Helleborus Giftig, Voor Mens En Dier?

Een Helleborus, ook wel nieskruid genoemd of kerstroos (de witte variant) want deze bloeit in de winter. Het is een dijk van een plant wanneer het om kou gaat. Hij is dus echt winterhard en laat prachtige bloemen zien, die verschillende kleuren kunnen hebben. Bij vrieskou gaat de plant even wat hangen, maar wanneer het weer wat warmer wordt, gaan de bloemen vanzelf weer rechtop staan. Er zijn verschillende soorten met verschillende soorten bloemen. Geef de Helleborus een beschut plekje en je zult lang kunnen genieten van deze prachtige plant. De vraag is nu: wil je wel genieten van een Helleborus die misschien giftig is?

De Helleborus is giftig wanneer de wortels en/of plantendelen worden gegeten, of sappen worden aangeraakt. De wortels zijn het giftigst. Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren wat je moet doen.

Meer informatie over symptomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

De inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Zijn alle delen van de Helleborus giftig?

Er wordt vaak gezegd dat de wortels van de Helleborus het giftigst zijn, maar weet dat bovengrondse delen van deze plant licht giftig zijn. Bij aanraking kan de huid gaan irriteren en bijvoorbeeld wat eczeem kan veroorzaken of andere irritaties geven.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Wat zijn de klachten die mensen kunnen krijgen bij aanraking of inname?

Bij aanraking van sappen van de Helleborus of inname van de wortels kunnen mensen klachten krijgen zoals:

 • Bij het in de mond nemen van plantendelen of wortels kan de mondholte en keel verbrandingsverschijnselen krijgen.
 • Bij het wrijven in de ogen kunnen ogen verbrandingsverschijnselen krijgen.
 • Bij aanraking van sappen van de Helleborus kan eczeem van de huid of andere irritaties van de huid ontstaan.
 • Na het inslikken van sappen of plantendelen kunnen maag-darmklachten ontstaan.
 • Bij het inslikken van deze wortels of een hoeveelheid sappen kan het zijn dat de ademhaling moeizaam gaat verlopen en de hartslag onregelmatig wordt.
 • Sufheid kan optreden.
 • Verlammingsverschijnselen kunnen optreden of erger, maar dan moet er wel een goede hoeveelheid ingeslikt zijn.

Het is altijd raadzaam om zo snel mogelijk de arts of huisartsenpost in Nederland, of, in België, het Antigifcentrum: 070-245 245 te bellen. Zij kunnen jou snel informatie geven wat je moet doen en hoe je moet handelen.

Raak niet in paniek. Vertel wat je hebt gezien (eten van delen van de Helleborus of vermoeden ervan) en neem eventueel een blad, bloem of foto mee van de Helleborus, zodat de arts weet welke plant het is.

Of bel direct een dierenarts en overleg wat je moet doen. Ook hier is het raadzaam om een blad of foto van de plant mee te nemen, zodat de dierenarts weet wat hij of zij moet doen.

Helleborus, die mooi tussen de boeken ligt te drogen of als decoratie is opgeplakt, bevat nog steeds de giftige stoffen. Deze verdwijnen bij het droogproces niet.

Wil je weten hoe je een Helleborus het best kunt verzorgen, lees dan even onze blog. Zo staat jouw Helleborus er mooi bij!

Helleborus Giftig Voor Mensen

Helleborus giftig
helleborus

Het is altijd goed om na te gaan wat in jouw eigen tuin staan van planten die giftig zijn. Niet alle planten zijn zo liefelijk als zij eruit zien. Zoek de namen op van de planten die er staan en bekijk op internet of deze giftig zijn of niet.

Het is een goede tip om altijd de kaartjes te lezen bij de planten, wanneer je ze aankoopt, of vraag het tuincentrum of de plant giftig is en in hoeverre de ernst ervan. Sommige planten zijn licht giftig, andere erg giftig en dat moet je niet willen.

Waarom zou je giftige planten kopen voor mens, kind en dier, terwijl er genoeg andere planten zijn die net zo mooi en vrolijk zijn als de giftige. Wees hierop alert, het kan je een hoop ellende besparen.

Er zijn tenslotte vele planten die niet giftig zijn voor mensen(kinderen) en net zo mooi zijn. Het zijn meestal kinderen die eten van blaadjes en/of bloemetjes van de Helleborus. Ik zie volwassenen dit nog niet doen.

Ben jij op zoek naar een helleborus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod helleborussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Helleborus Giftig Voor Honden

De Helleborus is giftig voor honden. Ook zij kunnen vervelende klachten krijgen wanneer zij de wortels eten of ermee hebben gespeeld en/of de sappen van de plant hebben ingenomen. De plant bevat stoffen die een hond erg ziek kunnen maken, maar ook andere huisdieren.

Klachten die een hond (of ander huisdier) kan krijgen:

 • Hartritmestoornissen
 • Maagklachten
 • Sufheid
 • Verlamming.

Het is dus echt zaak dat je de dierenarts belt, overdag, maar ook bij nacht en ontij.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen