Gouden Regen Snoeien, Als Het Echt Niet Anders Kan…

planten met gele bloemen

Een prachtige gouden regen snoeien, die in jouw tuin staat, die staat te pronken in de vorm die jij hebt gesnoeid. Nee, liever niet. Je wilt deze boom goed verzorgen en dat doe je door liever niet te snoeien, tenzij het niet anders kan. Onderstaand krijg je alle informatie over het wel of niet snoeien van een gouden regen.

Een gouden regen hoef je in principe niet te snoeien. Nog beter: niet snoeien. Wil je oude of dode takken snoeien van de gouden regen, dan doe je dat na de bloei. Snoei al helemaal nooit in het najaar en de winter. Je kunt een jonge gouden regen, ook na de bloei, snoeien om deze mooi in model te krijgen, maar liever niet.

Wanneer kun je een gouden regen snoeien en hoe doe je dat dan, en is het wel goed om te snoeien? Deze vragen en meer worden beantwoord in deze blog. Het antwoord kan verrassend genoeg anders zijn dan je denkt!

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Gouden Regen Snoeien Wanneer

Een gouden regen is een boom die je eigenlijk niet echt hoeft te snoeien en ook liever niet. Maar wanneer er takken dood gaan of er zit een tak in de weg of schuurt ergens tegen aan dan is het handig om de tak toch te snoeien. De beste tijd om te snoeien is na de bloei. De gouden regen heeft nog genoeg energie om te herstellen en zijn wonden te helen. Dat is belangrijk om geen ziektes te krijgen.

In de najaar en de winter kun je de gele regen beter niet snoeien. De kans dat de boom ziek wordt is vele malen groter en kan zelf dood gaan. Bacteriën en schimmels kunnen zich in de wond nestelen waardoor de boom het loodje legt. De boom is zich dan weer aan het voorbereiden op de winter en laat bladeren dan vallen.

De gele regen is dan echt niet herstellen bezig, meer met het afsluiten van het seizoen. Sappen van de gouden regen stromen minder door de boom waardoor wonden niet (goed) kunnen helen. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hoe Een Gouden Regen Snoeien

Wanneer je dood hout van de gouden regen gaat snoeien of je hebt hoe dan ook een ‘model’ in je hoofd die deze boom moet gaan worden, dan kun je dit het beste (na niet doen) doen op deze manier:

  • Met een schone snoeischaar.
  • Met een scherpe snoeischaar of takkenschaar
  • Knip de tak zo dat er een verticale wond ontstaat
  • Knip boven een knop die naar buiten is gericht

Een schone snoeischaar is van belang omdat er dan minder kans is op overdracht van bacteriën en schimmels. De wond die ontstaat is dan ook goed gesnoeid omdat er geen rotzooi op de knipbladen zit op de schaar.

Een scherpe schaar is van belang omdat je de tak dan recht af knipt zonder dat je aan schors of tak hoeft te trekken of te wrikken. Zo ontstaat er een recht wond die goed en snel kan genezen. Je kunt je indenken dat er in een rafelige wond makkelijk bacterien en schimmels kunnen nestelen die ziektes kunnen veroorzaken.

Snoei met een schaar die verticaal staat, dus de wond van de tak van de gouden regen is van boven naar beneden geknipt (of zo veel als mogelijk). Zo kan er vocht uit de tak weglopen. Dat kan belangrijk zijn want wanneer vocht ergens blijft liggen in de holte van een tak bijvoorbeeld, dan kunnen zich ook daar bacteriën en schimmels nestelen met eventueel ziekte tot gevolg.

dode tak snoeien

En als laatste is het belangrijk om goed te kijken welke tak je gaat snoeien en dat je niet in jouw enthousiasme toch wat meer weg knipt. Je kunt echt beter niet snoeien dan één te veel.

Heb je een tak die ergens tegen aan schuurt of echt in de weg zit dan kun je die helemaal weg snoeien, op de verticalen manier, zodat de wond goed kan genezen. Doe dit ook altijd na de bloei. Op dat tijdstip heeft de boom nog energie om de wond te genezen. Doe het wel op de hierboven beschreven manier en echt als het niet anders kan.

Snoeien Gouden Regen Op Stam

Ook een gouden regen op stam hoef je niet te snoeien. En ook in dit geval, liever niet. Gesnoeid worden is niet hun beste manier van behoud. Wanneer er een dode tak is, dan moet je deze wel snoeien. Daar komen geen bladeren en bloemen meer aan en zou ook storend kunnen staan voor het oog.

gouden regen

Wil je de gouden regen toch snoeien omdat jij de vorm niet mooi vindt, dan kan er een kans zijn dat de boom ziek wordt en zelfs dood gaat. Wanneer je toch de snoeischaar of takkenschaar wilt gebruiken let er dan in ieder geval op dat deze scherp en schoon is en dat je dat na de bloei doet.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen