Hoe Helleborus Snoeien? – En Wanneer Natuurlijk?

vaste plant met bloem

De Helleborus ook wel Winterroos genoemd is een echte winter/voorjaarsbloeier. In het vroege jaar geeft deze plant bloemen die eind april uitgebloeid zijn. Het is een sterke plant die zich via het zaad voortplant. Maar wat voor zorg heeft deze plant nodig? Hoe moet je de Helleborus snoeien?

Helleborus snoeien. In januari kan je oude, vieze en gebroken bladeren wegknippen. Ook kan je overwegen om alle bladeren weg te knippen (behalve de kleintjes). Na de bloei in april verkleuren de bloemen en deze kan je dan tot aan de grond afknippen. Laat je de bloemen staan dan kweek je zaadbollen, ook leuk!

Dit is in het kort uitgelegd hoe je de Helleborus kan snoeien. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Helleborussen Snoeien

De Helleborus bloeit vanaf januari tot eind april. Je hebt dus 4 maanden mooie bloemen in de tuin. Het maakt niet uit welke Helleborus je hebt, ze bloeien even lang. Maar hoe zit dit met snoeien van de verschillende soorten?

Welke soorten Helleborussen zijn er dan?

 • Helleborus oriëntalis
  Dit is de bekendste en de meest kleurrijke bloeier. De bloemen zijn er in vele kleuren wat het een geliefde plant maakt. Zo zijn de bloemen wit, paars, gespikkeld, geaderd, Abrikoos en geel.
  Helleborus oriëntalis
 • Helleborus argutifolius
  In tegenstelling tot de oriëntalis geeft deze plant groene bloemen. Naast elkaar geplaats met andere Helleborussen geeft dit wel een heel mooi kleurenpallet.
  Helleborus argutifoliu
 • Helleborus niger
  De andere naam voor deze plant is de Kerstroos en deze plant bloeit met spierwitte bloemen.
  Helleborus niger
 • Helleborus foetidus
  Deze plant lijkt geen bloemen te geven want de kleur van de bloemen is groen. Echter is dit een prachtige plant die ook wel nieskruid genoemd wordt.
  Helleborus foetidus
 • Helleborus lividus
  Als laatste de Lividus. Deze plant heeft weer een andere kleur bloem en deze zijn groenig. Het lijkt wel een beetje roomgroenig.
  Helleborus lividus

En al deze soorten Helleborussen snoeien we op dezelfde manier en in de zelfde periode.
Als je al deze Helleborussen naast elkaar in de tuin plaats dan heb je een mooie kleurig hoekje in de tuin met vroeg bloeiende planten in vele kleuren.

Wil je weten hoe je een Helleborus het best kunt verzorgen, lees dan even onze blog. Zo staat jouw Helleborus er mooi bij!

Wanneer Helleborus Snoeien?

Er zijn twee momenten om een Helleborus te snoeien.
De eerste periode is in januari wanneer de bloemen opkomen en willen gaan bloeien. Het blad aan de Helleborus kan op dit moment verkleurd zijn en de bladeren ontnemen het zicht op de bloemen. Deze bladeren kan je helemaal tot aan de grond afknippen.

Je kunt er ook voor kiezen om alle bladeren weg te knippen zodat alleen de bloemen overblijven. De Helleborus zal heel snel nieuwe bladeren aanmaken dus dit is geen probleem voor de plant.

Knip ze wel weg met een scherpe schone snoeischaar om de plant niet te beschadigen en om ziektes te voorkomen. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Kijk er eens rond, misschien zit er iets voor je bij?

Helleborus Snoeien Mei

De volgende periode is na de bloei en dat is eind april, begin mei. De Helleborussen hebben een lange tijd gebloeid en de bloeiperiode komt dan ten einde. De bloemen verwelken!

Nu kan je ervoor kiezen om de bloemen weg te halen en tot aan de grond af te knippen. Bewaar de bloemen, want je kunt ze nog in een vaas zetten of de bloem afknippen en op een schaal neerleggen ter decoratie.

Helleborus snoeien

Echter, de uitgebloeide bloemen hebben ook een mooie kleur en kunnen nog zeker een maand kleur geven aan je tuin als je ze niet snoeit. Daarnaast geef je de plant de mogelijkheid om zaadlijsten te ontwikkelen. Deze lijsten, of eigenlijk bollen zitten vol met zaadjes. Wanneer deze zaadbollen openbarsten heb je volgend jaar veel meer Helleborussen in de tuin!
Je kunt de zaadbollen ook wegnemen en het zaad ergens ander in de tuin zaaien of weggeven aan vrienden of familie.

Als de zaadbollen opengebroken zijn kan je de bloemen alsnog afknippen.

Wil je een Helleborus aanplanten in de tuin of pot, lees dan onze blog ‘Winterroos Planten – Wanneer En Hoe Doe Je Dat?‘ vol met praktische tips. Trouwens de andere naam voor de Helleborus is Winterroos

Helleborus Snoeien Na Bloei

Wil je geen zaadlijsten kweken dan knip je de bloemen weg tot aan de grond. Als het een goede, mooie warme zomer is heb je kans dat de Helleborussen na het snoeien nog een keert gaan bloeien.

Ook na deze bloei zal de plant zaadbollen creëren.

Winterroos Snoeien

Samenvattend over de het snoeien van Helleborussen:

 • In januari kan je oude, vieze, gebroken bladeren wegknippen. Je kunt ook overwegen om alle bladeren weg te knippen.
 • Na de bloei, in mei knip je de uitgebloeide bloemen weg tot aan de grond.
 • Knip je de bloemen in mei niet weg, dan verwijder je deze bloemen nadat de zaadbollen zijn verwijderd of zijn opengesprongen.

De Helleborus is een sterke plant, dat moet ook wel als je in de winter bloeit. Dus als je teveel wegsnoeit of op het verkeerde moment dan zal de plant het best wel overleven. Je hebt alleen kans dat je minder bloemen krijgt maar dat is het jaar daarop al weer herstelt.

Nu weet je hoe je de Helleborus kan snoeien. Veel succes!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen