Planten Snoeien, Wanneer, Waarom, En Hoe Doe Je Dat?

planten snoeien

Wanneer je prachtige planten hebt staan in jouw tuin, is het van belang, voor sommige, dat je deze, zo nu en dan, gaat snoeien. Planten snoeien betekent dan jij jouw planten mooi houdt, en dat ze binnen de lijntjes groeien. Daar bedoel ik mee dat ze niet te groot worden voor jouw tuin. Want zeg nu zelf, een beetje loop- en speelruimte in een tuin is altijd fijn. Een overwoekerende tuin niet.

Planten snoeien is voor veel mensen wel een dingetje. Ik zie je staan, met jouw snoeischaar en een bedenkelijk gezicht. Er komen veel vragen in jou op zoals ‘snoei ik niet te veel van de planten, wanneer moet ik planten snoeien, hoe moet ik planten snoeien en waar moet ik snoeien?’. Die vragen komen bij jou op, wanneer het voorjaar zich weer aandient en jij graag de tuin in gaat.

Antwoorden op deze vragen ga ik voor jou zo goed mogelijk beantwoorden.

Waarom Moet Je Planten Snoeien?

Snoeien is een methode om planten de weg te wijzen. Je ‘zegt’ met snoeien wat een plant moet doen. Door goed te snoeien kunnen planten, struiken en jij genieten van elkaar. Je zit elkaar niet in de weg en de planten hebben de juiste vorm, die jij leuk vindt of wil. Snoeien is echt een goed idee.

Je moet planten vaak of soms, snoeien moet gebeuren om de volgende redenen:

  1. Je houdt planten gezond, door te snoeien
    Planten blijven gezond, wanneer er geen takken tegen elkaar aan schuren. Er zouden anders wonden ontstaan bij de schuurplekken, en kunnen planten, struiken of bomen, ziek worden. Dat kan makkelijk gebeuren bij een vlinderstruik, bijvoorbeeld, maar er zijn vele andere struiken die dit ook gebeurt.
  2. Je houdt planten in toom, door te snoeien
    Wanneer planten, bomen of struiken tegen een dakgoot aan groeien zoals een gouden regen, is het ook handig om deze te snoeien. Wanneer je dit niet zou doen, kunnen planten de dakgoot zelfs van de muur af trekken, en dat kan niet de bedoeling zijn.
  3. Je stimuleert groei en bloei, door te snoeien
    Ook kun je snoeien om groei te stimuleren. Bijvoorbeeld: Wanneer je uitgebloeide bloemen snoeit, kan dit de plant stimuleren om meer bloemen aan te maken en deze in bloei te zetten. Bijvoorbeeld bij de blauwe regen moet je de lange uitlopers terug snoeien, zodat er sowieso veel bloemen aan de takken groeien. Dat doe je zelfs meerdere keren per jaar, en per seizoen.

Zo zijn er veel vaste planten met bloemen waarvan je de uitgebloeide bloemen kan snoeien voor een langere bloeiperiode. Wil je meer weten over een specifieke plant, gebruik dan de zoekfunctie, bovenaan deze blog.

Je ziet dat er dus genoeg redenen zijn om te snoeien. Maar of de vraag ‘Wanneer ga je planten snoeien’ zo makkelijk te beantwoorden is valt nog te bezien, want elke plant, struik of boom moet op zijn eigen tijd worden gesnoeid.

Hoe Moet Je Planten Snoeien?

Het snoeien van planten is niet moeilijk om te doen, zeker als je een heggenschaar gebruikt. Snoeien van takken is net even anders, je moet even weten hoe je takken moet snoeien en dan is ook dit geen moeilijke klus meer.

De Juist Manier Om Takken Te Snoeien

Wanneer je gaat snoeien, knip je de tak altijd schuin. En zo schuin dat de eventuele sappen, die de struik laat lopen, naar beneden vloeit, over de stam. Het sap mag niet blijven hangen in een kuiltje of het randje van de tak omdat daardoor de open wond ziek kan worden. Bekijk onderstaande korte video om te zien hoe dat precies in zijn werk gaat.

Daarbij wil je bij het snoeien altijd zorgen, dat de plant weer verder kan groeien. Dus houdt altijd wat knopen (knoppen) over, onderaan de tak, die weer uit kunnen lopen. En dan het liefst een knop die naar buiten steekt en niet dwars door de plant, boom of struik gaat groeien.

Snoei je een tak helemaal tot aan de stam of andere tak, dan duurt dat veel langer voor er weer een tak aankomt, als dat al gebeurt.

Probeer altijd de vorm van de struik of boom te behouden. Kijk vaak op een afstand, tijdens het snoeien, of je de boom nog jouw boom vindt. Overenthousiast een boom of struik snoeien, kan ook een lelijke struik of boom opleveren. Dus snoei, wanneer het moet of nodig is!

Wanneer Ga Je Planten Snoeien?

Dat is echt een algemene vraag. Snoeien is voor elke individuele plant, struik of boom weer anders. Er zijn planten die je nooit hoeft te snoeien, of niet hoeft te snoeien, maar waar het wel mag. En er zijn planten die je moet snoeien, zelf wel een paar keer per jaar, omdat deze planten anders te groot worden of juist zonder snoei, minder gaat bloeien. En zo zijn er talloze redenen wanneer een plant gesnoeid moet worden.

Op jouw vraag kan dus niet één, twee, drie, antwoord worden gegeven, maar ik ga het proberen.

Planten Snoeien In De Wintermaanden?

In de wintermaanden (december, januari en februari) wordt over het algemeen, het minst gesnoeid. Het is koud buiten en de planten die boven de grond overwinteren, zijn in een soort winterslaap. De sapstroom is heel langzaam, de plant, struik of boom hoeft even helemaal niets te doen, dan te overleven.

Het kan vriezen in deze maanden en in vrieskou wordt er meestal niet gesnoeid. De wonden van deze struiken of planten zouden kunnen gaan bevriezen en daardoor kan er schade ontstaan aan de plant. Ze kunnen er ook aan dood gaan. De straffe wind en vrieskou kan een lastige periode zijn voor planten.

Maar ook hier zijn altijd uitzonderingen. De krentenboom bijvoorbeeld, moet, wanneer je deze toch gaat snoeien, in November of December worden gesnoeid. Liever niet wanneer het hard vriest. En zo zijn er meerdere uitzonderingen. En in februari of maart kun je pampasgras snoeien.

Planten Snoeien In Het Voorjaar?

In het voorjaar kan er worden gesnoeid. Oude en verlepte bladeren die op de grond liggen en nog vast zitten aan de plant, en de wortels hebben beschermd voor de koudste periode van het jaar, mogen worden gesnoeid. Ook de helleborus bloemen mogen worden gesnoeid, net als veel borderplanten zijn winterhard en mogen in het voorjaar worden gesnoeid.

Ook oude zaadlijsten van uitgebloeide bloemen mogen worden gesnoeid, die nog (expres) zijn blijven zitten. Misschien waren zij wel zo mooi dat de eigenaar ze heeft laten zitten in de winterperiode om er naar te kijken.

planten snoeien

Het kan ook zijn dat er takken zijn afgebroken tijdens de winterse buien of plensregens. Deze moeten ook worden gesnoeid om de struik of boom niet ziek te laten worden. Vaak gaan er in wonden schimmels zitten of vangen de afgebroken takken veel water, waar het makkelijk zou zijn om te gaan rotten. Snoei is dan belangrijk om de boom of stuik gezond te houden.

Planten Snoeien In De Zomer

Wat je in het algemeen in de zomer wel kunt doen is uitgebloeide bloemen snoeien. Zo stimuleer je de plant of struik om nieuwe bloemen aan te maken en te laten bloeien. Denk aan de viooltjes, rozen en de dropplant, bijvoorbeeld. Maar ook de rhododendron kun je de bloemen snoeien, nadat deze is uitgebloeid. Je krijgt van al jouw werk, er een weelderige struik voor terug! Er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden van planten, struiken en bomen die je in de zomer kunt snoeien.

Je kunt in de zomer, over het algemeen, geen grote snoei doen. Over het algemeen zijn planten nog volop in ontwikkeling. Een grote snoei heeft niet zo heel veel zin en kan zelfs schadelijk voor sommige planten.

Lees dus goed of je de plant, struik of boom die je goed en veel wilt gaan snoeien, kan snoeien in de zomer, voordat je deze eventueel schade toebrengt.

Bomen zoals de perenboom mag wel half juni worden gesnoeid en appelbomen en kersenbomen mogen in augustus worden gesnoeid bijvoorbeeld.

Planten Snoeien In Het Najaar

In het najaar snoei je ook best veel planten en struiken. Bloemzaden, sommige struiken, zoals de vlinderboom, en andere planten, worden tot wel 30 of 50 centimeter vanaf de grond gesnoeid, maar natuurlijk niet allemaal of helemaal. Bij sommige struiken worden kruisende takken gesnoeid, zodat ze elkaar niet in de weg gaan zitten of zelf wonden veroorzaken.

Soms worden struiken gesnoeid om een meer open structuur te krijgen in de kroon. Elke struik heeft wel zijn eigen verhaal. Het is dan ook goed om na te lezen of de struik, boom of plant die jij wilt gaan snoeien, gesnoeid moet worden en hoe.

Kijk bovenaan op de site, bij de zoekfunctie, of jij jouw plant, struik of boom kan vinden die jij wilt snoeien. Zo krijg je de niet alleen de juiste informatie over snoeien, maar ook of je dat op het juiste tijdstip wil of gaat doen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen