10 x Winterharde Hoge Siergrassen, Verschillende Soorten!

winterharde hoge siergrassen

Siergrassen zijn altijd prachtig om te zien en qua onderhoud is het niet echt heel moeilijk om te houden. Sommige moeten worden gesnoeid tot 30 of 10 centimeter boven de grond, sommige laat je lekker staan. Er zijn winterharde hoge siergrassen die zo groot worden dan zij op den duur een keer gehalveerd moeten worden, maar dat is zeker niet ieder jaar.

De meeste siergrassen staan graag in goede tuinaarde en in het zonnetje. Er zijn verschillende soorten siergrassen waarvan hieronder een aantal op een rijtje staan en wat jou zeker een beeld kan geven van de soorten die verkrijgbaar zijn.

Ben jij op zoek naar siergrassen? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod siergrassen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Pijpenstrootje (Molinia Carerulea)

winterharde hoge siergrassen

Het pijpenstrootje heeft, wanneer zij bloeit, een mooie paarse kleur. Ze bloeit in juli tot en met augustus en is zeker winterhard, maar niet wintergroen. Het pijpenstrootje staat graag in de zon of half in de zon. De bodem moet wel vochtig zijn en het liefst vochtig blijven.

De hoogte van deze siergras soort is ongeveer 1 meter hoog. De grond waarin hij erg goed groeit en bloeit moet een zure grond zijn. Je hebt hoge en lage pijpenstrootje soorten. Wanneer je dus zo een plantje aanschaft, zorg dan dat je een hoge soort kiest.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

De volgende in de lijst van winterharde siergrassen is Verdergras!

2. Verdergras (Ponytails)

winterharde hoge siergrassen

Vedergras is een winterharde grassoort. De pluimen groeien uit tot ongeveer 50 centimeter hoog, in de vorm van een pony staart. In juli en augustus groeien er sprieten uit die tot in het najaar prachtig staan te zwaaien in de wind. Naar mater de tijd verstrijkt kleuren de sprieten strokleurig. Hij heeft fijn blad en staat graag in de zon of half zon. De grond kan het best goed water doorlatend zijn, dus pure kleigrond is geen goed idee.

De volgende in de lijst van winterharde hoge siergrassen is prachtriet.

3. Zebra gras (Miscathus Zebrina)

winterharde hoge siergrassen

Er zijn verschillende soorten winterharde Miscanthus, die allemaal hun eigen mooie eigenschappen hebben. De Miscathus ‘Zebrina‘ heeft prachtige geel dwarsgestreepte bladeren en is echt winterhard tot ongeveer min 22 graden. De Zebrina bloeit in september tot en met oktober. Hoe hoger de plant wordt hoe meer hij iets gaat overhangen. Hij staat graag in de zon of halfschaduw. Dit prachtriet wordt ongeveer 180 cm hoog.

4. Prachtriet (Miscathus Fernen Osten)

Winterharde hoge siergrassen

Deze soort moet even apart worden genoemd want deze rietsoort geeft prachtige dieprode bloemaren. Hij zal prachtig staan in jouw tuin. Het voordeel van deze prachtriet is dat hij goed tegen zoute winden en luchten kan. Je kunt prachtriet dus goed planten in tuinen aan kustgebieden. Hij kan wel 2 meter hoog worden.
Winterhard is deze plant zeker. Hij kan een temperatuur verdragen van – 30 graden. Zet deze prachtriet in een groep en hij zal prachtig uitkomen in jouw tuin.

5. Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Rosea’)

winterharde hoge siergrassen

Roze pampasgras wordt ongeveer anderhalve meter hoog. Zijn pluimen groeien in augustus en blijven staan tot en met november, zo niet langer. Snoeien doe je dan ook in het voorjaar, zo een 30 cm boven de grond. Pampasgras staat graag in halfschaduw of zon en het liefst niet in de volle wind, dan breken de pluimen. Een droge grond kan pampasgras goed verdragen. Kleigrond is niet zijn favoriete grondsoort om in te groeien.

Nog één van de winterharde hoge siergrassen is Vingergras!

6. Vingergras (Panicum)

Ook voor het vingergras geldt dat er verschillende soorten zijn. Sommige soorten hebben uitlopers met prachtige kleuren, zoals de Panicum Squaw met zijn bloedrode uitlopers en de Panicum Heavy metal met zin blauwgrijze uitlopers.

Ze zijn winterhard en kunnen tussen de 120 cm en de 200 centimeter worden. Zorg in de hete zomer dat deze grassoort altijd water krijgt. Ook weer geen constante natte voeten want daar houdt hij niet van en gortdroge grond voor een lange tijd gaat hij niet overleven.

7. Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

winterharde hoge siergrassen

Lampenpoetsersgras is winterhard tot -10 graden. Je kunt het gras dan het beste afdekken met mulch of bladeren wanneer er een echte vrieskou aan komt. Lampenpoetsersgras krijgt mooie borstelachtige pluimen die in het begin van de groei lichtgroen zijn naarmate de tijd verstrijkt licht geel/purper kunnen worden. Deze grassoort groeit in een pol model en kan dus alleen heel mooi staan in de tuin, maar een paar bij elkaar is ook een cadeautje. De grond moet goed water doorlaatbaar zijn wil de plant het beste groeien.

8. Bamboe (Fargesia Pingwu)

winterharde hoge siergrassen

Zoals je misschien wel zult weten is deze wintergroene bamboe ook een grassoort. Ook daar zijn verschillende soorten van. Er zijn snel en langzaam groeiende bamboesoorten. Je kunt alle soorten in jouw tuin planten, maar voor sommige moet je wat voorzorgsmaatregelen treffen zodat ze je tuin niet overwoekeren.

De ‘Pingwu’ is een niet woekerend soort en heeft opvallende witgele schutbladeren. Ook deze is winterhard en wordt maximaal 4 meter hoog. Hij groeit in een pol die wel 1,5 meter breed kan worden. Hij kan tegen temperaturen van – 20 graden, dus kan in Nederland prima overleven.

Wil je een snelgroeiende bamboe in jouw tuin, dan heb ik hier een leuke blog voor jou, die je kan lezen van ons. De blog geeft informatie over snelgroeiende bamboe en hoe je de tuin niet laat overwoekeren door deze soort.

Er is nog eentje in de lijst van winterharde hoge siergrassen is de Reuze Verdergras.

9. Reuze Vedergras (Stipa Gigantea)

winterharde hoge siergrassen

Dit reuze gras kan wel 2 meter hoog worden en groeien in een pol vorm. Hun fijne dunne bloeiaren zijn elegant dun en hun aren hebben wel wat van haver weg. Ze bloeien van juli tot en met september. Ze staan graag in goede tuingrond, wat goed water doorlaat. Wanneer de wortels veel in het water staan kunnen de wortels gaan rotten.

En nu dat de laatste in de rij van winterharde hoge siergrassen:

10. Cortaderia (Selloana ‘Pumila’)

winterharde hoge siergrassen

Deze prachtige laagblijvende pampasgras, welke ook nog ongeveer 1,5 meter wordt, met pluim, is zeker winterhard. Ook deze ‘Pumila’ groeit in een pol vorm. De mooie witte pluimen, die zeker in de tuin opvallen, zul je in augustus tevoorschijn zien komen. De hele winter blijven deze pluimen staan, maar naarmate de winter vordert, zullen ze minder mooi worden. Laat de plant lekker op een zonnig plekje staan en zijn wortels niet in al te natte grond. Een bodem die goed water doorlaat heeft zijn voorkeur.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen