Magnolia Snoeien? Moet Dat, En Wanneer Dan?

magnolia stekken

Een hele mooie boom of struik, de Magnolia die er in verschillende soorten en hoogtes zijn. Haar bloemen sieren de tuin voordat de bladeren zijn uitgekomen. De Magnolia bloeit al snel in het jaar, nog voor de lente. In deze blog komen vragen aan bod als ‘hoe kun je de Magnolia het beste snoeien’, en ‘wanneer kun je dat het beste doen’, als je het al gedaan moet worden.

Magnolia snoeien: Een Magnolia kun je beter niet snoeien, tenzij er slechte of dode takken tussen zitten. Wanneer een zijtak van de Magnolia tegen een raam aan zwiept, dan kun je deze ook snoeien. Hoe meer je een Magnolia gaat snoeien, hoe meer takken deze aanmaakt. Deze kruisen vaak andere takken, die je beter weer kunt snoeien en zo heb je er een spelletje van gemaakt.

Hoe en wanneer je dan toch een Magnolia gaat of kunt snoeien, lees je in deze verder blog. Wil je gaan snoeien, maar heb je niet de juiste of scherpe snoeischaren dan kun je hier takkenscharen bekijken, bij bol.com, die geschikt zijn voor de snoei van een grote Magnolia.

Lees ook: Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Wanneer Magnolia Snoeien?

Een Magnolia moet je eigenlijk gewoon NIET snoeien. De boom houdt niet van snoei. De kans op houtrot is vele malen groter wanneer je iedere keer gaat snoeien. En waarom zou je snoeien? De vorm van de boom is mooi van zichzelf.

Ga je toch snoeien dan is de kans groot dat er dode takken zijn, hij wordt te groot of er zijn takken die in de weg zitten. Dat kan natuurlijk. Een goede reden ook om te snoeien, omdat het niet anders kan. Minimaliseer dit zoveel mogelijk! Je kunt de mooie vorm van de magnolia struik of boom drastisch verminderen, door snoei.

magnolia

Wanneer snoei je dan een Magnolia?

Na de bloei kun je een Magnolia het beste snoeien omdat er dan nog geen nieuwe knoppen voor het volgende jaar zijn aangemaakt door de struik of boom. De Magnolia maakt namelijk in september nieuwe knoppen aan. En wanneer jij het jaar rond bedenkt te kunnen snoeien dan knip je alle mooie bloemknoppen van de boom of struik. Het volgde voorjaar heb je in ieder geval geen bloemen.

Dus alleen direct NA de bloei kun je snoeien wil je volgend jaar een prachtige boom met bloemen in de tuin hebben staan! En dan alleen wanneer het echt nodig is!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Magnolia Grandiflora Snoeien?

Een Magnolia Grondiflora hoef je ook niet te snoeien. De vorm is van zichzelf erg mooi. Wanneer je eenmaal begint met snoeien, haal je de vorm echt uit de Magnolia en je blijft dan snoeien. Er vormen zich zijtakken die dwars door de magnolia heen lopen, dat is niet mooi. Dus ook hier: alleen dode takken en takken die zwaar in de weg zitten ‘mag’ je snoeien.

Doe dit dan wel na de bloei. De Magnolia Grandflora bloeit van jul tot en met september. Direct daarna kun je eventueel de snoeischaar erin zetten, maar echt hé, liever niet!

Magnolia Stellata Snoeien?

Deze mooie Magnolia Stellata of Stermagnolia, hoeft ook niet te worden gesnoeid om er mooier van te worden. Heb je toch neigingen om dit te doen omdat er takken zijn die echt in de weg zitten of dood zijn dan kun je dit doen na de bloei. Deze Stermagnolia bloeit in maar en april. Je kunt dus eventueel snoeien na de bloei of in de volle zomer.

Snoei je later dan deze periode dan heb je grote kans dan je de bloemknoppen voor volgend jaar eraf knipt. Houdt dat in de gaten!

magnolia snoeien

Magnoliastruik Snoeien?

De Magnolia is oorspronkelijk een struik. Hij kan uitgroeien tot een boom. Er zijn verschillende soorten Magnolia die ook uit kunnen groeien tot verschillende hoogtes. Sommige soorten worden 2 meter hoog, andere weer 8 meter, met alles wat er tussen zit.

Bekijk dus goed welke Magnoliastruik je koopt, qua grootte. In een kleine tuin koop je dus een Magnoliasoort die niet groter wordt dan 2 meter. Dan hoef je niet te snoeien omdat de Magnolia te groot wordt in de tuin.

De Magnolia hoef je in principe niet te snoeien. De vorm van de Magnolia is van zichzelf erg mooi. Je snoeit alleen dood hout weg en takken die in de weg zitten.

Hoe meer je snoeit hoe meer takken de Magnolia aanmaakt, die door het midden van de kruin groeien. En dat moet je vermijden. Deze takken kruisen andere takken en beschadigen elkaar door wrijving. Zo ontstaan weer ziektes. Plus dat het niet een mooi gezicht is wanneer er takken kriskras door elkaar lopen.

Toch snoeien? Dan doe je dat na de bloei. Zo knip je geen nieuwe knoppen bloemen weg die zich weer gaan vormen wanneer alle bloemen zijn uitgebloeid.

Magnolia Snoeien, Op Welke Manier?

Zoals je hebt gelezen hoef je in principe de Magnolia niet te snoeien. Maar ga je dat om de een of andere reden wel doen dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de Magnolia niet uit model te laten groeien en de boom gezond te houden. Ik leg het je uit:

  • Snoei altijd met een scherpe snoeischaar. De takken van de Magnolia zijn zacht. Wanneer je botte scharen gebruikt voor het snoeien dan beschadig je de takken. De Magnolia kan daar ziek van worden. Er kunnen zich makkelijker schimmels nestelen in beschadigingen van de stam of tak, en dat wil je niet. Zorg voor jouw snoeischaren: leg ze schoon en droog weg, wanneer je ze niet meer gaat gebruiken. Maar dat terzijde…

    Bekijk bij bol.com welke goede snoeischaren er zijn en welke je nodig hebt voor bomen en struiken met dunnere takken of takjes. Voor grote en dikkere takken kun je beter een takkenschaar gebruiken (zie link boven). Dit komt altijd ten goede van de boom.
  • Wanneer je snoeit, kijk je altijd van een afstandje hoe de vorm van de boom is en wat je weg wilt snoeien. Bedenk goed of dat ten goede komt van de snoei en of het echt nodig is. Doe dit bij iedere tak die je weg wilt snoeien.
magnolia snoeien
Snoei na de bloei!

Magnolia Op Stam Snoeien?

Doe dat maar niet, snoeien. De Magnolia is mooi op stam en behoeft geen snoei dan alleen dode takken te verwijderen die de boom eraan heeft zitten. Takken die tegen het raam aan zwiepen kun je eventueel ook verwijderen. De vraag is waarom je de boom zo dicht tegen het huis hebt aan gezet…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen