Hoe Vlinderstruik Verplaatsen? – En wanneer natuurlijk!

Wanneer vlinderstruik snoeien

Insecten en vlinders zijn dol op een vlinderstruik. De grote paarse, witte of roze bloemen trekken vele vlinders aan en dat je goed voor jouw tuin, en ook nog eens gezellig. Vlinderstruiken uit het tuincentrum zijn meestal 0,5 meter hoog. Echter, de boom kan wel uitgroeien tot een hoogte van 4 meter. En dan kan je overwegen om je vlinderstruik te verplaatsen.

Vlinderstruik verplaatsen. Verplaats de vlinderstruik in de herfst of aan het einde van de winter naar de nieuwe plaats. Zorg voor goed waterdoorlatende grond en een paar uur zon per dag. Wees voorzichtig met de wortels, probeer er zo veel als mogelijk, mee te verplaatsen.

Logisch, wanneer je gelijk aan het verplaatsen denkt wanneer de vlinderboom te groot is, maar mogelijk is snoeien voor jou nog een optie. Je kunt er alles over lezen in ons artikel: snoeien van de vlinderstruik. Er zijn namelijk 3 mogelijkheden om een vlinderboom te snoeien. Als dit niet werkt, kan je de struik altijd nog verplaatsen.

Vlinderstruik Verplanten

Tja, als je dan toch moet verplaatsen, doe het dan wel op een goede manier en in de juiste periode.

Hoe ouder de vlinderstruik, hoe dieper de wortels verankerd zijn in de grond. Jonge bomen van twee tot drie jaar oud, hebben wortels die nog niet diep verankerd zijn.

Maar ook deze jonge struiken moet je voorzichtig verplaatsen om de lange penwortels en de kleine, fijne haarwortels zo min mogelijk te beschadigen.

De lange wortels zorgen ervoor dat voedingsstoffen naar de struik worden geleid en dat de afvalstoffen worden afgevoerd. Tevens zorgen zij ervoor dat de vlinderstruik stevig verankerd wordt in de grond en elke storm kan doorstaan.

vlinderstruik verplaatsen

De aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen gebeurt door de kleine haarwortels die op de dikke wortels zitten. Tijdens het verplaatsen willen we de wortels zo min mogelijk beschadigen. Zo zal de vlinderstruik eerder enbeter herstellen.

De bodem voor de vlinderstruik moet ook goed zijn. Ook dit helpt bij het herstellen van de vlinderstruik. De vlinderstruik staat het liefst in goede afwaterende grond met een paar uur zon per dag, dus in halfschaduw. Is de grond niet goed waterdoorlatend dan kan je de grond verbeteren met tuinaarde en grof zand. Meng dit goed met elkaar en doe het voor een deel in het gat dat je gegraven hebt.
Om te controleren of het goed waterdoorlatend is, kan je twee emmers water in het gat gooien. Dit water moet in redelijke tijd opgenomen zijn door de grond.

Ben jij op zoek naar een vlinderstruik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Vlinderstruik Verplaatsen

Wat ook mee helpt bij het herstel van de vlinderstruik, is om het verplanten van de vlinderstruik in de juiste periode te doen.
De beste periode is in dit geval, wanneer alle bladeren zijn afgevallen, dus in de herfst periode. De boom is dan in ruste.

Lukt het je niet in de herfst periode dan kan je het ook nog doen aan het eind van de winter/vroege voorjaar. De plant heeft, als het goed is nog geen bladeren dus de sapstromen zijn nog niet opgang gekomen. Met andere woorden, de waterbehoefte van de vlinderstruik is laag.

Als de vlinderstruik eenmaal groeit en de sapstromen zijn opgang gekomen dat kan je de struik beter maar niet verplaatsen. De struik heeft dan heel veel moeite om te herstellen, als de vlinderstruik al herstelt!

Oude Vlinderstruik Verplanten

Een (oude) vlinderstuik verplaatsen vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode is de kans op succes groter. Er zijn echter geen garanties te geven. Het eerste jaar geeft de boom mogelijk minder bloemen maar het tweede jaar is de boom helemaal weer op krachten.
Als het een te zware klus is, raad ik je aan om een extra paar handen in te schakelen.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Graaf de vlinderstruik zo breed mogelijk rond de takken bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de vlinderstruik de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de boom al meerdere jaren oud is en de boom goed verankerd is in de grond.
  2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
  3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de vlinderstruik, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan.
    De beste plaats voor de vlinderstruik is een plaats waar de struik ongeveer 5/6 uur zon kan meepakken.
  4. Til de struik naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond.
  5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen maar het beste is om deze ook te verwijderen.
  6. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
  7. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
  8. Geef de vlinderstruik in het begin regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.
vlinderstruik verplaatsen
Een kluit in antiworteldoek

Op deze manier heb je er alles aangedaan om op de juiste manier de vlinderstruik te verplaatsen. Nu is het een kwestie van afwachten en hopen dat de vlinderstruik in het voorjaar weer gaat groeien en gaat bloeien!

Bekijk onderstaande video als je meer bloemen aan je vlinderstruik wilt hebben en voor andere tips.

Vlinderstruik Hangt Slap Naar Verplaatsen

Als bovenstaande gebeurt dan is de struik (waarschijnlijk) niet in de juiste periode verplaatst. Als de vlinderstruik al bladeren en bloemen heeft is verplaatsen eigenlijk geen optie meer.

De bladeren en/of bloemen hebben veel vocht nodig en de kapotte wortels van de vlinderstruik kunnen deze niet leveren. Ze moeten eerst herstellen van de verplaatsing. Gevolg is dat de takken, bladeren en bloemen gaan hangen. In het ergste geval sterft de struik af.

Blijf in elk geval genoeg water geven.

Vlinderstruik Verplanten En Snoeien

Tijdens het verplaatsen kan je overwegen om de vlinderstruik gelijk te snoeien. Zo kan je de struik in model brengen en oud hout verwijderen.

Zo creëer je licht en ruimte voor de aanmaak van nieuwe scheuten. Aan deze nieuwe scheuten komen weer de bloemen. De meeste vlinderstruiken bloeien op één jarig hout, echter de Buddleja Altrnifolia bloeit op overjarig hout. Dat wil zeggen dat er pas een bloem aan een tak komt wanneer de tak 2 jaar oud is of ouder. 

Tip: voordat je gaat verplaatsen kan je eerst snoeien zo hoef je namelijk minder mee te nemen naar de nieuwe plaats.

Lees hiervoor onze blog over het snoeien van de vlinderstruik.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!