Hoe En Wanneer Snoei Je Een Blauweregen?

Hoge planten buiten

De prachtige blauweregen staat mooi in elke tuin. In oude wijken en tuinen staan ook vaak een oude blauweregen. Deze staat in de zomer in een prachtige bloei met mooie paarse/blauwe bloemen. Om de blauweregen zo mooi te krijgen moet er wel wat gebeuren en dat is snoeien. Daar gaat deze blog over;

Hoe snoei je een blauweregen? Eind zomer, na de bloei, worden alle eerstejaars takken gesnoeid op 7 knopen (knoppen) van de hoofdtak. Eind winter worden deze takken gesnoeid op 2 knopen van de hoofdtak. Dus nog verder terug. Ook kan nu oud hout en dode takken verwijderd worden. Snoei ook takken die in elkaar draaien.

De blauweregen is geen plant die je kunt planten en dan hopen dat hij uitgroeit tot een mooie boom. Deze boom vraag veel onderhoud; er moet gesnoeid worden.

Vaak zijn er ook oude exemplaren die niet goed onderhouden zijn. Ze zijn niet mooi in de vorm gesnoeid en verwaarloosd. Geen nood, want met snoeien kan de boom weer terug in model gebracht worden. In deze blog behandelen we vele aspecten van het snoeien van de blauweregen.

Wanneer Moet Je Een Blauweregen Snoeien?

Als de blauweregen groeit, dan groeit deze ook snel. Zo snel dat je hem 2 à 3 keer per jaar moet snoeien. De vraag die dan op komt, is of je de boom nu kunt snoeien. Onderstaand een overzicht per seizoen wat te doen met de blauweregen en of je de plant kan snoeien.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Blauweregen Snoeien In April, Mei En/Of Juni?

In het hele begin van het voorjaar, in april, snoeien we de eerstejaars takken terug op 2 knopen. Dit is echt het laatste moment dat het kan! Hieraan komen later, als het goed is, mooie bloemknoppen. De blauweregen bloeit namelijk op tweedejaars hout, dus aan de takken die afgelopen zomer zijn ontstaan en die we terug hebben gesnoeid naar 7 knopen.

Verder kan je de boom nalopen op dode takken en oud hout. Snoei deze weg. Dit kan het hele seizoen.

In het voorjaar gaat de boom groeien en creëert weer lange takken en mooie bloemen. Als ze te groot worden en voor overlast zorgen pleeg dan wel onderhoud, en snoei de lange nieuwe scheuten terug op ongeveer 7 bladknopen. Verder is snoei niet nodig.

Blauweregen Ook Snoeien In Juli, Augustus En/Of September?

De boom heeft als het goed is vele lange takken ontwikkelt. Dit is eerstejaars hout. Deze takken kunnen heel lang worden en in elkaar verstrengeld zitten. Haal ze dan voorzichtig uit elkaar en/of snoei de takken terug tot 7 knopen.

Mogelijk zit er een tak bij die je verder wilt geleiden. Zorg dan dat je deze voorzichtig vastbindt aan bijvoorbeeld een pergola. Je mag deze tak terug snoeien op ongeveer 75 centimeter, maar je mag hem ook lang laten!

Jonge lange takken van de blauweregen

Doe deze snoei het liefst aan het eind van de zomer, na de bloei. Laat de plant de zomer door lekker groeien en verwijder alleen de lange takken waar je last van hebt.

Blauweregen Snoeien In Oktober, November, December?

In het begin van de herfst kan de plant nog terug gesnoeid worden op 7 knopen per tak. Het is wel wat laat in het jaar, maar aan het begin van de herfst kan het nog. Kort alle lange scheuten in op 7 knopen van de hoofdtak, wanneer je dit nog niet hebt gedaan.

Zitten er lange scheuten aan de blauweregen die je verder wilt geleiden, knip deze dan ook af, maar niet op 7 scheuten. Geleid de tak naar de plaats waar je hem wilt hebben en knip terug op een lengte van circa 75 centimeter en bind deze tak vast aan een steunpunt zoals een pergola of muur.

Verwijder ook dode takken. Snoei de boom niet meer in november en december. De boom is nu klaar voor de winter en gaat in rust. Ga je in de winter snoeien dan kan de boom ziek worden of delen ervan bevriezen.

Blauweregen Snoeien In Januari, Februari, Maart?

Aan het eind van de winter kan je nog een uitloper terug snoeien, maar beter is het om te wachten op het mooie voorjaar.

Als de boom goed gesnoeid is zullen uit deze knoppen in het voorjaar bloemen groeien. Wees er zeker van dat je niet snoeit wanneer er nog nachtvorst heerst, wacht dan even een paar dagen. Dat kan natuurlijk ook nog gebeuren in het voorjaar.

Verder laten we de boom rusten. Deze zal snel uit zijn winterslaap komen en gaan groeien en bloeien.

Hoe Blauweregen Snoeien?

Voor het snoeien van de blauweregen is scherp gereedschap van groot belang. Gebruik een scherpe snoeischaar, dit moet voldoende zijn om de takken te knippen. Wil je dikkere takken weghalen die ouder zijn dan 1 jaar, om de boom in de juiste vorm te houden, maak dan gebruik van een grotere snoeischaar of een goede zaag.

Laat de hoofdstam en belangrijke zijtakken zoveel mogelijk met rust om de boom niet te veel belasten.

Terwijl je aan het snoeien bent, kijk dan ook naar het binddraad. Zit dit niet te strak? Heeft de tak nog ruimte om verder te groeien? Is dit niet het geval, verwijder dan het binddraad en vervang het door nieuw binddraad. Soms is het binddraad niet meer nodig en kan je het verwijderen. Zorg ervoor dat het niet in de stam kan groeien.

Er wordt wel gezegd over de blauwe regen dat ‘hoe meer je de plant snoeit, hoe meer bloemen hij geeft’. Wees dus niet bang en snoei de plant goed terug. Door te snoeien kan de blauweregen zijn energie geven aan de bloemen en dus niet aan de lange uitlopers.

Tips Voor Het Snoeien Van De Blauweregen

Tips om een blauweregen (ook wel wisteria) te snoeien zijn altijd welkom. Kijk daarom deze video, waarin wordt laten zien hoe je, en waarom je precies moet snoeien!

Blauweregen Op Stam Snoeien

Je kunt ook een vrijstaande blauweregen op stam creëren, deze moet dan wel weer anders gesnoeid worden.

Begin met een plant met één scheut en leidt deze langs een stam omhoog. Knip alle zij scheuten weg. Zorg voor een lange stevig stok, want de stam groeit ongeveer twee meter omhoog. Laat de plant nu gewoon groeien.

In de winter toppen we de plant op ongeveer twee meter. Laat aan de bovenkant, op ongeveer een halve meter van de top de zij scheuten zitten en haal de rest van de takken aan de hoofdstam weg. Er blijven ongeveer 5 takken over. Dit vormt de kruin van de boom.

Aan het eind van de zomer knippen we de 5 hoofdtakken terug op 50 centimeter. Laat de zijscheuten aan deze takken zitten. Haal alle ander zij scheuten weg.

Knip vervolgens elk jaar de scheuten aan de hoofdtakken terug op circa 15 centimeter.

Zo creëer je een mooie, compacte blauweregen op stam.

Verwaarloosde Blauweregen Snoeien?

Heb je een blauweregen in de tuin staan die is verwaarloost, dan kan je al snel het idee deze te rooien en er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Ik raad aan dit niet te doen en de verwaarloosde blauwe regen drastisch te snoeien.

Verwaarlozing van de blauwe regen

Snoei in de zomer alle scheuten terug to 50 centimeter van de hoofdtakken. Verwijder al het dode hout en de takken waarvan jij vindt dat ze weg moeten. Knip ook deze takken radicaal weg.

In de winter worden u alle takken tot de helft terug gesnoeid, alleen niet de takken die je wilt behouden voor de vorm van de boom.

De boom zal nu alweer snel bloemen gaan geven en verder groeien. Snoei vervolgens de boom zoals hierboven beschreven staat en hij komt vanzelf weer terug in vorm en zal rijkelijk gaan bloeien.

Is De Blauwe Regen Verkeerd Gesnoeid?

Een blauweregen kan ook verkeerd gesnoeid zijn. Geen nood. Snoei de plant goed, vooral de lange door elkaar lopende uitlopers en dode takken. Bindt de uitlopers die je wilt behouden aan een muur of pergola vast. Snoeien kun je bijna niet te veel doen bij deze plant, dus wees niet bang. Zolang je maar van de grote hoofdstam afblijft, zal het best goed komen.

Binnen een jaar geeft deze, in goede vorm gesnoeide blauweregen, vast weer bloemen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen