15 Winterharde Planten Voor De Border, Hoge En Lage!

Hoge potplanten buiten

Er zijn prachtige winterharde planten voor de border te vinden, die het hele jaar door boven de grond blijven of overwinteren met hun wortels in de grond. Deze komen het voorjaar dan weer boven de grond om uit te groeien tot een prachtige plant. Er zijn winterharde planten met bloemen, maar ook zonder bloemen, die prachtig in de border zullen staan. Soms zijn de bladeren prachtig van vorm, kleur of geur. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. In deze blog schrijf ik over gevarieerde planten, met en zonder bloem, die winterhard zijn en in de border kunnen staan. Geniet van de mooie foto’s die erbij staan en die jou een idee geven hoe ze eruit zien.

1. Wolfsmelk (Euphorbia)

winterharde planten voor de border

De kleur van Wolfsmelk vind ik altijd erg bijzonder. De groengele kleur steekt dan ook altijd mooi af tegen andere groene kleuren blad van de andere (winterharde) planten. Omdat deze plant erg mooi in een border staat, is het wel verstandig om deze in het midden of achteraan te zetten. De plant wordt namelijk in volwassen toestand ongeveer 90 centimeter. Hij staat graag in de zon en kan in de winter een temperatuur verdragen tot min 20 graden.

Ben jij op zoek naar borderplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod speciaal samengestelde borderpakketten tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

De volgende in de lijst van winterharde planten voor de border is de prachtige Elfenbloem.

2. Elfenbloem (Epimedium)

winterharde planten voor de border
Een voorbeeld van een Elfenbloem

Deze Elfenbloem kan zeker ook goed overwinteren tot min 25 graden. Wintergroen zijn sommige soorten niet, wat betekent dan de bladeren in het najaar verdorren en verdwijnen. In het voorjaar komt deze leuke plant weer prachtig op. Sommige soorten zijn wel wintergroen. Hij wordt ongeveer 30 centimeter en dan is het leuk om deze plant aan de voorkant van de border te zetten, dan valt hij niet weg bij hogere planten.

Het is geen snel groeiende plant, dus is het aan te raden om er een aantal bij elkaar te zetten zodat één plantje niet wegvalt tussen de andere border planten. De bloemen hebben per soort verschillende kleuren bloemen en zijn bijzonder van vorm.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

3. Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia)

winterharde planten voor de border

De Schoenlappersplant is ook één van de winterharde planten voor de border. Hij wordt namelijk 40 centimeter hoog en krijgt de bloemen die roze of paars zijn. En natuurlijk is deze plant winterhard, maar ook wintergroen. Dat betekent dan je in de winter ook wat groen in de tuin hebt staan. Ik vind dat altijd een cadeautje!

De Schoenlappersplant staat graag in de zon, maar half in de zon is ook prima. Al vroeg in het voorjaar komen er bloemen aan deze plant en dus bloeit hij in april en mei. Aan deze plant kun je écht zien dat het voorjaar wordt.

4. Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)

winterharde planten voor de border

Nog een plant die in het rijtje ‘winterharde planten voor de border’ past, is de Dwergmispel. De dwergmispel heeft een prachtige uitstraling met zijn rode besjes die in het najaar aan de plant groeien. Ze zijn fel rood en vallen zeker op in een tuin met groen. Het is een laagblijvende plant die winterhard en wintergroen is. Dus ook met deze plant blijf je groen in de border houden.

Deze dwergmispel kan in de volle zon staan, maar zeker ook in halfschaduw. Hij wordt ongeveer 15 centimeter hoog, dus vooraan in de border zal hij zeker mooi staan.

Lees ook: 10 x Rotsplantjes Winterhard, Vele Kleuren!

5. Zonnehoed (Echinacea)

bijenplanten
Gele zonnehoed

Deze bloemen zijn winterhard en staan prachtig in een border. Wintergroen zijn ze niet, ze verdwijnen in het geheel in de winter, maar komen in het voorjaar weer prachtig op. Ze worden ongeveer 1 meter hoog en groeien met de jaren uit tot een leuke bos met bloemen.

Ze staan graag in de zon! Hoe meer zon, hoe meer bloem. Ze zijn in verschillende kleuren te verkrijgen zoals geel, paars en rood. Zet de Zonnehoed wel wat achteraan in de border, zodat je lagere planten voor deze zonnehoed kunt zetten. Ze zitten elkaar dan niet in de weg.

Zet de bloemen wat beschut zodat ze niet omwaaien bij wind, of zorg voor wat ondersteuning.

6. Zonneroosje ‘The Bride’

winterharde plant voor de border

Dit liefelijke zonneroosje is een winterharde en wintergroene plant, die goed tegen de vrieskou is bestand. Deze winterharde plant blijft het prima doen tot min 23 graden in de border. In juni tot en met augustus zal dit zonneroosje bloeien en witte bloemetjes geven.

Hij wordt ongeveer 25 centimeter hoog en zal prima tot zijn recht komen, vooraan in de border. En wanneer deze plant dan lekker in het zonnetje staat heeft hij het ook nog naar zijn zin.

Lees ook: 16 x Groenblijvende, Winterharde Planten Voor Bloembakken

7. Skimmia ‘Gwenllian’

Winterharde planten voor de border
Skimmia

De Skimmia is een prachtige winterharde en winterbloeiende plant en zal prachtig in de border staan. De knoppen zijn rood en de bloemetjes worden prachtig wit. Hij vormt zijn knoppen in november en bloeit prachtig tot en met april. Ook een leuke voorjaarsbloeier dus. Houdt de grond altijd vochtig. Uitdrogen vindt de plant echt niet fijn. Bij echt warme dagen moet je dus wel sproeien.

Zet ook deze plant een beetje achter in de border. Hij kan namelijk één tot anderhalve meter hoog worden. Deze Skimmia kan op een lichte plek, niet in de volle zon rond het middaguur, en liefst halfschaduw. Dan doet deze plant zijn uiterste best om te shinen.

8. Lavendel

Ook Lavendel mag niet in het rijtje ‘winterharde planten voor de border’ vergeten worden. Want tjee, wat is dit een plant bij uitstek voor de border. En winterhard is de plant zeker, al kun je bovenop de aarde wat mulch plaatsen om de wortels te beschermen in een stevige vrieskoude periode.

Het liefst staan deze planten in het zonnetje en een beetje uit de wind. Ze worden ongeveer een meter hoog en mogen na de bloei worden gesnoeid. Zorg er wel voor dat je niet helemaal tot op het hout snoeit, want dan kan de lavendel wel eens het loodje leggen.

Nog een paar winterharde planten voor in de border? Wat dacht je van een kruid, bieslook?

9. Bieslook

winterharde planten voor de border

Bieslook, ook één van de winterharde planten voor de border, is zeker ook winterhard. Wintergroen is deze bieslook niet, maar wees gerust: in het voorjaar komt deze plant echt weer op. Ze worden niet zo hoog, ongeveer 20 centimeter.

De sprieten kun je eten en smaken een beetje naar ui. Heerlijk bij veel gerechten. Je kunt ze vooraan in de border zetten. Dat staat leuk, maar is ook handig wanneer je een handje bieslook van de plant wilt knippen om in gerechten te verwerken.

Wanneer bieslook gaat bloeien kun je de plant ook met rust laten en lekker geniet van de leuke paarse bloementjes, die zich in bolletjes laten zijn. Niet dat dat noodzakelijk is, want de bloemen kun je ook eten en/of ter decoratie leggen bij gerechten.

Lees ook: 10 x Winterharde Hangplanten Voor Buiten!

10. Muurpeper

winterharde planten voor de border

Muurpeper is een vetplantje waar je van moet houden. Het is een fantastisch borderplantje. Wanneer deze eenmaal in jouw tuin staan zal hij daar ook een poosje blijven. Het is een plantje dat elk jaar uitbundig geel bloeit en in de winter groen is.

Het is een vaste plant die als plukjes, laag bij de grond blijft, ongeveer 3 tot 5 centimeter. Een echte bodembedekker, maar ook geen echte woekeraar. Het zijn losse kleine steeltjes bij elkaar die, wanneer je ze denkt op te pakken, uit elkaar valt.

Bij de bloei komt dit plantje iets hoger te liggen dan wanneer hij niet bloeit. Ik vind dit plantje prachtig in de border, wel vooraan, en mag van mij overal in de tuin tevoorschijn komen.

11. Meisjesogen (Coreopsis)

winterharde planten voor de border

Dit leuke plantje, ook één van de winterharde planten voor de border, is in verschillende kleuren te verkrijgen. Ze staat fantastisch in de border. Met haar roze blaadjes, wordt dit plantje ongeveer 30 centimeter hoog. Zet de plant dan ook lekker een beetje vooraan, anders kan deze wegvallen tussen de wat hogere planten.

Het is een sterke plant die een goede winter (tot min 20 graden) prima kan doorstaan. De grond waarin deze plant graag staat kan het beste goed waterdoorlatend zijn en een voedselrijke bodem hebben. Zet deze Meisjesogen lekker in het zonnetje en zij zal bloeien als de beste.

12. Vrouwenmantel

winterharde planten voor de border

Vrouwenmantel is een vrolijke plant met vele, gele bloemen. In de zon is ze het gelukkigste, en geeft ze meer bloemen dan in de schaduw. Ook kun je de Vrouwenmantel prima gebruiken als bodembedekker en krijgt onkruid geen kans in de buurt van deze plant. Deze plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog, dus hij kan best een beetje in het midden in de border staan.

De winter overleven kan de vrouwenmantel prima; zelfs in -35 graden Celsius overleeft ze. Verder is de Vrouwenmantel niet alleen winterhard, maar ook wintergroen. Zo kun je dus zelfs in de kou genieten van een groene tuin.

Om haar te helpen haal je wel aan het eind van de zomer alle bruine blaadjes weg en de uitgebloeide bloemen. Zo kunnen alle voedingsstoffen naar de bladeren die wel nog gezond zijn.  

Lees ook: 12 Blauwe Vaste Planten Winterhard

13. Margriet

winterharde planten voor de border

De margriet is waarschijnlijk een van de meest bekende planten, met haar kenmerkende witte bladeren rond een geel hart. Gelukkig is deze plant niet alleen heel mooi om naar te kijken, maar is ze ook nog eens heel makkelijk in onderhoud.

Deze margriet wordt ongeveer 50 centimeter hoog en staat graag wat beschut. Midden in de border, met wat planten om haar heen, is een ideale plek, ook als steun en beschutting.

Zet deze plant het liefste in de volle zon, maar halfschaduw is ook een optie. De winter overleeft ze prima, zelfs tot -26 graden Celsius, maar houdt er rekening mee dat ze dan haar bladeren wel verliest. Dit betekent niet dat deze plant afsterft; in de lente komen er weer nieuwe blaadjes tevoorschijn.

Houd er rekening mee dat de Spaanse Margriet niet winterhard is.

De volgende in de lijst van ‘winterharde planten voor in de border is de Dropplant’.

14. Dropplant

winterharde planten voor de border

Een dropplant (Agastache) is een vaste plant die heerlijk naar drop ruikt wanneer je over de bladeren wrijft met je vingers. De smaak is heel anders, namelijk een anijssmaak. Bloemen en bladeren kun je gebruiken voor Potpourri en neerzetten in de kamer, wanneer je deze geur lekker vindt.

Deze winterharde plant is een plant bij uitstek voor de border. Hij wordt ongeveer 60 centimeter hoog, met bloem en staat dus prachtig midden of achterin de border, waar zij haar prachtige bloemen kan laten zien.

Winterhard is deze plant zeker, maar gaat het echt hard vriezen, dan kan deze plant wel wat hulp gebruiken. Leg wat mulch over de aarde onder de plant. Zo bescherm je de wortels. De dropplant is niet wintergroen, dus in het najaar verdort de plant en komt in het voorjaar weer vrolijk boven de grond.

15. Leliegras

winterharde planten voor de border

Leliegras, echt wel een andere plant dat een graslelie, is een echt winterharde plant voor de border. Met haar prachtige bloemen, die paars van kleur zijn, steken zij mooi af bij haar groene bladeren. Het zijn de bloemaren die in een border mooi tot zijn recht komen. Wanneer je vroeg in het voorjaar snoeit, zal de plant mooie bloemen krijgen, die bloeien tot in het najaar.

Winterhard is deze plant wel, mits je het niet snoeit in het najaar. Het blad kan dan bescherming bieden aan de wortels. Zet de plant wel in een grond die goed vocht doorlaatbaar is. Zo kan regenwater goed weglopen en kunnen de wortels niet bevriezen.

Misschien dat je in deze blog nog wat meer planten kunt vinden die winterhard zijn en die heel goed in de border passen : 8 vaste planten voor in de volle zon die winterhard zijn.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen