Hoe Vlinderstruik Snoeien? 3 Mogelijkheden


vlinderstruik
Deel deze blog via:

Vlinderstruiken of Buddleja, zijn struiken met prachtige grote bloemen eraan. Per soort zijn ook de kleuren verschillend: paars, roze of wit, die heerlijk ruiken. De naam zegt al wat de struik aantrekt. Vlinders en bijen zijn in grote getalen bezoekers en zoemen de hele dag rond de struik. Om de struik in goede conditie te houden moet daar wel aandacht aan besteed worden. Hoe en wanneer doe je dat, een vlinderstruik snoeien? 

Elk jaar in het voorjaar, de plant terugsnoeien tot 40 centimeter boven de grond.  Je kunt ook om het jaar snoeien. In najaar de uitgebloeide bloemen snoeien. De Buddleja Alternifolia, snoei je, om het jaar, een deel van de takken

Dit is in het kort hoe je een vlinderstruik snoeit. Er komt natuurlijk wel wat meer informatie bij kijken om deze plant gezond te houden na het snoeien en om de struik te stimuleren meer bloemen aan te maken. 

Wil je meer lezen over hoe je de vlinderstruik kan stekken? Lees dan onze blog ‘Hoe Vlinderstruik Stekken?‘ en je weet het meteen.

In deze blog wordt beschreven hoe en wanneer je precies moet snoeien en waarom. Maar we beginnen met het gereedschap. Ook belangrijk! 

Snoei Gereedschap 

Goed snoei gereedschap wil zeggen stevig en scherp gereedschap. Wanneer je takken en takjes kunt knippen zonder de plant te beschadigen is dit een groot voordeel. Door wonden te maken waar geen rafels aanzitten en waarvan de schors niet is losgetrokken is de kans kleiner op ziekten. De planten kunnen vaak goed tegen snoeibeurt maar dat moet dan wel op een goede manier gebeuren. Daarbij komt dat het snoeien voor jezelf ook prettig moet zijn.  

Er zijn verschillende maten snoeischaren. De één licht beter in de hand dan de andere. Probeer ze uit en kies zou ik zeggen. Ook zijn er snoeischaren voor linkshandigen. 

Welk gereedschap om de vlinderstruik te snoeien: 

 1.  Een scherp hand snoeischaartje om takjes weg te knippen en/of uitgebloeide bloemen, werkt ook sneller en effectiever. 
 1. Een scherpe en stevige takkenschaar, is ook nodig om takken weg te snoeien na de winter. De takken van de vlinderboom zijn soms best dik. Het werkt dan zeer prettig wanneer je goed gereedschap hebt. Met de takkenschaar met een platte onderkant worden de stelen van de vlinderstruik niet dicht gedrukt. Er zijn daardoor minder beschadigingen aan de takken van de vlinderstruik,. 

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Vlinderstruik Snoeien 

Een vlinderstruik snoei je 2 keer per jaar. Je snoeit na de bloei de bloemen uit de struik en zo stimuleer je de plant om meer bloemen aan te maken. In het najaar snoei je ook de vlinderstruik. In dit geval om alle takken te snoeien ongeveer 40 tot 60 centimeter boven de grond, boven de uitlopers. Deze uitlopers worden volgend jaar weer takken.  

Er is echter een uitzondering: 

De Buddleja Altrnifolia bloeit op overjarig hout. Dat wil zeggen dat er pas een bloem aan een tak komt wanneer de tak 2 jaar oud is of ouder. Maar dit wordt verderop besproken. 

Wanneer Vlinderstruik Snoeien 

Een vlinderstruik snoei je ergens eind maart of begin april. Er moet wel even gelet worden of er geen vorst meer is of nog aan zou kunnen komen. De uiteinden van de takken die gesnoeid zijn kunnen gaan bevriezen en doen dan niet veel meer. Dat zou jammer zijn.  

Snoei dus gewoon een week of wat later. De plant komt wel wat later uit maar dat is beter dan helemaal niet meer door bevriezing. 

Ongeveer maart/april snoei je dus de plant terug. Bekijk de plant en zie of er al uitlopers zijn onderaan de takken. Snoei dan ongeveer tussen de 40 en 60 centimeter vanaf de grond. Snoei de tak wel na die uitlopers. Deze zijn alvast begonnen met groei en zo hoeft de plant niet helemaal opnieuw te beginnen met blad en tak vorming.  

Wanneer je de plant echt kort wilt hebben kun je snoeien tot 30 centimeter vanaf de grond. Het duurt dan wel wat langer voor er weer takken aan de struik zitten die bloemen geven.   

Vlinderstruik Op Stam 

Ook de vlinderstruik op stam snoei je in het voorjaar kort. Zorg er altijd voor dat er een paar knoppen blijven zitten die weer uit kunnen lopen. Wanneer je dit niet doet, duurt het flink wat langer voor je er weer takken aan krijgt. De vlinderstruik moet dan helemaal opnieuw nieuwe takken vormen. 

Bloemen snoei je nadat zij zijn uitgebloeid. Zo stimuleer je de plant om nieuwe bloemen aan te maken. De bloei van de vlinderstruik is dan langduriger. 

Oude Vlinderboom Snoeien 

Wanneer je een oude, uit de kluiten gewassen vlinderboom hebt en hij is uit model of gewoon te groot dan kun je deze natuurlijk snoeien. Deze zijn waarschijnlijk al jaren niet gesnoeid of gedeeltelijk gesnoeid. De bloei loopt daardoor waarschijnlijk ook terug. 

Wil jij de vlinderstruik weer in goede conditie hebben of uitdunnen, dan kan dat. Daar zijn verschillende manier voor:

 1.  Snoei of zaag in maart of april (na de vorst) de oudste takken weg. Je kunt op deze manier je oude vlinderboom wat verjongen. Snoei kleine takken weg met een snoeischaar en dikke takken met een takkenschaar.  Dit vergemakkelijkt je handeling. Het gaat soms best zwaar wanneer je geen goed materiaal hebt om te snoeien. Takken die je helemaal weg wilt hebben snoei je dus met ‘de grond’ gelijk of tot aan de stronk. 
 2. Wanneer je wel wilt dat de hele vlinderstruik een verjongingskuur nodig heeft dan snoei je dus alle takken terug op ongeveer 50 centimeter. Kijk goed of er uitlopers zijn en snoei daar dan boven. De uitlopers zijn de nieuwe takken voor het volgende jaar en nieuwe bloemen.
 3. Wanneer je een Buddleja Alternifolia,  hebt dan moet je 2 jaar wachten want deze bloemen groeien op hout dat 2 jaar is en ouder.  

Er kan niet zo heel veel fout gaan bij het snoeien van een vlinderboom. Zij zijn sterk en er groeien ongetwijfeld weer takken aan de struik het volgende jaar wanneer je deze niet te kort af zaagt of knipt. Behalve wanneer deze bevroren zijn geweest. 

Dwerg Vlinderstruik Snoeien 

Bij een dwerg vlinderstruik wordt het snoeien niet op een andere manier gedaan. De gehele plant is wat kleiner maar de verzorging en snoeien komen overeen met de grotere soorten.  

 • Na de vorst snoeien, waarschijnlijk in maart/april.  
 • De vlinderstruik terugsnoeien op ongeveer 30 tot 50 centimeter.  
 • Snoei boven een paar uitlopers want die vormen volgend jaar de takken van deze vlinderstuik.  

Voor verdere informatie verwijs ik je naar het kopje ‘vlinderstruik snoeien’. 

Vlinderstruik Niet Snoeien 

Het kan zijn dat je geen zin hebt om de vlinderboom te snoeien dit jaar of dat je juist wilt dat de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt omdat je een grote struik wilt hebben.  

Dit kan allebei! 

De vlinderstruik kan best een jaartje niet gesnoeid worden. Het volgende jaar groeit de vlinderstuik gewoon verder waar hij gebleven was. Hij wordt dus wel hoger dan dat hij al was en er komen zeker nog bloemen in.  

Wil je deze struik helemaal niet snoeien dan kan dat ook, maar de bloei zal ongetwijfeld teruglopen na een paar jaar. Er zullen nog enkele bloemen inzitten maar lang niet zoveel als wanneer er wordt gesnoeid.  

De vlinderstruik kan 2 tot 3 meter hoog worden. Afhankelijk van de snoei natuurlijk. 

Buddleja Alternifolia Snoeien

Deze vlinderstruik heeft een iets andere snoeiwijze dan de andere vlinderstuiken. Deze struik groeit dus op 2-jarig hout en ouder hout.  

Dit wil dus zeggen dat wanneer je de hele struik snoeit er het volgende jaar geen bloemen aan zitten.  

Wordt deze Buddleja alternifolia te hoog of te wijd, dan zul je hem kunnen snoeien op één van deze wijze: 

 1. Snoei bijvoorbeeld de helft van alle de takken weg (de achterkant bijvoorbeeld) op 50 centimeter vanaf de grond. Het jaar erna snoei je dan de voorkant van de oude takken weg.  Zo heb je toch nog een gedeelte van de takken die bloemen blijven geven.  
 2. Of snoei alleen oude takken weg of takken die in de weg zitten.  Ook hier blijf je dan gewoon bloemen houden aan de andere takken.
 3. Je kunt ook de gehele plant rigoureus op 50 centimeter terugsnoeien en 2 jaar wachten tot er weer bloemen aan komen. De takken zelf groeien wel gewoon het volgende jaar weer terug. Het jaar erna krijg de vlinderplant weer bloemen.  De plant is zeker weer in model en zit zeker niet meer in de weg.

Karin

Ik heb altijd van de natuur genoten - het is mij er al vroeg ingegoten. Veel wandelen en in de natuur bezig zijn en genieten van de zon op mijn gezicht. Vandaar dat de combinatie natuur en erover schrijven niet zo een gek idee is. Ik deel graag mijn kennis en draag het graag over aan eenieder die er meer van wil weten. Veel plezier bij Fleur en Flower!

Nieuwe artikelen