Hoe Blauwe Regen Snoeien? (Voor- & Najaar!)


hoe blauwe regen snoeien
Deel deze blog via:

De prachtige blauwe regen staat mooi in elke tuin. In oude wijken en tuinen staan ook vaak een oude blauwe regen. Deze staat in de zomer in een prachtige bloei met mooie paarse/blauwe bloemen. Om de blauwe regen zo mooi te krijgen moet er wel wat gebeuren en dat is snoeien. Daar gaat deze blog over; Hoe blauwe regen snoeien?

Hoe blauwe regen snoeien? Eind zomer, na de bloei worden alle eerste jaars takken gesnoeid op 7 knopen van de hoofdtak. Eind winter worden deze takken gesnoeid op 2 knopen van de hoofdtak. Tegelijkertijd kunnen oud hout en dode takken verwijderd worden.

De blauwe regen is geen plant die je kunt planten en dan hopen dat hij uitgroeit tot een mooie boom. Deze boom vraag veel onderhoud; er moet gesnoeid worden.

Vaak zijn er ook oude exemplaren die niet goed onderhouden zijn. Ze zijn niet mooi in de vorm gesnoeid en verwaarloosd. Geen nood, want met snoeien kan de boom weer terug in model gebracht worden. In deze blog behandelen we vele aspecten van het snoeien van de blauwe regen.

Wanneer Blauwe Regen Snoeien

Als je de blauwe regen groeit, dan groeit deze ook snel. Zo snel dat de blauwe regen 2 keer per jaar gesnoeid moet worden. De vraag die dan op komt is of je de boom nu kunt snoeien. Onderstaand een overzicht per seizoen wat te doen met de blauwe regen en of je de plant kan snoeien.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Blauwe Regen snoeien Voorjaar; april, mei, juni

In het hele begin van het voorjaar snoeien we de eerste jaars takken terug op 2 knopen. Dit is echt het laatste moment dat het kan! Hieraan komen later, als het goed is mooie bloemknoppen. De blauwe regen bloeit namelijk op tweedejaars hout, dus aan de takken die afgelopen zomer zijn ontstaan en die we terug hebben gesnoeid naar 7 knopen.

Verder kan je de boem nalopen op dode takken en oud hout. Haal deze ook weg.

In het voorjaar gaat de boom groeien en creëert weer lange takken en mooie bloemen. Als ze te groot worden en voor overlast zorgen pleeg dan wel onderhoud en snoei de lange nieuwe scheuten terug op ongeveer 7 bladknopen. Verder is snoei niet nodig.

Blauwe Regen Snoeien Zomer; juli, augustus, september

De boom heeft als het goed is vele lange takken ontwikkelt. Dit is eerste jaars hout. Deze takken kunnen heel lang worden en in elkaar verstrengelt zitten. Haal ze dan voorzichtig uit elkaar en snoei de takken terug tot 7 knopen.

Mogelijk zit er een tak bij die je verder wilt geleiden. Zorg dan dat je deze voorzichtig vastbind aan bijvoorbeeld je pergola. Knip deze tak ook af, echter niet op 7 knopen maar op de plaats waar de tak ‘houterig’ wordt. Zo stop je de lengte groei.

de jonge lange takken

Doe deze snoei het liefst aan het eind van de zomer. Laat de plant de zomer door lekker groeien en verwijder alleen de lange takken waar je last van hebt.

Blauwe Regen Snoeien Herst; oktober, november, december

In het begin van de herfst kan de plant nog terug gesnoeid worden op 7 knopen per tak. Het is wel wat laat in het jaar, maar aan het begin van de herfst kan het nog. Kort alle lange scheuten in op 7 knopen van de hoofdtak.

Zitten er lange scheuten aan die je verder wilt geleiden, knip deze dan ook af maar niet op 7 scheuten. Geleid de tak naar de plaats waar je hem wilt hebben en knip terug op een lengte van circa 75 centimeter en bind deze tak vast voor geleiding.

Verwijder ook dode takken en ander dood hout verwijderen. Snoei de boom niet meer in november en december. De boom is nu klaar voor de winter en gaat in rust.

Blauwe Regen Snoeien Winter; januari, februari, maart

In de het begin van de winter kunnen ook de zijtakken die aan de hoofdtakken zitten teruggesnoeid worden tot op 2 tot 3 knoppen. Als de boom goed gesnoeid is zullen uit deze knoppen in het voorjaar bloemen groeien. Wees er zeker van dat je niet snoeit wanneer er nog nachtvorst heerst, wacht dan even een paar dagen.

Verder laten we de boom rusten. Deze zal snel uit zijn winterslaap komen en gaan groeien en bloeien.

Hoe Blauwe Regen Snoeien?

Voor het snoeien van de blauwe regen is scherp gereedschap van groot belang. Gebruik een scherpe snoeischaar, dit moet voldoende zijn om de takken te knippen. Wil je dikkere takken weghalen die ouder zijn dan 1 jaar, om de boom in de juiste vorm te houden, maak dan gebruik van een grotere snoeischaar of een goede zaag.

Laat de hoofdstam en belangrijke zijtakken zoveel mogelijk met rust om de boom niet te veel belasten.

Terwijl je aan het snoeien bent, kijk dan ook naar het binddraad. Zit dit niet te strak? Heeft de tak nog ruimte om verder te groeien? Is dit niet het geval, verwijder dan het binddraad en vervang het door nieuw binddraad. Soms is het binddraad niet meer nodig en kan je het verwijderen. Zorg ervoor dat het niet in de stam kan groeien.

Er wordt wel gezegd over de blauwe regen dat ‘hoe steviger je de plant snoeit, hoe meer bloemen hij geeft’. Wees dus niet bang en snoei de plant goed terug.

De blauwe regen heeft twee snoei momenten en deze zijn:

1. Midden/Eind Zomer

Nu de plant de hele zomer heeft gegroeid en gebloeid is het tijd om te snoeien. De lange takken van eerste jaars hout worden teruggesnoeid naar 7 knopen vanaf de hoofd stam. Zitten er lange takken aan die je verder wilt geleiden, bind deze dan op en snoei ook deze terug.

Verwijder vervolgens het oude hout en eventuele dode takken. Ook takken die afbreuk doen aan de vorm van de boom of struik die je in gedachten heb snoei je weg. Zo knip je de boom in de vorm die je wenst.

2. Einde Winter, Begin Voorjaar

Aan het eind van de winter en begin van het voorjaar worden de takken die je terug gesnoeid hebt op 7 knopen verder terug gebracht naar 2 tot 3 knoppen. Dit zijn straks de takken waar de bloemen aan komen.

Tips om een wisteria te snoeien zijn altijd welkom. Kijk daarom deze video, waarin wordt laten zien hoe je, en waarom je precies moet snoeien!

Blauwe Regen Op Stam Snoeien

Je kunt ook een vrijstaande blauwe regen op stam creëren, deze moet dan wel weer anders gesnoeid worden.

Begin met een plant met één scheut en leidt deze langs een stam omhoog. Knip alle zij scheuten weg. Zorg voor een lange stevig stok, want de stam groeit ongeveer twee meter omhoog. Laat de plant nu gewoon groeien

In de winter toppen we de plant op ongeveer twee meter. Laat aan de bovenkant, op ongeveer een halve meter van de top de zij scheuten zitten en haal de rest van de takken aan de hoofdstam weg. Er blijven ongeveer 5 takken over. Dit vormt de kruin van de boom.

Aan het eind van de zomer knippen we de 5 hoofdtakken terug op 50 centimeter. Laat de zij scheuten aan deze takken zitten. Haal alle ander zij scheuten weg.

Knip vervolgens elk jaar de scheuten aan de hoofdtakken terug op circa 15 centimeter.

Zo creëer je een mooie blauwe regen op stam.

Verwaarloosde Blauwe Regen Snoeien

Heb je een blauwe regen in de tuin staan die verwaarloost is, dan heb je al snel het idee deze te rooien en er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Ik raad aan dit niet te doen en de verwaarloosde blauwe regen drastisch te snoeien.

Verwaarlozing van de blauwe regen

Snoei in de zomer alle scheuten terug to 50 centimeter van de hoofdtakken. Verwijder al het dode hout en de takken waarvan jij vindt dat ze weg moeten. Knip ook deze takken radicaal weg.

In de winter worden u alle takken tot de helft terug gesnoeid, alleen niet de takken die je wilt behouden voor de vorm van de boom.

De boom zal nu al weer bloemen gaan geven en verder groeien. Snoei vervolgens de boom zoals hierboven beschreven staat en hij komt vanzelf weer terug in vorm en zal rijkelijk gaan bloeien.

Verkeerd Snoeien Blauwe Regen

Een blauwe regen kan ook verkeerd gesnoeid zijn door mensen die er geen verstand van hebben of geen interesse hebben in tuinplanten. Geen nood. De plant kan je gewoon snoeien en zal binnen een jaar weer bloemen geven.

Het snoeien van een verkeerd gesnoeide boom is gelijk aan het snoeien van een verwaarloosde boom en dit is in het hoofdstuk hierboven beschreven.

Blauwe Regen Snoeien Na De Bloei

Na de bloei kan de blauwe regen teruggesnoeid worden op 7 knopen van de hoofdtak. Hoe dit in zijn werk gaat is bovenstaand omschreven; het is de periode eindzomer.

Zo nu weet je alles over het snoeien van de blauwe regen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen