Winterroos Planten – Wanneer En Hoe Doe Je Dat?


Deel deze blog via:

Een Winterroos (Helleborus) in de tuin zorgt ervoor dat de tuin al snel wat kleur heeft op het moment dat de tuin er nog wat troosteloos bij staat. De naam ‘Winterroos’ zegt het al. Zij bloeit in de winter en fleurt de tuin echt op wanneer zij in volle bloei staat. Zij kleurt als het ware de donkere dagen. Hoe en waar kun je een Winterroos planten?

Een winterroos planten in de volle grond, doe je op het moment dat er geen vorst in de grond zit. Zoek een beschut plekje voor deze winterroos in de tuin. Maak een gat in de grond en meng wat tuinaarde met de tuingrond. Zet de winterroos in het gat en vul deze op met de tuingrond. Druk de grond goed aan en geef de winterroos goed water. Een winterroos kan je ook in een pot planten.

Er zijn echt veel verschillende soorten winterrozen met verschillende soorten bloemen. Dubbele of enkele bloemen in de kleuren roze, paars, wit, lichtgeel of groen Omdat er verschillende soorten Helleborus zijn, bloeien zij ook op verschillende tijden. Zeker is dat dat in de winter gebeurt. Deze mooie vaste plant kan alléén in de tuin staan maar ook met een paar planten bij elkaar. Zij zal daardoor zeker nog meer opvallen.

Wil je veel Helleborus planten dan heb je goed gereedschap nodig! Zorg voor een langere bats (schep) zodat jouw rug geen tot minder last krijgt van het graven omdat je minder krom staat! Deze zijn bij Bol.com te bekijken.

Helleborus Planten

Een Helleborus kan je planten in een tuin of in ruime potten.

  1. Knip oude bladeren weg van de plant. Dat zijn de bladeren die bruin zijn en er verfomfaaid uit zien. Deze bladeren kunnen ziek zijn en andere bladeren aansteken. Of ze zijn ‘gewoon’ oud.
  2. Zoek een goed plekje uit in de tuin. Een plek half schaduw/half zon is de beste optie en dan ook nog wat beschut. Dan zal deze Winterroos echt zijn best doen om prachtig te bloeien.
    De Winterroos zal het ook goed doen in de schaduw of in de zon. In de zon heb je meer kans op sneller uitdrogen van de grond. Daar houdt de Helleborus niet van.
    Staat de Winterroos alleen in de schaduw dan zal de groei van bloemen altijd minder zijn dan in half zon, half schaduw.
  3. Graaf een gat, of gaten wanneer je meerdere Winterrozen gaat planten, en houdt een afstand aan van 35 centimeter.
  4. Meng de tuingrond met tuinaarde (daar zitten veel voedingsstoffen in), en haal de Winterroos uit de plastic pot.
  5. Zet de Winterroos in het gat en vul deze op met de door jou gemengde tuingrond. Druk deze wat aan en geef de Winterroos water.
  6. Geef de Winterroos 2 keer per jaar organisch meststof. Ook kalk mag je één keer per jaar toevoegen aan de tuingrond, om de Winterroos een oppepper te geven. Winterrozen houden van een kalkhoudende grond.
Winterroos planten

Op een gegeven moment zal je de Helleborus ook moeten snoeien. Hoe je dat doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe Helleborussen Snoeien? – En Wanneer Natuurlijk?‘ vol met praktische tips.

Helleborus In Pot

Een Helleborus kan heel goed in pot staan. De potten moeten wel ruim zijn én hoog. De potgrond moet speciale Helleborus potgrond zijn wil de plant het goed gaan doen. Je kunt daarbij ook wat kalk mengen door de potgrond. Een Helleborus houdt van een kalkhoudende grond. Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor planten in een pot.

Er moeten altijd gaten zitten in de pot voor een goede afwatering. Dat betekent dan het water wat overtollig is weg kan lopen uit de pot. Deze plant houdt er niet van om haar wortels in natte grond te hebben staan. Let er op dat zij ook niet te droog staan. Een Helleborus houdt niet van droogte!

Wanneer het gaat vriezen kun je de potten met Helleborus tegen de gevel van het huis aan zetten voor wat meer beschutting. De plant kan op zich veel hebben wat betreft de vrieskoude. Maar wil je haar een beetje helpen dan kun je deze dus wat meer beschutting geven.

Is er kans op sneeuw dan kun je de plant(en) in pot afdekken met jute of (oude) dekentjes, voor extra bescherming.

Wanneer Helleborus Planten

De Winterroos kan je het best planten in de periode na de zomer. Dus van September tot November. De planten bloeien dan niet en kunnen hun energie geven aan het maken van wortels. De grond lekker vochtig en kunnen de wortels lekker settelen. Houdt ten alle tijde rekening met vorst. Een vorstperiode, waarin de grond hard en koud is, is geen goede periode om de Helleborus te planten.

Winterroos planten

Zolang er geen vorst in de grond zit kun ook de Helleborus planten maar dan heeft de plant even wat meer moeite met settelen omdat zij dan waarschijnlijk bloeit. De plant gaat dan én nieuwe wortels maken en wennen aan zijn nieuwe omgeving en haar bloemen moeten voedingsstoffen krijgen. Beetje veel voor een plant maar redden doet zij het wel. Het is een sterke plant. Bloemen worden en/of blijven dan niet zo heel mooi maar volgend jaar zal zij er prachtig bij staan!

Karin

Ik heb altijd van de natuur genoten - het is mij er al vroeg ingegoten. Veel wandelen en in de natuur bezig zijn en genieten van de zon op mijn gezicht. Vandaar dat de combinatie natuur en erover schrijven niet zo een gek idee is. Ik deel graag mijn kennis en draag het graag over aan eenieder die er meer van wil weten. Veel plezier bij Fleur en Flower!

Nieuwe artikelen