Magnolia Verplaatsen! – Hoe en wanneer doe je dat?

magnolia verplaatsen

In het voorjaar, als de eerste bloemen aan de bomen komen vallen de grote mooie, witte bloemen van de Magnolia altijd op. Zeker in een oudere wijk waar oudere Magnolia bomen staan! Ze zijn groot een majestueus. Ook deze grote bomen waren eerst klein. Als een Magnolia boom of struik te groot is geworden hoe en wanneer kan je de Magnolia verplaatsen?

Magnolia verplaatsen. Verplaats de Magnolia in de rust periode vanaf oktober. Snoei de Magnolia drastisch terug voor dat je begint met graven. Graaf de kluit uit en zaag dikke wortels door. Verplaats de Magnolia naar de nieuwe plek, geef water en dicht het gat.

Dit is in het kort uitgelegd wanneer en hoe je de Magnolia kan verplaatsen. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken en dat wordt allemaal besproken in deze blog. Tref de juiste voorbereidingen en je kunt aan de slag, na het lezen van deze blog. Als eerste beantwoorden we de vraag wanneer verplaats je de Magnolia.

Lees ook: Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Magnolia Verplaatsen Wanneer?

Elke plant/boom/struik heeft een voorkeur periode wanneer de plant verplaatst kan worden. Zo ook de Magnolia.

De Magnolia moet je verplaatsen wanneer de boom de rustperiode in gaat en dat is vanaf oktober. De boom groeit niet meer en de sappenstroom is tot stilstand gekomen. De bladeren zijn van de struik afgevallen en de struik is zich aan het voorbereiden op de winterperiode.

De rust periode is het moment om de Magnolia te verplaatsen. Het verplaatsen is echter niet zo maar gedaan. Hoe groter de Magnolia hoe lastiger het is om de Magnolia te verplaatsen.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, het wordt onderstaand allemaal uitgelegd.

Hoe Magnolia Verplaatsen?

Als je Magnolia klein is dan is het een redelijk makkelijke klus. Echter de meeste Magnolia’s die verplaatst moeten worden zijn al een aantal jaren oud en hebben vele grote takken, zijn hoog en hebben dus ook een groot wortelgestel.

Het wortelgestel zorgt voor vochttranspoort naar naar de bladeren en bloemen en wanneer de wortelkluit kleiner wordt kunnen de wortels minder vocht leveren aan de bladeren en bloemen. Er moet dus gesnoeid worden. Soms zelfs drastisch!

Snoei de Magnolia voor twee derde of minimaal voor de helft terug. Knip de takken af net boven een zijtak die de functie van hoofdtak over kan nemen.

Zijn de takken dik, gebruik dan een hele scherpe takkenzaag. Zo beschadig je de takken minder en zal de Magnolia eerder herstellen.

Als je van de zomer weet dat je in de herfst de Magnolia wilt verplaatsen dan kan je in de zomer, rondom de kluit die je uit wilt gaan graven een paar keer de schep de grond in steken. Zo maak je al een paar wortels kapot en kan de Magnolia nieuwe kleinere wortels aanmaken. Zo zal de Magnolia eerder herstellen.

Magnolia Boom Verplaatsen

Een Magnolia verplanten vraagt dus veel werk. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt is de kans op succes groter.

magnolia Verplaatsen
Een kluit in antiworteldoek

Nog een tip: als het een lastige en zware klus is, vraag dan om hulp. Een paar extra handen is altijd welkom als het een grotere boom is.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Het eerste wat je gaat doen is de Magnolia snoeien. Snoei oude takken terug en verwijder de takken die de boom uit model halen. Wees niet te angstig en snoei de boom goed terug. Zo heeft de Magnolia namelijk meer overlevingskans. Of je dit jaar bloeien krijgt is de vraag maar de Magnolia zal wel overleven en daar gaat het nu om.
 2. Graaf de Magnolia zo breed mogelijk rond de stammen bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Wanneer het een oude boom is zal je zeker ook wortels moeten doorzagen. Gebruik een scherpe zaag en zaag de dikke wortels voorzichtig af.
 3. Nu heb je een kluit. Til de kluit uit het gat en wikkel de kluit in antiworteldoek of in jutte. Zo blijft de kluit beschermd en als het goed is intact.
 4. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de Magnolia, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn. Is dit niet het geval verander de basis van de grond door deze te mengen met humus, en grof zand.
  Controleer de waterdoorlatendheid door drie emmers water in het gat te gooien. Het water moet in een redelijke tijd opgenomen zijn door de grond.
 5. Breng de Magnolia naar de nieuwe locatie. Dit kan je doen door te tillen maar als het te zwaar is gebruik dan een kruiwagen waar je de kluit in legt.
 6. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
 7. Geef de Magnolia water en vul het gat op.
 8. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond zachtjes aan. Niet te hard stampen want dan wordt de grond te dicht voor de wortels.
 9. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
 10. Geef nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.

Dit is de juiste manier om de Magnolia te verplaatsen. Geef nu regelmatig water maar maak de grond niet te nat, licht vochtig maar niet te nat. Ook in de Zomer water geven wanneer het een hete zomer is.

Bekijk onderstaande video over het snoeien van de Magnolia voor dat deze verplaatst wordt.

Magnolia Struik Verplaatsen

Een Magnolia komt ook vaak voor als struik. En struiken kunnen heel breed worden en veel ruimte in beslag nemen. Natuurlijk is een brede struik leuk, alleen door de ruimte die deze inneemt kan je weinig andere planten in de tuin zetten. En dat is een van de redenen waarom ook een Magnolia struik vaak verplaats wordt.

Hoe doe je dat dan?

Bovenstaand is omschreven hoe je een Magnolia boom kan verplaatsen. Voor de struik gaat het precies hetzelfde, nu alleen met een struik in plaats van een boom. Dus volg bovenstaande instructies op en je verplaatst de Magnolia struik succesvol.

Wat voor de struik belangrijk is, is dat deze tot zeker een derde van de oorspronkelijke struik wordt teruggesnoeid. Dit moet omdat het wortelgestel kleiner wordt tijdens het verplaatsen en daarom moet ook het takken gestel ingekort worden. Zo is alles weer in verhouding en is de kans op overleven groter.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen