrijke plek in de tuin. De grond moet dan met doorlatende compost worden opgevuld. Pampasgras doet het goed op doorlatende compost en grond. Daarna doe je goed wat water in het gat waar het gras in gaat en goed afdichten. Deze plant kan er weer een paar jaar tegenaan.  

Let goed op waar je Pampasgras neerzet. Hoe meer zon hoe meer pluimen, mocht je dit leuk vinden. Let er dan wel op dat het beschermd staat tegen de wind want hoge pluimen vangen veel wind 😊. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen