Vlinderstruik Verzorgen, Het Hele Jaar Door!

Wanneer vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik in de tuin is echt wel een cadeau aan jezelf. De bloemen zijn prachtig, en de vlinders vliegen af en aan om van de heerlijke nectar te snoepen. Vlinderbomen bloeien lang, van juli tot aan oktober. De kleur van de bloemen kunnen paars, roze of wit zijn.

Let er wel op dat er verschillende soorten Vlinderstruiken zijn, grote en kleine soorten. Kleine soorten kunnen in pot worden gezet, de grote soorten niet. Deze kunnen wel 4 meter worden. De wortels hebben dan veel ruimte nodig en dat is in een pot niet te doen.

De vraag hoe je een vlinderboom het beste kunt verzorgen, wordt in het tabel, hieronder, kort beantwoord. Verderop gaan we er uitgebreid op in. Dus, alle informatie komt uitgebreid aan bod!

Lees ook: Hoe Vlinderstruik Stekken (3 Manieren)

Hoe Je Een Vlinderstruik Het Beste Verzorgen?

In onderstaand tabel lees je in het kort hoe je de vlinderstruik kunt verzorgen:

StandplaatsZon of half zon/halfschaduw
GrondsoortGoed doorlaatbare grond, die vochtig moet blijven, niet nat!
Water gevenIn de volle grond: een vochtig blijvende grond, zeker niet nat.
In pot: Regelmatig water geven, grond mag vochtig zijn en blijven, niet nat!
BemestenGeef in het voorjaar meststof voor siertuinen. Wanneer de grond zuur is
mag je 1 keer per jaar wat kalk strooien om de grond wat te neutraliseren.
SnoeienSnoei in het voorjaar de grote vlinderstruik tot 50 centimeter. Snoei de kleine vlinderstruik tot 30 centimeter.
VerplaatsenVerplaats de vlinderstruik in de herfst.
Vatbaar voorDe vlinderstruik is een sterke plant. Blad etende kevers kunnen voorkomen.
WinterhardJa, zolang het niet kouder wordt dan min 15 graden.
GroenblijvendNee.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw Vlinderstruik goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, lees dus snel verder of bekijk deze korte video!

Ben jij op zoek naar een vlinderstruik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vlinderstruiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

Een vlinderstruik staat graag in de zon. Hoe meer zon hoe meer bloemen de struik kan maken. Staat de vlinderstruik in de zon met wat schaduw, dan is dat ook geen probleem. Zolang de struik over het algemeen, maar in de zon staat. Dat is ook beter in de wintertijd, maar daarover later meer.

De vlinderstruik kan wel vier meter hoog worden en heeft ook in de breedte ruimte nodig om te groeien. Zet de struik dus niet te krap tegen andere planten en/of struiken aan. Geef hem de ruimte om volop te kunnen groeien en bloeien.

Zet daarbij de struik, als het even kan, in het zicht. Niet voor niets is deze struik een plaat je om te zien. Daarbij brengen vlinders graag een bezoek. Wil je dit zien wanneer je in de tuin zit, plaats de vlinderstruik dan in het zicht van het terras, voor urenlang kijkplezier!

Bodemsoort

vlinderstruik verzorgen

De vlinderboom houdt van een grond die goed water doorlaat. Echte kleigrond is niet zo zijn ding dus. De zuurgraad van klei is wel weer goed, dus wanneer je de kleigrond heel goed hebt gemengd met compost en/of organische mest, bijvoorbeeld, dan is dat zeker een mogelijkheid.

De grond mag namelijk niet te nat zijn en blijven. Er kan dan wortelrot ontstaan en dat betekent het einde van de vlinderstruik. De wortels kunnen dat geen vocht meer opnemen en zo sterft de struik af.

Echt veel voeding heeft deze struik niet nodig, maar de grond mag niet te zuur zijn. Daar houdt deze vlinderstruik niet van. Veengrond en zand zijn zure gronden die de vlinderstruik niet echt waardeert. Om dat zuurgraad te verminderen kun je één keer per jaar wat kalk strooien rondom de struik.

Geef daarna wat water zodat de kalk kan worden opgenomen door de grond. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de kalk. Zo weet je precies hoe je dat moet doen.

Watergeven

Wanneer er een kleine vlinderstruik in een pot staat, geef je, vooral in de warme zomer, regelmatig water. De grond in de pot mag niet uitdrogen, maar ook niet doorweekt zijn. Vochtig houden is het beste en dit kun je bepalen door even je vinger in de grond te steken.

Staat de vlinderstruik in de volle zon in een pot dan moet je natuurlijk meer water geven dan wanneer de kleine vlinderstruik half in de zon en schaduw staat. Houd hier rekening mee.

Staat de vlinderstruik (groot of klein) in de volle grond, in de tuin, dat kun je in de zomer regelmatig, de grond nat sproeien. Water verdampt uit de grond in de volle zon, dus dat moet je aanvullen. Hoe kouder het wordt, hoe minder water he hoeft te geven.

Bemesten

Bemesten is niet heel erg nodig. Kalk geven, wanneer de struik in zure grond staat, is wel belangrijk. Zo neutraliseer je de grond en daar houdt de vlinderstruik van.

Wil je mest geven, dan kun je dat in het voorjaar doen om de struik een boost te geven met het opstarten van de plant die uit zijn ‘winterslaap’, en om bladeren en bloemen aan te maken. Doe dit dan in maart of april.

Snoeien

Er zijn verschillende manieren om te snoeien. Je kunt de uitgebloeide bloem snoeien, om zo de plant te stimuleren om meer bloemen te maken. Je kunt ook in het voorjaar de struik snoeien, tot 40 a 50 centimeter van de grond af. De kleine vlinderboom kun je tot 30 centimeter vanaf de grond snoeien. Doe dit ook in het voorjaar, en altijd na de vorst. Dus houdt het weerbericht goed in de gaten.

Lees ook: Een Vlinderstruik Snoeien, Wanneer En Waarom Doe Je Dat?

Verplaatsen

Wanneer je de vlinderstruik op de juiste manier wilt verzorgen, verplaats je deze struik in het voorjaar of najaar. Doe je dat op een ander moment, dan kun je problemen verwachten. Verplaats de vlinderstruik dus in maart of april, voordat de plant net uitloopt of in het najaar, na de bloei. Wil je meer informatie over het verplaatsen van deze prachtige struik, lees dan even: Hoe Vlinderstruik Verplaatsen? – En wanneer natuurlijk!

Vatbaar Voor …

Het zou mogelijk kunnen zijn dat er een rits aan kevers op de vlinderstruik zitten die de bladeren kaal vreten. Over het algemeen genomen is deze vlinderstruik een sterke plant en heeft hij niet of geen ziektes die regelmatig terugkomen.

Winterhard/Wintergroen

Nee, wintergroen is de struik zeker niet. De vlinderstruik verliest zijn bladeren in de herfst. Winterhard is hij zeker wel omdat de temperaturen in ons land bijna niet onder de 15 graden komt. Dat redden de wortels prima en de plant prima!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen