Deze 10 Mooie Bloemen, Bloeien Volop In Maart!

wat bloeit er in maart

Als de winter aan zijn einde komt en maart staat op het punt van beginnen dan komt de tuin weer langzaam tot leven. Knoppen aan de bomen worden groter, de eerste scheuten komen weer boven de grond uit en vogels zijn op zoek naar insecten en zaden. De tuin staat op het punt van ontwaken!

De meeste planten en bloemen zijn bezig met het vormen van blad en jonge scheuten waar straks de bloemen aan komen. Er zijn echter planten die in maart al volop in bloei staan en dat geeft jouw tuin een hel vrolijk aanblik. Wat bloeit er in maart? Wij hebben 10 planten die bloeien in maart voor jouw op een rijtje gezet. Dit zijn ze:

1. Skimmia

wat bloeit er in maart

De skimmia is een struik met hele grote bloemen. In februari/maart worden deze bloemen gevormd in heel veel kleine ronde knopjes. Door deze knopjes, die rood van kleur zijn, lijkt het net alsof de plant al in bloei staat. Dit is echter nog niet het geval, want bloeien doet deze plant pas in april.

De mooie rode bloemknopjes zij echter een aanwinst in de kale voorjaarstuin en vandaar dat ook de skimmia in deze lijst is opgenomen.

De skimmia koop je meestal al kleien plant, maar deze kleine plant kan uitgroeien tot een stuik van wel 2 meter hoog. Ze de skimmia op een plaats waar deze de ruimte heeft op te groeien.

Lees ook: Snoeien In Maart, Het Gaat Weer Beginnen!

2. Magnolia Stellata

wat bloeit er in maart

Ook de magnolia is een vroege bloeier. Deze plant geeft hele grote wit/roze en paarsachtige bloemen. Als deze bomen/struiken beginnen te bloeien dan is het een teken dat het voorjaar echt is begonnen.

Ook deze plant heeft wel de ruimte nodig om te groeien, ze kunnen namelijk wel 3 tot 12 meter hoog worden. De Stellata zal de 12 meter niet halen.
De magnolia is een mediterrane plant die prima onze winter kan overleven en begint eind maart met bloeien.

Ben jij op zoek naar een voorjaarsbloeier? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod voorjaarsbloeiers tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

3. Camelia – Japanse Roos

Wat bloeit er in maart

De Camelia is de volgende plant in de lijst. Deze plant geeft hele grote volle bloemen die jouw tuin echt opvrolijken. De bloemen bloeien in verschillende kleuren, het ligt er maar aan welke je gekocht hebt.

Het is een winterharde plant die ongeveer 3 meter hoog kan worden en zal na de winter snel groeien en bloeien. Verder is het goed om te weten dat deze struik redelijk langzaam groeit, vaak zo’n 15-20 centimeter per jaar. Tot slot is het ook hier weer verstandig om de plant in een beschutte plek in de halfschaduw te zetten

4. Krentenboompje

wat bloeit er in maart

Het krentenboompje wordt vaak verkocht als een meerstammige boom waardoor de er uit gaat zien als een struik.

Het krentenboompje is makkelijk in de tuin te houden en zal in het vroege voorjaar zijn witte bloempje laten zien. Deze plant zal je ook vaak waarnemen langs de rijkswegen. Als je witte bloemen ziet langs de Rijksweg in de periode maart april dan is dit opzeker het krentenboompje.

Lees ook: De Tuin In Maart, Wat Kan Je Allemaal Doen?

5. Katwilg

wat bloeit in maart

De mooie katjeswilg Salix Caprea ‘Kilmarnock’ bloeit in maart-mei met geel/grijze katjes. Deze katwilg is ook verkrijgbaar “op stam” waardoor de boom makkelijk in een kleiner tuin te houden is.

Het is een makkelijke boom is de verzorging; zonlicht en een vochtige grond en de katwilg is al tevreden. Het snoeien van deze boom doe je na de bloei van de katjes en dat is eind mei/juni. De katjes zijn dan van de boom af.

6. Maagdenpalm

wat bloeit er in maart

Nu denk je bij een palm aan een grote hoge plant, maar in dit geval is het een bodembedekker. De maagdenpalm heeft lange, slierten van takken die 1-2 meter lang worden, maar komen niet meer dan 20-40 cm boven de grond uit.

Dit is een ideale plant om het onkruid in de tuin/border tegen te gaan. De plant verspreidt zich in de tuin door uitlopers en zal in het vroege voorjaar prachtige paarse bloemen laten zien.

7. Wolfsmelk

wat bloeit er in maart

Er zijn heel veel soorten Wolfsmelk verkrijgbaar en deze zie je dan ook vaak in tuinen staan. Het is een groenblijvende winterharde plant die mooie gele bloemen geeft. 

De plant blijft mooi in vorm en woekert niet door de tuin heen en het karakteristieke blad van deze plant staat graag in de volle zon.

Omdat deze plant erg mooi in een border staat, is het wel verstandig om deze in het midden of achteraan te zetten. De plant wordt namelijk in volwassen toestand ongeveer 90 centimeter.

8. Blauwe Druifjes

wat bloeit er in maart

Het eerst wat je vaak ziet als de temperatuur beter wordt zijn de blauwe druifjes. Deze kleine laagblijvende plantjes geven aan dat de winter aan het einde is en dat de lente in aantocht is.

De blauwe druifjes komen vaak samen op met de gele narcissen en zijn in engagement plantsoenen een vaak gebruikt plant. Na de bloei sterven de blauwe druifjes af en maken zich klaar voor de volgende lente.

9. Helleborus – Kerstroos

Deze plant is wel een aparte; de helleborus is namelijk een groenblijvende en winterharde roos. Vandaar dat ze ook vaak de naam Kerstroos krijgt.

Let wel op, De Helleborus is giftig wanneer de wortels en/of plantendelen worden gegeten, of sappen worden aangeraakt.

Lees ook: Helleborus Giftig, Voor Mens En Dier?

Helleborus mag niet in te droge grond staan. Een vochtige grond om zijn wortels is het beste. Daar doet deze plant het goed op. Dus volop zon is niet handig, want de grond kan dan te veel indrogen. Zet je de Helleborus op een schaduwrijke standplaats, dan krijgt deze plant minder bloemen en kan er makkelijker schimmel of roest op de bladeren komen. Dus zon/halfschaduw is de beste plaats.

10. Sneeuwbal – Viburnum

wat bloeit er in maart

Deze prachtige sneeuwbal, die in struikvorm groeit, bloeit de hele winter en de bloei duurt gaat verder tot in maart.

Hij kan temperaturen tot -12 de winter doorstaan. Wil je de plant plaatsen in de tuin, dan is het verstandig om de struik op een beschutte plek te zetten, uit de snijdende wind van de winter. Zo blijven de bladeren en bloemen de hele winter mooi. Hij bloeit vanaf januari tot aan mei.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen