Hoe Bamboe Planten? Tips En Weetjes

bamboe planten

Bamboe wordt vaak geplant in een tuin om snel een haag te creëren of ergens een snelle opvulling aan te geven. Bamboe kan namelijk zeer snel groeien.  Je kunt bamboe in de grond zetten maar ook in een pot. Denk je erover na om een bamboe plaatsen? Dan kun je snelgroeiende bamboe of langzaam groeiende bamboe plaatsen. Hoe bamboe planten en waar je dan op moet letten wordt in deze blog besproken. 

Bamboe planten: Graaf een gat en plaats een wortelbeschermer. Zet deze goed vast met aarde en plaats de bamboe erin. Meng aarde met goede potgrond en vul het gat op. Stamp de aarde licht aan en geef voldoende water aan de bamboe planten.  

Bamboe heeft veel verschillende soorten. Groot, klein maar ook klein bladerig en groot bladerig. Ook het hout van de bamboe kan anders van kleur zijn. Je hebt zelfs zeer donker tot bijna zwart hout bij een soort van bamboe.   

Bamboe Kopen 

Als je hebt bedacht dat bamboe in jouw tuin een mooie aanvulling geeft is het handig om daar van tevoren informatie over in te winnen. Het is belangrijk om te weten welke grondsoort je in de tuin hebt, hoeveel ruimte je hebt en of de buren geen last gaan krijgen van de bamboe. Dit is zo maar een greep van informatie die handig zijn om te weten.  

bamboe planten

Je kunt niet woekerende bamboe kopen: deze heeft klein blad en blijft op de plek waar je deze hebt geplant. Deze bamboe wordt ongeveer 1 tot 4 meter hoog. 

Je kunt ook een woekerende bamboe kopen: deze heeft grote bladeren en word ongeveer tussen de 4 en 8 meter hoog (soms hoger). 

De Phyllostachys is een snelgroeiende bamboe. Zij nemen, zonder maatregelen snel de ruimte in de tuin over. Met een wortel begrenzer kun je dit tegenhouden. Fijn voor een grote tuin met veel ruimte. 

De Fagesia soorten zijn kleine soorten die winterhard zijn en makkelijk in onderhoud. Het zijn dichte pollen en fijn voor een kleine tuin. Je hebt Fagesia soorten die in de zon kunnen en in halfschaduw. 

Wanneer je voor een snelgroeiende bamboe kiest dan lees je in het volgende hoofdstuk hoe je de bamboe plant met een wortel begrenzer. 

Heb je al bamboe in de tuin staan, dan kan je deze ook stekken. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Hoe Bamboe Stekken?‘.

Bamboe Planten Tuin 

Bij het planten van verschillende soorten bamboe zijn er dus een aantal zaken waar je op moet letten, wil je veel plezier hebben van jouw bamboe. Veel bamboe soorten vinden halfschaduw een fijne plek om te groeien maar er zijn ook soorten die in de zon kunnen. Bekijk de plek waar je bamboe wilt en zoek een mooi soort uit die op deze plek zal schitteren. Sommige soorten zijn winterhard andere hebben meer moeite met een vorstperiode. Je kunt de bamboe dan afdekken met bijvoorbeeld jute zakken.

Snelgroeiende Bamboe 

Om een snelgroeiende bamboe te planten heb je een wortelbeschermer nodig wanneer je niet wilt dat de tuin helemaal vol komt te staan met bamboe. Het beschermt dus meer jouw tuin dan de wortels van de bamboe.  

Hoe plant je een bamboe

 1. Maak een gat die groter is dan de pot. Zet de bamboe net zo hoog als dat hij in de pot stond. Dus de stengels moeten niet te diep in het gat staan. Zo kunnen de wortels makkelijk herstellen en groeien. 
 2. Zet de bamboe in een bak met water en laat de wortels helemaal volzuigen.  
 3. Plaats onder tussen de plastic wortelbeschermer van ongeveer 60 centimeter tegen de rand van het gat en laat het ongeveer 10 cm boven het gat uitsteken. Wortels van de snelgroeiende bamboe wil ook nog wel eens over de wortelbeschermer, boven de grond, heen groeien wanneer het gelijk is met de grond. Wanneer wortels boven de grond uitsteken moet je die snoeien! 
 4. Meng aarde uit de tuin met potgrond die goed doorlatend is en zorg ervoor dat je het een beetje vastzet met de aarde. Laat beide uiteinde van de wortelbeschermer goed overlappen zodat de wortels er niet stiekem tussendoor kunnen piepen. 
 5. Plant de bamboe in het midden en gooi gemengde aarde rondom. Stamp voorzichtig de aarde aan. 
 6. Geef voldoende water. Zorg er dus wel voor dat de bamboe niet in dichte kleigrond staat. Wortels die alleen in kleigrond staan, waar het water niet weg kan, gaan rotten. Zorg dus altijd voor water aflatende grond.  

Langzaam Groeiende Bamboe 

Het planten van een langzaam groeiende bamboe is niet anders de hier bovenstaande informatie van de snelgroeiende bamboe. Je hoeft alleen de wortelbegrenzer niet te plaatsen. De rest is hetzelfde.  

Bamboe Planten Pot 

Wanneer je bamboe wilt planten in een pot dan is het waarschijnlijk dat je kiest voor een langzamer en kleiner groeiend soort: de Forgesia. De Forgesia heeft soorten die verschillen van blad, kleur en stam.  

bamboe planten

Je kunt ook snelgroeiende bamboe in een pot doen maar dan moet je een hele sterke pot hebben. Wortels zijn erg sterk en kunnen de pot stuk drukken. En de pot moet bij dit soort echt groot genoeg zijn om groei en voeding opname te kunnen garanderen. Dit is immers een snelgroeiende bamboe! 

Bamboe planten in pot: 

 • Wanneer je bamboe in een pot plant dan neem je een pot die 2 keer groter is dan de kluit.  
 • De pot bevat een gat waar overtollig water uit kan lopen zodat wortels niet in het water staan. Dan gaan zij rotten. 
 • Vul de pot onderin met kleikorrels. Dat zijn korrels die water opnemen en zo een voorraadje vormt. Ook zorgt het ervoor dat wortels van de bamboe niet in natte aarde staan. Daar kan de bamboe niet tegen. 
 • Daar bovenop vul je de pot af met goede potgrond voor bamboe.  
 • Verpot elke 2 à 3 jaar om de bamboe gezond te houden. Zo kunnen de wortels blijven groeien. 
 • Verpot in het voorjaar. De plant heeft dan genoeg energie om te herstellen van de verhuizing. 

Wanneer bamboe planten in een pot staan is het belangrijk om te weten dat aarde in potten makkelijk uitdrogen door zon en wind. Bamboe vindt het fijn om in vochtige aarde te staan, niet te nat en niet te droog. Potten met bamboe planten moeten dus regelmatig gecontroleerd worden op vochtige grond. Ook in de winter moeten de potten vochtig blijven.

Wanneer blaadjes gaan krullen dan heeft de bamboe te weinig water! Vul de bamboe weer aan met wateren de bamboe blaadjes gaan vanzelf weer stralen.  

Ook kun je bamboe in een lange bak zetten om een haag te maken. Bij compacte soorten is dit een prachtig gezicht. 

Bamboe Bemesten 

Je kunt de bamboe het beste 2 x per jaar bemesten. Dit kan in het voorjaar vanaf februari tot april ongeveer en vanaf juli weer tot oktober.

Bemest bijvoorbeeld met compost, paardenmest of organische korrels. Dit kan in de tuin zijn maar zeker ook in de pot. Wanneer de grond verarmt van voeding zal op den duur de bamboe er niet meer goed uit gaan zien. 

Wanneer Bamboe Planten 

Bamboe kun je het hele groeiseizoen planten. Dat wil zeggen, zolang er geen vorst in de grond zit, kun je bamboe planten. Dus is er nog nachtvorst of zit het er aan te komen dan kun je beter even wachten met planten.  

Eind februari is meestal wel de vorst uit de grond. Let zelf even op het weerbericht. Je weet t nooit! Je kunt bamboe planten tot laat in de herfst. Ook hier geldt, let op het weerbericht.  

Bamboe Snoeien 

Na het planten kun je de bamboe snoeien om het de vorm of hoogte te geven die jij wilt. 

Wil je echt alles weten over het snoeien van Bamboe? Lees dan onze blog ‘Hoe Bamboe Snoeien?‘ voor jonge en oude bamboe planten.

Bamboe is een gras soort. Je kunt het prima snoeien zonder problemen. Bamboe kun je het beste snoeien in april/mei en oktober/november. 

bamboe haag

Je snoeit om de bamboe in model of in toom te houden. Ook de hoogte van bamboe kun je zelf bepalen. Neem een goede snoeischaar of takken schaar en zorg ervoor dat deze scherp is. Makkelijk voor jezelf en beter voor de bamboe! 

Snoei ook oude bamboestengels weg tot op de grond. Deze gaan er na een jaar of 7 lelijk uitzien. Het is het beter om deze te verwijderen. Nieuwe stengels krijgen daardoor meer licht waardoor groeit wordt bevorderd en de bamboe blijft beter in goede conditie.  

Snoei ook regelmatig stengels die boven de wortelbegrenzer uitkomen en er overheen willen groeien. Zo voorkom je dat de tuin toch (stiekem) vol raakt met bamboe.  

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen