Hoe Sering Snoeien? Van Amerikaanse Tot Mini

winterharde struiken met bloemen

Er zijn verschillende soorten seringen met verschillende kleuren bloemen en dwerg sering soorten. Zij kunnen goed tegen de zon en wat droogte. Een zonnig plekje in de tuin wordt gewaardeerd. Snoeien hoeft niet maar wanneer je een mooi compact struikje wilt in de tuin met veel bloem, dan is snoeien de moeite waard! 

Het snoeien van een sering gebeurt tussen november en maart. Uitgebloeide bloemen van de sering kun je direct snoeien. Tussen november en maart kun je de toppen van de sering snoeien en een oude sering helemaal terug snoeien naar 50 cm boven de grond.  

Er zijn vele soorten seringen. Over het algemeen worden zij op dezelfde manier gesnoeid. Zorg altijd voor een scherpe snoeischaar, takkenschaar of zaag. Zo maak je rechte wonden aan de boom waardoor minder ziektes kunnen optreden. In deze blog wordt verteld hoe je snoeit, wanneer je dit doet en waar je nog meer op moet letten. 

Lees ook: Planten Snoeien, Wanneer, Waarom, Hoe En Doe Je Dat?

Wanneer Sering Snoeien  

De bloemen van een sering mag je altijd snoeien. Het bevordert zelfs de bloei. Dus zolang de sering bloeit mag je bloemen snoeien zonder dat dat schade aanricht.  

Tussen november en maart, wanneer de sering in rust is, mag je deze goed snoeien. De sering is in rust wanneer de wortels de struik of boom niet meer volop voeding geeft en dus niet meer groeit of bloeit.  

sering vulgaris

Snoei dan de toppen van de sering, ongeveer 10 centimeter. Uit een gesnoeide tak komen dan weer meerdere uitlopers. Zo krijg je dus een compacte boom. Je kunt dus zelf bepalen hoe compact jouw sering wordt.

Snoei ook altijd een dwars groeiende tak die door de struik heen groeit of oude takken die geknakt of half afgescheurd zijn. Zo blijft de sering in goede conditie en kun je ziektes voorkomen. 

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Oude Sering Snoeien  

Wanneer je een oude sering hebt die lang gerekt is en aan de onderkant kaal dan is deze sering waarschijnlijk al lange tijd niet gesnoeid. De bladeren en bloemen zitten aan de bovenkant en aan de onderkant zijn alleen wat takken te zien. Daar kun je wat aan doen! 

Wanneer je wilt dat de oude sering weer compact wordt in jouw tuin met veel bloem en blad, dat zijn er 2 mogelijkheden. 

  1. De oude sering snoeien 
  2. Een nieuwe kopen? 

Wanneer je een oude sering wilt snoeien dan kun je dat het beste ook tussen november en maart doen. De sering is dan in rust en dan kun je ervan op aan dat de oude sering weer gaat uitlopen in het voorjaar. 

Snoei je drastisch in andere maanden, dan is de kans groot dat de sering zo van streek raakt dan hij niet meer uit wil lopen.  

Je kunt de oude sering dus snoeien. Doe dit met een goed handzaagje voor struiken en dikke takken. Zorg voor een scherpe zaag, zo verwond je de sering zo min mogelijk en is de kans minder op ziektes. 

De sering zaag je af op ongeveer 50 boven de grond. Dan heb je dus alleen een stam staan van de sering en verder niets. Het duurt dan ook wel tussen de 1 en 3 jaar voor deze weer gaat bloeien.  

Wil je toch altijd een sering in je tuin dan kun je altijd nog een nieuwe sering kopen die bloeit en op de plaats zetten van de oude sering (of er naast). 

Amerikaanse Sering Snoeien 

Een Amerikaanse sering hoef je in principe niet te snoeien. Je kunt eventueel iets terugsnoeien na de bloei zodat het de sering stimuleert meer bloemen aan te maken. Ook zal na een beetje snoeien de plant compact blijven maar echt nodig is het niet.  

amerikaanse sering

Voor de Amerikaanse sering die in de lente bloeit, moet er in in het midden van de zomer worden gesnoeit. Let er wel op dat wanneer je de sering snoeit, je dit niet te laat in het jaar doet. Bloemen groeien op 1- jarig hout. Dus wanneer je laat in het jaar snoeit dan heeft de sering geen kans meer om nieuwe twijgen aan te maken en heb je het volgende jaar weinig bloem. En dat zou jammer zijn van deze fantastische sering! Dus wanneer de bloei afloopt, in zijn geheel, dan direct snoeien en voor de rest gewoon afblijven.

Het je een sering die in midden in de zomer begint met bloeien dan snoei je deze pas weer in het voorjaar: april/mei. Alle bloeiende takken mogen tot één derde worden ingekort.

Een oude sering, die kaal is geworden aan de onderkant en er niet meer mooi uit ziet is toe aan vervanging. Ik heb deze sering zelf geprobeerd te snoeien tot 50 centimeter boven de grond maar dat overleefde hij niet.

Mini Sering Snoeien  

Een mini sering mag ook gesnoeid worden maar is niet echt noodzakelijk. Een mini sering wordt ongeveer 1,25cm tot 1,75 cm hoog.   

Om deze sering echt compact te houden of mooi in vorm dan kun je natuurlijk altijd wat snoeien. Doe dit dan in het voorjaar. Snoei vooral oude takken of dwarsliggende takken weg. Zo blijven jonge nieuwe scheuten voorzien van zonlicht en groeien ze beter.  

mini sering

Wild groeiende scheuten uit de grond, net naast de sering moet je ook weg- snoeien. Zij nemen voedingsstoffen weg van de sering die jij zo mooi vindt!  

De bloemen van deze mini sering kun je na de bloei gewoon wegknippen. Dit stimuleert de plant om meer bloemknoppen aan te maken, anders geeft de sering zijn energie om zaden te maken. 

Let erop dat bloemen van de mini sering op 2-jarig hout groeien en bloeien. Wanneer je dus een voorjaar flink aan het snoeien ben geweest dan kan het zijn dat je veel minder bloem hebt het jaar erop en erna.  

Sering Snoeien Na Bloei  

Zoals je hebt kunnen lezen kun je het best de sering snoeien na de bloei. Wanneer een bloem is uitgebloeid groeien er zaden uit deze bloemen. De sering geeft veel energie aan deze zaden en zal, wanneer je deze niet snoeit, geen energie meer over hebben om bloemknoppen aan te maken.  

Dus er worden minder bloemknoppen aangemaakt en worden de bloemen dus steeds minder.  

Wanneer het tegen het einde van de bloei loopt, november ongeveer, snoei je veel toppen van de sering zodat deze volgend jaar weer gaan vertakken.  

Wanneer je nog wat bloemen in de boom hebt zitten rond deze tijd, kun je deze in een mooie vaas zetten en er binnen nog even lekker van genieten!  

Hoe je een sering in de winter snoeit is toch anders dan in de zomer. Wil je het verschil zien?

Amerikaanse Sering Op Stam Snoeien 

Ook de Amerikaanse sering op stam is een compacte sering. Snoei takken weg die oud zijn of die dwars door de kruin lopen. Snoei de Amerikaanse sering op stam, ieder jaar na de bloei, mooi in een ronde vorm.  

Canadese Sering Snoeien 

De Canadese sering is een sering die ook erg groot kan worden. Snoeien om een mooie compacte sering te krijgen is dan wel het advies.  

Na de bloei, in het najaar, snoei je oude takken terug. Dat wil zeggen tot aan de stam weg knippen. Deze komen dan ook niet meer terug. Zo krijgen nieuwe twijgen (takken) weer licht en groeien ze beter. Ook takken die in de weg zitten of niet mooi in de sering staan kun je snoeien tot aan de stam.  

Andere takken kun je toppen (tien cm ervan afknippen), ook na de bloei. Iedere tak, vertakt zich weer in een aantal takken, het volgende jaar. Zo zorg je er dus voor dat er een volle bos wordt gecreëerd.  

Nieuwe twijgen, van dit jaar kun je beter niet toppen, daar komen volgend jaar de nieuwe bloemen aan. Wanneer je deze topt heb je geen bloemen. 

Bloemen kun je natuurlijk ook altijd snoeien. Na de bloei, direct snoeien zodat de sering gestimuleerd wordt om nieuwe bloemknoppen aan te maken. Je kunt er dus zelf voor zorgen dat de Canadese sering een zee aan bloemen gaat maken. Hoe fantastisch is dat? 

Wanneer je een oude sering hebt die uit de kluiten is gegroeid dan kun je die na de bloei ook terugsnoeien tot 50 cm boven de grond. Doe dit echt na de bloei anders heb je kans dat de sering nooit meer uitloopt. 

Bij ‘oude sering snoeien’, bovenaan deze blog, lees je hoe je dit verder kunt doen. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen