3 x Bamboe Stekken In De Aarde, Water Of Scheuren

Wanneer bamboe gezond is, zal deze binnen een mum van tijd uitgroeien tot een prachtig groene plant. Bamboe staat er dan ook niet voor niets bekend om de snelst groeiende plant ter wereld te zijn.

Je kunt stekjes nemen van de bestaande plant. Je zult zien dat je snel ook zelf een mooie, gezonde plant hebt staan of juist meerdere!

Bamboe stek je door met een scherp mes op een hoek van 45 graden de stengel af te snijden. De stekjes plant je in potgrond en geef je water door de grond te vernevelen en het gat helemaal op te vullen met water. Na een 3-4 maanden kan je de stekken uitplanten. Stek altijd in maart of april, het groeiseizoen voor bamboe.

Bamboe kan je op verschillende manieren stekken. Je kan dus stekjes maken of de bamboe delen. Stekken wordt als eerst besproken.

Hoe Kan Je Het Beste Bamboe Stekken?

Er zijn een aantal goede manieren om bamboe te stekken.

  • Bamboe stekken en in een pot met aarde zetten
  • Bamboe stekken in water
  • Bamboe scheuren

1. Bamboe Stekken In De Aarde

Je kan bamboe stekken en direct in een pot met potgrond zetten, zonder de wortels mee te hoeven nemen. Daarbij moet je wel het één en ander weten en het duurt dan wel wat langer voordat je een volwaardige plant hebt. Het voordeel is wel, dat je een stuk minder hoeft te hakken en te zagen, wat wel het geval is bij het scheuren van bamboe bijvoorbeeld.

Bamboe stekjes overleven niet heel lang zonder aarde. Het is daarom belangrijk om alles van tevoren klaar te zetten, zodat je in één keer door kan. Elke minuut telt, zeg maar.

Voorbereiding Voor Stekken

  • Een pot met potgrond, met gat in de aarde.
  • Scherpe takkenschaar/zaagje

Als allereerste zet je een pot klaar met potgrond. Gebruik geen klein potje – de bamboe heeft namelijk best wat ruimte nodig om wortels te groeien. Maak vervolgens gaten in de potgrond. Dit kan gewoon met je vinger doen, of met de achterkant van een houten lepel.

Nu vernevel je de grond, totdat deze vochtig is. Let wel op dat je de grond niet drijfnat maakt, hier kunnen wortels namelijk niet in groeien.

Stappenplan Om Te Gaan Stekken

De volgende stappen neem je om er zeker van te zijn dat de stekken niet te lang zonder grond zitten.

  1. Als alles klaar staat kun je de bamboe af gaan snijden in een hoek van 45 graden en maak je elk stukje minimaal 25 centimeter. We snijden schuin af, omdat er dan een groter oppervlakte is voor de bamboe om wortels te schieten.

    Pak een gezonde stengel, die jonger is dan 3 jaar. Het makkelijkste is een stengel van 1 tot 2 jaar, zolang ze in ieder geval 2,5 centimeter in diameter zijn. In het kort: hoe dikker en jonger de stengel, hoe groter de overlevingskans van het stekje. Zo verhoog je dus de overlevingskans.

    Ook zorg je ervoor dat elke afgesneden stuk in ieder geval 2 stengelleden en 2 knooppunten. Een knooppunt is de verdikking op de stengel, een stengel lid is het deel tussen 2 knooppunten.
  2. Vervolgens knip je het stekje, waar de originele top aan zit, er ook af, wanneer deze eraan zit. Zo gaat alle energie naar het creëren van nieuwe wortels.
  3. Vervolgens vul je het gat, aan de binnenkant van elke stengel, met water, helemaal tot bovenaan. Bamboe kan namelijk écht niet tegen een tekort aan water en op deze manier heeft het een extra water voorraadje.
  4. Zet nu de gevulde stengel met water, bijna helemaal in de potgrond. Heb je daar nu geen tijd voor dan zet je ze in het water tot je ze kunt planten. Maak het gat dicht en zet de stengel stevig in de aarde. Op die manier staat de bamboe stevig in de grond en zal hij niet snel omvallen. Doe één stengel per pot. Zo hebben de wortels ruimte om te groeien.

2. Bamboe Stekken in Water

Je kan bamboe ook stekken in water. Voor het afsnijden volg je het gehele proces omschreven bij het vorige kopje Bamboe Stekken In De Aarde.

  1. Wanneer je een stekje hebt, zet je deze direct in een vaas of pot met water. Zorg dat de pot diep genoeg is om het onderste stengellid volledig onder water te zetten. Zo heeft het stekje genoeg water en ruimte om wortels te kunnen ontwikkelen.
  2. Zorg ervoor dat de temperatuur minimaal 13 graden is.
  3. Ververs het water elke twee dagen. De zuurstof in het water is voor het groeien van een stekje namelijk heel belangrijk. Water dat stilstaat verlies dit snel zuurstof.
  4. Je kunt het stekje uit het water halen en verpotten als de wortels 5 centimeter lang zijn. Dit zal enkele weken duren.
  5. Wanneer je het plantje verpot of in de tuin zet, zorg je ervoor dat deze 5 centimeter diep in de grond staat. Op die manier staat je nieuwe stekje stevig en zal hij niet gauw omver waaien.

3. Bamboe Stekken Door Te Scheuren

De andere manier om bamboe te stekken is door deze uit elkaar te scheuren. Dit is ook wel gelijk de moeilijkste manier, simpelweg omdat de wortels van bamboe ontzettend stug zijn. Je zult hier dus veel kracht moeten gebruiken én sterk gereedschap hebben. Maar soms moet het gebeuren wanneer bamboe te groot wordt in jouw tuin.
Stek altijd in maart of april. Dit is het groeiseizoen voor bamboe en zorgt ervoor dat er sneller nieuwe wortels gevormd worden.

Bamboe scheuren kan je het beste bij de dwerg bamboe, die niet hoog groeien, deze wortels kun je namelijk makkelijker doorscheuren. Dit betekent echter niet, dat het geheel onmogelijk is bij grote bamboe struiken – je moet er alleen wat meer moeite in steken.

Hoe Ga Je Te Werk Bij Bamboe Scheuren?

  1. Om bamboe te scheuren graaf je de bamboe wortels half uit, zodat je goed bij de wortels kan.
  2. Vervolgens maak je gebruik van een bijl of scherp mes en snijd of hak je de wortels door, zodat het stuk plant loskomt van de moederplant.
    Zorg dat wanneer je de wortels doorsnijdt, je in ieder geval 2-3 secties meegeeft, net als boven de grond, aan de nieuwe plant. Dit helpt het stekje te overleven.
  3. Wanneer je een stekje hebt genomen, kun je deze elders in de tuin of in een bak met aarde zetten. Dit staat in het bovenste kopje ‘Stekken in aarde’ omschreven.

    In het kort: Zet de stekjes snel weer in de grond en geef goed wat water. Je kan de stekjes halveren voor je gaat stekken, maar met wortels eraan hoeft dit niet. Halveer je de stekjes, geef dan in de bamboestammetjes water wanneer ze in de grond staan. Vernevel de grond goed. Maak de grond niet helemaal nat.

In Het Kort De Verzorging Van Bamboe Stekjes

Om goed te kunnen zorgen voor de bamboe stekjes, moet je een aantal dingen weten:

  • Water: Zorg dat de stekjes regelmatig water krijgen, elke 2 dagen. Doe dit door een vinger een paar centimeter in de grond te duwen. Als de grond droog is, kun je weer benevelen, zo niet dan wacht je nog even. Ook vul je elke twee dagen de binnenkant van de stengel weer op met water. Doe dit laatste totdat er een stevig wortelstelsel is gegroeid.
  • Standplaats: zet je de bamboe stekjes op een warme, luwe plek met veel schaduw, wanneer ze in een pot gezet zijn. Een klein licht zullen ze nog wel aan kunnen, maar bij volle zon zullen de stekjes doodgaan. Wanneer de stekjes 3-4 maanden oud zijn kun je ze verplanten naar een plaats in de tuin. De wortels zijn dan groot genoeg.

Tips Bij Bamboe Stekken

  • Zorg ervoor dat het gereedschap dat je gebruik scherp is én ontsmet. Wanneer je een bot mes gebruikt verwond je de moederplant en het stekje meer dan nodig is en zal de bamboe dus meer moeite moeten doen om te herstellen. Daarnaast is schoon gereedschap heel belangrijk om ziektes te voorkomen. Je kunt dit doen door het mes even te verhitten of met wat alcohol schoon te maken.
  • Zet het stekje zo snel mogelijk in de grond. Wanneer je een stekje uit de tuin van iemand anders haalt, is dat prima, zo lang het maar niet meer dan 5 uur duurt om het stekje te planten. Daarnaast is het belangrijk dat je de stengel in nat keukenpapier rolt voor de reis terug. Zo droogt het nieuwe stekje niet uit.
  • Gebruik bij stekken in water het liefst een doorzichtig bakje, zo weet je precies wanneer er wortels groeien en hoe groot deze zijn.
  • Optioneel kun je nu een dunne laag (ongeveer 3 mm) sojawas aan de onderkant van de bamboe doen. Je doet dit het makkelijkste door het stekje gewoon in de sojawas te dopen. Let wel op dat het gat aan de onderkant vrij blijft. De was zorgt ervoor dat het stekje niet zal rotten of uitdrogen.
  • Nog een tip: kaarsen zijn vaak gemaakt van soja was, dit kun je dus perfect gebruiken voor het stekken!

Heb je een mooie, grote bamboeplant in de tuin staan, maar wil je deze iets in toom houden? Lees dan deze blog die we al eerder schreven: “Hoe Bamboe Snoeien? Verschillende Manieren“.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen