Snoeien In Maart, Het Gaat Weer Beginnen!

snoeien in maart

In maart krijgen we er weer zin in om in de tuin te gaan werken. Het wordt lichter buiten en de temperaturen kunnen weer gaan stijgen. Toch is het nog wel even oppassen want wanneer er nog een vriesperiode aankomt is het beter om nog even te wachten met snoeien. Maar is het dan eindelijk zover, dan gaan we massaal de tuin in. En wat kunnen we snoeien in maart?

Snoeien in maart? De katjeswilg kan kort worden gemaakt na de vroege bloei in maart of april en de asters kun je snoeien tot net boven de grond. Bij de hosta mogen de bladeren worden verwijderd, net als bij de anemoon. Bij de Sedum mogen de bloemstelen worden in gekort en de sering mag worden verjongd, wanneer dit nodig is. En er is meer!

Wil je weten hoe je moet snoeien en waar je op moet letten tijdens het snoeien? Lees dan ons artikel ‘planten snoeien, hoe doe je dat‘!

Katjeswilg Snoeien In Maart Of April

De katjeswilg bloeit vroeg en mag worden gesnoeid zodra deze is uitgebloeid. Volgend jaar zal hij dan weer volop in bloei komen te staan. Knip de lange takken af na de eerste knoop (daar waar een blad uitkomt). Deze knoop groeit dit jaar dan weer uit tot een lange tak die volgend jaar zal bloeien. Knip de tak niet halverwege af, maar echt bovenaan, na de eerste knoop.

Sedum Mag In Maart Gesnoeid Worden

Rode bloem van Sedum

Sedum, ook wel Hemelsleutel genaamd, kun je snoeien in maart. De bloemstelen staan nog overeind en zien er dood uit. Deze kun je kort bij de grond weggeknippen. Let er wel nop dat er al nieuw leven gegroeid kan zijn. Knip er dan net boven weg, dat zijn de jonge plantjes die uitgroeien tot mooie rode bloemen van de Sedum.

Anemoon En Hosta, Na Blad Verwijderen Na De Vorst

Bij de Anemoon en de Hosta liggen de bladeren nog over de grond heen, na de winter. Zo hebben zij de wortels kunnen beschermen tegen eventuele vrieskou. Bij de hosta zijn de bloemstelen waarschijnlijk al gesnoeid in het najaar, maar wanneer ze er nog staan kun je ze nu, met de oude bladeren, verwijderen. En dat kun je dus in maart of april doen, voor beide planten.

De tuin raakt zo lekker opgeruimd en is er ruimte voor nieuwe groei. Door oud blad weg te halen, kan (zon)licht de grond makkelijk verwarmen en de plant stimuleren om te groeien.

Lees ook: Hosta Snoeien Of Scheuren – Is Het Nodig En Wat Doe Je Dan?

Asters, Snoei Ze In Het Voorjaar!

De Aster, een prachtige bloem die lang bloeit, maar nu wel weer gesnoeid mag worden, wanneer je dit niet in het najaar hebt gedaan. Stonden zij er nog mooi bij en vond je het zonde, dan is het nu wel tijd om te snoeien. Snoei de laatbloeiende Aster helemaal terug tot 10 centimeter vanaf de grond. Er zijn verschillende soorten asters. Sommige soorten bloeien in het voorjaar, zomer of najaar. Je kunt de asters in het algemeen na de bloei snoeien. Maar ik snap dat de soort die in het najaar bloeit, is blijven staan de winter. Deze snoei je dus nu in maart!

Magnolia Snoeien In Maart?

De Magnolia hoef je niet echt te snoeien in de zin van ‘vormsnoei’ of ‘verjonging snoei’, maar wel oude en kruisende takken verwijderen. Ook dode takken moeten weg worden gesnoeid. Deze kunnen vallen en andere takken beschadigen of op ander planten terecht komen waar je dat niet wilt. Wil je weten hoe je de Magnolia precies moet snoeien? Neem dan hier een kijkje!

Sering Snoeien Tot En Met Maart

snoeien in maart

Een sering kun je snoeien van november tot en met maart. Het is dus wel zaak om in het voorjaar op zijn laatst te snoeien, wanneer je dat wilt. Knip oude, dode takken weg of takken die dwars door de stuik heen groeien. Deze kunnen gaan schuren langs andere takken en ziekte veroorzaken. Je kan de Sering nu ook nog verjongen. Een deel van de takken snoei je dat tot de grond weg.

Zo stimuleer je de plant tot aanmaak van nieuwe takken. Volgend jaar kun je dan een ander deel verjongen. Na een paar jaar heb je dan weer een verse nieuwe sering staan, die weer prachtig in bloei komt te staan.

Lees ook: Deze 10 Mooie Bloemen, Bloeien Volop In Maart!

Hertshooi (Hypericum) Snoeien In Maart

Het prachtige hertshooi, met zijn grote gele bloemen, kun je in maart snoeien. De plant bloeit op één jarig hout, dus is het nu de tijd (maart) voor een goede snoei tot 25 á 35 centimeter van de grond af. De plant groeit snel en geeft in juli tot en met september. Trek handschoenen aan wanneer je gaat snoeien. Het sap van deze plant kan de huid irriteren.

Dropplant Snoeien in Maart Of Na De Bloei?

Het kan allebei. Wanneer je de dropplant snoeit in het najaar, na de bloei, dan heb je kans op minder dropplanten in de tuin het jaar erna. Dropplanten kunnen zich goed uitzaaien. Vind je dat juist leuk, dan snoei je de dropplant in maart. De oude bloemstengels kun je dan snoeien en de plant is dan weer klaar voor de nieuwe aanmaak van mooie paarse bloemen, die in juli tot en met augustus uitbundig bloeien.

Lees ook: De Tuin In Maart, Wat Kan Je Allemaal Doen?

Wat Nog Meer Doen In De Tuin In Maart

Wat je verder in de tuin kunt doen is vooral opruimen. Oude bladeren weg halen en goed naar jouw struiken kijken. Zitten er dode takken in die gesnoeid moeten worden, staan struiken elkaar in de weg en moeten zij verplaatst worden of moeten rekjes opnieuw vastgemaakt worden voor klimplanten.

Ook de knollen van de hangbegonia bijvoorbeeld kunnen de grond weer in, na de vorst.

Wanneer je weer driftig aan de gang gaat in de tuin, vol goede moed, pas nu wel op met schoffelen, zodat je nieuwe aanwas niet kapot schoffelt. Veel planten zijn nog niet zichtbaar, maar net onder de grond wel aanwezig.

Maak ook eventuele vogelhuisjes schoon. Haal het oude nest eruit, borstel het schoon en hang het weer terug op zijn plaats. In mei leggen alle vogels een ei, maar voor het zover is gaan alle vogels op zoek naar het ideale nest. En van een oud nest zijn veel vogels niet gediend.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen