Hoe Pampasgras Verplaatsen Zonder Veel Moeite?

pampasgras verplaatsen

Pampasgras is een van de vele siergrassen en (een van) de grootste in zijn soort. De hoge weelderige pluimen bewegen altijd mooi in de wind. In het Middellandse zeegebied, zoals Spanje groeit Pampasgras in het wild. In de tuin zijn het aanvankelijk leuke kleine planten maar z worden heel groot. Hoe kan je Pampasgras later verplaatsen?

Pampasgras verplaatsen. Zorg dat de nieuwe locatie in de zon ligt en dat de grond waterdoorlatend en kalkhoudend is. Verplaats Pampasgras in het begin van het voorjaar. Is de plant te groot dan kan je deze nu halveren. Voor het verplaatsen kan je Pampasgras eerst snoeien.

Dit is in het kort uitgelegd wat voor stappen je kunt nemen op pampasgras te verplaatsen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog allemaal besproken, want als het al een grote plant is vraagt het wel wat van je.

Ben jij op zoek naar pampasgras? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Pampasgras Verplanten

In Pampasgras kan je jezelf behoorlijk vergissen. Het kleine plantje kan uitgroeien tot een weelderige plant die wel 2,5 meter hoog kan worden en heel erg breed. En dit kan best lastig zijn als je dit niet verwacht had.

Maar geen nood, Pampasgras kan je verplanten, geen probleem. De nieuwe locatie meot wel aan een paar voorwaarden voldoen, namelijk:

 • Grond
  De grond waar je Pampasgras naar verplaats moet voedzaam zijn en het liefst kalkhoudend. Daarnaast moet het goed waterdoorlatend zijn. De kluit van Pampasgras mag vochtig zijn maar niet nat. Als de grond te nat is kan wortelrot optreden waardoor het gras bruin wordt. Bepaal of de grond goed is voor Pampasgras, gooi die emmers water in het nieuwe gat. Dit moet in een redelijke tijd opgenomen zijn door de grond. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan. Meng de grond dan met zand en kleine kiezels.
 • Standplaats
  Pampasgras kan tegen de volle zon en staat ook graag in de halfschaduw. Bij een plaats in de halfschaduw heeft Pampasgras wel minimaal 4 uur direct zonlicht nodig.
  Een volgende voorwaarde is een beschutte plaats. Kies een locatie die niet in de volle wind staat, dat vindt Pampasgras niet fijn.

Samenvattend is de ideale plaats voor Pampasgras een locatie uit de wind, in de volle zon of half schaduw, met de wortels in goed doorlatende, kalkhoudende grond!

Nu de locatie duidelijk is komt de volgende vraag, wanneer verplant je Pampasgras?

Wanneer Pampasgras Verplaatsen

De meeste planten hebben een voorkeur wanneer ze gesnoeid, geplant en verplant worden, zo ook Pampasgras.

De gedachte is dat Pampasgras in het najaar verplaatst kan worden, maar dit is een verkeerde gedachte. Pampasgras staat in september en oktober in bloei en tijdens de bloei verplaatsen brengt alleen maar schade toe aan de plant.

De periode daarna ook niet. Het wordt te koud, Pampasgras is winterhard maar kan wel ondersteuning gebruiken in de winter. Wordt het te koud pak Pampasgras dan in noppenfolie om de plant te beschermen. Nu Pampasgras verplaatsen kan ook alleen maar schade toebrengen aan de plant.

pampasgras verplaatsen

De beste periode om Pampasgras te verplaatsen is maart/begin april. De vorst is dan uit het land en de aarde wordt alweer warmer. Voordat je Pampasgras gaat verplaatsen is het slim om Pampasgras eerst te snoeien. Zo wordt de plant hanteerbaarder en gaat verplanten makkelijker. Hoe je dit doet kan je lezen in onze blog over het snoeien van Pampasgras.

Pampasgras Uitgraven

Pampasgras verplaatsen vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode is de kans op succes groter. Er zijn echter geen garanties te geven.

Controleer ook of de grond van de nieuwe locatie goed is voor Pampasgras. De plant staat het liefst in een kalkhoudende grond. Twijfel je of dit zo is, meng dan de grond met kalk en grof zand en de grond is kalkhoudend.

Zoek ook een plaats uit die in de zon ligt, dit is de favoriete plaats van pampasgras. Hoe meer zonlicht hoe meer pluimen je krijgt.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Graaf Pampasgras zo breed mogelijk rond de struik bij de grond uit met een spade en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de plant de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als het een hele grote struik is.
  Wil je de breedte van de plant inkorten dan kan je de kluit gewoon met de schep halveren. Dit wordt ook wel scheuren genoemd. Zo krijg je een kleinere kluit en dus een kleinere plant (voor de eerste jaren dan).
 2. Wikkel de kluit nu in jute doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplaatsen.
 3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Til de struik naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond.
 4. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen maar het beste is om deze ook te verwijderen.
 5. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
 6. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
 7. Geef de struik in het begin regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Maar maak het ook weer niet te nat.

Dit is de manier om Pampasgras makkelijk en veilig te verplaatsen zodat deze in het voorjaar gelijk weer nieuwe pluimen geeft.

Heel veel succes met het verplanten van jouw Pampasgras. Is het een grote plant, vraag dan om een extra paar handen die je kunnen helpen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen