Hoe Bamboe Snoeien? Verschillende Methodes

hoe bamboe snoeien

Bamboe is een sterke plant die ook mooi groen blijft in de winter. Daarom wordt de bamboe vaak gebruik voor het afscheiden van delen van de tuin. Er zijn vele soorten bamboe die allemaal onder de wetenschappelijke naam Bambusoideae vallen. Maar hoe en wanneer moet je een bamboe snoeien? Daar gaat deze blog over.

Hoe Bamboe Snoeien?

  • De meeste bamboe kan het hele jaar gesnoeid worden.
  • Raadzaam is om dit toch in het voorjaar of begin van de zomer te doen.
  • Struiken worden verjongd door oude stengels te verwijderen.
  • Heggen wordt gesnoeid met een handheggenschaar
  • Van woekerende bamboe worden de woekerende wortels verwijderd.

In deze blog lees je alles over het snoeien van de bamboe en waar je op letten moet.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Bamboe Snoeien?

Bamboe heeft geen voorkeur wanneer deze gesnoeid wordt, dit kan het hele jaar door. Dus ook in de winter kan je de bamboe weer in model brengen.

Wil je echter bamboe stekken? Snoei dan de plant in de zomer, want dan worden er door de plant nieuwe scheuten aangemaakt die je als stek kunt gebruiken.

Je kunt de bamboe ook in de periode van oktober tot november snoeien. De aanmaak van nieuwe scheuten staat dan stil en de scheuten die er zijn, zijn dan al sterk genoeg om er geen schade van te ondervinden.

Zoals al gezegd, de bamboe is een sterke plant, dus ook wat snoeien betreft kan hij een stootje hebben. Doe het echter wel met zorg om toch zo min mogelijk schade aan te brengen.

Snoeien van bamboe doen we om 3 redenen:

  1. Om de plant te verjongen. De stengels van de bamboe zijn na 6 – 8 jaar op. Daarom moet de plant verjongd worden.
  2. Voor de sfeer en stijl. Je wilt een bamboeplant die in je tuin past qua sfeer en stijl.
  3. De plant snoeien voor structuur. Zorg dat de bamboe in model blijft zoals voor de plant bedoeld is. (vooral woekerende bamboe).

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Bamboe Snoeien Na Droogte

De bamboe houdt niet van droogte. Zorg er in een droge periode dus voor dat de bamboe genoeg water heeft. Heeft de bamboe toch te weinig water gehad, wacht dan met snoeien. De plant heeft aan kracht verloren en zal na het eventuele snoeien nog meer kracht nodig hebben om te herstellen.

Dode stengels kan je wel verwijderen, maar wacht met het snoeien of stekken totdat de plant weer op kracht is gekomen.

Heeft Bamboe Na Het Snoeien Vorstschade?

De meeste bamboe soorten zijn winterhard. Toch is het raadzaam om de plant te beschermen voor de winter. Leg bijvoorbeeld schorssnippers op de wortels. Heeft het gesneeuwd? Verwijder dan de sneeuw van de bladeren. Zit je bamboe in een pot. Bekleed deze dan met bijvoorbeeld noppenfolie of zet de plant in de schuur/garage.

bamboe snoeien

Heb je na dit alles toch nog vorstschade dan kan je de plant snoeien. Doe dit in het voorjaar. April is hier een goede maand voor. Snoei de beschadigde stengels weg en verwijder de dode bladeren. Lange bamboestengels hebben meer tijd nodig om te herstellen, dus heb geduld!

Woekerende Bamboe Snoeien

Bamboe creëert onder de grond grote wortels die nieuwe scheuten vormen. Dit noemen we woekeren. Echter, de meeste in Nederland verkochte bamboe soorten zijn niet woekerend.

Heb je een woekerende soort? Dan kan je de wortels van de nieuwe scheuten wegsteken. Je kunt ze gebruiken als stek, maar ook deze gaan weer woekeren! Verder gaat het snoeien van de plant hetzelfde als hierboven staat beschreven.

Het woekeren van de bamboe kan je tegengaan door gebruik te maken van anti-worteldoek.

Lees hierover verder in onze andere blog: Hoe Bamboe Planten? Tips En Weetjes

Bamboe Fargesia Snoeien

De bamboe Fargesia is een compacte bamboe soort die we vaak als heg gebruiken. Door het snoeien wordt de heg nog compacter.

bamboe snoeien
Bamboo Fargesia murielae

Het snoeien van de bamboe Fargesia heg doen we in juni. Vervolgens de laatste keer in augustus. Het is een eenvoudig klusje, want hiervoor kan je gewoon de heggenschaar gebruiken. De plant creëert dan nieuwe scheuten uit de wortels die weer lange stengels worden. Zo blijft de heg mooi en compact. De beste tips ontvangen? Kijk dan de video!

Hemelse Bamboe Snoeien

De hemelse bamboe ook wel schijnbamboe genoemd (Nandina domestica) vraagt niet veel snoei werk. De plant kan verjongd worden door de niet mooie en oude stengels te verwijderen aan de onderkant van de plant. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant in de zomer kan herstellen.

Bamboe snoeien
Nandina domestica

Snoei niet in het najaar, want dan kan de plant niet geheel herstellen. Zeker in de winter kan de plant dan schade oplopen, want deze bamboe is vorstgevoelig.

Rode Bamboe Snoeien

De rode bamboe (Fargesia murieliae ‘Jiuzhaigou’) is een niet woekerende bamboe en relatief nog kort aanwezig in Nederland. Deze mooie bamboe kan gebruik worden als heg of solitair geplant worden in de tuin. Ook in pot staan ze mooi.

De groeisnelheid is ongeveer 50 centimeter per jaar dus snoeien van deze bamboe is wel gewenst. De bamboe kan een hoogte bereiken van circa 2,5 meter. Snoeien van deze bamboe doe je 1 tot 2 keer per jaar bij voorkeur in het voorjaar en de zomer. Let wel op de minimale hoogte, deze is ongeveer 1 meter. Zo blijft de bamboe mooie compacte plant.

Deze bamboe soort is winterhard.

Bamboe Snoeien Op Hoogte

Het snoeien van de bamboe is afhankelijk van de soort en het gebruik van je bamboe. Er zijn soorten bamboe die 2 meter hoog worden, maar ook soorten die de 5 meter kunnen bereiken.

Voor het snoeien van de bamboe is het dus belangrijk om te weten welke bamboeplant je hebt. Echter, als je goed naar je bamboe kijkt, heb je denk ik, vast wel een idee hoe hoog jij hem minimaal wil hebben. Snoei de bamboe dan terug tot deze hoogte of snijdt de stengels aan de onderkant weg, om de plant te verjongen.

Kijken, en op je gevoel afgaan, is voor bamboe vaak al goed genoeg. Het is een sterke plant soort. Doe de snoei in het voorjaar, zodat de plant weer kan aansterken.

Bamboestruik Snoeien In Mooie Vorm?

Een bamboestruik snoeien moet zeker gebeuren om de bamboe mooi in vorm te houden en ervoor te zorgen dat het geen wilde plant wordt. Snoeien kan door de stengels aan de onderzijde te verwijderen of door de plant op hoogte te snoeien met een heggenschaar.

De heggenschaar zullen we voor deze struiken echte minder snel gebruiken. Voor het snoeien van de stuik is een tuinschaar aan te bevelen, zo kunnen we de bamboe struik mooi weer in de vorm brengen. Doe de snoei het liefst in het voorjaar.

Bamboe Snoeien Elektrische Heggenschaar

Voor het knippen van je bamboe heg, maak je gebruik van en heggenschaar. Een hand heggenschaar is hiervoor het beste gereedschap. Dit gaat met minder geweld en hierdoor worden de stengels minder beschadigd. Ze kunnen zo dus ook eerder herstellen.

Het gebruik van een elektrische heggenschaar kan wel, maar wordt niet aanbevolen. Het geweld van de snel bewegende messen kan de bamboe onnodig veel beschadigen. De plant moet dan langer herstellen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen