Krentenboom Snoeien, Doe Dat In De Juiste Maand!

Een krentenboom is een pracht voor het oog het hele seizoen door. In het voorjaar krijgt hij roodbruine blaadjes gevolgd door liefelijke witte bloemetjes. De besjes die volgen worden donker, bijna zwart, die gegeten kunnen worden. Zij smaken zoet. Bij het volgroeien van de blaadjes worden zij groen en daarna, in de herfst worden de bladeren mooi met verschillende kleuren, wat ook weer een lust is voor het oog. Dus wil je veel kunnen genieten van een krentenboom, kun je kiezen tussen een krentenboom of een krentenboom struik, die eveneens hoog kan worden. Wil je een krentenboom snoeien omdat deze toch te hoog wordt dan zijn daar een aantal regels waar je je aan kunt houden.

Krentenboom snoeien: In principe hoef je een krentenboom niet te snoeien. Snoei wel altijd dode en zieke takken weg van deze boom. Je mag takken die in de weg zitten of overlast veroorzaken wel snoeien. Wanneer je een krentenboom wilt verjongen kun je deze snoeien door oude kale takken weg te knippen of zagen. Snoeien doe je alleen in November en December.

Er zijn krentenboom bomen en krentenboom struiken. Deze twee snoei je op een andere manier. We beginnen met de krentenboom boom.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Krentenboom Snoeien, Wanneer Doe Je Dat?

Je kunt een krentenboom alleen snoeien in November en December. De sapstroom is dan gestopt en de boom of struik is in zijn winterslaap. Wanneer je dan snoeit, merkt de krentenboom niet veel van het snoeien. Wanneer je toch in andere maanden snoeit kan de boom echt doodbloeden. Deze sapstroom van de krentenboom is echt niet te stoppen en je zult je keuze betreuren. In het voorjaar groeit de boom razendsnel weer aan. De boom kan wel 6 meter hoog worden. In een vrijstaande tuin zal niemand last krijgen van zo een dijk van een boom. Mocht dat wel het geval zijn dan kun je deze boom snoeien, maar in principe hoef je deze niet te snoeien.

Krentenboom snoeien

Het kan zijn dat de boom te dicht bij een schuur of raam staat en dat er takken tegen het raam schuren of een dakgoot wegdrukken. Dat is het natuurlijk tijd om de krentenboom te snoeien.

Wanneer je snoeit zorg je altijd voor een scherpe takkenschaar, snoeischaar of zaag, wanneer het echt dikke takken zijn. Wanneer deze niet scherp zijn, kunnen er rafels aan de wond van de boom komen waardoor er makkelijker ziektes kunnen ontstaan. Ook een schone schaar of zaag is van belang.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Krentenboom Meerstammig Snoeien, Hoe Doe Je Dat?

Een krentenboom kan dus ook meer stammig zijn. Deze heeft meer een struikvorm. Deze vorm krentenboom heeft meerdere stammen en is dichter van structuur. Je hoeft ook deze krentenboom meer stammig, niet te snoeien, maar ook hier geldt, wanneer hij in de weg staat of hij gaat een vorm aannemen die je niet wenst dan kun je snoeien. Snoei alleen aan de buitenkant van de struik/boom, anders gaat het model echt uit zijn vorm raken en snoei ook hier alleen in November en December. De struik bloedt ook dood wanneer je snoeit tijdens de groei, in andere maanden. Deze sapstroom is niet te stoppen zoals bij andere bomen. Dus wees gewaarschuwd!

Krentenboom snoeien

Het kan zijn dat de krentenboom aan de onderkant kaal wordt wanneer de stuik al wat jaren in de tuin staat. Je kunt de krentenboom stuik dan verjongen. Je kunt dan de oudste takken tot 50 centimeter vanaf de grond snoeien.

Dit stimuleert de groei in het voorjaar en zo zullen er weet nieuwe takken aankomen die de kale gedeeltes weer opvullen. Het beste is om dit niet in ene te doen. Snoei ieder jaar een paar oude takken die kaal zijn aan de onderkant. Dat kan de krentenboom goed handelen.

Een krentenboom kan je niet in een model snoeien zoals een buxus bijvoorbeeld. De structuur van de meer stammige krentenboom leent zich daar niet voor. Het heeft een vrij open structuur waardoor een vorm nauwelijks waarneembaar is, die je hebt gesnoeid.

Waarom Ga Je Een Krentenboom Snoeien?

Wanneer je toch een krentenboom of struik wilt snoeien bedenkt dan in eerste instantie waarom je dit wilt doen en wat je weg wilt snoeien. Het zou jammer zijn wanneer je in het wilde weg gaat snoeien en achteraf denke “mmm, iets te veel’. Wanneer ga je een krentenboom snoeien:

  • Je kunt een krentenboom snoeien wanneer een kaal stuk wilt opvullen. Snoei zorgt ervoor dat de boom in het voorjaar uit gaat lopen in de buurt waar jij gesnoeid hebt.
  • Je kunt takken weg knippen wanneer deze tegen iets aan drukt en kapot kan maken, zoals een dakgoot of raam.
  • Je wilt het model veranderen waardoor je één of een paar takken wilt snoeien.
  • Wanneer de oude krentenboom, model struik, aan de onderkant kaal wordt kun je ook je krentenboom verjongen door te snoeien.

Er zijn dus verschillende redenen, wanneer je een krentenboom wilt snoeien.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen