Wanneer Vlinderstruik Snoeien Voor Mooie Grote Bloemen?

Wanneer vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik kan inderdaad worden gesnoeid. Dat is ook handig, want de vlinderstruik niet snoeien kan leiden tot een metershoge struik, die wat kalend wordt en waarvan de bloemen hoog in de struik komen te zitten. Wanneer je een vlinderstruik goed hebt kunnen snoeien, heb je een prachtige struik in de tuin staan, waar de bloemen op ooghoogte bloeien. Daarbij krijgt de bloemen van deze vlinderstruik veel bezoek van vlinders. De struik heet niet voor niets vlinderstruik! Hoe leuk is dat?

Wanneer en hoe snoei je een vlinderstruik? Snoei na de vorstperiode (maart-april) de hele struik terug op om en nabij de 40 centimeter vanaf de grond. Snoei niet veel later, bloemen bloeien op eerstejaars takken. Zorg voor een scherpe schaar en/of takkenschaar. Snoei de uitgebloeide bloemen, maar dat hoeft niet.

Ben jij op zoek naar een vlinderstruik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vlinderstruiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer en Waarom Moet Je De Vlinderstruik Snoeien?

Snoei de vlinderstruik om en nabij maart en april, na de vorst. Snoei je tijdens een vorstperiode, dan kunnen takken van jouw vlinderstruik doodvriezen.
Je snoeit een vlinderstruik om de struik mooi te houden en om ervoor te zorgen dat ieder jaar de hoeveelheid bloemen gelijk blijven en niet minder worden.

Een niet gesnoeide vlinderstruik groeit uit tot een, zeg vier meter hoge struik. Je kunt je voorstellen dat het lange slungelige takken worden, waar bovenin ergens bloemen zitten. Deze bloemen kun je bijna niet meer ruiken, zo hoog zitten ze. En genieten kun je er ook amper van, maar het kan ook een keuze zijn om niet te snoeien.

Aan de onderkant worden de takken wat kaal. Geen leuke volle bos met bladeren, maar alleen tak en hier en daar een blad. Niet echt de vlinderstruik die jij voor ogen had, denk ik.

Daarbij komt dan een vlinderboom die niet geregeld jaarlijks, of elke twee jaar wordt gesnoeid, minder bloemen krijgt. Wat dit betreft, geldt ook hier: Snoeien doet bloeien!

Dus snoei elk jaar, je mag een jaartje overslaan wanneer dit zo uitkomt, maar snoei! Zo krijg je een fantastische volle bos van twee en een halve meter, met prachtige volle bloemen, die heerlijk ruiken en waar regelmatig vlinders op af komen. Een cadeautje!

Waar Op Letten Tijdens Het Snoeien Van De Vlinderstruik?

Wanneer vlinderstruik snoeien

Er zijn altijd een aantal zaken waar je op moet letten bij het snoeien van een vlinderstruik. Zoals ‘wanneer snoei je een vlinderstruik en hoe doe je dat?

  • Snoei in maart tot en met april
  • Snoei met een scherpe schaar of takkenschaar
  • Snoei uitgebloeide bloemen, hoeft niet
  • Snoei niet in het najaar
  • Hoe meer de vlinderstruik goed is verzorgd, hoe beter deze de snoei aankan!
  1. Wanneer je in maart op april snoeit, groeien er sterke takken waaraan de mooie grote bloemen groeien. Bloemen groeien aan de takken die dit jaar zijn gegroeid. Snoei je later dan krijg je ook veel later bloemen en kun je dus korter genieten van deze bloemen. Dat zou jammer voor jou en de vlinders zijn.
  2. Snoeien doe je altijd met een scherpe en schone schaar of, bij dikke takken, met een takkenschaar. Wanneer je geen schoon en scherpe scharen gebruikt kunnen takken ziek worden. De takken kunnen gaan rafelen bij het uiteinde die zijn afgeknipt. Je kunt je voorstellen dat dat geen goede zaak is en dat de struik er minder mooi van uit gaat zien.
  3. Je mag uitgebloeide bloemen snoeien, maar dat hoeft niet. Wanneer je ze wel snoeit, stimuleer je de vlinderstruik om nieuwe bloemen uit te laten komen. Doe je dit niet dan mag je de uitgebloeide bloemen laten zitten, tot je de hele tak snoeit in het voorjaar. Daar is ook niets mis mee.
  4. Wanneer je in het najaar snoeit, heb je kans dat de struik de wonden van de takken niet meer goed kunnen dichten. Deze takken kunnen zelf bevriezen en dood gaan. Dit is natuurlijk niet goed voor de struik. De sapstroom wordt namelijk een stuk langzamer dan in het voorjaar waardoor wonden van de takken niet meer goed kunnen genezen.

    In het voorjaar gaan alle bomen en struiken op ‘aan’. In het voorjaar gaat de sapstroom weer sneller door de takken en krijgen de takken meer voeding. De wonden op de takken genezen veel sneller. Snoei daarom in het voorjaar!
  5. Wanneer je een vlinderstruik goed verzorgd, dus goede voeding, goede grondsoort en juiste standplaats, met voldoende water geeft, dan kun je er van op aan dat na de snoei de takken sterk en mooi terug komen. Een verwaarloosde boom doet het altijd minder goed. Dus verwacht geen wonderen van een verwaarloosde gesnoeide boom, verzorg deze boom het hele jaar goed. Dan kun je lang genieten van deze prachtige vlinderstruik.

Heb je een vlinderstruik gesnoeid? Gebruik dan één van deze vlinderstruik takken om te stekken. Nog een vlinderboom erbij is altijd leuk!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen